Όλο και περισσότεροι πολίτες αναρωτιούνται πώς θα ψηφίσουμε στις εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και πώς θα εκλεγούν οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης», σε κάθε περιφερειακό διαμέρισμα (έτσι αποκαλείται πλέον ο νομός) οι πολίτες θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του δικού τους περιφερειακού διαμερίσματος και όχι άλλου. Δηλαδή εμείς στην Μεσσηνία δεν θα ασχοληθούμε με τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους των άλλων δύο περιφερειακών διαμερισμάτων της Περιφέρειας της Πελοποννήσου, ας ανήκουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο που επιλέξαμε να ψηφίσουμε.
Μεταξύ των υποψηφίων που θα δούμε στο ψηφοδέλτιο, το όνομα του επικεφαλής υποψηφίου περιφερειάρχη αλλά και αυτό του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης. Μεταξύ των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων κάθε πολίτης μπορεί να βάλει μέχρι και τέσσερις σταυρούς (για την Μεσσηνία μας πάντοτε).
Τώρα, ως επιτυχών συνδυασμός αναδεικνύεται εκείνος που θα συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. Αν δεν το κατορθώσει αυτό κανένας συνδυασμός στον πρώτο γύρο, οι εκλογές επαναλαμβάνονται στον δεύτερο γύρο, με τους δύο πλειονοψηφήσαντες συνδυασμούς. Αν επιτυχών συνδυασμός στην Περιφέρεια είναι ο Α και στην Μεσσηνία πλειοψηφήσει ο συνδυασμός Β, αντιπεριφερειάρχης δεν εκλέγεται από τον συνδυασμό Β αλλά από τον πλειονοψηφήσαντα συνδυασμό Α. Με άλλα λόγια, λαμβάνονται υπόψη τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των συνδυασμών σε επίπεδο περιφέρειας.
Ως προς την κατανομή των εδρών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου είναι συνολικά 51. Αν ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό 50%+1 τότε λαμβάνει 31 έδρες και οι επιλαχόντες 20.
Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα (πρώτο), διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5), και το πηλίκο τους αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση. Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού. Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου