Pages

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι πολιτικοί αρχηγοί για το..δύσκολο 2011!

"Η πολιτική του μνημονίου, η πολιτικής διεξόδου δια της...ασφυξίας, είναι ήδη φανερό ότι δεν οδηγεί πουθενά", τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του στο "Εθνος της Κυριακής" και εκτιμά ότι 2011 θα είναι χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς η χώρα, όπως λέει, θα κληθεί να αλλάξει την πολιτική της για διέξοδο από την κρίση δανεισμού, αλλά και το πολιτικό και οικονομικό της μοντέλο.
Ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνει ότι είναι αναπόφευκτη η διέξοδος με ανάκαμψη και ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις με "επανεκκίνηση" της οικονομίας και όχι με υπερ-φορολόγηση που οδηγεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση...
"Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τη στήριξη της τρόικας, προκειμένου να διασφαλίσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα κλιμακωθεί και θα γίνει πιο αδυσώπητος", εκτιμά, από την πλευρά της, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τονίζει: "Η αναμέτρηση των εργαζομένων με τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αναπόφευκτη".
"Ο Ελληνας ανησυχεί και φοβάται για το μέλλον του", σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει και θα βγει πάλι νικητής αρκεί να αντλήσει δύναμη από τις εθνικές του αξίες, ιδέες και πρότυπα.
Για ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς σε ένα μίνιμουμ σχέδιο ενεργοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εναλλακτικές λύσεις, μιλά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπας, ο οποίος εκτιμά ότι το 2011 ίσως να είναι η κρισιμότερη χρονιά στην νεώτερη Ιστορία.
Ο κ. Φ. Κουβέλης, μιλά για παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση, εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν θα τηρηθεί ούτε για δύο μήνες και προτείνει "μια πολιτική που αντιμετωπίζει την κρίση με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την κοινωνία, με τη μέγιστη συσπείρωση των πολιτών".

3.000 χιλιάδες Μεσσήνιοι κατέθεσαν πινακίδες

Ουρές στις εφορίες της Μεσσηνίας για τα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να καταβάλλουν τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας .Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το τελευταίο 15νθημερο πολιορκούν στην κυριολεξία την Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Νομαρχίας και τις εφορίες με αποτέλεσμα συνολικά πάνω από 3.000 πινακίδες να έχουν στοιβαχτεί στα ντουλάπια των δύο υπηρεσιών.
Υπάρχει άραγε πιο τρανή απόδειξη τι μπορει να κάνει η οικονομικη κρίση που βιώνει σήμερα ο Ελληνας σε υπερθετικό βαθμό με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τόπου μας....Τα συμπεράσματα δικά σας...

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Το μεροκάματο θα γίνεται…online !

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με την οποία θα εμφανίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του κάθε εργαζόμενου με στόχο την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται στη συνέχεια θα καταχωρούνται on line στο ΙΚΑ, το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ. Ειδικά για υο ΣΕΠΕ προβλέπεται η λειτουργία μιας ομάδας ετοιμότητας που θα δέχεται καταγγελίες και στη συνέχεια θα επεμβαίνει για την επίλυση των προβλημάτων.

Επιδημία αυτοκτονιών λόγω κρίσης

Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πάρει οι αυτοκτονίες το χρόνο που διανύουμε, την ώρα που φουντώνει η οικονομική κρίση και εντείνεται ολοένα και για περισσότερο κόσμο το οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με το Ελεύθερο Τύπο, κατά μέσο όρο κάθε μήνα «οπλίζεται» το χέρι δύο ανθρώπων από τα χρέη και τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας. Πρόσφατη είναι η περίπτωση του γνωστού επιχειρηματία στον χώρο του αυτοκινήτου ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε μέσα στην αντιπροσωπεία του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας λόγω αδυναμίας του αν εξυπηρετήσει τα χρέη του.Διπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα σε ειδικούς από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια….
Όπως σημειώνει ο κλινικός ψυχολόγος Άρης Βιολατζής, υπεύθυνος της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018) που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα», τα τηλέφωνα από απεγνωσμένους ανθρώπους που βρίσκονται ένα βήμα πριν το απονενοημένο διάβημα λόγω χρεών, «έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2010 σε σχέση με το 2009». Οι κλήσεις που δέχεται η «Κλίμακα» πλέον ξεπερνά τις 700 ενώ πέρυσι ήταν «μόλις» 300, ενώ -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- οι ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και η απρόσμενη μείωση εισοδήματος, εντείνουν τα προβλήματα πολλών ανθρώπων και πολλαπλασιάζουν τις αυτοκτονίες. Πλήττονται κυρίως οι άνδρες του ηλικιακού γκρουπ 40-55 Αυτοί που κυρίως πλήττονται από την απογοήτευση και την απαισιοδοξία που οδηγεί στην αυτοκτονία είναι οι άνδρες που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 40 με 55 ετών σύμφωνα με ειδικούς κλινικούς ψυχολόγους. Σύμφωνα με (απαισιόδοξες, δυστυχώς) εκτιμήσεις, οι αυτοκτονίες θα παρουσιάσουν αύξηση το επόμενο διάστημα λόγω της αλματώδους αύξησης της ανεργίας...

Για τα....πανηγύρια ο Δήμος Καλαμάτας - Πάει για κράξιμο


ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ…ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ…
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νικάς, για άλλη μια χρονιά θέλει να καταργήσει την εμποροπανήγυρη της Υπαπαντής…Κάθε χρόνο το ίδιο κάνει και κάθε χρόνο οι Μικροπωλητές τον ξεφτιλίζουν… Ο Νίκας είναι έρμαιο των δημοτικών του συμβούλων που είναι μέλη του εμπορικού συλλόγου της Καλαμάτας και θέλουν το κλείσιμο της εμποροπανήγυρης για να υποχρεώσουν τον Καλαματιανό λαό να ψωνίζει από τα μαγαζιά τους.. Έτσι θέλει να σταματήσει την εμποροπανήγυρη της Υπαπαντής και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η οικονομική ζημία που θα υποστεί ο δήμος μιας που από την συγκεκριμένη εμποροπανήγυρη εισπράττει πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ…
Και πέρσι και πρόπερσι αυτό επιδίωξε να κάνει ο δήμαρχος Καλαμάτας με παράνομες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου… Δεν είναι τυχαίο πως οι Μικροπωλητές και τις δύο χρονιές κατάφεραν να μην κλείσει η εμποροπανήγυρη έχοντας μάλιστα στο ΄πλευρό΄ τους και τον εισαγγελέα Καλαμάτας.. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Μικροπωλητές γελάνε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας μιας που είναι βέβαιοι πως η εμποροπανήγυρη θα γίνει και φέτος κανονικά.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κληρώνει για Αντιδημάρχους στην Καλαμάτα...

Τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων του διευρυμένου δήμου Καλαμάτας, πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έχει ήδη καταλήξει σ΄αυτά, κρατώντας ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή. Όπως δήλωσε ο κ. Νίκας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων θα υπάρξει ανανέωση σε ρόλους και πρόσωπα, προσδιόρισε τον αριθμό των αντιδημάρχων σε έξι και διευκρίνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη Κυριακή μετά τις δημαιρεσίες για την εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Αναμένεται πάντως να έχουμε πολλές αλαλγές και ανακατατάξεις για να έχουμε καλό ρώτημα...

Καλλικράτης και πάσης Ελλάδος...δια χειρός Ραγκούση

Καθ' όλα έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τόνισε ο υπουργός Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα από 1ης Ιανουαρίου του 2011. Όπως τόνισε ο υπουργός, έχουν ήδη υπογραφεί και δημοσιεύονται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και οι 4.500 μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων. Οι Δήμοι έχουν εφοδιαστεί με ΑΦΜ, σφραγίδες, έχει γίνει η αντικατάσταση πινακίδων και δεν υπάρχουν προβλήματα σε κτηριακές υποδομές…..
Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα λειτουργεί από την 1η-1-2011, ένα site για τον «Καλλικράτη» (www.kallikratis.ypes.gr) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους κ.λπ. Επίσης, για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται οι αιρετοί άμεσα.
Επιπλέον, έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τους αιρετούς ώστε να γνωρίζουν σχεδόν βήμα προς βήμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: συγκρότηση δημοτικών αρχών, οργάνωση νέων δήμων, χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες δέκα ημέρες... Όσον αφορά στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται περίπου σε 25.000.
Διαχείριση απορριμμάτων
Έως το τέλος αυτού του μήνα, τόνισε ο υπουργός, θα έχουν κλείσει 96 ΧΑΔΑ, δηλαδή ανοικτές χωματερές, και οι υπόλοιπες έως τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυστηρός με τους Δήμους που δεν θα ανταποκριθούν σε αυτό, φάνηκε ο υπουργός ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως στο εξής το πρόστιμο για παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα πληρώνεται από το συγκεκριμένο Δήμο που ολιγώρησε και όχι από το κεντρικό κράτος και αυτό θα εμπεριέχεται σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των Δήμων. Ωστόσο, για τους μικρούς και αδύναμους Δήμους θα υπάρχει βοήθεια από το κράτος όταν αντικειμενικά δεν θα μπορούν αυτοί οι Δήμοι, όπως π.χ. μικρών νησιών, να ανταποκριθούν σε μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ειδικά για τις περιπτώσεις μικρών νησιών, αλλά και της Πελοποννήσου όπου καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα, θα προκηρυχθούν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Παράδοση την Πρωτοχρονιά στον Δήμο Πύλου – Νέστορος !

Αναλαμβάνει επίσημα ο Δημήτρης Καφαντάρης τα ηνία του Νέου Καποδιστριακού δήμου !
Την Πρωτοχρονιά στις 11.30 το πρωί, στο Δημαρχείο της Πύλου, θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο νέο Δήμο Πύλου - Νέστορος
. Οι 6 καποδιστριακοί δήμαρχοι της περιοχής (Πύλου, Νέστορος, Μεθώνης, Κορώνης, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων) θα παραδώσουν στο νέο δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη. Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, οι δημαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στις 10.30 το πρωί. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί ο πρώην δήμαρχος Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο οποίος θα προταθεί από την πλειοψηφία. Ως βέβαιοι αντιδήμαρχοι θεωρούνται ο δήμαρχος Χιλιοχωρίων Τάκης Δαρσακλής και ο αντιδήμαρχος Μεθώνης Τάκης Καρβέλας…..
Μέσα στην εβδομάδα, το πιθανότερο μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής την Πρωτοχρονιά, σε συνεδρίαση της 16άδας, της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, ο κ. Καφαντάρης πρόκειται να ανακοινώσει τους 6 αντιδημάρχους, οι οποίοι θα είναι και θεματικοί και τοπικοί και εκτιμάται πως θα προέρχονται από όλους τους καποδιστριακούς δήμους, για να τηρηθούν οι ισορροπίες και να αρθούν τυχόν αντιδράσεις. Στις δημαιρεσίες της Κυριακής θα εκλεγούν και τα μέλη της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλου - Νέστορος για τη διετία 2011 - 12...

Μας κλέβουν την Βενζίνη και μας …ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ κανονικά

"Πειραγμένες" τιμές και αντλίες.. από την μαφία των καυσίμων !
Mε συστήματα τελευταίας τεχνολογίας επιτήδειοι πρατηριούχοι πειράζουν τις αντλίες καυσίμων με αποτέλεσμα να κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, στην τσέπη και αφορολόγητα! Την κλοπή κατήγγειλε η ίδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων. Παρέμβαση του υπουργείου Ανάτυξης, απειλεί με λουκέτα και αφαίρεση αδείας. Το υπουργείο με σχετική ανακοίνωση προαναγγέλλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τέτοια κρούσματα, με ποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων. Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό, μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές. Κατόπιν τούτου, προέβησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών. …
Επίσης στην ανακοίνωση υπάρχουν αιχμές για τις καταγγελίες των πρατηριούχων. "Μόνο απορία προξενεί αναφορά σ' αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δίνεται λύση, τόσο με την ενεργοποίηση αυστηρών ποινών, όσο και με την εφαρμογή του συστήματος εισροών -εκροών" αναφέρεται. Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι με ιδιαίτερη αγανάκτηση διαπιστώνει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Η διαπίστωση αυτή κατά την ΠΟΠΕΚ προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών. Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, μιλούν για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα. Σημειώνεται δε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντοπίσει δύο τέτοιους παράνομους μηχανισμούς γι' αυτό και ζητούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των λειτουργούντων στα πλαίσια της νομιμότητας πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Πως γίνεται η κλοπή
Mε συστήματα τελευταίας τεχνολογίας επιτήδειοι πρατηριούχοι πειράζουν τις αντλίες καυσίμων! Ο ψηφιακός μηχανισμός τοποθετείται στον μετρητή, δίνοντάς του εντολή να σταματήσει η ροή βενζίνης νωρίτερα. Ετσι ο οδηγός πληρώνει πχ 50 ευρώ βενζίνη, αλλά θα έχει εφοδιάσει το όχημά του με 47,5% (-5%), διαφορά που δεν μπορεί να αντιληφθεί στο δείκτη της βενζίνης. Την αντιλαμβάνεται όμως στην τσέπη του ο πρατηριούχος. Εαν ετησίως διαθέτει 5 εκατ. λίτρα, το 5% της κλοπής είναι 250 χιλιάδες λίτρα. Με μέση τιμή 1,50 ευρώ, "βγάζει μαύρα" 375.000 ευρώ το χρόνο...

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αυξομειώνουν τα πρόστιμα για το...καλό μας !

Αλλαγές στα πρόστιμα που αφορούν παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών σε μια προσπάθεια να «εκλογικευτούν» οι τιμές και να προσαρμοστούν στην… κρίση! Το νομοσχέδιο βρίσκεται στα σκαριά και θα ισχύσει από την άνοιξη. Στόχος είναι να μειωθούν οι χρηματικές ποινές για εκείνα τα πρόστιμα που δεν αποτελούν εγκληματική ενέργεια, ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.
Αυξάνονται 50%
Στάθμευση σε ράμπα αναπήρων - από 150 ευρώ 325 ευρώ
Στάθμευση σε πεζοδρόμιο – από 80 ευρώ 120 ευρώ
Στάθμευση σε σημείο που εμποδίζει το τραμ- από 150 ευρώ 225 ευρώ….
Παραμένουν ίδια
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 700 ευρώ
Παραβίαση STOP 700 ευρώ
Παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης 700 ευρώ
Επικίνδυνος ελιγμός 700 ευρώ
Οδήγηση με αλκοόλ 700 ευρώ
Μειώνονται
Απόρριψη αντικειμένων – από 400 ευρώ σε 280 ευρώ
Παραβιάσεις ωραρίου τροφοδοσίας- από 400 ευρώ 280 ευρώ
Έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας- από 700 ευρώ σε 490 ευρώ

Κάηκε ζωντανός 80 χρονος στην Ανδρούσα

ΕΝΑ τραγικό γενονός αποκαλύφθηκε για την μοναξιά των ανθρώπων που εδώ και καιρό ζουν μόνοι τους σε περιοχές της Μεσσηνίας και μάλιστα με τραγική κατάληξη...
Από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο παλιό του σπίτι στην Ανδρούσα Μεσσηνίας βρήκε τραγικό θάνατο 80 χρονος ηλικιωμένος την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο άτυχος παππούς εγκλωβίστηκε από τις φλόγες μέσα στο σπίτι και ανήμπορος να αντιδράσει βρήκε τραγικό θάνατο. Ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ειδοποίησαν τις αρχές....Οι πυροσβέστες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι βρήκαν απανθρακωμένο το σώμα του άτυχου 80 χρονου. Προανάκριση για τα αίτια του πυρκαγιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.

Τα μεταξωτά βρακιά...θέλουν και επιδέξιους ποπούς!

Η αποκάλυψη και η εξάρθρωση του κυκλώματος που προμήθευε με ναρκωτικά γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για πολύ κόσμο. Διάλογοι με μυστικά συνθηματικά για την κοκαΐνη και δεκάδες ονόματα υπάρχουν στις συνομιλίες που υπέκλεψε η Αστυνομία, ανάμεσά τους και αυτό της γυναίκας που κέρδισε κάποτε τον τίτλο της ωραιότερης κοπέλας στην Ευρώπη. Η Μαρίνα Τσιντικίδου φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να συνομιλούσε με έναν από τους βαρόνους της κόκας για αγορά και χρήση ναρκωτικών. Η ίδια δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικές ουσίες και απειλεί με μηνύσεις όσους την ενέπλεξαν, ακόμη και τους αστυνομικούς. Το βαλιτσάκι της ΕΥΠ όμως, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, κατέγραψε τον αριθμό του κινητού της και την ίδια να μιλάει με τους εμπόρους. Οι συνομιλίες που την αφορούν περιλαμβάνονται και στη δικογραφία…. Η εστεμμένη που φλέρταρε με την πολιτική, έχοντας κερδίσει προηγουμένως τον «γαλάζιο» τίτλο της «έξυπνης και σοβαρής κοπέλας» από τον γραμματέα της Ν.Δ., έρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα, μόνο που αυτή τη φορά δεν την επιζητούσε καθόλου. Τον περασμένο Ιούνιο στη Ρόδο η Μαρίνα Τσιντικίδου συμμετείχε σε ένα γκρουπ καλεσμένων από τη σόουμπιζ που απολάμβαναν τη φιλοξενία στο «Rodos Palace», σε μία από τις συνήθεις εκδρομές του χώρου. Η συμπεριφορά της σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και ξεχάστηκε με το τέλος του ταξιδιού, επτά μήνες μετά την υποψηφιότητά της για να εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Οταν το 1992 η Μαρίνα Τσιντικίδου φορούσε το στέμμα της Σταρ Ελλάς σίγουρα το μόνο που δεν φανταζόταν ήταν ότι κάποια στιγμή στη ζωή της θα άφηνε τις πασαρέλες για να κυνηγήσει τα έδρανα της Βουλής. Οπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η μεσογειακή ομορφιά της σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες της στην πολιτική δεν ήταν αρκετά για να δικαιώσουν τον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, που την είχε προτείνει για υποψήφια στον Νομό Πιερίας.
Ολα όμως είχαν αρχίσει τον Απρίλιο του 1992, όταν για τρίτη φορά ο ΑΝΤ1 διοργάνωσε τα καλλιστεία Σταρ Ελλάς στο κατάμεστο «Rex». Η 21χρονη τότε Μαρίνα Τσιντικίδου στέφεται Σταρ Ελλάς. Τον Μάιο εκπροσωπεί την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό Μις Υφήλιος χωρίς επιτυχία, αλλά έναν μήνα αργότερα, στον διεθνή διαγωνισμό Μις Ευρώπη, κερδίζει τον τίτλο της ωραιότερης γυναίκας της Γηραιάς Ηπείρου.
Από εκεί και πέρα η καριέρα της έχει ανοδική πορεία και οι προτάσεις πέφτουν βροχή. Παράλληλα κάνει τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση. Το 1996, θέλοντας να αλλάξει το προφίλ του καλού κοριτσιού, όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξή της στο «Playboy», κάνει την πρώτη της γυμνή φωτογράφηση. Υπό τις οδηγίες του φωτογράφου Κώστα Κουτάγιαρ κάνει μια αρκετά αποκαλυπτική ασπρόμαυρη φωτογράφηση που άφησε εποχή. Χωρίς ενδοιασμούς μιλάει για την ερωτική της ζωή και δηλώνει: «Οι σχέσεις πάθους μού αρέσουν γιατί μαζοχίζομαι. Δεν σου λέω ποιες είναι αυτές γιατί θα κλείσω πολλά σπίτια». Οταν κέρδισε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς έκανε και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στην εκπομπή «Candit Camera» μαζί με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Την επόμενη χρονιά πάει ως συμπαρουσιάστρια στο πλευρό του Ανδρέα Μικρούτσικου στο «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» του MEGA και για χρόνια έχει πολλές συμμετοχές σε διάφορες διαφημίσεις. Κάνει εξώφυλλα σε πολλά γυναικεία και αντρικά έντυπα, ενώ το 1998 αποφασίζει να αφήσει το μόντελινγκ και να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Την ίδια εποχή παρουσιάζει την εκπομπή «Ελα στο bizz» στο MEGA, ενώ παράλληλα σπουδάζει υποκριτική στη σχολή του Κώστα Καζάκου. Εμφανίζεται σε τηλεοπτικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς να κάνει κάποια μεγάλη επιτυχία, ενώ τα τελευταία χρόνια απέχει από τα media, με εξαίρεση κάποιες σποραδικές κοσμικές εμφανίσεις σε κλαμπ και εγκαίνια μαγαζιών.
Ερωτες και σχέσεις
Τo 1992, την εποχή που ξεκίνησε την πορεία της στο μόντελινγκ αλλά και στην τηλεόραση, οι φήμες οργίαζαν ότι είναι ζευγάρι με τον Νίκο Μαστοράκη, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Μάλιστα εκείνη την περίοδο η κοσμική Αθήνα συζητούσε ότι έμεναν μαζί στην πολυτελή σουίτα που διατηρούσε ο κ. Μαστοράκης στο ξενοδοχείο «Ιntercontinental» και μετά σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι.
Ο πρώτος μεγάλος και επίσημος έρωτας της χτυπάει την πόρτα στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Ζει μια θυελλώδη σχέση με τον τότε μπασκετμπολίστα Κρις Παπασαράντου, που κρατάει για τέσσερα χρόνια. Τα έντυπα εκείνης της εποχής έγραφαν ότι θα τη βλέπαμε σύντομα νύφη στο πλευρό του Κρις, ο δεσμός τους όμως έληξε δυστυχώς άδοξα.

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Αντώνη Σαμαρά

Στο γραφείο του στην οδό Ρηγίλλης άκουσε τα κάλαντα και δέχθηκε τις παραδοσιακές ευχές για τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Τα κάλαντα έψαλαν στον κ. Σαμαρά και στη σύζυγό του Γεωργία, η παιδική χορωδία των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα παιδιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χάρισε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και σοκολατένιους 'Αγιους Βασίληδες.Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τα μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα οποία ο κ. Σαμαράς χάρισε γούρια για το νέο έτος. "Χρόνια Πολλά, υγεία σε όλους, αγάπη σε όλους και ελπίδα για την πατρίδα", ήταν οι ευχές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς όσους έσπευσαν να του ευχηθούν για τις γιορτές και το νέο έτος.

Ευχές γεμάτες ελπίδα απο την Πολιτική ηγεσία του Νομού

Ευχές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Πελοποννήσιοι συμπατριώτες μου,
Η χώρα μας διέρχεται τη μεγαλύτερη και σφοδρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Αυτήν την πραγματικότητα τη βιώνουμε όλοι καθημερινά και οι επιπτώσεις της είναι οδυνηρές. Σήμερα,εμείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα, να δώσουμε νέα, ευρωπαϊκή προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας και να προσφέρουμε ευημερία στις οικογένειές μας. Ολοι μαζί θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και θα κάνουμε πράξη το κοινό μας όραμα. Με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών που έρχονται, εύχομαι σε όλους εσάς, τους Πελοποννήσιους πολίτες, Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, και αυτός ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος από ευκαιρίες για δημιουργικότητα και να φέρει την ευόδωση των ελπίδων μας για ένα φωτεινότερο μέλλον για την Πελοπόννησο, για εμάς και τις οικογένειές μας. Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η γέννηση του Χριστού αποτελεί για όλον τον κόσμο την υπέρτατη στιγμή της Χριστιανοσύνης. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, το μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας των Χριστουγέννων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σηματοδοτεί τη ζωή, τη νέα ελπιδοφόρα αρχή που έρχεται να προσφέρει στον άνθρωπο την αγάπη και την πίστη. Για εμάς τους Αυτοδιοικητικούς σηματοδοτεί την έναρξη του νέου μας αγώνα για να προσφέρουμε προοπτική στον τόπο μας. Σηματοδοτεί το ξεκίνημα της αιρετής Περιφέρειας, ενός θεσμού που στα πλαίσια του «Καλλικράτη» υπόσχεται τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας και μια αναπτυξιακή πορεία για τον τόπο μας. Οι ευχές όλων μας θα έχουν τα φετινά Χριστούγεννα κοινό παρανομαστή - μια κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και συντροφικότητα. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου και την προσπάθεια με τους συμπολίτες μου και να απευθύνω σε όλους τις ευχές μου για χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα, με υγεία,ευτυχία και κάθε προσωπική και επαγγελματική προκοπή. Δημήτρης Δράκος Νομάρχης Μεσσηνίας
Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου
Θέλω, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να ευχηθώ σε όλες και σε όλους τους Μεσσήνιους, όπου και αν βρίσκονται, υγεία, ευτυχία και προκοπή. Είναι βέβαιο ότι από τη νέα θέση του Περιφερειακού Συμβούλου με την οποία με τίμησε ο Μεσσηνιακός λαός στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με πείσμα, αποφασιστικότητα και τόλμη, τα συμφέροντα όλων των Μεσσήνιων και της Μεσσηνίας μας. Και από αυτή τη θέση, δεν θα υπολογίσω εμπόδια και καμία δυσκολία, με οποιοδήποτε προσωπικό πολιτικό κόστος, ώστε να έχει θετική έκβαση οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη, την ευημερία και το γενικότερο καλό του τόπου μας.Χρόνια Πολλά! Χαρούμενο, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το 2011! Σωτήρης Παναγιωτόπουλος Αντινομάρχης Μεσσηνίας
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Αντωνία Μπούζα
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, Χρόνια πολλά , Χαρούμενα Χριστούγεννα, μοναδικά και ευτυχισμένα! Ζώντας αυτή την περίοδο μεγάλες δυσκολίες, εμείς οι Έλληνες με τη δύναμη που μας διακρίνει, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξαναέλθει το χαμόγελο στα χείλη μας και η ελπίδα στη ζωή μας . Το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων, ας αναγεννήσει τις ελπίδες μας, δίνοντας στον καθένα από εμάς , την ευκαιρία πραγματοποίησης των προσδοκούμενων, χαρίζοντας υγεία, ευημερία και επιτυχίες. Με άστρο λαμπρό τις αξίες μας για κοινωνική δικαιοσύνη , αλληλεγγύη, ισότητα και ευημερία θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για πρόοδο και ίσες ευκαιρίες για όλους , για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της , από τη θέση που μας έταξε ο Μεσσηνιακός λαός!Να γνωρίζετε πως θα είμαι ακούραστη εργάτης των συμφερόντων του τόπου μας ευρισκόμενη δίπλα στους πολίτες της Μεσσηνίας ,αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα θέματα για τα οποία θα αγωνιούν και θα προσδοκούν την επίλυσή τους !!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση βουλευτών...προτείνει ο Ρέππας, τι ξέρει άραγε;

Την μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 καθώς και την συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου αξιοπρεπούς διαβίωσης, προτείνει ο υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Δ. Ρέππας, ως μια λύση για έξοδο από την κρίση. Ο κ. Ρέππας μιλάει ακόμα για την βία εναντίον των πολιτικών, ενώ υπερασπίζεται τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά του οποίου βάλλονται πολλοί. «Θα έλεγα πως αξίζει να στηρίξουμε τον προτεινόμενο νέο εκλογικό νόμο σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200», αναφέρει ο κ. Ρέππας, ο οποίος σε ερώτηση για το αν φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο, επειδή είναι πολιτικός απαντά: «Δεν σκοτώνεις τον ταχυδρόμο για να αποφύγεις τα κακά μαντάτα… Η οργή είναι κακός σύμβουλος… Όσον αφορά το καθημερινό μου πρόγραμμα λίγα έχω αλλάξει. Χρόνια τώρα διατηρώ τον ίδιο μετρημένο τρόπο ζωής». Τέλος, υπερασπίζεται τον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «η πολιτική που ακολουθούμε είναι συλλογική και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στον υπουργό Οικονομικών»

Ορκομωσίες και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΣΤΙΣ 23 Δεκεμβρίου 2010 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η ορκομωσία 15 νέων υπαλλήλων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με την προκήρυξη 7Κ/09.
Με τις σημερινές προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τους τελευταίους 4 μήνες ολοκληρώνεται ένας κύκλος προσλήψεων για το έτος 2010 και συγκεκριμένα 61 μόνιμοι υπάλληλοι νοσηλευτικής υπηρεσίας και 23 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.
Στην σεμνή τελετή ορκωμοσίας παρέστη ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθηγητής κ. Π. Γκούμας όπου και στο σύντομο χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε τους νέους υπαλλήλους εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την πορεία των θεμάτων που αφορούν το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ευχάριστη έκπληξη της σημερινής διαδικασίας ήταν η παράδοση από την πλευρά του Π. Γκούμα στο Διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Μπέζο της ειδικής άδειας λειτουργίας που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Ύστερα λοιπόν από την έκδοση της ανωτέρω άδειας το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που χρόνια τώρα περιμένει η Μεσσηνιακή Κοινωνία θα είναι σε θέση το αμέσως επόμενο διάστημα να τεθεί σε λειτουργία.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε ο Π. Τατούλης

Η αιρετή Περιφέρεια, μέγα ζητούμενο εδώ και δεκαετίες για την Αυτοδιοίκηση, από χθες το απόγευμα είναι και τυπικά πραγματικότητα. Στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του εκλεγμένου περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, των αντιπεριφερειαρχών και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τατούλης σημείωσε τα εξής: «Στόχος μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο ανάπτυξης, μοντέλο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο όλης της χώρας από την κρίση. Και μην έχετε καμία αμφιβολία...»
Αυτό που ίσχυε στην προεκλογική περίοδο, με το ενδιαφέρον όλης της χώρας να έχει στραφεί πάνω στο δικό μας πολιτικό πείραμα, σήμερα έχει ενισχυθεί. Και είναι, μάλιστα, αυτό το ενδιαφέρον πια πολύ πιο ουσιαστικό, αφού αν εμείς επιτύχουμε, τότε δημιουργείται η δυνατότητα και για τον τόπο μας να ακολουθήσει το δικό μας, καινούριο και επιτυχημένο μοντέλο και να διασωθεί.
Η Νέα Πελοπόννησος θα είναι ο πιλότος. Αυτό εξασφαλίζει το Σχέδιο Δράσης που καταθέσαμε και που πολύ αυστηρά θα υπηρετήσουμε. Αυτό διασφαλίζουν οι σταθερές αρχές μας, που επιβάλλουν ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση, συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα στις ενέργειές μας και απόλυτη διαφάνεια στο κάθε μας βήμα.
[…]
Σήμερα, στην έδρα της Νέας Περιφέρειας, έχουμε έλθει να επιβεβαιώσουμε ότι αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν ισχυρό καταλύτη για τη δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας, η οποία θα έχει δικά της χαρακτηριστικά, με κυριότερο την εξωστρέφεια, δικούς της διαύλους επικοινωνίας τόσο με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης όσο και με την ευρωπαϊκή αγορά και σημαντική αυτοτέλεια.
Η συγκρότηση της Νέας Περιφέρειας σε έναν ενιαίο ισχυρό και αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο.
[…]
Πιστεύουμε στη συνεργασία. Δημιουργούμε, ως εκ τούτου, όλες τις προϋποθέσεις, ώστε η Περιφέρεια να πάψει να λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός των Δήμων, αλλά να αποτελέσει τον leader που θα τους συντονίσει σε μια ενιαία στρατηγική με συμβατές επιλογές και διαδημοτικές πρωτοβουλίες, που θα εξασφαλίζουν μειωμένο κόστος και μεγαλύτερη ανταπόδοση.
Είχαμε πει ότι εμείς πιστεύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα. Αξιοποιούμε, ως εκ τούτου, το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Η ανυπαρξία προοπτικής και οι γκρίζοι κομματικοί συσχετισμοί που υπονόμευαν μέχρι σήμερα την αξιοκρατία και έκαμπταν τη διάθεση για εργασία και προσφορά των συμπολιτών μας εργαζομένων στις νέες περιφερειακές δομές, δεν έχουν θέση στο δικό μας πλάνο.
Εκτός πλάνου είναι και τα μέχρι σήμερα στεγανά φέουδα εξουσίας που έχουν επί χρόνια καλλιεργηθεί στα γρανάζια του συστήματος, δημιουργώντας επιπλέον γραφειοκρατίες και διαπλοκές. Όποιο απόστημα υπάρχει, θα σπάσει. Άλλωστε, στη λογική αυτή, και στη βάση της διαχρονικής προσωπικής μου δέσμευσης για διαφάνεια στο δημόσιο βίο και αποτελεσματική αξιοποίηση ακόμη και του τελευταίου ευρώ, έχουμε ήδη δώσει σαφείς οδηγίες, προκειμένου να θέσουμε ένα νέο πλαίσιο στα δημόσια έργα. Βάζουμε από σήμερα τέλος στους κλειστούς διαγωνισμούς, τις κλειστές προσφορές και τις γνωστές μελετοκατασκευές.

Εξετάσεις και στα δημόσια νοσοκομεία για το ΙΚΑ

ΣTHN υπογραφή σύμβασης θα προχωρήσει η ηγεσία των Yπουργείων Εργασίας και Υγείας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την εκτέλεση συνταγών διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων. Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης σε συνέντευξη Tύπου. Με αυτό τον τρόπο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθ'Α όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι εξετάσεις θα γίνονται δωρεάν, ενώ για τις απογευματινές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το ποσό που προβλέπει το κρατικό τιμολόγιο για κάθε Tαμείο…. Επίσης έγινε αναφορά και στο ζήτημα του επερχόμενου νόμου με τη μεταφορά των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ με τον δημιουργούμενο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Hδη σήμερα έχουν τεθεί σε ολοήμερη λειτουργία 55 νοσοκομεία, ενώ σύντομα πρόκειται να ενταχθούν άλλα 8, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερες ανάγκες των ασφαλισμένων. Με τη συμφωνία αυτή αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, αλλά και για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρος του κόστους των εξετάσεών τους.
Ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξοικονόμηση πόρων το 2011 μέσω του νέου συστήματος, επισημαίνοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν το 2009 για υγειονομική περίθαλψη περί τα 10,2 δισ. ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει και τα φαρμακευτικά έξοδα, αλλά και τις δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε διαγνωστικά κέντρα. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η δαπάνη αυτή κατά το 1/3 και ήδη το 2010 υπήρξε μείωση κατά 850 εκατομμύρια, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 1,4 δισ. το 2011 και στα 3,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2012.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων

Συνεχίζει τις συνεδριάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης, συνεπής στις δηλώσεις του ότι θα προωθήσει την έγκριση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που θα παραμείνει στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας.
Στη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα και η οποία όπως είπε ο κ. Φώτης Χατζημιχάλης δεν είναι η τελευταία που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του αλλά θα ακολουθήσει άλλη μια , εγκρίθηκαν δέκα τρεις (13) αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, συνολικού κόστους 13.657.915,62 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 8.156.140,06 ευρώ. Αναλυτικότερα:
1) Στο Νομό Αρκαδίας , στο Δ.Δ. Μερκοβουνίου του Δήμου Τρίπολης, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο του δευτερογενούς τομέα το οποίο αφορά επέκταση μονάδας κατασκευών από αλουμίνιο και σίδηρο, συνολικού κόστους 370.000,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 222.000,00 ευρώ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στο Δ.Δ. Ροεινού του Δήμου Φαλάνθου, Καστρίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Βυτίνας του Δήμου Βυτίνας και Στεμνίτσας του Δήμου Τρικολώνων, εγκρίθηκε η ίδρυση τριών ξενοδοχειακών μονάδων 3* συνολικής δυναμικότητας 80 κλινών καθώς και η μετατροπή παραδοσιακού κτίσματος σε ξενοδοχείο Α΄ τάξης δυναμικότητας 17 κλινών, συνολικού κόστους 5.362.816,50 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 3.217.689,90 ευρώ.
2) Στο Νομό Κορινθίας , στο Δ.Δ. Καμαρίου του Δήμου Ξυλοκάστρου, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο του πρωτογενούς τομέα, το οποίο αφορά μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμό θερμοκηπιακής μονάδας παραγωγής φυτωρίων, συνολικού κόστους 187.121,59 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 74.848,64 ευρώ.
3) Στο Νομό Λακωνίας , στα Δ.Δ. Κάμπου του Δήμου Βοιών & Μολάων (2) του Δήμου Μολάων, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν, μία ίδρυση μονάδας παραγωγής ξυλουργικών προϊόντων για την οικοδομική, ένα εκσυγχρονισμό μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών καθώς και μία επέκταση με εκσυγχρονισμό μονάδας παρασκευής ανοξείδωτων μεταλλικών κατασκευών, συνολικού κόστους 2.282.977,53 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.368.601,52 ευρώ.
4) Στο Νομό Μεσσηνίας , στα Δ.Δ. Σπερχογείας του Δήμου Καλαμάτας και Λάμπαινας του Δήμου Ιθώμης, εγκρίθηκαν δύο σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν, ένα εκσυγχρονισμό οινοποιείου και ένα εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου, συνολικού κόστους 2.135.000,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.281.000,00 ευρώ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού στα Δ.Δ. Ανάληψης του Δήμου Μεσσήνης και Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας, εγκρίθηκε η ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 4* δυναμικότητας 28 κλινών και η μετατροπή δύο διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχείο Α΄ τάξης δυναμικότητας 25 κλινών, συνολικού κόστους 3.320.000,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.992.000,00.

Το ελαιόλαδο και τα άλλα αγροτικά προϊόντα ‘‘στα αζήτητα’’

Παρέμβαση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2011 του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποίησε χθες 21/12/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου. Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
- Ο Προϋπολογισμός του 2011 έρχεται σε μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας μας.
- Ξεκίνησε από ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και ένα επίσης τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που στοίχησε τη δυνατότητα πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση.
- Η ανάταξη της οικονομίας και της χώρας μας είναι βραχυπρόθεσμα, μια δυσάρεστη διαδικασία, αφού χρειάζονται σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα. Προϋποθέτει την αλλαγή της καθεστηκυίας οικονομικής τάξης, την αναδιανομή προνομίων και βαρών, τον επαναπροσδιορισμό δεδομένων και την ανασκευή ζητουμένων…..
- Είναι όμως επιβεβλημένη, από τις συνθήκες και την ανάγκη για μακροχρόνια δημοσιονομική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, με μέτρα που εμείς έπρεπε να έχουμε πάρει από μόνοι μας εδώ και δεκαετίες, και όχι να μας επιβάλλεται από ξένους παράγοντες, φίλους ή εταίρους, που στην περίπτωση της χώρας μας έκλειναν τα μάτια χρόνια τώρα.
- Φυσικά, είναι προφανές ότι η πρώτιστη ευθύνη είναι των δικών μας κυβερνήσεων. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Έτσι, πλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει και επιδεικνύει σοβαρότητα και να κριθεί από την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και μόνο.
- Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβάλλεται να μην είναι ευχάριστος, να μην είναι διθυραμβικός, αλλά να είναι χρήσιμος για το μέλλον του τόπου.
- Σε αυτή την περίοδο της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης, της στενής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης του ελληνικού νοικοκυριού, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιβάλλεται να επιδείξουν ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη.
- Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα μνημονίου που μας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Μόνο που θα έπρεπε, επαναλαμβάνω, εμείς εδώ και δεκαετίες να έχουμε λάβει εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην έχουμε ανάγκη την επιβολή των όρων από το ΔΝΤ.
- Δεν είμαστε ευτυχείς που μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Δεν είμαστε ευτυχείς που αναστατώνεται και ανατρέπεται ο ρυθμός ζωής των συμπολιτών μας. Αλλά, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
- Το πρόβλημα, η πρόκληση και το στοίχημα, όμως, κύριοι Υπουργοί, που πρέπει να αντιμετωπίζει μία ευνομούμενη πολιτεία είναι να μην πληρώνουν το μάρμαρο πάντα μόνο οι άνθρωποι της εργασίας, η εύκολη λεία, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που πραγματικά έχουν και κατέχουν. Σε αυτό θα κριθεί η κυβέρνησή μας. Πρέπει πάση θυσία να διευρύνουμε τη φορολογική βάση και να περιστείλουμε τη φοροδιαφυγή. Αλλιώς, δε θα καταφέρουμε τίποτε!
- Αυτό το μήνυμα σας μεταφέρω από την Ελληνική περιφέρεια, από την πατρίδα μου την Μεσσηνία, όπου τα άριστα αγροτικά προϊόντα μας και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο είναι σχεδόν «στα αζήτητα», όπου η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ή κρατιούνται με τα δόντια.
Η κ. Γιαννακοπούλου κλείνοντας την εισήγηση της, τόνισε: «Παρά τις δύσκολες συγκυρίες και τις θυσίες, οι πολίτες πιστεύουν στις προσπάθειες της κυβέρνησής μας, γιατί βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε πραγματικά. Γι αυτούς τους ανθρώπους αγωνιζόμαστε, γι αυτούς παλεύουμε, και οφείλουμε να πετύχουμε!»

Χορήγηση ΑΦΜ σε δήμους, περιφέρειες

Από τη ΔΟΥ της έδρας τους θα γίνεται η χορήγηση ΑΦΜ στους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 3 του ν. 3852/2010 για τον «Καλλικράτη» προβλέπεται η σύσταση δήμων και περιφερειών ως αυτοδιοικούμενα κατά τόπο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τα οποία αποτελούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αντίστοιχα.
Επίσης με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, συστήνονται αποκεντρωμένες διοικήσεις ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους, ενώ με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 2 της 1027411/842/ΔΜ/26-2-1998 (193/Β) ΑΥΟ «Υποχρεωτική χορήγηση ΑΦΜ και διαδικασίες απόδοσής του» ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι χορηγείται υποχρεωτικά ενιαίος και μοναδικός ΑΦΜ στις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου… Κατόπιν τούτων, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί πως η χορήγηση ΑΦΜ στα αναφερόμενα πρόσωπα θα διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, με την προσκόμιση του συστατικού τους εγγράφου ήτοι το ν. 3852/2010 και την υποβολή του εντύπου Μ3 «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Μη Φυσικού Προσώπου.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πιλοτικό πρόγραμμα για τα σκουπίδια

Πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, παρουσιάσθηκε σήμερα στη Θουρία από εκπροσώπους της Εταιρείας RAM, με συντονιστή το Δήμαρχο Θουρίας Γιώργο Σκαλαίο. Για το συγκεκριμένο μηχανισμό διαχείρισης απορριμμάτων, υπάρχει αδειοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην παρουσίαση παρευρέθηκαν πολλοί Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το χρονικό διάστημα, περίπου 2 ετών, οπότε και προσδιορίζεται η οριστική επίλυση του προβλήματος. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις συνέχισε και ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος με το συμφερότερο οικονομικά και περιβαλλοντικά τρόπο.

«Βοήθεια στο σπίτι» μέσω …κουπονιών !

THN παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2011 ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Με την παράταση του προγράμματος εξασφαλίζονται 4.500 θέσεις εργασίας στις 1.050 δομές του προγράμματος. Για το 2011 θα απαιτηθούν περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί, ενώ για την περαιτέρω παράταση υλοποίησης του προγράμματος θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά το 2011 η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος «κουπονιών» (vouchers) προς τους ωφελούμενους… Οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άτομα –συνήθως συγγενικά– με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειές τους (εξυπηρετούμενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι που αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόμενοι επαπειλούμενοι με ανεργία, ωφελούνται από το πρόγραμμα, καθώς αποδεσμεύονται από τη φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων…..
Σύμφωνα με το Yπουργείο Εργασίας, με συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες των καλλικρατικών δήμων, η μελλοντική βιωσιμότητα του προγράμματος θα εξασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, και με τη μετατροπή των σημερινών δομών σε επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας βάσει νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα στη Βουλή.

Στόπ στα κριτήρια για το πολυτεκνικό επίδομα

«Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στο τομέα αυτό», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού του 2011. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, με αφορμή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι «στοχεύουμε να εξοικονομηθούν μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάει με άλλους τρόπους να βάλει χέρι στα πολυτεκνικά επιδόματα». Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Ροντούλη χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο…. «Θα σας κοστίσει ακριβά κ. υπουργέ, προσωπικά εσάς. Παίζετε κορώνα - γράμματα το πολιτικό σας μέλλον. Δεν σας επιβάλλει καμία τρόικα να βάζετε χέρι στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Εσείς πάτε να το κάνετε αυτό και να ξέρετε ότι αφορά 500.000 οικογένειες», αντέτεινε ο κ. Ροντούλης

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το αληθινό μανιφέστο της Ιεραρχίας …κοντά στον Λαό !!

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε στην τακτική Συνεδρία της από 5ης – 8ης Οκτωβρίου τ.έ., αισθά­νεται την ανάγκη να απευθυνθεί στο πλήρωμά της, στο λαό του Θεού, αλλά και σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, για να μι­λήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και της αγάπης. Οι ημέρες που ζούμε είναι δύσκολες και κρίσιμες. Περνάμε ως χώρα μια δεινή οικο­νομική κρίση πού δημιουργεί στους πολλούς ανασφάλεια και φόβο. Δεν γνωρίζου­με τί είναι αυτό που μας έρχεται την επόμενη μέρα. Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ούσίας από τους δανειστές μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και να τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε…
Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινω­νική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώ­ρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας. Από κοινωνικής πλευράς επιχειρείται μια ανατροπή δεδομένων και δι­καιωμάτων και μάλιστα με ένα πρωτοφανές επιχείρημα. Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μιά χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυριάρχων - δανειστών μας. Το ερώτημα, το οποίο γεννάται, είναι εάν οι απαιτήσεις τους αφορούν μόνον σε οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα ή αφο­ρούν και στην πνευματική και πολιτιστική φυσιογνωμία της Πατρίδος μας.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται: Γιατί δεν πήραμε νωρίτερα όλα αυτά τα δύσκολα μέτρα, πού σήμερα χαρακτηρίζονται αναγκαία. "Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα του; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια. Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις.
Η οικονομική μας κρίση με πολύ απλά λόγια οφείλεται στη διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Στον αργό ρυθμό της παραγωγής που επιτυγχάνουμε απέναντι στο υψηλό βιοτικό επίπεδο που μάθαμε να ζούμε. Όταν όσα καταναλώνουμε είναι πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε, τότε το οικονομικό ισοζύγιο γέρνει προς την πλευρά των εξόδων. Η χώρα μας για να αντεπεξέλθει, αναγκάζεται να δανείζεται με την ελπίδα ότι το διαταραγμένο ισοζύγιο θα ανακάμψει. Όταν αυτό δεν γίνεται και οι δανειστές απαιτούν την επιστροφή των δανεισθέντων συν τόκω, τότε φθάνουμε στην κρίση και στην χρεοκοπία. Η οικονομική κρίση, η οποία ταλαιπωρεί και δυναστεύει τη χώρα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι συνέπεια και καρπός μιας άλλης κρίσης, της πνευματικής.
Ήδη η δυσαναλογία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης συνιστά όχι μόνον οικονομικό μέγεθος, αλλά πρωτίστως πνευματικό γεγονός. Σημείο πνευματικής κρίσης, το οποίον αφορά τόσο στην ηγεσία, όσο και στον λαό. Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα τής αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή τής εξουσίας. Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα τής χώρας και του λαού.
Κι από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς, που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματισθήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων. Η αυθαίρετη απαίτηση δικαιωμάτων από συντεχνίες και κοινωνικές ομάδες με πλήρη αδιαφορία για την κοινωνική συνοχή συνετέλεσαν κατά ένα μεγάλο μέρος στην σημερινή κατάσταση.
Η ουσία της Πνευματικής Κρίσης είναι η απουσία νοήματος ζωής και ο εγκλωβισμός τού άνθρώπου στο ευθύγραμμο παρόν, δηλαδή ο εγκλωβισμός του στο εγωκρατούμενο ένστικτο. Ένα παρόν χωρίς μέλλον, χωρίς όραμα. Ένα παρόν καταδικασμένο στο ανιαρό και μονότονο. Η μετατροπή της ζωής σ' ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο ημερομηνίες, αυτές, της γέννησης και της ταφής, με άγνωστο το μεταξύ τους διάστημα. Σε μια τέτοια προοπτική το άσκοπο συναγωνίζεται το παράλογο και τον αγώνα τον κερδίζει πάντα το τραγικό. Όταν απευθύνεσαι σε νέους ανθρώπους και τους ερωτάς: «γιατί παιδί μου παίρνεις ναρκωτικά;» και σου απαντούν: «πέστε μου σεις γιατί να μην πάρω; Δεν ελπίζω τίποτα, δεν περιμένω τίποτα, η μόνη μου χαρά είναι όταν τρυπάω την ένεση και ταξιδεύω»• ή όταν επισημαίνεις σε ένα νέο άνθρωπο ότι παίρνοντας ναρκωτικά θα πεθάνει και εκείνος σου απαντά με ένα τραγικό χαμόγελο: «σεις δεν καταλαβαίνετε ότι εγώ παίρνω ναρκωτικά για να ζήσω», τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο απίστευτα αληθινά και πόσο τραγικά επίκαιρα είναι τα παραπάνω λόγια. Αντί λοιπόν για νόημα ζωής κυνηγήσαμε την ευμάρεια, την καλοπέραση, την οικονομική ισχύ. Όταν όμως δεν υπάρχει άλλο όραμα ζωής πέρα από την κατανάλωση, όταν η οικονομική δύναμη και η επίδειξή της γίνεται ο μόνος τρόπος κοινωνικής καταξίωσης, τότε η διαφθορά είναι ο μόνος δρόμος ζωής, διότι διαφορετικά, αν δεν είσαι διεφθαρμένος, είσαι ανόητος. Έτσι σκέφθηκαν και έπραξαν πολλοί, έτσι φθάσαμε στη διαφθορά και τής εξουσίας, αλλά και μέρους του λαού μας. Το ερώτημα - δίλημμα του Ντοστογιέφσκι «ελευθερία ή ευτυχία;» το ζούμε πλέον σε όλη του την τραγικότητα. Διαλέξαμε μια πλαστή ευμάρεια και χάσαμε την ελευθερία του προσώπου μας, χάσαμε την ελευθερία της χώρας μας. Σήμερα ο άνθρωπος δικαίως ίσως τρέμει μήπως μειωθεί το εισόδημά του, αλλά δεν ανησυχεί το ίδιο για το έλλειμμα παιδείας πού αφορά στα παιδιά του και δεν αγωνιά για τα παιδιά που σβήνουν μέσα στις ποικίλες εξαρτήσεις, δεν αγωνιά για τον ευτελισμό του ανθρωπίνου προσώπου. Αυτή λοιπόν είναι η ουσία της αληθινής κρίσης και η πηγή της οικονομικής κρίσης την οποία τόσο ανελέητα εκμεταλλεύονται οι σύγχρονοι «έμποροι των Εθνών».
Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δικής μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν. Οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά ή κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία.
θέλουμε να σας πούμε ότι η Εκκλησία έχει το αντίδοτο της κατανάλωσης ως τρόπο ζωής και αυτό είναι η άσκηση. Και εάν η κατανάλωση είναι το τέλος, γιατί η ζωή δεν έχει νόημα, η άσκηση είναι δρόμος, γιατί οδηγεί σε ζωή με νόημα. Η άσκηση δεν είναι στέρηση της απόλαυσης, αλλά εμπλουτισμός της ζωής με νόημα. Είναι η προπόνηση του αθλητή που οδηγεί στον αγώνα και στο μετάλλιο και αυτό το μετάλλιο είναι η ζωή που νικά το θάνατο, η ζωή που πλουτίζεται με την αγάπη. Η άσκηση είναι τότε οδός ελευθερίας, εναντίον της δουλείας του περιττού. Είναι αυτή η δουλεία που σήμερα μας ευτελίζει.
Μας προβληματίζει η κατάσταση της Παιδείας μας, γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει το μαθητή όχι ως πρόσωπο αλλά σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μόνο που κάνει είναι να «τον φορτώνει» με ύλη αδιαφορώντας για την όλη του προσωπικότητα και γι' αυτό τα παιδιά μας δικαιολογημένα αντιδρούν. Γι' αυτό αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται. Πιστεύουμε ότι όντως τα σχολικά βιβλία γράφονται με την ευθύνη της Πολιτείας, αλλά το περιεχόμενό τους αφορά και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη, που περιμένει από την Εκκλησία του να μεταφέρει με δύναμη τη δική του ταπεινή φωνή.
Αισθανόμαστε ότι όλοι οι ενοριακοί μας ναοί πρέπει να γίνουν χώροι φιλόξενοι για τους νέους μας, όπως είναι ήδη αρκετοί από αυτούς, στους οποίους πολλά νέα παιδιά καταφεύγουν ζητώντας νόημα και ελπίδα.
Ξέρουμε ότι ζητάτε από εμάς, τους Ποιμένες σας, μια Εκκλησία με ηρωισμό, με νεύρο, με λόγο προφητικό, με σύγχρονο νεανικό λόγο, όχι εκκοσμικευμένη, αλλά αγιαζομένη και αγιάζουσα, μία Εκκλησία ελευθέρα και ποιμαίνουσα μετά δυνάμεως. Μια Εκκλησία που δεν θα φοβάται να αμυνθεί στο πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω κι αν η αντίσταση σημαίνει διωγμό ή και μαρτύριο.
Ή Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μας και αυτή είναι η δύναμή μας και η δύναμή της. Την ενότητα μεταξύ των ποιμένων και του λαού έχουν στόχο οι έμποροι των λαών γι' αυτό προσπαθούν να την ναρκοθετήσουν. Ξέρουν ότι άμα θα «πατάξουν» τον ποιμένα, εύκολα θα σκορπίσουν τα πρόβατα και θα τα υποτάξουν. Διδαχθείτε από την ιστορία ότι όπου ο Θεός πολεμήθηκε τελικός στόχος ήταν ο άνθρωπος και ο ευτελισμός του. Η ενανθρώπιση του Θεού είναι μεγαλύτερη καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου. Η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να σας στερήσουν την ελπίδα. Να θυμάστε ότι για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση - εργαλείο που αποβλέπει στον παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμεις που δεν είναι φιλάνθρωπες.
Η Εκκλησία του Χριστού έχει λόγο για την σημερινή κρίσιμη κατάσταση, διότι δεν έπαψε να αποτελεί σάρκα του κόσμου, μέρος της Ιστορίας. Δεν μπορεί να ανέχεται κανενός είδους αδικία, αλλά οφείλει να δείχνει ετοιμότητα για μαρτυρία και μαρτύριο. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δίπλα μας πεινούν, βρίσκονται σε ένδεια, ασφυκτιούν οικονομικά, η απελπισία πολλές φορές κυριεύει την καρδιά τους. Το γνωρίζουμε γιατί πρώτος σταθμός τους στην αναζήτηση ελπίδας είναι ο Ναός της περιοχής τους, η ενορία τους. Στόχος και αγώνας μας είναι η κάθε ενορία να γίνει το κέντρο απ’ όπου όλη η ποιμαντική δραστηριότητα της τοπικής Εκκλησίας θα αγκαλιάσει όλη την τοπική κοινωνία.
Απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο κοινωνικών προβλημάτων προκειμένου να παρακολουθήσουμε από κοντά και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο μεθοδικό τα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα κρίση. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το προνομιακό έργο της κάθε ενορίας ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει ένα πιάτο φαγητό. Γνωρίζετε και σεις ότι στο σημείο αυτό η Εκκλησία επιτελεί τεράστιο έργο. Το γνωρίζετε, γιατί πολλοί από σας αυτή την προσπάθεια της ενορίας σας την στηρίζετε εθελοντικά και την ενισχύετε οικονομικά. Σας καλούμε να πλαισιώσετε ο καθένας και η καθεμιά την ενορία σας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δύσκολες αυτές ώρες.
Ο λαός μας πέρασε και άλλοτε και φτώχεια και πείνα, αλλά άντεξε και νίκησε γιατί τότε είχε οράματα. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τον ένα και ο ένας τους πολλούς. Ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης. Με αυτό το πνεύμα, συσπειρωμένοι γύρω από την μεγάλη μας οικογένεια, την Εκκλησία, επισημαίνοντας τα λάθη μας, αναζητώντας νόημα ζωής στην αγάπη, θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη ώρα.
Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

”Δεν μπορεί η κυβέρνηση” λένε 7 στους 10 Έλληνες !!

Δεινά αμφισβητείται η κυβερνητική πολιτική πλέον όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής Σύμφωνα με την έρευνα (η οποία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.001 πολιτών), περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ελλήνων (69,4%) θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός δεν έχουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάστασηκαι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες (65,7%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση υιοθετεί όλες τις απαιτήσεις της τρόικας με μόλις 3 στους 10 (31,4%) να θεωρούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διαπραγματεύεται σκληρά τους όρους της τρόικας.
Η δημοσκόπηση δείχνει να δικαιώνει βασικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά αφού ποσοστό 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα η χώρα μπορούσε να αποφύγει το Μνημόνιο και την «τρόικα», αν ως αντιπολίτευση ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε τη συναίνεση που προτείνει τώρα ως κυβέρνηση! Σημαντικό -και ίσως ανησυχητικό- είναι και το γεγονός ότι το 82,4% των Ελλήνων εκτιμά ότι η δεινή οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες στα εθνικά μας θέματα!
«Συνενοχή» Παπανδρέου και εργασιακός μεσαίωνας
Η έρευνα της RASS δείχνει επίσης ότι «απομυθοποιείται» και η περίφημη συναίνεση Παπανδρέου: Το 64,9% πιστεύει ότι η «συναίνεση» που επιδίωξε ο πρωθυπουργός είναι στην πραγματικότητα συνενοχή στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει και μόνο το 30,4% εκτιμά ότι αποτελεί ειλικρινή του πρόθεση, ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης.
Παράλληλα, το 64,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αλλαγές στα εργασιακά που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ επιταγή της τρόικας οδηγούν σεεργασιακό μεσαίωνα με το 32,4% να το θεωρεί ως αναγκαίο κακό εδώ που φθάσαμε…

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Δυο αδέλφια Καλαματιανοί ..Καλλιεργούσαν 510 δενδρύλλια χασίς

Aπό το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης εξιχνιάστηκε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες η από 6-11-2010 υπόθεση καλλιέργειας και κατοχής κάνναβης στη Δασική περιοχή «Βρυσιώτικο» Δ.Δ.Γεωργιτσίου του Δήμου Πελλάνας. Ειδικότερα, δράστες της υπόθεσης αυτής είναι δύο αδέλφια ημεδαποί, τριάντα πέντε και τριάντα επτά ετών αντίστοιχα, κάτοικοι Καλαμάτας, ο οποίοι στην παραπάνω περιοχή και σε κοίλωμα βράχου είχαν αποκρύψει μεγάλη ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης (62 κιλά) που προήρχετο από παρακείμενη καλλιεργηθείσα φυτεία κάνναβης πεντακοσίων δέκα (510) δενδρυλλίων, η οποία και κατασχέθηκε. Επίσης στις κατ’ οίκον έρευνες που έγιναν στις οικίες των παραπάνω δραστών στην Καλαμάτα και στο Νεοχώριο Αρκαδίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
α. Ένα (1) πιστόλι και δύο (2) φυσίγγια κρότου των 9 mm .
β. Έξι(6) δισκία LONARID
γ. Μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
δ. Ένα (1) μαχαίρι «πεταλούδα» .
ε. Ένα(1) στιλέτο και
στ. Εβδομήντα δύο (2) κροτίδες

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

4.7 ρίχτερ κούνησαν την Δυτ. Πελοπόννησο

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς
Με επίσκεψη του Εγκέλαδου ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Δυτικής Πελοποννήσου, μια μέρα μετά τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,7 ρίχτερ και το επίκεντρο 325 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς, ενώ ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Πάντως οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την δραστηριότητα του σεισμικού τόξου του Ιονίου εδώ και πολύ καιρό...

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Βρέθηκε διέξοδος για τα πάρκινγκ στο Νέδοντα

Μια πολλή σημαντική συνεδρίαση είχε χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά την οποία ψηφίστηκαν και τα 28 θέματα της ημερήσιας διάταξης.Τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν και ψήφισαν ομόφωνα ή με μεγάλη πλειοψηφία ήσαν:Η Βράβευση του συνταξιούχου υπαλλήλου του Δήμου Καλαμάτας κ. Τομόθεου Τσίχλη για τη συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά του στο Δήμο Καλαμάτας ακόμα και μετά τη σύνταξή του.

Ψηφίστηκε επίσης, η γενική κανονιστική απόφαση για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων με την οποία επιδιώκεται η ευταξία, ο έλεγχος και η προστασία των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη. Πολύωρη υπήρξε η συζήτηση, η οποία κατέληξε σε απόφαση εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης με την Εταιρεία «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε»….
Σε γενικές γραμμές με τον εξώδικο συμβιβασμό αποδίδονται οι χώροι στάθμευσης του Νέδοντα στο Δήμο Καλαμάτας και στην Εταιρεία δίδεται η δυνατότητα να κατασκευάσει υπόγειο χώρο στάθμευσης εμπρός από τα δικαστήρια. Τα άλλα θέματα, ήσαν υπηρεσιακού ενδιαφέροντος και την περίληψη των σχετικών αποφάσεων της συνεδρίασης θα αναρτηθεί σε τρεις (3) ημέρες.

Ορκωμοσίες των νέων δημάρχων στη Μεσσηνία !

Στη Μεσσηνία, αύριο στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά ορκίζεται ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Οιχαλίας. Στις 6.30 αύριο το απόγευμα, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, θα ορκιστεί ως νέος δήμαρχος Μεσσήνης ο Στάθης Αναστασόπουλος.Μεθαύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην Καλαμάτα, ορκίζεται στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ο επανεκλεγείς δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Μία ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Καρδαμύλη η ορκωμοσία ως δημάρχου Δυτικής Μάνης του Δημήτρη Γιαννημάρα, ενώ στις 5 το απόγευμα, θα ορκιστεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της Πύλου ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας θα ορκιστεί στην Κυπαρισσία τη Δευτέρα, στις 7 το βράδυ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα γεμάτα περιβάλλον στη Καλαμάτα...

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, την καλλιτεχνική ομάδα «Kalamata Freespace Art Cooperativa», τους «Ποδηλάτες Καλαμάτας» και την ομάδα της «Ανοιχτής Συνέλευσης».
Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας και θα αποτελείται από κατασκευές με χάρτινα εορταστικά στολίδια, επιδαπέδια παιχνίδια, κατασκευή και στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου από άχρηστα και εναλλακτικά υλικά και δημιουργία ανταλλακτικού παζαριού.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας με το επιδαπέδιο παιχνίδι, που δημιούργησε, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, ώστε και τις μέρες των εορτών να σέβονται το περιβάλλον και να μην ξοδεύουν περιττή ενέργεια.
Προτείνουμε την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποιούμε την ανακύκλωση. Προτείνουμε μια διαφορετική οπτική, όπου ο άνθρωπος δεν είναι ο καταναλωτής, αλλά ο δημιουργός των πραγμάτων που επιθυμεί.
Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τα χαρίσματά τους και να εκφράσουν με διάφορους τρόπους τη δημιουργικότητά τους. Υπενθυμίζουμε πως χρειάζεται να περάσουμε το χρόνο μας επικοινωνώντας ή παίζοντας με τους φίλους και την οικογένειά μας, αναθερμαίνοντας παράλληλα την επαφή μας με τη φύση.
Επιδιώκουμε να μοιράζουμε αγάπη και χαρά σε όσους γύρω μας τη χρειάζονται (φτωχούς, ηλικιωμένους, μετανάστες).
Η καλλιτεχνική ομάδα «Kalamata Freespace Art Cooperativa» και οι «Ποδηλάτες Καλαμάτας» με το δέντρο από άχρηστα και εναλλακτικά υλικά, που θα κατασκευάσουν, προτείνουν μια διαφορετική οπτική στη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου δέντρου με περισσότερη φαντασία και λιγότερη κατανάλωση.
Η ομάδα της «Ανοιχτής Συνέλευσης» με το ανταλλακτικό παζάρι, που θα δημιουργήσουν, καλούν όλο τον κόσμο να προσφέρει και να πάρει, ό,τι χρειάζεται, χωρίς καμία μεσολάβηση χρημάτων!

«Άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ για τον παγετό» !!

Μετά από επικοινωνία με αγρότες του νομού Μεσσηνίας και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας κ. Τάσο Αποστολόπουλο, σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές από παγετό στην αγροτική παραγωγή σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρο Σαρρή, όπου και τον ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση. Η κ. Γιαννακοπούλου, χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η ζημιά κυρίως στα ελαιόδεντρα είναι ολοκληρωτική, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της περιόδου ελαιοσυγκομιδής που διανύουμε. Στη συνέχεια, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ την επίσπευση της εκτίμησης των κλιμακίων για την εξατομίκευση των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. .. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι ήδη τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ εκτιμούν τις ζημίες και έχουν προχωρήσει σε μια γενική εκτίμηση της ζημιάς. Σχετικά με την εξατομίκευση των ζημιών, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα, εντός διαστήματος 10-12 ημερών, προκειμένου να μην καθυστερήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων...

Διόδια …σηκώνουν τη μπάρα !

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι ανυπότακτοι οδηγοί των διοδίων. Η τάση έχει αρχίσει να βρίσκει αποδέκτες και σε εκείνους τους οδηγούς που δεν περνάνε τακτικά από τις μεγάλες εθνικές οδούς. Υπάρχουν οδηγοί που δεν πληρώνουν πλέον ποτέ. Κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητά τους, χαιρετούν ευγενικά τον υπάλληλο, σηκώνουν την μπάρα και φεύγουν! Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια έχουν πρακτικά σηκώσει τα χέρια καθώς δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό εναντίον των «παραβατών». Οι συμβάσεις παραχώρησης, από νομικής πλευράς, είναι εντελώς στον αέρα! Τα μόνα διόδια που έχουν πλήρη νομιμοποίηση-και εκεί ουδείς αρνείται να πληρώσει- είναι αυτά των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη, που παραμένουν άλλωστε υπό κρατικό έλεγχο. Στα άλλα, όταν σηκώσει κανείς τη μπάρα, οι υπάλληλοι της εταιρείας απλώς σημειώνουν τον αριθμό του οχήματος, κυρίως, για εκφοβισμό, αλλά μέχρις εκεί. Δοκιμάστε το!

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Εκτός Κ.Ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Καταψήφισε επί της αρχής το Νομοσχέδιο ! Εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ετέθη ο βουλευτής Πρεβέζης Ευάγγελος Παπαχρήστος, μετά την απόφασή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Τεχνητό κάρβουνο από το κουκούτσι της ελιάς στην Μεσσηνία !

Της Γιώτας Καλογεροπούλου από stinbriza.gr
Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν είναι πώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην παγκόσμια αγορά είναι διαδεδομένες οι ελιές Καλαμών. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι πως σχεδόν δίπλα μας -μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα- βρίσκεται το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα και πιθανότατα και στην Ευρώπη που παράγει τεχνητό κάρβουνο από το κουκούτσι (ή αλλιώς πυρήνα) της ελιάς. Γεγονός που Ευρωπαίοι και Ιάπωνες το γνωρίζουν, αφού τακτικά γίνεται εξαγωγή του πυρηνοκάρβουνου για την Ολλανδία, τη Σουηδία, αλλά και την Ιαπωνία.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Μεσσήνης, 500 μέτρα βάθος από τον κεντρικό δρόμο και η είσοδός του είναι παράλληλη στον ποταμό Αρι. Με την πρώτη ευκαιρία βρέθηκα εκεί για να μάθω περισσότερα για την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εργοστασίου. …
Μέχρι να φτάσω, όμως, στο εργοστάσιο έπρεπε το αυτοκίνητό μου και εγώ να δώσουμε μια μικρή μάχη με τις λακκούβες, γιατί ο δρόμος είναι σε άθλια κατάσταση και αυτό δυσκολεύει την πρόσβαση στο σημείο. Τα πράγματα καλυτέρεψαν όταν επιτέλους έφτασα στην είσοδο του εργοστασίου και συνάντησα την ιδιοκτήτριά του Κατερίνα Κλημεντίδη – Κοτταρίδη.
Μπαίνοντας στο χώρο του εργοστασίου διαπίστωσα πως παράλληλα με την παραγωγή πυρηνοκάρβουνου γίνεται και παραγωγή άσβεστου και επίσης μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα πάντα από οικοδομικά υλικά.
Πώς ξεκίνησαν όλα…
Η κ. Κατερίνα Κλημεντίδη – Κοτταρίδη ήταν πολύ πρόθυμη στο να μου διηγηθεί πώς ο πατέρας της σκέφτηκε να επεξεργαστεί το κουκούτσι της ελιάς και να το κάνει κάρβουνο. «Η ιδέα δημιουργίας του εργοστασίου ανήκει στον πατέρα μου Κλήμη Κλημεντίδη. Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1968. Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε το πυρηνόξυλο ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή άσβεστου. Το υπόλειμμα που προκύπτει από αυτή την καύση είναι η πυρηνόσκονη την οποία, σε εποχές που το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ήταν χαμηλό, τη χρησιμοποιούσαν σαν θερμαντικό προϊόν, στα μαγκάλια. Ομως όταν τα πράγματα και οι εποχές άλλαξαν και εκτός από τα μαγκάλια βρέθηκαν και άλλες εστίες θέρμανσης, ο παππούς σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αλλιώς την πυρηνόσκονη. Αποφάσισε να την επεξεργαστεί μέσω μιας πρέσας και να της δώσει ένα σχήμα τύπου μπριγκέτας -σύμφωνα με την διεθνή αγορά- και έτσι προέκυψε το πυρηνοκάρβουνο», λέει η κ. Κατερίνα και συνεχίζει λέγοντας πως ο παππούς απέκτησε και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για να κατοχυρώσει και την μοναδικότητα του προϊόντος.
Οσον αφορά στην ασβεστόπετρα μετά από επεξεργασία μάς δίνει τη σκόνη άσβεστου (γεωργικό ασβέστη), που είναι κατάλληλος για τη λίπανση και απολύμανση καλλιεργούμενων περιοχών και τον ασβελτοπολτό που διατίθεται στις οικοδομές.
Τι είναι το πυρηνοκάρβουνο;
«Το πυρηνοκάρβουνο προέρχεται από το κουκούτσι (ή αλλιώς πυρήνα) της ελιάς και σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο έχει 6.170 kal θερμογόνο δύναμη κατά την καύση. Επίσης εκλύει 30% λιγότερο μονοξείδιο από το γνωστό ξυλοκάρβουνο, ανάβει πολύ εύκολα, δεν πετάει σπίθες, δεν μυρίζει, δεν καπνίζει και είναι ένα φυτικό προϊόν χωρίς πρόσθετα χημικά και φιλικό προς το περιβάλλον και μάλιστα ελέγχεται με πιστοποίηση ποιότητας ISO πληρώντας έτσι τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», αναφέρει η κ. Κατερίνα και παραδέχεται πως την χαροποιεί ιδιαίτερα που το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται και στη διεθνή αγορά. «Συνεργάζομαι με ανθρώπους από την Ολλανδία, την Σουηδία και την Ιαπωνία. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Ιάπωνες και κλείσαμε μια συμφωνία για 10 χρόνια».
Οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί χρησιμοποιούν το κάρβουνο, όπως και εμείς, για να μαγειρεύουν φαγητά και μάλιστα σε φημισμένα εστιατόρια της Σουηδίας βάζουν το πυρηνοκάρβουνο σε πήλινα σκεύη και τοποθετούν το κρέας επάνω του και το ψήσιμο γίνεται μπροστά στον πελάτη, γεγονός που αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο κάρβουνο είναι ποιοτικώς καλό και δεν καπνίζει. Επιπλέον το πυρηνοκάρβουνο διαφημίζεται σε διάφορα περιοδικά του εξωτερικού, ενώ διατίθεται και σε εκθέσεις προϊόντων που γίνονται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Ομως διατίθεται και στην ελληνική αγορά, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως: στο Αργος, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, στη Σπάρτη, στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στην Αττική, ενώ μάλιστα οι συνεργασίες είναι μακροχρόνιες, γεγονός που αποδεικνύει πως το πυρηνοκάρβουνο είναι ένα προϊόν ποιοτικώς σταθερό.
Επιπλέον γίνονται επισκέψεις στο εργοστάσιο από σχολεία και φοιτητές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπου έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο παραγωγής του πυρηνοκάρβουνου και την επεξεργασία που το οδηγεί στην τελική του μορφή.
Το πυρηνοκάρβουνο απωθεί την αρνητική ενέργεια!
Το εντυπωσιακό είναι πως οι Ιάπωνες επιλέγουν το συγκεκριμένο είδος κάρβουνου, γιατί απομακρύνει την επιστημονικά αποδεδειγμένη αρνητική ενέργεια που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και όλα τα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι Ιάπωνες έχουν σαφώς διαφορετική νοοτροπία από τη δική μας και σε καμία περίπτωση δεν εννοούν το Φενγκ Σουι -εκεί που σίγουρα πάει αμέσως το δικό μας μυαλό- αλλά όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, ανακάλυψαν πως το πυρηνοκάρβουνο απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και γι’αυτό θα προμηθευτούν τόνους με την προοπτική να το διαθέσουν στην ιαπωνική αγορά ως προϊόν που απωθεί την αρνητική ενέργεια.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Καταστροφές από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού σε αρκετές καλλιέργειες σε αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται σε κηπευτικά και ελαιόκαρπο αλλά και σε καλλιέργειες αγκινάρας στο Δ.Δ. Μικρομάνης στο Δήμο της Θουρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού συνεταιρισμού Κορώνης η ζημιά σε ελιές της περιοχής της Πυλίας αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το εκατό τοις εκατό της παραγωγής ενώ σημαντικές ζημιές που ανέρχονται στο 60% της παραγωγής εντοπίζεται στις καλλιέργειες της αγκινάρας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το Δ.Δ. της Μικρομάνης. Όπως ανακοίνωσε ο αντινομάρχης Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος …. κλιμάκιο γεωπόνων από τη Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και το πόρισμα για το ακριβέ ύψος των ζημιών αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Οριστικό λουκέτο σε ΧΑΔΑ με απόφαση Χατζημιχάλη

Συνεχίζονται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου παύσης λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώςκαι στο πλαίσιο των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της χώρας.
Για τους 71 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμών για την ανάθεση των εργολαβιών αποκατάστασης, η χρηματοδότηση των οποίων έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.
Το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού όσον αφορά το κλείσιμο και την αποκατάσταση των 79 ΧΑΔΑ που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Φ. Χατζημιχάλης με απόφαση που υπέγραψε σήμερα προχωρεί στην παύση λειτουργίας των ακόλουθων εννέα (9) ενεργών ΧΑΔΑ, οι οποίοι μπορούν να καλυφθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων δεματοποίησης/προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων στο Δ. Κρανιδίου και στο Δ. Πύλου, αντιστοίχως, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:
Νομός Δήμος Δημ. Διαμέρισμα Τοπωνύμιο
Αργολίδας Ερμιόνης Ερμιόνης Κρόθι
Θερμησίας Ρορρό
Ασκληπιείου Λυγουριού Ντεβετζή
Επιδαύρου Αρχ. Επιδαύρου Καρτσί ή Φραμάτα
Νέας Επιδαύρου Μαλεβίτι
Μεσσηνίας Αίπειας Λογγά Αγριλιά
Κορώνης Βασιλιτσίου Λειβαδάκια
Νέστορος Χώρας Γέφυρα Μανούσου
Πύλου Πύλου Άγιος Νικόλαος
Στην απόφαση προβλέπεται ακόμη η άμεση διενέργεια αυτοψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεννόηση με τους οικείους ΟΤΑ ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της παύσης λειτουργίας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η σύνταξη των Τεχνικών Μελετών Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης.

Μεταχειρισμένα ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές !

Στροφή στα μεταχειρισμένα ακίνητα έχουν κάνει οι αγοραστές τον τελευταίο χρόνο και σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών εταιριών, προτιμούν πολύ παλιά διαμερίσματα επιφανείας από 70 τμ έως 120 τ.μ. Αντίστοιχη στροφή έχουν κάνει και οι επενδυτές-αγοραστές οι οποίοι λόγω της γενικότερης οικονομικής αστάθειας ( αυξομείωση ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, πτώση του Χρηματιστηρίου) επικεντρώνονται σε αγορές παλαιών ακινήτων και επιλέγουν τις ακριβές περιοχές Π.Ψυχικό, Φιλοθέη, Κεφαλάρι, κέντρο Κηφισιάς, Λ. Κηφισίας από το ύψος του Ψυχικού και πάνω, αναζητώντας ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα ακίνητα….
Οι περιοχές αυτές όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς ακινήτων, δεν χάνουν την αξία τους και ο επενδυτής έχει την βεβαιότητα ότι θα μπορέσει αν χρειαστεί άμεσα να ρευστοποιήσει την επένδυση του. Παρά την οικονομική κρίση στις περιοχές αυτές η αξία και των μεταχειρισμένων ακινήτων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά στις περιοχές του Π.Ψυχικού και της Φιλοθέης οι οποίες και θεωρούνται από τις ακριβότερες στην Ελλάδα το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 4.500 έως και 6.500 ευρώ.
Ειδικά δε στο Π.Ψυχικό και την Φιλοθέη 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό διατίθενται τα ακίνητα που συνορεύουν με την Λεωφόρο Κηφισίας και την Λεωφόρο Καποδιστρίου. Αυτά λόγω του θορύβου διατίθενται σε μικρότερη τιμή. Η μοναδική υπέρβαση στα ακίνητα των περιοχών αυτών γίνεται στην ενοικίαση, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί οι τιμές των ενοικίων σε ποσοστό έως και 30%.για ακίνητα με πολύ μεγάλο μίσθωμα -άνω των 6.000 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων και στην Κηφισιά ειδικότερα δε στο κέντρο όπου οι τιμές αγγίζουν και τις 7.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κτηματομεσιτικής εταιρίας REMAX Ελλάς, τα εννέα από τα δέκα ακίνητα που πουλήθηκαν στην Αττική το α΄ εξάμηνο του 2010 ήταν μεταχειρισμένα. Σχεδόν τα μισά από αυτά ποσοστό της τάξεως του 47% ήταν κατασκευές άνω των 30 ετών. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σ. Σαργκάνη ανώτερο στέλεχος της REMAX <<>>. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία για προσωπική χρήση έχουν ως πρωταρχικό κριτήριο της επιλογής τους την περιοχή σε σχέση με το κόστος αγοράς αδιαφορώντας για το έτος κατασκευής.
Φθηνές τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις <<ευκαιρίες>> προκύπτουν στα παλαιά ακίνητα τα οποία συνδυαζόμενα με τα σημερινά χαμηλά κοστολόγια ανακαίνισης δικαιολογούν πλήρως την στροφή αυτής της κατηγορίας των αγοραστών. Ενδεικτικά το κόστος μιας συντηρητικής ανακαίνισης κατοικίας 25 ετών συνολικής επιφανείας από 70 τμ έως 100 τμ κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ, εάν δε η ανακαίνιση είναι ριζική δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας κ. Δ. Αγαλίδης. Σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών παλαιών κατοικιών για ιδιοκατοίκηση οδηγούνται σε ανακαινίσεις. Οι ανακαινίσεις αυτές είναι συντηρητικές - χρησιμοποιούνται φθηνά υλικά- και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα υδραυλικά, στα ηλεκτρολογικά, στα πατώματα και στα παντζούρια όπου εκεί προτιμώνται τα προϊόντα αλουμινίου.
Τα νεόδμητα ακίνητα στις περισσότερες περιοχές της Αττικής εξακολουθούν και διατηρούν υψηλές τιμές με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η απόκλιση προς τα κάτω δεν ξεπερνά το 10%. Όσα δε από αυτά βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό διατηρούν ανελαστικά υψηλές τιμές. Ενδεικτικά στην περιοχή του Ν.Κόσμου το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 2.300 ευρώ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πληθώρα νεόδμητων κατοικιών οι οποίες είναι κοντά στον σταθμό του Μετρό και για τον λόγο αυτό δεν υποχωρούν οι τιμές τους.
Ίδιες περίπου τιμές έχουν και τα νεόδμητα διαμερίσματα κοντά στον ηλεκτρικό στην περιοχή των Πετραλώνων με αξία ανά τετραγωνικό μέτρο περίπου στα 2.300 ευρώ. Ίδια αντίληψη επικρατεί και στις περιοχές του Χολαργού,του Ν.Ψυχικού, της Αγ. Παρασκευής που γειτνιάζουν με τον σταθμό του μετρό της Εθνικής 'Αμυνας. Στις περιοχές αυτές το κόστος νεόδμητης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 2.500 έως 3.000 ευρώ