
Αιτήματα κατά πλειοψηφία ανεπίλυτα και με την γενικότητα τους ή την ηθελημένη ασάφειά τους, διευκολύνουν την κυβέρνηση να παραπέμπει την αντιμετώπισή τους, στις καλένδες.
Τα κύρια αιτήματα που προβάλλονται στις φετινές κινητοποιήσεις είναι:
-Καθορισμός εγγυημένων κατώτερων τιμών όλων των προϊόντων (τιμές ασφάλειας).
-Επανασύνδεση όλων των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
-Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, κ.α.).
-Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος.
-Κατάργηση του διαχωρισμού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (ετεροεπαγγελματίας).
-Πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και γεωργικού κεφαλαίου.
-Διαγραφή χρεών σε μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αγροτών της ΠΑΣΥ, οι κινητοποιήσεις έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και η κορύφωσή τους θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Σε αυτή την αρχική φάση, οι κινητοποιήσεις θα περιοριστούν στις κεντρικές πλατείες των επαρχιακών πόλεων (πχ Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Καβάλα, Αργος, Τρίπολη κλπ.) με συμβολικές καταλήψεις γραφείων του ΕΛΓΑ και υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας.
Ανάλογα με την συμμετοχή των αγροτών και την δυναμική των συγκεντρώσεων θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες των άλλων οργανώσεων ξεκινούν την αγωνιστική τους δράση, δίνοντας στην κυβέρνηση σχεδόν μια δεκαήμερη προθεσμία για διάλογο, πριν αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων. Επιδιώκουν συνάντηση- συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου