Με επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη καταθέτει τις προτάσεις του για το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας . Η επιστολή αναλυτικά
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ο Νόμος Πλαίσιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας «ΔΗΜΗΤΡΑ», συνένωση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις» προβλέπει τη συγχώνευση του Ινστιτούτου Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, του Ινστιτούτου Αμπέλου & Οπωροκηπευτικών Πύργου, του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών Ναυπλίου με το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας. Η συνένωση ερευνητικών κέντρων και οργανισμών μπορεί να είναι στην παρούσα συγκυρία πράγματι αναγκαιότητα, εφόσον οδηγεί σε πιο ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Ωστόσο κάθε τέτοια απόφαση απαιτείται να πραγματοποιείται υπό ορισμένους όρους.
Η πρόταση μας όσον αφορά την συνένωση ινστιτούτων με έδρα την Πελοπόννησο αφορά στα εξής:
α. Με βάση την καλλικρατική περιφερειακή συγκρότηση η σχεδιαζόμενη συνένωση υπονομεύει τη διοικητική αυτονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταργώντας στην πράξη όλα τα ερευνητικά κέντρα με έδρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μεταφέροντας τα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
β. Το Ινστιτούτο Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας αξίζει να σημειωθεί ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της παραγωγής του ελαιόλαδου, βασικού προϊόντος τόσο του νομού μας όσο και ολόκληρης της Νότιας Πελοποννήσου. Διαθέτει 15 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, επιστημονικό εξοπλισμό αξίας 2 εκ. € περίπου, εργαστήριο πιστοποίησης ποιότητας ελαιολάδου με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό αξίας πάνω από 500 χιλ. €, 500 στρέμματα πειραματικών αγρών στο Νομό Μεσσηνίας. Επίσης, εποπτεύει ακόμη 100 στρέμματα στο Νομό Αρκαδίας, όπου έχει κλείσει ο Σταθμός Γεωργικής έρευνας και περίπου 50 στρέμματα στη Νέα Κίο Αργολίδας, όπου το Ινστιτούτο δεν διαθέτει επιστημονικό προσωπικό. Διαθέτει επίσης υποδομές (πρότυπη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών), θερμοκήπια, υδρονέφωση για παραγωγή δενδρυλίων κλπ, όπως επίσης και τράπεζες γενετικού υλικού: 66 ποικιλιών συκιάς – η μεγαλύτερη στην Μεσόγειο, 500 περίπου είδη μυκήτων πολλά εκ των οποίων εδώδιμα και καταγεγραμένα για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο στον Ελληνικό χώρο και 200 είδη βακτηρίων και ζυμών, 1 εκ των οποίων καταγράφηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο μας καθώς και 1 για ιδιαίτερης γεωργικής αξίας για το οποίο έχει κατατεθεί και αίτηση στον Ο.Β.Ι. για κατοχύρωση της πατέντας χρήσης του.
γ. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι και σήμερα το Ινστιτούτο έχει συμβάλει με την πρωτοποριακή του έρευνα στην διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για την διαχείριση των αποβλήτων ελαιουργίας. Συνεργάζεται με δημοτικούς φορείς (Δήμος Καλαμάτας, ΔΕΥΑΚ) αλλά και με ιδιωτικούς (ΤΕΜΕΣ Α.Ε.) στο πρόβλημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και λυμματολάσπης μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης με θετικά προκαταρτικά αποτελέσματα των μέχρι τώρα πειραμάτων. Τέλος έχει ιδιαίτερη συμβολή και προσφέρει με την τεχνογνωσία του στην στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς και των οπωροκηπευτικών στο Νομό Μεσσηνίας.
δ. Το Ινστιτούτο Καλαμάτας απαιτείται να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό, ενώ παράλληλα να αξιοποιηθεί ο υπάρχον εξοπλισμός και να αποκτήσει συγκεκριμένο προσανατολισμό, που να συμβάλει στην ανάπτυξη της παραγωγής τόσο το ελαιόλαδου όσο και άλλων οπωροκηπευτικών προϊόντων.
ε. Στη βάση της περιφερειακής καλλικρατικής ανασυγκρότησης η υπό εξέλιξη συγχωνεύσεις πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία δύο Ινστιτούτων, με έδρα την Πάτρα για τη Δυτική Πελοπόννησο και την Καλαμάτα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με διαφορετικά ερευνητικά αντικείμενα, αλλά και συμπληρωματικό ρόλο.
Ευελπιστώντας ότι θα μελετήσετε τις προτάσεις μας, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου