Pages

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Προχωρά ο διαγωνισμός παρά τις αντιδράσεις

Σειρά αποφάσεων που αφορούν την πολιτική του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Αρχής στο θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών για το επόμενο διάστημα, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η προκήρυξη δύο διαγωνισμών (κομποστοποίησης και μεταφοράς) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου, μετά τη λήξη της πειραματικής λειτουργίας της μονάδας Ram Europe στην περιοχή της Μαραθόλακκας. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμαρχος Παν. Νίκας ξεκαθάρισε ότι εφόσον υπάρξουν αντιδράσεις από πλευρά των πολιτών στο θέμα χωροθέτησης της μονάδας, η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να έρθει σε σύγκρουση, και, θα προχωρήσει στη διαδικασία της μεταφοράς των σκουπιδιών από εργολάβους. Επιπλέον, με άλλη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε την τοποθέτηση στην Καλαμάτα σε πρώτη φάση, ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Αναφερόμενος γενικότερα στο πρόβλημα, ο Δήμαρχος Παν. Νίκας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ελπίζει στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να δοθούν οι απαντήσεις εκείνες που θα ξεκαθαρίζουν την πολιτική της Περιφέρειας. Πρόσθεσε, δε, για άλλη μια φορά, ότι η Δημοτική Αρχή τάσσεται κατά της λύσης της καύσης των σκουπιδιών, μέθοδος διαχείρισης που φαίνεται να προωθείται από το ΥΠΕΚΑ, διότι είναι κοστοβόρος και περιβαλλοντικά επιζήμια. «Πολιτική μας θέση είναι ότι η μέθοδος της κομποστοποίησης είναι η καλύτερη λύση κι αυτή θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε με κάθε τρόπο», είπε. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμας πρότεινε την αναβολή συζήτησης του θέματος από τη στιγμή που εκκρεμεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Από την άλλη πλευρά, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή επισημαίνοντας τη σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στη λειτουργία της οικιακής κομποστοποίησης, αλλά και των άλλων εναλλακτικών μεθόδων. Την πλήρη άρνησή του της ανάληψης της διαχείρισης των σκουπιδιών από τους επιχειρηματίες εξέφρασε ο Ν. Διασάκος, ενώ, ο επικεφαλής του «Δικτύου» Στ. Μπεχράκης τόνισε ότι η επιλογή της κομποστοποίησης που φαίνεται να κηρύττει η Δημοτική Αρχή δε συνάδει με τη μονάδα της Ram. Αντίθετα, «η Δημοτική Αρχή με την πολιτική της κατάφερε να θέσει σε αχρηστία το εργοστάσιο της ΜΟΛΑΚ, ένα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Καλαμάτας στην προσπάθειά του για τη σωστή διαχείριση του προβλήματος. Προτείνουμε λοιπόν να μην προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στη δημοπράτηση τύπου Ram και να προχωρήσει σε ενεργοποίηση της ΜΟΛΑΚ», επισήμανε. Επιπλέον, τάχθηκε κι αυτός εναντίον της καύσης, ως μεθόδου διαχείρισης, λέγοντας μάλιστα ότι κανείς δε θα δεχτεί στον τόπο του τέτοιες μονάδες. Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Πρωτοπορίας» Ι. Γκλεγκλές αν και συμφώνησε με την κεντρική φιλοσοφία του διαγωνισμού, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που οι όροι του διαγωνισμού δεν είναι γνωστοί η παράταξή του θα ψηφίσει «λευκό».

Καταργείται η Στρατολογία Καλαμάτας τελικά;

Στη συγχώνευση-συνένωση των Στρατολογικών Γραφείων της χώρας και στη δημιουργία νέων Στρατολογικών Υπηρεσιών σε κάθε περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα προχωρήσει η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ εντός του 2011.Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, με θέμα τη λειτουργία Στρατολογικού Γραφείου στον Πύργο. Όπως αναφέρει ο Υπουργός, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το Στρατολογικό Γραφείο Πύργου θα συγχωνευθεί με το Στρατολογικό Γραφείο Πάτρας και το Στρατολογικό Γραφείο Μεσολογγίου και θα δημιουργηθεί η νέα Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Όπως εκτιμά το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, η πλήρης μηχανογράφηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών (ιστοσελίδα, ηλεκτρονική αίτηση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) και η ήδη υπάρχουσα διασύνδεση τους με τα ΚΕΠ, τα οποία θα αναλάβουν τη διαβίβαση όλων των αιτημάτων προς τις Στρατολογικές Υπηρεσίες, θα επιτρέψει στους πολίτες των περιοχών, στις οποίες καταργούνται τα Στρατολογικά Γραφεία, να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά, χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες. «Το Στρατολογικό Γραφείο του Πύργου λειτουργεί από το 1930, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας ζωής στην περιοχή και με αυτό συναλλάσσονται 1500 πολίτες κάθε χρόνο», έχει υπογραμμίσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος διατυπώνοντας τη διαφωνία του με την συγχώνευση του Στρατολογικού Γραφείου του Πύργου. Επιπλέον ο βουλευτής εκτιμά ότι οι υπάλληλοι των ΚΕΠ δεν είναι εκπαιδευμένοι στα θέματα που χειριζόταν μέχρι σήμερα το στρατολογικό γραφείο και είναι πιθανό οι πολίτες να αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Πάτρα για να εξυπηρετηθούν.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Νεαρός Καλαματιανός - Χάρισε ζωή με τον θάνατο του

Αγώνας δρόμου για τα μοσχεύματα ! Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ανταποκρινόμενο στην Πανελλήνια εκστρατεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την εξεύρεση μοσχευμάτων ανθρωπίνων οργάνων, οργάνωσε και πραγματοποίησε τις πρωινές ώρες της 30ης Μαρτίου 2011 την αφαίρεση τριών μοσχευμάτων- ήπατος, νεφρών -από νέο άνδρα ο οποίος ενοσηλεύετο από εγκεφαλικό θάνατο τις τελευταίες ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα μοσχεύματα αυτά διετέθησαν σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας προκειμένου να σωθούν τρεις πάσχοντες συνάνθρωποί μας. Ο Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του δότη για την απώλεια του προσφιλούς τους προσώπου καθώς και τις ευχαριστίες της για την υπέρτατη σε μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία πράξη της..... Ταυτόχρονα θέλει να ευχαριστήσει και να συγχαρεί όλους τους εμπλεκόμενους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, του Αναισθησιολογικού και του Νευρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την άριστα οργανωμένη διαδικασία της λήψης των οργάνων του δότη.

Κίνητρα για την επιστροφή των νέων στα χωράφια

Στις δράσεις του υπουργείου για την προσέλκυση των νέων στο αγροτικό επάγγελμα αναφέρεται έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, προς απάντηση σχετικής ερώτησης των βουλευτών Φ. Κουβέλη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και ΓΡ. Ψαριανού. Όπως επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, εφαρμόζονται δράσεις που έχουν σκοπό την ενθάρρυνση νέων, ενώ στην πληθυσμιακή ανανέωση των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα και την αύξηση του μέσου μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αποβλέπουν και τα προγράμματα «Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα», «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και «Πρόωρη συνταξιοδότηση» . Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό είναι, ......οι «διάδοχοι» της πρόωρης συνταξιοδότησης να είναι κυρίως νέοι γεωργοί που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων πρακτικών και καινοτομιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα το υπουργείο προωθεί μέτρα για την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων γεωργών (καπνοπαραγωγών), να αποχωρήσουν από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασφάλιση ενός ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος στον αποχωρούντα και με στόχο τη διαρθρωτική βελτίωση των εκμεταλλεύσεων τους, με την εγκατάσταση νεότερων γεωργών και τη βελτίωση του μεγέθους τους. Νέες ευκαιρίες θα μπορέσουν να αναζητήσουν νέοι άνθρωποι στις δράσεις βιολογικής γεωργίας, αλλά και μέσα από προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση της "ελκυστικότητας" των αγροτικών περιοχών. Αμεσα αναμένεται επίσης να ενεργοποιηθεί ταμείο δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Το Ταμείο αυτό, όπως διευκρινίζει ο κ. Σκανδαλίδης, στοχεύει στη δυνατότητα χρηματοδότησης των γεωργών με ευνοϊκούς όρους, με τη χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες, στους δικαιούχους που θα ενταχθούν στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώην Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στις κυρίως αγροτικές περιοχές, ανέρχεται σε 29,3%. Όσον αφορά στην αναλογία των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους γηραιότερους που αποχωρούν, στις κυρίως αγροτικές περιοχές διαμορφώνεται σε 1,02, ενώ στις αστικές περιοχές σε 0,94.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Επαναχρηματοδότηση για Ολυμπία και Ιόνια Οδός;

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έδωσε το «πράσινο φως» στην διυπουργική !!Το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων από διαδικασίες που καθυστερούν την ολοκλήρωσή τους άναψε χθες, κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών ο κ. Ρέππας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για το ξεμπλοκάρισμα των έργων και τις σχετικές ανακοινώσεις. Πρόκειται για την «Ολυμπία Οδό» (Ελευσίνα - Κόρινθο - Πάτρα-Πύργος - Τσακώνα), τον «Μορέα» (Κόρινθο - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη), τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίο» (Μαλιακός μέχρι το Κλειδί), Κεντρικής Ελλάδας (από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία) και την «Ιόνια Οδό» (από το Αντίρροιο μέχρι τα Ιωάννινα). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας παρουσίασε τις πέντε βασικές προτεραιότητες για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις-παρατάσεις συμβάσεων παραχωρήσεων (π.χ. «Ελ. Βενιζέλος»), το θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των έργων, την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων (π.χ. ΚΤΕΟ) και για τους πέντε αυτοκινητόδρομους που είχαν ανατεθεί με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των έργων «φρέναρε» και καθυστέρησε αρκετά λόγω διαφόρων παραμέτρων, για τις οποίες οι σχετικές αποφάσεις «διαχέονται» και σε άλλα υπουργεία, όπως στο Περιβάλλοντος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Την προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της Πύλου προσυπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, του οποίου φορέας λειτουργίας είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πύλου, είναι 3.601.626 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.). Περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου μήκους 4.860 μ. στο ανατολικό τμήμα της Πύλου, εσωτερικού δικτύου μικρού μήκους στη Γιάλοβα καθώς και κεντρικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων της Γιάλοβας στο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της Πύλου μήκους 7.590μ. Επίσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη θα κατασκευαστούν και τρία αντλιοστάσια . Με την κατασκευή του έργου ολοκληρώνεται το αποχετευτικό δίκτυο της Πύλου, με το οποίο μελλοντικά προβλέπεται να συνδεθεί και ο αγωγός λυμάτων της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης της Πύλου, που είναι υπό κατασκευή. Ολοκληρώνεται το δίκτυο τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Υπογράφηκε από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσο Αποστολόπουλο και τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτη Μπούρα η προγραμματική σύμβαση για την επέκταση και ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαλόπολης, του Δήμου Μεγαλόπολης. Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) με συνολικό προϋπολογισμό 12.534.366 ευρώ και περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη, που θεωρείται απαραίτητη για την μεγιστοποίηση του οφέλους της λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος από ενεργειακή και οικονομική άποψη. Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει ακόμη στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για την εύκολη, γρήγορη και οικονομική σύνδεση όλων όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο αυτό.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διαβεβαιώσεις… Γ. Μαγκριώτη για τους δρόμους

Διαβεβαιώσεις για την πορεία των έργων στους αυτοκινητόδρομους Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, αλλά και για τον οδικό άξονα Κεντρικής Ελλάδας, Ε65, έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης. Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη και Δημήτρη Τσουμάνη, ο υφυπουργός υποστηρίζει σε έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ότι δεν διαπιστώνονται αξιόλογες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του οδικού έργου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη. «Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην ανάθεση κατασκευής της Ολυμπίας οδού με σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε με Νόμο στη Βουλή το 2007, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου», σημειώνει ο κ. Μαγκριώτης, τονίζοντας ωστόσο ότι «κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με Ειδικές Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου και με νομοθετικές ρυθμίσεις επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων και επιτάξεων ενώ παράλληλα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού εξασφαλίστηκε η επιτάχυνση των αρχαιολογικών ανασκαφών, συνέπεια της οποίας είναι η σημαντική πρόοδος που επιτελέστηκε το τελευταίο εξάμηνο στην αποδέσμευση των περιοχών από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες». Οι απαλλοτριώσεις για το τμήμα Κόρινθος-Τρίπολη, διευκρινίζεται, έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%, Τρίπολη-Παραδείσια σε ποσοστό 98%, Τσακώνα-Καλαμάτα σε ποσοστό 95% και για το Τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη σε ποσοστό 100%. «Η αθροιστική φυσική πρόοδος του έργου στο τέλος του Φεβρουαρίου ανέρχεται περίπου στο 64%» και όπως διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, «η εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του έργου παρακολουθείται τόσο από την Υπηρεσία που ασκεί την εποπτεία του έργου όσο και από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό που ασκεί την επίβλεψη του έργου. Από τον Παραχωρησιούχο και από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό υποβάλλονται μηνιαίες αναφορές προόδου του φυσικού αντικειμένου του έργου από τις οποίες προκύπτει ο έλεγχος τήρησης του χρονοδιαγράμματος και έως σήμερα δε διαπιστώνονται αξιόλογες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου». Αντίθετη άποψη έχουν οι δύο βουλευτές της ΝΔ που καταγγέλλουν ότι «το έργο προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς την ίδια ώρα που και η κίνηση έχει μειωθεί λόγω των φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης». Οι δύο βουλευτές αναφέρουν μάλιστα ότι ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι ότι το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στη δέσμευση για καταβολή εθνικής συμμετοχής και επιστροφής ΦΠΑ προς τις κατασκευαστικές εταιρείες. Όσον αφορά τον οδικό άξονα Ε65, ο κ. Μαγκριώτης ενημερώνει ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τους κατασκευαστές. Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων διευκρινίζει ότι για τον Ε65 τα προβλήματα απαλλοτριώσεων εντοπίζονται κυρίως στο πρώτο τμήμα «Διασταύρωση Ε65 με τον ΠΑΘΕ έως Α/Κ Καρπενησίου», όπου ενώ οι απαλλοτριώσεις σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31.3.2009, αυτές δεν είχαν προχωρήσει. Ως προς το σχεδιασμό του έργου, για το Τμήμα από Καλαμπάκα έως Εγνατία οδό, μήκους 40 χιλιομέτρων έχει εκδοθεί απόφαση προσωρινής αναστολής από το ΣτΕ μετά από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα στο τμήμα αυτό να μην μπορούν να εκτελούνται έργα. «Η κυβέρνηση», υποστηρίζει ο υφυπουργός, «προχώρησε σε ενέργειες για την επιτάχυνση των εργασιών επιλύοντας κατ΄αρχήν τα θέματα των απαλλοτριώσεων με τη διαδικασία των επιτάξεων και με νομοθετική ρύθμιση... Με τις διαδικασίες αυτές οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει και σε πολλά σημεία έχουν ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί το 85% της γης, εκτός του τμήματος Καλαμπάκα-Εγνατία, στο οποίο εξετάζονται εναλλακτικές χαράξεις και επίσης η χρηματοδότηση και οι πληρωμές του έργου γίνονται κανονικά». Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση, ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρει ότι «το δημόσιο μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει την 1η δόση της χρηματοδοτικής συμβολής του, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης και τμήμα της δεύτερης δόσης, όπως καθορίσθηκε με σχετική υπουργική απόφαση. Οι πληρωμές προς τον κατασκευαστή είναι υποχρέωση του Παραχωρησιούχου και όχι του Δημοσίου». Με τις συγκεκριμένες αυτές ενέργειες έγινε εφικτό να κατασκευαστεί μέχρι σήμερα το 30% των συνολικών απαιτούμενων εργασιών, επισημαίνει ο κ. Μαγκριώτης και γνωστοποιεί ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπέζών προς τους κατασκευαστές των έργων. Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, που είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση για την πορεία κατασκευής του E 65, έχει προειδοποιήσει ότι οι τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αυτοκινητόδρομο έχουν σοβαρό πρόβλημα με δεδομένο το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σφίξει τη χρηματοδοτική κάνουλα. Επισημαίνοντας ότι η μία από τις τρεις κοινοπραξίες αποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο, ο βουλευτής σημειώνει πως η καθυστέρηση βρίσκεται ήδη στα δύο χρόνια. Στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του έργου έχει αναφερθεί και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Θεοχάρη, η οποία σε ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ότι αναφέρει ότι η συνεισφορά του συγκεκριμένου έργου στην περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική συνοχή θα είναι μεγάλη, όμως μέχρι στιγμής μικρό μέρος του έργου έχει προχωρήσει. Η βουλευτής έχει ζητήσει από το υπουργείο να λάβει μέτρα ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα σε όλο το μήκος του Ε65 και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρές διαπιστώσεις Σ. Παναγιωτόπουλου

Περιμετρικός Καλαμάτας και παιχνίδια εντυπώσεων Με έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σήριαλ των Αυτοκινητοδρόμων που χρόνια προσπαθούμε να φτιάξουμε για να βγάλουμε την Μεσσηνία από την απομόνωση.Ο τόπος αυτός λειτουργεί λες και όλα είναι φτιαγμένα μέχρι την Αρκαδία. Όλα αρχίζουν και σταματούν στην Τρίπολη. Έτσι και ο Υπουργός Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας, εξ …Αρκαδίας ορμώμενος, σκέφτηκε να περικόψει δαπάνες, πετσοκόβοντας όμως την ανάπτυξη της Μεσσηνίας με το να καταργήσει τον Περιμετρικό της Καλαμάτας, καθώς και τον δρόμο Τσακώνα-Καλό Νερό έως τον Πύργο. Κεραυνός εν αιθρία οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών. Ο άνθρωπος ή αγνοεί τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το δημόσιο και έχει και ο ίδιος στη Βουλή ψηφίσει, ή δεν έχει εικόνα των έργων και της σημασίας τους για την Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Εκτός και αν ρίχνει πονηρά το δόλωμα, να δη αν τσιμπάει το ψάρι που λέγεται Μεσσηνιακός λαός και να καταγράψει αντιδράσεις. Σκοπός του, η μεταφορά κονδυλίων αλλού για να μην θιγεί η τσέπη τους και το ΔΝΤ! Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ανάλγητη που πέρασε ποτέ καταδικάζοντας τον Ελληνικό λαό στην φτώχεια και την ανέχεια, εμποδίζοντας κάθε μορφή ανάπτυξης, ανίκανη να διαχειριστή οποιοδήποτε θέμα.Τώρα από τοπικής πλευράς, βλέπουμε τους εδώ παράγοντες να στήνουν χορό εντυπώσεων και όψιμοι ¨αγωνιστές¨ του τόπου να σηκώνουν πολιτικάντικες παρδαλές σημαίες. Δυστυχώς οι οπαδοί του παλαιοκομματισμού, οι εραστές της πολιτικής του κομματάρχη, οι παλαιοπολιτικοί, δεν βάζουν μυαλό, δεν εκσυγχρονίζονται, δεν κάνουν προτάσεις ωφέλιμες για τον τόπο, περιορίζονται μόνο σε εκ του πονηρού δηλώσεις και συνεντεύξεις. Ο Κυβερνητικός Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και οι Κυβερνητικοί Βουλευτές απέφυγαν να μιλήσουν φοβούμενοι το πολιτικό και προσωπικό τους κόστος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας προ ημερών σε δηλώσεις του, προπομπός από ότι φαίνεται του κ. Ρέππα μίλησε για ΣΔΙΤ χωρίς… διόδια! Προετοίμαζε φαίνεται το έδαφος για τον μπαμπούλα της διακοπής των έργων, φέρνοντας πονηρά διαδικασίες επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης που είναι και το ζητούμενο για τους μεγαλοεργολάβους. Προχθές σε δηλώσεις του για τον κίνδυνο κατάργησης του Περιμετρικού της Καλαμάτας, ο λαλίστατος κατά τα άλλα κ. Αντιπεριφερειάρχης, αρκέστηκε να πει ότι…θεωρεί τον Περιμετρικό της Καλαμάτας ζωτικής σημασίας για την ισόρροπη ανάπτυξη. Μίλησε όμως και ο Βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με δηλώσεις του μάλιστα την ημέρα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, θυμήθηκε να μας επαναλάβει, ότι το 2004 έως το 2007 που ήταν Υφυπουργός ¨έκανε μεγάλο πολιτικό και προσωπικό αγώνα¨ για τους δρόμους. Λες και δεν είχε υποχρέωση. Μας επανέλαβε δε στη συνέχεια σε συνέντευξή του, αυτό που πρόσφατα είπε στη Βουλή, ότι θα πάει τον φάκελο του Παραδείσια-Τσακώνα στον Εισαγγελέα. Ξέχασε όμως ο κ. Βουλευτής να μας πει, γιατί τόσο χρόνια (από το 2003 που έπεσε ο δρόμος) δεν πήγε τον φάκελο στον εισαγγελέα και τον πάει τώρα που κινδυνεύει να παραγραφεί κάθε αδίκημα! Μετά από οκτώ (8) χρόνια!! Μήπως βλέπει εκλογές!!! Επίσης γιατί δεν έστειλε όντως Υφυπουργός (2004-2007) τα ¨λαμόγια¨ που τσέπωσαν όπως λέει (συνέντευξη ¨Ελευθερία¨) το δημόσιο χρήμα στην φυλακή; Τον εμπόδισε κανείς να κάνει το καθήκον του ως Βουλευτής Μεσσηνίας, ως Έλληνας πολίτης και Υφυπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή; Και εάν τον εμπόδισε κάποιος γιατί δεν βγήκε τόσα χρόνια να τον καταγγείλει επωνύμως; Δηλώνει ο κ. Βουλευτής, ότι το θέμα έχει συνέχεια, γνωρίζει πολύ καλά ως νομικός που είναι, ότι η απόκρυψή τους μέχρι τώρα είναι ποινικό αδίκημα. Γιατί αν ξέρει κάτι το κρύβει; Θυμήθηκε όμως την ημέρα της 25ης Μαρτίου να μας πει, ότι θα σηκωθούν και οι πέτρες αν σταματήσει το έργο του Περιμετρικού της Καλαμάτας. Δηλαδή το αυτονόητο!! Ξέχασε όμως τους αγώνες ετών των Μεσσηνίων για αυτό το έργο ζωής και ανάπτυξης. Ξέχασε ότι οι δρόμοι ανάπτυξης ήταν συλλογική πρόταση του κόμματος της Ν.Δ Μεσσηνίας στην εκπόνηση τότε του Αναπτυξιακού μας Προγράμματος, μέσα από ευρεία διαβούλευση με όλους τους φορείς της Μεσσηνίας, από την οποία διαβούλευση συστηματικά απουσίαζε. Ξέχασε φυσικά και τους αγώνες των συναδέλφων του Μεσσήνιων Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τους δρόμους, καθώς και τους αγώνες των Δήμων, Κοινοτήτων, Επιμελητηρίων, των Φορέων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Να προσέχει ο κ. βουλευτής και οι λοιποί παρατρεχάμενοι όψιμοι διεκδικητές της δόξας, μην από τις πολλές πέτρες τους πέσει η μέση, ή το χειρότερο επειδή οι Μεσσήνιοι τους πήραν χαμπάρι, μην τους πάρουν όλους με τις… πέτρες. Ενεργούν όλοι τους, λες και τα χρήματα των έργων βγαίνουν από την τσέπη του μπαμπά τους και μας κάνουν χάρη πως δεν είναι χρήματα από τα αίμα του Ελληνικού Λαού που πληρώνει θυσίες και φόρους για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Αιρετός Περιφερειάρχης, πρέπει να μην αρκεστεί σε δηλώσεις που είδαμε, αλλά άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες. Να φέρει το θέμα εκτάκτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους αυτοδιοικητικούς φορείς και λοιπούς παράγοντες και της Μεσσηνίας, να αντιδράσουμε δυναμικά και προγραμματισμένα, πιέζοντας την Κυβέρνηση, ζητώντας ξεκάθαρα από τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών & Οικονομικών, να δώσουν σαφείς απαντήσεις, ώστε ακόμα και κάθε σκέψη απομόνωσης της Μεσσηνίας να σταματήσει εδώ. Θεωρώ ότι είναι ακόμα επίκαιρη η από 4/3/2011, επιστολή του επικεφαλής της παράταξής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ¨Δυνατή Πελοπόννησος¨ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου. Είναι κρίμα ο Νομός Μεσσηνίας, με τόσους Εθνικούς αγώνες, με τόση προσφορά, με τέτοια συμμετοχή στα κοινά και τόσους πολιτικούς στις Κυβερνήσεις όλων των κομμάτων να περιμένει ακόμα να συνδεθεί στην κυριολεξία οδικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Χάσαμε το τραίνο, χάσαμε το αεροπλάνο, δεν υπάρχει θαλάσσια σύνδεση, χάνουμε τους δρόμους και μας καταδικάζουν στην απομόνωση.Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ποιος ξέρει τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτές τις πολιτικές. ΕΙΔΩΜΕΝ!!Σωτήρης ΠαναγιωτόπουλοςΠεριφερειακός Σύμβουλος

Διέψευσε τελικά τα σενάρια για την κατάργηση του Κέντρου

Διέψευσε τελικά τα σενάρια για την κατάργηση του Κέντρου Διαβιβάσεων της Καλαμάτας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μετά και τις εντονότατες αντιδράσεις που υπήρξαν από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκαν στο «Έθνος» οι προθέσεις του Γ.Ε.Σ. σε ρεπορτάζ του Δ. Βερύκιου. Την διαβεβαίωση πως το ΚΕΔΒ παραμένει και πως δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ενδεχόμενο έλαβε ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπεγλίτη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στην τηλεόραση best: «...μου διέψευσε κατηγορηματικά μια τέτοια είδηση. Δεν είναι στις προθέσεις τους, ούτε το συζητάνε, ούτε και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό του είπα και εγώ. Το κέντρο στις Διαβιβάσεις είναι ένα. Που θα γίνει η εκπαίδευση; Θα διαλύσουν τις Διαβιβάσεις; Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Το ΚΕΔΒ είναι μια κατάκτηση, μια πραγματικότητα, αναγκαιότητα για τη Μεσσηνία. Και ξέρουμε το τί ζωή και οικονομικά με 800 στρατεύσιμους δίνει στην Καλαμάτα και το νομό».

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Άμεση αντίδραση και του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη για το σενάριο ακρωτηριασμού

Άμεση αντίδραση και του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη για το σενάριο ακρωτηριασμού του περιμετρικού Καλαμάτας. Πριν λίγο από το γραφείο του περιφερειάρχη εστάλη η ακόλουθη σκληρή δήλωση προς τους «επαγγελματίες χειρουργούς» αλλά και στα τσιράκια τους…που δηλώνει όπως φαίνετε ότι δεν «σηκώνει μύγα στο σπαθί του» για τέτοια ζητήματα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ -ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΜΑ: «Δήλωση Πέτρου Τατούλη για τον Περιμετρικό της Καλαμάτας». Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκαθαρίσαμε την θέση μας για το θέμα των μεγάλων οδικών έργων, θέτοντας την Μεσσηνία ως τον ακρογωνιαίο λίθο που θα πατήσουμε για να κτίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο. Σε ότι αφορά τον περιμετρικό της Καλαμάτας για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη πολιτική μας άποψη: Δεν δεχόμαστε ακρωτηριασμό των οδικών αξόνων. Ζητάμε την απόλυτη εφαρμογή και τήρηση των όρων της σύμβασης για ολοκλήρωση του άξονα μαζί με τον περιμετρικό της Καλαμάτας. Ζητάμε την απόλυτη τήρηση της σύμβασης παραχώρησης όπως αυτή ψηφίστηκε στην βουλή, διότι οποιαδήποτε αλλαγή θα καθιστά αδύναμη και μη αναγκαία την καταβολή διοδίων, διότι το έργο θα είναι ημιτελές. Όπως είχα την ευκαιρία από τις 18 Μαρτίου να θέσω κατηγορηματικά στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσχοϊδη, παρουσία των διακεκριμένων διπλωματών που επισκέφτηκαν την Περιφέρεια μας, στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε τελειώσει όλες τις διαδικασίες και θα έχει εκδοθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο για να αποκτήσουμε ένα πλήρες οδικό δίκτυο. Βάζοντας μέσα στη διαδικασία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, που είναι εξαιρετικής σημασίας, του δρόμου Αθήνα – Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Τρίπολη – Σπάρτη, και τον υπόλοιπο ανατολικό άξονα που αρχίζει από το Κρανίδι πηγαίνει στο Λυγουριό πηγαίνει στο Άστρος στο Λεωνίδειο στη Μονεμβασιά και φθάνει στην Καρδαμύλη και στην Στούπα. Βάζοντας ταυτόχρονα και στην ίδια διαδικασία και τον λεγόμενο δυτικό άξονα. Ο δυτικός άξονας έχει προτεραιότητα για εμάς. Η Μεσσηνία είναι το σημαντικό κεφάλαιο για εμάς. Θέλουμε λοιπόν το ενδομεσσηνιακό οδικό δίκτυο να καλυφθεί. Να καλύψουμε το έλλειμμα όλων αυτών των προηγούμενων πολιτικών. Και όσον αφορά το θέμα του Περιφερειακού της Καλαμάτας είμαστε ξεκάθαροι, δεν δεχόμαστε ακρωτηριασμό των οδικών αξόνων. Θέλουμε ακόμα να πληρώσουμε και το μεγάλο ζήτημα της ολοκλήρωσης του εδώδιμου δυτικού άξονα που είναι Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Καλαμάτα. Ήδη συζητάμε για το πώς θα βρεθούν οι διαδικασίες για να επεκταθεί το σύμφωνο παραχώρησης. Με καθαρούς κανόνες με καθαρούς όρους. Εμείς είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στα θέματα της διαφάνειας και προσηλωμένοι στην αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης μας χωρίς παρεκκλίσεις και εκπτώσεις. Ας γίνει παράδειγμα προς αποφυγή το τμήμα του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανός στο δίκτυο Κυπαρισσία – Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, ένα έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το 2006 και το 2011 δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμα την πορεία υλοποίησης του.

Στο επίκεντρο ο Πολιτισμός με το ΥΠ.ΠΟ.

Ικανοποιημένος από την πρόσφατη συνάντησή του με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν θέματα που αφορούν στα πολιτιστικά μνημεία του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης με ιδιαίτερη έμφαση στην Αρχαία Μεσσήνη, το Ανδρομονάστηρο και το κάστρο της Ανδρούσας. Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, ζητήθηκε η προετοιμασία για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για τη νέα τουριστική περίοδο. Ενημέρωσε πως στο παρελθόν με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, ενώ έχει ζητηθεί ανάλογη δραστηριότητα και από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, με το Δήμο Μεσσήνης διατεθειμένο να συνδράμει οικονομικά. Έλλειψη προσωπικού και πρόσληψη φυλάκων Επισήμανε ότι το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι κλειστό και ο αρχαιολογικός χώρος υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και ζήτησε την πρόσληψη φυλάκων. «Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία της οικονομικής συγκυρίας, είπαμε ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί ο χώρος με τέσσερις φύλακες για το Μουσείο και με δέκα για τον αρχαιολογικό χώρο, που θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την πρόσληψη εποχικών ή με μετατάξεις, ενώ ενημέρωσα την κα Μενδώνη ότι υπάρχουν υπάλληλοι του ΟΣΕ που θα ενδιαφέρονταν με μετατάξεις για τον αρχαιολογικό χώρο», επισήμανε ο δήμαρχος Μεσσήνης. Μετέφερε την απάντηση της γ,γ., σύμφωνα με την οποία θα μεριμνήσει για τη γρήγορη έγκριση πρόσληψης εποχικών φυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, αλλά προωθείται η διαδικασία των μετατάξεων και πως η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου. Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής αναψυκτηρίου και τουαλετών υπό την επίβλεψη του κ. Θέμελη και πως πολύ σύντομα θα παραδοθούν στην αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ ζήτησε, να προχωρήσει σύντομα, μέσω του ΤΑΠΑ, η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου ενόψει του καλοκαιριού. Ανδρομονάστηρο Για το Ανδρομονάστηρο, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε πως έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ η αποκατάσταση τμήματος του κεντρικού συγκροτήματος, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναστήλωση – αποκατάσταση του βόρειου πύργου και του τριώροφου πυργόσπιτου, αλλά και την αποκατάσταση της στέγης του καθολικού, με φορέα υλοποίησης την 26η ΕΒΑ. Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί με αυτεπιστασία και έχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής 36 μήνες. Ζήτησε δε την παρέμβαση της κας Μενδώνη στο να μην «κολλήσει» στη γραφειοκρατία η ολοκλήρωση και η παραλαβή της μελέτης των συνολικών παρεμβάσεων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και παρουσίαση της μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ζητηθεί από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας να εκφράσει τις απόψεις της για την αξιοποίηση του χώρου. Κάστρο Ανδρούσας Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η ανάδειξη – αναστήλωση του κάστρου της Ανδρούσας, με προϋπολογισμό κατά τη μελέτη, 1,3 εκατ. ευρώ. Η κα Μενδώνη κάλεσε και την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση (η οποία έχει διατελέσει προϊσταμένη της 26ης ΕΒΑ με έδρα την Καλαμάτα). Η κα Γερούση πληροφόρησε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες με τη μελέτη και ο δήμαρχος Μεσσήνης ζήτησε να συναντηθεί μαζί της, προκειμένου να εξεταστούν αυτές οι εκκρεμότητες. Δεσμεύθηκε πως η συνάντηση θα γίνει στις 30 Μαρτίου με την ευκαιρία καθόδου της στη Μεσσηνία, παρουσία εκπροσώπων και της 26ης ΕΒΑ και μηχανικών του Δήμου Μεσσήνης, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, που δεν έχουν μεγάλο κόστος και που μπορούν να ολοκληρωθούν από την Τεχνική Υπηρεσία. Ο δήμαρχος Μεσσήνης πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα είναι πολύ σύντομα έτοιμος για σχέδιο καταγραφής, ανάδειξης και διασύνδεσης των πολιτιστικών μνημείων του Δήμου, αλλά και το ότι ζήτησε τόσο από την κα Μενδώνη, όσο και από την κα Γερούση να παρέμβουν για την έγκριση της πρότασης που θα υποβληθεί μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ο Δήμος Καλαμάτας παρουσιάζει το βιβλίο του δημάρχου Δυτικής Μάνης

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ φυσικά Κυριακή, στις 9:00 το βράδυ, στο δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημάρχου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, σε ειδική τιμητική εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Το νέο βιβλίο, με τίτλο ''Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει…'' είναι βασισμένο στο λαογραφικό υλικό (παραμύθια, παραδόσεις, παροιμίες και αινίγματα ) που είχε συγκεντρώσει ο συγγραφέας από την περιοχή της Μάνης. Η παρουσίαση του βιβλίου εμπλουτίζεται με μουσική και αφήγηση.

Η Μεσσηνια συμμετέχει στην «Ώρα της Γης» !

Σήμερα το βράδυ στις 20.30 για μία ώρα δεν το ξεχνούμε στο Νομό μας!Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη. Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.Το 2011, όμως η Ώρα της Γης ξεπερνά τον ίδιο της τον εαυτό. Θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα χωρίς φως. H Messinia με αρκετά δημόσια κτίρια και φορείς συμμετέχει ενεργά υπενθυμίζοντας ότι είμαστε κομμάτι του πλανητικού μας συστήματος....

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων για τον περιμετρικό της Καλαμάτας

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε σήμερα στο άκουσμα και μόνο του... σεναρίου - που παίρνει διαστάσεις πραγματικότητας - για τα «παιχνίδια» των εργολάβων με τις τράπεζες αναφορικά με τους οδικούς άξονες που έχουν σχέση με τη Μεσσηνία, και το «πετσόκομα» του περιμετρικού δακτυλίου ενός ονείρου για τον τόπο - δυστυχώς με την... συμβολή κάποιων Μεσσήνιων για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Μπόμπολα - στο ύψος της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια».
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος ανέφερε πως εάν επιχειρηθεί να γίνει κάτι τέτοιο «...θα σηκωθούν και οι πέτρες» και έστειλε το δικό του μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στην δήλωσή του αμέσως μετά την παρέλαση στην Καλαμάτα. «θα σηκωθούν και οι πέτρες. Θα δώσουμε τον αγώνα μας όλοι μαζί και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση αυτό να γίνει. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύμβαση που έχει ψηφιστεί από το 2007 στη βουλή των Ελλήνων. Είχε εισηγηθεί ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και είχε ψηφιστεί η σύμβαση απ’ όλα τα κόμματα. Θα πρέπει λοιπόν να έρθει η τροποίηση στη Βουλή. Εκεί, λοιπόν, να δούμε ποιός θα τολμήσει να ψηφίσει να κοπεί ο δρόμος». Συνάντηση παράλληλα, όπως δήλωσε, θα επιδιώξει να έχει άμεσα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς για να ξεκαθαριστεί το θέμα και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

“Σφαγή” στα δάνεια των Δημοσίων Υπαλλήλων !!

Δεν έφτανε η τριπλή μείωση αποδοχών που συρρίκνωσε το εισόδημα των υπαλλήλων του Δημοσίου και φυσικά των οικογενειών τους έρχεται τώρα και η κατάργηση των ευνοϊκών όρων δανειοδότησης του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει να επιδοτούνται από τις δηµόσιες δραστηριότητές του , δηλαδή τις παρακαταθήκες και υποχρεωτικές καταθέσεις, οι υπηρεσίες που παρέχει στην ελεύθερη αγορά, δηλαδή τα δάνεια!
Έτσι, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων του ΤΠ∆ που χορηγούνται στους δηµοσίους υπαλλήλους αναµένεται να εξισωθούν µε των άλλων εµπορικών τραπεζών.
Ο κλάδος εµπορικών δραστηριοτήτων του Ταµείου αποκτά λογιστική αυτοτέλεια...
Η ... μετάφραση όλων αυτών είναι ότι ένα στεγαστικό δάνειο ενός δημοσίου υπαλλήλου για 30 χρόνια που σήμερα έχει ένα επιτόκιο κοντά στο 4% θα πάρει την ανηφόρα και θα ανεβαίνει κάθε φορά που η ΕΚΤ ανεβάζει το επιτόκιό της, όπως αναμένεται να κάνει μέσα στο ερχόμενο μήνα.
Παράλληλα οι δημόσιοι υπάλληλοι που μέσω Τ.Π.κ.Δ. Έχουν επιτόκιο 3% για τις καταθέσεις τους θα βρεθούν με επιτόκιο κοντά στο 1% που δίνουν οι ιδιωτικές τράπεζες. Διπλά χαμένοι δηλαδή.newsit.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Έναρξη της επανάστασης του 1821 στην Καλαμάτα !

Στις 23 Μαρτίου Δημιουργήθηκε η « Μεσσηνιακή Γερουσία » η οποία με προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι Πελληνεύς ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους την οποία την υπογράφει ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού……
Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.
Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός....και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου πείθεται και ζητά τη βοήθεια των Μανιατών, που στέλνουν στην πόλη 150 άνδρες, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη (20 Μαρτίου).
Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας. Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.
Αμέσως μετά, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Γιατράκος ξεκινούν για τον Μιστρά και τη Μονεμβασιά, ενώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες για την Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ, στο άλλο άκρο της Πελοποννήσου σημειώνεται η πρώτη επαναστατική ενέργεια του Αγώνα, με την πολιορκία των Καλαβρύτων (21 Μαρτίου), την οποία υπερασπίζεται για λογαριασμό των Οθωμανών ένας άλλος Αρναούτογλου, ο Ιμπραήμ.
Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης. Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του.
Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό. Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.
Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού. Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι Πελληνεύς ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.
Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής:
'' Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.
Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς. Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας.
Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.
Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.
Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.
1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου
Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού. ''

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στις εκδηλώσεις της Καρδαμύλης

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης την Τρίτη 22 Μαρτίου μετέβη στην Καρδαμύλη, όπου και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Δυτικής Μάνης για την επέτειο της 23ης Μαρτίου.
Πρόκειται ομολογουμένως για μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που μπορει να βρει μιμητές....Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαυροειδόγγονας Νικόλαος και Ελένη Δρακουλάκου καθώς επίσης και το σώμα απόδοσης τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
ΣΥΝΤΟΜΑ ένα επετειακό άρθρο για την έναρξη της ΕΠΑΝΣΤΑΣΗΣ στην ΚΑΛΑΜΆΤΑ.....

«Σύσκεψη Υπουργών με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Ευρεία σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες, με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24/03/11, στα πλαίσια συναντήσεων – ανά περιφέρεια – βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους Υπουργούς Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Εκ μέρους των βουλευτών της Πελοποννήσου, εκτός από την κ. Γιαννακοπούλου, στη συνάντηση παρέστησαν οι κκ. Φαρμάκη, Μανωλάκης, Κωνσταντινόπουλος και Γρηγοράκος. Πολλά και ενδιαφέροντα συζητήθηκαν στις παραπάνω συναντήσεις. Συνοπτικά, ανά Υπουργείο, μεταξύ άλλων, ελέχθησαν τα εξής:
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Τους βουλευτές ενημέρωσαν ο Υπουργός κ. Ρέππας και οι Υφυπουργοί κ. Βούγιας και Μαγκριώτης. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα των δημοσιών έργων της περιφέρειας και της Μεσσηνίας ιδιαίτερα, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, την πορεία του έργου του περιμετρικού της Καλαμάτας και προεξαρχόντων των Παραδείσια – Τσακώνα και Ριζόμυλος - Κορώνη. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε ότι ...το ποσό που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις για το έργο του περιφερειακού της Καλαμάτας φτάνει συνολικά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, σύμφωνα με την προσωρινή τιμή μονάδος. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί στο εφετείο, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων. Ο Υπουργός κ. Ρέππας ενημέρωσε, επιπλέον, ότι το Παραδείσια – Τσακώνα αναμένεται να παραδοθεί με παράκαμψη γύρω στον Αύγουστο και μέσα στο φθινόπωρο το σύνολο του έργου. Στην ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου σχετικά με την πορεία των έργων της Ολυμπίας Οδού, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το γνωστό θέμα στον Καϊάφα, ενώ η υπόθεση με τις απαλλοτριώσεις εκκρεμούν. Σχετικά με το έργο Ριζόμυλος – Κορώνη, επισημάνθηκε από τον Υπουργό ότι η μελέτη δεν είναι ώριμη, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι τοπικοί φορείς ότι η μελέτη είναι έτοιμη.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκος. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Πελοπόννησο και ειδικά για το ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο, η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των ελεγκτικών μηχανισμών και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά ελαιόλαδου προκειμένου να σπάσουν τα καρτέλ και να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε η βουλευτής «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και η ενεργοποίησή τους δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα, προστατεύει τον παραγωγό και ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό». Επίσης, ζητήθηκε η αρωγή του Υπουργείου με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της επέκτασης του ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλο το νομό. Εκ μέρους του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας αγρότης με τέλος ενεργοποίησης δικαιωμάτων με την υποβολή της ενιαίας αίτησης ΟΣΔΕ, η οποία θα αποσταλεί εξατομικευμένα, απευθείας στους παραγωγούς.
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης. Μεταξύ άλλων, η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και την άμεση κάλυψη θέσεων υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία του νομού. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Τιμοσίδης ενημέρωσε ότι είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός 10 ημερών θα προκηρυχθούν θέσεις επικουρικού προσωπικού για τις μονάδες υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και οι Υφυπουργοί κ. Ρήγας και Ξυνίδης. Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας «ενός πλαισίου ταχέων επενδύσεων «fast – track» για το σύνολο των επιχειρήσεων, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες επενδυτικές δραστηριότητες και την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης». Ο Υπουργός, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες διατάξεις του νέου επενδυτικού νόμου και την ανάπτυξη στρατηγικής για την παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την άμεση αποπληρωμή των οφειλών από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Διακήρυξε την εκκίνηση, τους προσεχείς μήνες, σειράς προγραμμάτων – «πακέτων» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων στην περιφέρεια, με σκοπό την παραμονή των νέων, «των καλύτερων μυαλών αυτής της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε, «στον τόπο τους», απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου.
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Τους βουλευτές ενημέρωσε η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη και οι Υφυπουργοί κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης. Η βουλευτής Μεσσηνίας έθεσε ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου, το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας για το οποίο έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων άμεσα. Επιπλέον, η βουλευτής Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. Η Υπουργός ανέφερε σχετικά, ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια που μπορεί να στηρίξει το δίκτυο της ΔΕΗ. Η Υπουργός διαβεβαίωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα ξεπεραστεί στην ολότητά του το ζήτημα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία. Αναλυτικά, η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι στη Μεσσηνία το 50% των αιτήσεων έχει ικανοποιηθεί, συγκεκριμένα 77 από τις 160 αιτήσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου θα ικανοποιηθούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις. Για τις νέες αιτήσεις, έγινε γνωστό ότι από εδώ και στο εξής θα εξετάζονται «ad hoc» - κατά περίπτωση. Για τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, η κ. Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «προχωράνε», καθώς μέσα στο 2011 θα ολοκληρωθούν τα προσχέδια και μέσα στο 2012 τα ολοκληρωμένα σχέδια. Σχετικά με το θέμα των βιολογικών καθαρισμών γενικά, τονίστηκε από την Υπουργό ότι είναι στις προτεραιότητές της και βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια τέθηκε, επίσης, επί τάπητος, για το οποίο η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως «τελματώδης» και η συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας ως «επιβεβλημένη» για την επίλυση του ζητήματος.
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Την ενημέρωση των βουλευτών ανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης. Στις αρχικές ανησυχίες της κ. Γιαννακοπούλου για την πορεία του τουρισμού στην Πελοπόννησο το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά και ειδικά στην Πελοπόννησο». Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη και την αποκατάσταση – συντήρηση των κάστρων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Ανδρούσας. Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο Μέγαρο χορού Καλαμάτας, όπου ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εξετάζεται η πολύπλευρη αξιοποίησή του. Στη συνέχεια και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας τόσο στις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ όσο και στις κοινωνικές επιχορηγήσεις του. Στην πορεία της συνεργασίας, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την οποία τόνισε ότι «είναι παράλογο από τη μία να ζητάμε ανάπτυξη και από την άλλη οι επενδύσεις στην Ελλάδα να σκοντάφτουνε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και το περιβάλλον. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές επενδύσεις, με τον απαιτούμενο σεβασμό αλλά χωρίς υπερβολές. Πρέπει να γίνει καταγραφή των επενδύσεων που έχουν κολλήσει για αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους σε ολόκληρη την περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα και άμεσα», τόνισε η βουλευτής. Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι για συγκεκριμένα ζητήματα θα ενημερώσει τους βουλευτές ο Υπουργός κ. Γερουλάνος που θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, άμεσα.

Ιερή στιγμή η απελυθέρωση της Καλαμάτας

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας κορυφώθηκαν χθές το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με υποδοχή της ιερής φλόγας από την ιερά Μονή Βελανιδιάς, επίσημη δοξολογία παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας, στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων. Στην συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, αναπαράσταση κατάληψης της πόλης από τους Έλληνες αγωνιστές και παρέλαση πολιτικών τμημάτων.
Η εκδήλωση ήταν μια πράξη χρέους σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας και προπάντων σε εκείνους που αναδεικνύουν το μήνυμα της Εθνικής ανεξαρτησίας....

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στοιχεία ΣΟΚ για τα τροχαία με δίκυκλα

Στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις της μη χρήσης κράνους από τους δικυκλιστές, που οδηγούν σε θανατηφόρα ατυχήματα, παρέθεσε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Σπύρος Βούγιας, στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα τη συμβολή του FIA Foundation στο κίνημα των Special Olympics και την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ασφαλή οδήγηση. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που παρουσίασε ο υφυπουργός, 80% των θανάτων των δικυκλιστών, που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο είναι αποτέλεσμα κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Οι δε δικυκλιστές που δεν χρησιμοποιούν κράνος αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 1/3 των τροχαίων ατυχημάτων, που γίνονται στην Ελλάδα, αφορά δικυκλιστές, ενώ 25% των οδηγών δε φορούν κράνος. Το ποσοστό για το αστικό δίκτυο ανέρχεται σε 27%, ενώ εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο στο υπεραστικό δίκτυο, όπου καταγράφεται μη χρήση κράνους για 4% των δικυκλιστών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό της συγκεκριμένης παράβασης ανέρχεται σε 30% μεταξύ των γυναικών οδηγών δικύκλων. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους συνεπιβάτες δικύκλων, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (54%) και ιδίως γυναίκες, δεν φορούν κράνος.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι αυξημένο ποσοστό χρήσης κράνους από τους οδηγούς δικύκλων παρατηρείται κατά τις καθημερινές και τις πρωινές ώρες (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και το Σαββάτο τις μεσημεριανές ώρες (4 μ.μ. - 6 μ.μ.), όταν είναι εντονότερη η αστυνόμευση. Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, για τα έτη 2009 - 2010 υπάρχει μείωση των επικίνδυνων παραβάσεων, που αφορούν στη μη χρήση κράνους κατά 34,3%.
Όπως δήλωσε ο κ. Βούγιας, με τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία, κατέστη δυνατόν να μειωθεί στη δεκαετία 2000-2010, κατά 20%, ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη χρήση κράνους, που στην αρχή του 2000 ήταν σε μηδενικά επίπεδα, ο στόχος του σχεδιασμού ήταν η επίτευξη χρήσης σε ποσοστό 70%. «Σήμερα, είμαστε στο 75% και συνεχίζουμε τις προσπάθειες», υπογράμμισε ο κ. Βούγια.
Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η Οδική Ασφάλεια αποτελεί μείζον παγκόσμιο κοινωνικό θέμα, ειδικά για την Ευρώπη μάστιγα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το 2009 περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τουλάχιστον 1.500.000 άτομα τραυματίστηκαν. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο, δεδομένου ότι κάθε χρόνο χάνονται στην άσφαλτο περίπου 1.300 ανθρώπινες ζωές, ενώ το κοινωνικοοικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων εκτιμάται σε πάνω από 5 δισ. ¤ ετησίως.

Προτίμησαν να ψηφίζουν νομοσχέδιο παρά να μιλούν για επανάσταση οι βουλευτές μας

Η Δήλωση των Οδυσσέα Βουδούρη – Νάντιας Γιαννακοπούλου – Δημήτρη Κουσελά έχει ως εξής :
Η επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Η δε συμβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα είναι μεγάλη και ουσιαστική. Η Καλαμάτα απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου 1821 και η σημαία, ψυχή της Ελληνικής επανάστασης ευλογείται εδώ. Σε μια τόσο σημαντική για τον τόπο μας εκδήλωση η βαθιά μας επιθυμία είναι βέβαια να είμαστε παρόντες στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας. Ωστόσο, η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (μάλλον μιλούν για νομοσχέδιο της τρόκιας) για νομοσχέδιο ύψιστης σημασίας για την πορεία του τόπου μας, μας επιβάλει να μείνουμε στη Βουλή. Παρόλα αυτά, συμμετέχουμε με την ψυχή και την καρδιά μας στις εκδηλώσεις του Δήμου μας. Καλά κρασιά, αφού όλοι γνωρίζουν οτι στις παρελάσεις ο κοσμος ρίχνει γιουχα και γιαούρτια και αυτό το γνωριζουν, γιατί ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που 3 βουλευτές κάνουν κοινή δήλωση...Περαστικά τους...

Διαλυμένο το ΙΚΑ της Καλαμάτας, με τις «ευλογίες» του κράτους

Υπο... διάλυση, με τις «ευλογίες» του κράτους βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, αφού οι ελλείψεις και τα προβλήματα, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο Διευθυντής της μονάδας Στάθης Λευθεριώτης που πρόσφατα δήλωσε παραίτηση έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό αναφέρει τα προβλήματα αυτά στη διοίκηση του Ιδρύματος, ενώ συγκεκριμένα είναι τα αιτήματα για την πρόσληψη γιατρών αρκετών ειδικοτήτων και νοσημευτικού προσωπικού.Χαρακητριστικό είναι το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο τμήμα των εμβολίων, με πολλά βρέφη και μικρά παιδιά να μένουν εκτεθιμένα σε σοβαρές ασθένειες, αφού η μια από τις δύο επισκέπτριες υγείας, παραιτήθηκε και η άλλη μετατέθηκε στο Ίδρυμα των Ιωαννίνων με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην γίνονται εμβόλια.
Τα όρια του κωμικοτραγικού όμως, αγγίζει το γεγονός ότι τα φάρμακα για τα εμβόλια, δεν μπορούν να δοθούν στους γονείς για να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, για παράδειγμα στο αντίστοιχο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά και τα χρήματα εφόσον κάποιος γονιός το αγοράσει από το φαρμακείο, δεν επιστρέφονται, με την δικαιολογία «ας περιμένατε». Επίσης, στο ίδιο... κλίμα, αξίζει να σημειωθεί πως η επισκέπτρια υγείας (μια μόνο) που αναμένεται από τη Σπάρτη, έχει πρόσφατα γεννήσει και έιναι πάλι έγκυος, έχοντας πάρει την άδειά της, με μοναδική... προοπτική να είναι αυτή, όπως η ίδια φέρεται να έχει δηλώσει, του μειωμένου ωραρίου.ΟΙ γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, υπερβάλοντας εαυτούς προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασφαλισμένοςυ, όμως τα προβλήματα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δεν αντιμετωπίζονται απλώς και μόνο με καλή θέληση και ημίμετρα.Αυτό που πρόσφατα έκανε ο εκτελών χρέη Διευθυντή, γιατρός, Δημήτρης Μαστοράκης, είναι να... συνεννοηθεί με τους παιδιάτρους στα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης, Μελιγαλά και Αγίου Νικολάου, προκειμένου, αφού εκεί μπορούν να σταλούν από το ΙΚΑ φάρμακα, να εξυπηρετουν τα παιδιά και τους γονείς τους. Έτσι λοιπόν, η υποτίθεται οργανωμένη πολιτεία, μας.. λέει και στην προκειμένη περίπτωση, έτσι απλά, δείχνοντας ξανά το ανάλγητο πρόσωπό της, ή βάλτε το χέρι στην τσέπη ή ...ξευνιτευτείτε, για το αυτονότητο, με τις εισφορές πάντως, να κρατώνται κανονικά...

190 χρόνια Ελευθερίας γιορτάζει η Καλαμάτα

Μια ακόμη λαμπρή αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας που μετά ακολούθησε όλη η Ελλάδα από τους Τούρκους πριν 190 χρόνια γιορτάζει αύριο 23 Μαρτίου η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα που προσελκύει κάθε χρόνο πολύ κόσμο χάριν στις ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας και πολλών πολιτιστικών φορέων.
Το ιδιαίτερο αυτό καταπληκτικό σε αναπαράσταση γεγονός θα μεταδοθεί ζωντανά δορυφορικά από την τηλεόραση BEST και από 40 περίπου συνεργαζόμενα περιφερειακά κανάλια με αποτέλεσμα να το δει όλη η Ελλάδα που και φέτος περνά δύσκολες οικονομικά ημέρες αλλά και βρίσκετε σε μια ακόμη κατοχή.. ,την κατοχή του Μνημονίου.Η μετάδοση θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι θα διαρκέσει περίπου 2,30 ώρες από την πλατεία 23 Μαρτίου και τον Ναό των Αγίων Αποστόλων ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσήνιος Γ. Κανελλόπουλος και την Ν.Δ ο βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Το νόμισμα στην Πελοπόννησο» πριν εφευρεθεί το Ευρώ

ΣTH νομισματοκοπία, την εικονογραφία και την κυκλοφορία των κερμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου από την αρχαιότητα έως και τη νεότερη εποχή εστιάζει το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Το νόμισμα στην Πελοπόννησο» που θα πραγματοποιηθεί στο Aργος από τις 26 μέχρι και τις 29 Μαΐου.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε έναν ιστορικό χώρο, τους στρατώνες του κυβερνήτη Καποδίστρια, που σύντομα θα στεγάσουν το Βυζαντινό Μουσείο.
Στις εργασίες θα μετέχουν 104 σύνεδροι, Eλληνες και ξένοι, θα γίνουν πέντε γενικές εισηγήσεις, θα ανακοινωθούν 50 θέματα και θα αναρτηθούν 22 ανακοινώσεις τοίχου. Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης θα αφορούν στην αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία και τους νεότερους χρόνους. Πρόκειται για την 6η συνάντηση στον κύκλο των επιστημονικών εκδηλώσεων που έχουν θεσπίσει οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου από το 1996 που έχει ως στόχο, όπως σημειώνεται, να «εξετάσει διαχρονικά το νόμισμα στις ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες του ελλαδικού χώρου, με την παρουσίαση νομισματικού υλικού, που έχει σχέση με αρχαιολογικές δραστηριότητες αλλά και με μελέτες». Τα πρακτικά του συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν σε τόμο που θα εντάσσεται στη σειρά των περιοδικών εκδόσεων των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου «Οβολός».
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Νομισματικό Μουσείο, την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 25η Εφορεία Βυζαντινών, τελεί δε, υπό την αιγίδα του Yπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Aργους - Μυκηνών.

Χωρίς ΕΚΑΣ 380.000 συνταξιούχοι !!

Νέες αλλαγές σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο οδηγεί σε «ψαλίδισμα» του ΕΚΑΣ.
Περίπου 380.00 δικαιούχοι θα «κοπούν» από το επίδομα εξαιτίας της καθιέρωσης πιο αυστηρών κριτηρίων για την χορήγησή του.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις
-Οι συνταξιούχοι γήρατος ή θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ο έτος
-Το συνολικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις να μην ξεπερνά τις 8.472,09 ευρώ
-Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογούμενο τεκμαρτό και το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 9.884.11 ευρώ
-Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο τεκμαρτό και το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.380,90 ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα μέτρα είναι τόσο αυστηρά, που θα κοπούν από το επίδομα δικαιούχοι, μόνο και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα μικρό σπίτι και ένα μικρό αυτοκίνητο!

"Τέλος τα σενάρια» πεζοδρόμησης της Ναβαρίνου

Τα σενάρια πεζοδρόμησης της παραλιακής της Καλαμάτας που διακινεί με δημοσιεύματα μερίδα των τοπικών ΜΜΕ της Καλαμάτας απέκλεισε σήμερα με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας . Ο δήμαρχος Καλαμάτας υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός ….δεν τον απασχολεί τον ίδιο είτε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μία τέτοια προοπτική και είτε είναι στις προθέσεις του να ανακινήσει τέτοιο θέμα . Οριστική ταφόπλακα λοιπόν στα δημοσιεύματα και τα …σενάρια της πεζοδρόμησης της παραλιακής από τα ποιο επίσημα χείλη . Οπότε να δούμε ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υποστούμε το καλοκαίρι που έρχεται για τα καλα....

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ιδρύεται Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Ε.Σ.Α.μεΑ.με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων ΑμεΑ και Γονέων αυτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.Συμμετείχαν φορείς και σύλλογοι από την Αρκαδία, την Αργολίδα, την Κορινθία,την Λακωνία και την Μεσσηνία.
Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδροτης Συνομοσπονδίας κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη για τις τρέχουσες εξελίξεις πουαφορούν στα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή τηνιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε ο σχεδιασμόςκαι η αγωνιστική συσπείρωση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων μερών, για ναμην χαθούν κατακτήσεις ετών του εθνικού αναπηρικού κινήματος.
Παράλληλα αποφασίστηκε η δημιουργία ΠεριφερειακήςΟμοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και καταγράφηκαν οι απαραίτητεςκινήσεις για τις προσεχείς εβδομάδες, οπότε και θα υπάρξει νέα ενημέρωση για τοθέμα.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο κ.Αντώνης Χαροκόπος, οργανωτικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, ο κ. ΣωκράτηςΜαυροκορίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και η κα. Αθανασία Καρούνου,μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο τηςΕ.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Στις καλέδρες η απογραφή των Δήμων;

Τι γίνεται με τους δήμους της Μεσσηνίας …ούτε φωνή ούτε ακρόαση - Δεν έφθασε ακόμα ο καιρός να πληροφορηθεί ο πολίτης τα πεπραγμένα και την οικονομική κατάσταση των Καποδιστριακών δήμων που καταργήθηκαν
Την ίδια απορία με εμάς την έχει και ο Βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης που ζητά πληροφόρηση ( δικαίως ) από τον ΥΠ-ΕΣ Γιάννη Ραγκούση
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 74445/29.12.2010 απόφασή σας «Καθορισμός της διαδικασίας, του τρόπου και της αποτύπωσης της απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων των Δήμων που συνιστώνται κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3852/2011» και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 267 του ν. 3852/2010, οι αρμόδιες Επιτροπές Απογραφής που έχουν συσταθεί στους Δήμους της χώρας έπρεπε ως τις 28.2.2011 να έχουν ολοκληρώσει το έργο της απογραφής και να αποστείλουν αντίγραφο της έκθεσης απογραφής στο Δήμαρχο και στον πρόεδρο της οικείας Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Επίσης οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι σύνδεσμοι των Ο.Τ.Α. ενημερώνουν:
α) με τα βασικά υπηρεσιακά στοιχεία του προσωπικού που απασχολούν, τη βάση δεδομένων «Ηλεκτρονικό Μητρώο εργαζομένων των δήμων», και β) με τα οικονομικά τους στοιχεία, τη βάση δεδομένων «Οικονομικά στοιχεία δήμων». Οι βάσεις δεδομένων τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο κοινοποιεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναφορές με συγκεντρωτικά στοιχεία
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
1).Ποια είναι τα αποτελέσματα της ως άνω απογραφής; Να κατατεθεί αντίγραφο της έκθεσης απογραφής κάθε Δήμου ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
2).Επαληθεύθηκαν οι αιτιάσεις που αποδίδονταν στους Δήμους, μέσω σωρείας δημοσιευμάτων, ότι είναι οι πιο υπερχρεωμένοι δημόσιοι φορείς, περισσότερο ακόμη και από τις ΔΕΚΟ;
3).Ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται συνολικά στην Αυτοδιοίκηση, όπως προκύπτει από τις υποχρεώσεις καταβολής μισθοδοσίας; Έχει αποκλείσεις ο αριθμός αυτός από τον αριθμό που προέκυψε από την απογραφή;
Ο ερωτών Βουλευτής Χρήστος Ζώης

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εκδηλώσεις για την 190 επέτειο απελευθέρωσής της !

Ξεκίνησαν με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Καλαμάτα από το Δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ για την 190η επέτειο απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Σήμερα το πρωί, τιμώντας τη συμβολή των αγωνιστών της Μεγάλης Αναστάσοβας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία στην επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ιστορικό μοναστήρι, στο Μαρδάκι.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών και ξεκίνησε στις 11 το πρωί με δοξολογία, στη συνέχεια άναμμα της φλόγας, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαο Ζαχαριά. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, ο Εθνικός Ύμνος και μικρή δεξίωση στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις για απελευθέρωση της Καλαμάτας κορυφώνονται την προσεχή Τέταρτη το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με υποδοχή της ιερής φλόγας από την ιερά Μονή Βελανιδιάς, επίσημη δοξολογία παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας, στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, αναπαράσταση κατάληψης της πόλης από τους Έλληνες αγωνιστές και παρέλαση πολιτικών τμημάτων.

Πτώση ρεκόρ 70% στις πωλήσεις νέων ΙΧ

Πτώση-ρεκόρ 70% κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούριων αυ … τοκινήτων στο πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 2.697 αυτοκίνητα έναντι 8.858 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως πέρσι τον Μάρτιο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο καθώς ταξινομήθηκαν πρόωρα περισσότερα από 7.000 αυτοκίνητα από τα 19.039 που ταξινομήθηκαν συνολικά τον τρίτο μήνα του 2010 εξαιτίας της φήμης που υπήρχε για επιβολή Φόρου Πολυτελείας αλλά και αύξησης του ΦΠΑ.
Όμως η τεράστια πτώση που καταγράφουν οι πωλήσεις νέων ΙΧ στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου μεταξύ εισαγωγέων και εμπόρων καθώς οι μεν πρώτοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα ενώ από την άλλη πλευρά οι έμποροι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Όσον αφορά στις αναλυτικές πωλήσεις για το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου στις 5 πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Toyota με 393 ταξινομήσεις, Opel με 273, VW με 268, Ford με 253 και η Fiat με 160 ταξινομήσεις. Πάντως όλες οι εισαγωγικές εταιρείες έκλεισαν το πρώτο 15νθήμερο με αρνητικό πρόσημο με διψήφιο αριθμό με μοναδική εξαίρεση την Alfa Romeo της οποίας η πτώση περιορίστηκε σε μόλις 7,6%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός της πτώσης που κατέγραψαν οι εταιρείες πολυτελών αυτοκινήτων σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και ειδικότερα η Audi σημείωσε πτώση 87,2%, η Mercedes 86,9%, η BMW 80,4%, η Saab 75%, η Lexus 54,2% ενώ η Porsche δεν κατάφερε να πουλήσει κανένα αυτοκίνητο. Από την άλλη μεριά στα πολυτελή αυτοκίνητα την μικρότερη πτώση κατέγραψε η Volvo με 24,3%.
Το μέτρο της απόσυρσης έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21 Φεβρουαρίου ωστόσο οι απόψεις διίστανται για την αποδοτικότητα του μέτρου. Πάντως τα νούμερα των πωλήσεων σίγουρα δείχνουν την τάση της αγοράς και είναι απογοητευτικά για όλους.
Ωστόσο κάποια στελέχη της αγοράς ισχυρίζονται πως η απόσυρση έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα στα καταστήματα κατά 70% ενώ οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 30% αλλά έχουν εντοπιστεί τεράστιες δυσκολίες στην διαδικασία έκδοσης τόσο της Μηχανογραφημένης Πράξης Οριστικής Διαγραφής όσο και στις βεβαιώσεις από τις εφορίες για τα Τέλη Κυκλοφορίας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

«Κάτω τα χέρια απ’ το 17ο» και μαζικό ΟΧΙ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, γονείς και μαθητές του 17ου Δημοτικού Καλαμάτας, προκειμένου να μην κλείσει το σχολείο, όπως είναι η πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του υπουργείου.
Χθες το πρωί, μαθητές έκλεισαν συμβολικά το δρόμο μπροστά από το σχολείο τους και με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ’ το 17» προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ανάγκη να παραμείνει ενεργό το 17ο Δημοτικό.
«Αγωνιζόμαστε να μην κλείσει το σχολείο μας. Είναι το μοναδικό στην Καλαμάτα που κλείνει, με απόφαση κάποιων κυρίων που κάθονται σε καρέκλες και με το έτσι θέλω πρότειναν να κλείσει το 17ο», δήλωσε εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος.
Το επιχείρημα που επικαλείται η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι ότι στο 17ο Δημοτικό δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας, επειδή είναι λυόμενη κατασκευή. «Δεν είμαστε το μόνο λυόμενο», τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος. «Αυτή τη στιγμή στο σχολείο μας φοιτούν εβδομήντα παιδιά και η περιοχή θα δεχθεί κι άλλα στο μέλλον. Είναι απαραίτητο για το μέλλον της περιοχής μας το Δημοτικό να παραμείνει».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Νομού Μεσσηνίας, Φωτεινή Κοτσογλανίδη, θεωρεί ότι δεν έχει ακολουθηθεί σωστή διαδικασία για το κλείσιμο των σχολείων. Αναγκαίο είναι, τόνισε, να συζητηθεί το θέμα των σχολείων σε επίπεδο νομού και στη συνέχεια στην Περιφέρεια, ώστε να γίνουν εισηγήσεις στο υπουργείο Παιδείας. «Το μεγάλο τους λάθος είναι ότι προχωρούν σε ενέργειες χωρίς να έχουν κοινωνική συναίνεση», είπε η κα Κοτσογλανίδη. «Το 17ο είναι ένα σχολείο αναπτυσσόμενο

Η μείωση των τελών προσγείωσης στο αεροδρόμιο

Γράφει η Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Προφητική και όχι μόνο αποδείχθηκε η παρέμβαση που κάναμε την 1η Μαρτίου με τίτλο "σκεπτικισμός για επενδύσεις στην Ελλάδα".Την αφορμή μου την έδωσε ο προβληματισμός ενός απο τους σοβαρότερους Μεσσήνιους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού.Εδώ μπορείτε να τη διαβάσετε:
http://antwniabouza.blogspot.com/2011/03/blog-post.html
Το κείμενο είχε δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά περιφερειακά μέσα και είχε σταλεί και ως πρόταση για παρέμβαση στον τομέα τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας .
Κλείνοντας τότε έγραφα: "Επίσης οφείλουν να ενεργοποιήσουν την απαλλαγή των τελών προσγείωσης των αεροσκαφών στα περιφερειακά αεροδρόμια , που έληξε το τέλος Δεκεμβρίου 2010."
Σήμερα διάβασα στο money-tourism.blogspot.com Μία ανάρτηση που ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ πλήρως τη θέση που είχαμε συνολικά εκφράσει αλλά και ειδικά όσον αφορά το περιφερειακό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Στην ανάρτηση με τίτλο: Μείωση στο «σπατόσημο» για Ρωσία και Ισραήλ...
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση μείωσης του «σπατόσημου» σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, μέσω υπουργικής απόφασης. Το «σπατόσημο» από 22 ¤ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 12 ¤, ανά επιβάτη. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι σε συνεννόηση με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε οι πτήσεις που γίνονται εντός ακτίνας 3.500 χιλιομέτρων από τα ελληνικά αεροδρόμια και από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβαρύνονται με το ίδιο ποσό που επιβαρύνονται οι ενδοικοινοτικές πτήσεις, δηλαδή με 12 ¤ και όχι με 22, όπως ισχύει σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη αφορά κυρίως σε πτήσεις από την Ρωσία και το Ισραήλ και να αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος, την στιγμή που οι Τούρκοι καταργούν και τα 20 δολάρια για την είσοδο των Ρώσων στην Τουρκία.
Στο μεταξύ από 1η Απριλίου κανονικά θα ισχύσει η απαλλαγή των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια, με επανάληψη της περυσινής κοινής υπουργικής απόφασης."
Είναι μία απόφαση στη σωστή κατεύθυνση.
Δείχνει ότι όσο ασχολούμαστε σοβαρά με τον τουρισμό οφείλουμε καθημερινά να αφουγκραζόμαστε τις απόψεις αλλά και τα προβλήματα των ανθρώπων που επιχειρούν σε αυτόν.
Ο τουρισμός δεν είναι κάτι θεωρητικό και αφηρημένο αλλα απαιτεί προσπάθεια και συγκεκριμμένες λύσεις για να μπορέσει να αναπνεύσει στις χειρότερες οικονομικές συνθήκες που βρέθηκε ποτέ.
Για αυτό επιμένουμε οτι δεν έχουμε καιρό για ατέρμονες θεωρητικές αναπολήσεις αλλά οφείλουμε να περάσουμε στη δράση..!

Παπάκια και καλώδια του ΟΤΕ βρέθηκαν απο κλοπές

Νέο κρούσμα κλοπής καλωδίων σημειώθηκε χθες στη Μεσσηνία. Η Αστυνομία συνέλαβε στη Φλεσσιάδα δύο βούλγαρους υπήκοους 26 και 28 … ετών αντίστοιχα, οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητο καλώδιο του ΟΤΕ μήκους 300 μέτρων, το οποίο κατασχέθηκε.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνέλαβαν 17χρονο κάτοικο του Δήμου Δυτικής Μάνης γιατί στο σπίτι του βρέθηκαν:
1) Μια μοτοσυκλέτα 125 κυβικών εκατοστών μάρκας Yamaha χωρίς κινητήρα και αριθμό πλαισίου.
2) Τέσσερις σκελετοί μοτοποδηλάτων χρώματος μπλε, θαλασσί, μαύρου και πορτοκαλί με ξυσμένους αριθμούς πλαισίου
3) Ενα "παπί" 50 κυβικών εκατοστών μάρκας Daytona και χρώματος μπλε μαύρου, ροζ με με ξυσμένο αριθμό πλαισίου.
4) Ενα μεταλλικό ταμπελάκι που είχε αριθμό πλαισίου 6500576 ο οποίος ανήκει σε μηχανάκι που είχε κλαπεί στις 17 Νοεμβρίου 2010. Ο ιδιοκτήτης που είχε δηλώσει την κλοπή της μηχανής αναγνώρισε το μπλε σκελετό που είχε βρεθεί στο σπίτι του 17χρονου.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αίτηση ενεργοποίησης δικαιωμάτων για όλους !

Καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υποβολής των τριών αιτήσεων που υποχρεούνται να υποβάλουν το προσεχές διάστημα οι Έλληνες αγρότες.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλοι οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους (κοινοτικές επιδοτήσεις). Τη δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής ζώων του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής τους και την αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Όλες οι αιτήσεις είναι δωρεάν για τους αγρότες και μπορούν να υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά (διαδίκτυο), είτε τηλεφωνικά στον αριθμό 1540 είτε ταχυδρομικά με επιστροφή της αίτησης που θα λάβουν σπίτι τους στις περιπτώσεις που δεν έχουν καμία μεταβολή στα στοιχεία παραγωγής τους.
Ο κ.Σκανδαλίδης δήλωσε ότι νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις αιτήσεις των αγροτών

Η περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο αειφορίας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου με τις ομιλίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Πρόεδρου της εταιρίας Invest in Greece, κ. Αριστομένης (Άρι) Μ. Συγγρού κα του προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Δημήτριου Λουκά ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψης των 38 Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων της πλειοψηφίας των 45 Διπλωματικών Αποστολών που βρίσκονται στη χώρα μας.
"Ο θεσμός της νέας αιρετής περιφέρειας δημιουργεί νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου καλωσορίζοντας τους διακεκριμένους φιλοξενούμενους υπογραμμίζοντας ότι "στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δημιουργήσουμε μία νέα δομή, ένα fast track για την υλοποίηση επενδύσεων, και η βοήθειά μας θα είναι δεδομένη σε όλους όσους ενεργοποιηθούν στην προσπάθεια για την δημιουργία μιας νέας τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης αποτελεί το σημαντικότερο μας εργαλείο» κατέληξε στο χαιρετισμό του ο κ. Τατούλης.
Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης των διπλωματών, την Πέμπτη 17 Μαρτίου διοργανώθηκε η ημερίδα με θέμα «Οι Αναπτυξιακές Προοπτικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου» στην οποία ο κ. Πέτρος Τατούλης παρουσίασε τη στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης στους ξένους διπλωμάτες. "Η περιφέρεια Πελοποννήσου θέλουμε να γίνει πρότυπο αειφορίας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ότι "ως διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου παίρνουμε το βάρος να προωθήσουμε οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο κατατεθεί, προσπαθώντας να απαλλάξουμε τους ενδιαφερόμενους από τη γραφειοκρατία. Γεγονός που θα επιτευχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.
Ο κ. Π. Τατούλης στην συνέχεια της παρουσίασης του ανέπτυξε τους στόχους του σχεδιασμού που αφορούν τους τομείς της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της προβολής του τουριστικού προϊόντος και της ανάπτυξης του εμπορικού και επιχειρηματικού κλάδου. Στη συνέχεια και αφού ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τους εμπορικούς και οικονομικούς ακόλουθους τους ευχήθηκε καλή διαμονή και τους κάλεσε να εμπιστευθούν τη μελλοντική επένδυσή τους στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η επαφή μαζί σας μας δίνει ένα καινούριο στίγμα για την ενίσχυση των δικτύων επιχειρηματικότητας, τόσο των δικών μας, όσο και των δικών σας. Κάνουμε μικρά fast track και έτσι όπως προτιμάτε τα δικά μας προϊόντα, εκτιμάμε κι εμείς τα δικά σας, τα οποία να είστε σίγουροι ότι είναι ευπρόσδεκτα».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε στους επισκέπτες ότι η Πελοπόννησος διαθέτει ένα από τα καλύτερα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας και ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν, του οποίου σύντομα θα καλυφθούν τυχόν ελλείψεις στις υποδομές του. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε τους διπλωμάτες να αξιολογήσουν την τουριστική ανάπτυξη με αμοιβαία ανταλλαγή τουριστικών πακέτων σε πολίτες από τα ενδιαφερόμενα κράτη πάντα στη λογική της αυτοχρηματοδότησης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό αίσθημα ασφάλειας που διακατέχει τους Πελοποννήσιους πολίτες εξαιτίας της χαμηλής εγκληματικότητας στην περιοχή.
Η πρώτη μέρα της ξενάγησης για τους επισκέπτες της περιφέρειας ξεκίνησε από το Λεβίδι Αρκαδίας, όπου οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εκθέματα του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημο δείπνο.
Τη 2η ημέρα της εκδήλωσης οι διπλωμάτες επισκέφτηκαν σε Αρκαδία και Αργολίδα επιχειρήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος.