Pages

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Οι Έλληνες επιμένουν σε φτηνά και στριφτά τσιγάρα

Όσο αυξάνουν τους φόρους …τόσο χάνουν έσοδα ! Σημαντικό πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος των τσιγάρων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση με τους Έλληνες να έχουν στραφεί στα φθηνά ή στα λεγόμενα στριφτά τσιγάρα. Οι απώλειες σε νούμερα το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2011 μεταφράζονται σε -10% ποσοστό με το οποίο έκλεισε σε πτώση η περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στα ακριβά τσιγάρα ενώ αύξηση της ζήτησης κατά 17% έχει σημειωθεί στα φθηνά τσιγάρα και 10% στα «στριφτά».
Σύμφωνα με το Βήμα, οι Έλληνες παρά τα μέτρα και την κρίση δεν κόβουν το τσιγάρο αφού μέσα σε 6 μήνες μόνο το 4% δεν καπνίζει πλέον.Υπολογίζεται πως το βιομηχανοποιημένο τσιγάρο καλύπτει το 93% της κατανάλωσης και τα στριφτά το 7%.
Πάνω από το 50% των νέων στην Ελλάδα μεταξύ 18-24 ετών καπνίζει στριφτό τσιγάρο που είναι φθηνό και μέχρι το τέλος του 2010 ενσωμάτωνε και χαμηλότερη φορολογία. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί έξαρση του παράνομου εμπορίου (λαθραία τσιγάρα), η οποία ακόμη δεν έχει ποσοτικοποιηθεί....
Ωστόσο, ο μεγάλος χαμένος είναι το υπουργείο Oικονομικών και ειδικότερα η διεύθυνση εσόδων μιας και θα υπάρξει πάλι μεγάλη απόκλιση στα προσδοκώμενα έσοδα.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο αρχικός στόχος το 2010 από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα ήταν 1,05 δισ. ευρώ αλλά τελικά εισπράχθησαν 350 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη καθώς ο ΕΦΚ στα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι κυρίως αναλογικός και λιγότερο πάγιος.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του πακέτου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόρος.
Εξαιτίας της κρίσης και της στροφής των καπνιστών σε πιο φθηνά τσιγάρα μειώθηκαν δραστικά τα έσοδα του κράτους. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το κράτος χάνει 55 εκατ. ευρώ για κάθε 1 δισεκατομμύριο «ακριβά» (και πλέον δημοφιλή) τσιγάρα που υποκαθίστανται από φθηνά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 επιβλήθησαν τρεις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στα τσιγάρα και σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και μετά σε 23% επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην αγορά καπνικών προϊόντων στο σύνολό της.
Η συνολική φορολογία στα τσιγάρα πριν το 2010 αντιστοιχούσε στο 73,5% της συνολικής τιμής, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 86%. Με το υπόλοιπο 14% έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και διανομής και τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ακόμη, στις αρχές του 2011 άλλαξε ο ΕΦΚ με αύξηση του πάγιου φόρου από 5% σε 15% με αποτέλεσμα το ποσοστό των φόρων στο πακέτο τώρα θα φτάνει το 83% από 86%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου