Τι, τελικά, αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα» και την επέκταση της ονομασίας σε όλη τη Μεσσηνία;
Παραγωγοί της Τριφυλίας οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, μας είπαν ότι, τελικά, αποφασίστηκε να σταλεί η πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας για την επέκταση του ΠΟΠ στις Βρυξέλλες ως έχει, για να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Για τη συνέχεια, συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα μια νέα αίτηση «θεραπείας» που θα ζητεί περιορισμό της συσκευασίας του προϊόντος μόνο εντός Μεσσηνίας, κάτι το οποίο είχε παραλείψει να ζητήσει η ΕΑΣ από την αρχή.
Από την άλλη, το υπουργείο και η Περιφέρεια, όπως σημειώνεται στις ανακοινώσεις τους, «θεωρούν ότι η συσκευασία του ΠΟΠ ελαιολάδου πρέπει να γίνεται εντός της περιοχής παραγωγής του ελαιολάδου, δηλαδή στη Μεσσηνία. Επειδή ο φάκελος δεν προβλέπει αυτό το σημείο, επισημάνθηκε ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη του φορέα και ζητήθηκε από αυτόν να γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί η παραπάνω αναγκαιότητα και να συμπληρωθεί σε αυτό το σημείο ο φάκελος».
Και το ερώτημα είναι: τελικά, ο υπάρχων φάκελος θα σταλεί με διόρθωση που θα ζητεί συσκευασία του ΠΟΠ μόνο εντός ζώνης ή θα σταλεί ως έχει και θα γίνει μετά νέα αίτηση «θεραπείας» για το θέμα της συσκευασίας;
Περιφέρεια
Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σημειώνεται: «Για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βρέθηκαν σε κοινή σύσκεψη πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς της Μεσσηνίας (ΕΑΣ, ομάδες παραγωγών, μελετητής, Περιφέρεια, ελαιουργικοί συνεταιρισμοί, Υπουργείο). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει στην πράξη την αμετακίνητη δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να προχωρήσει ταχύτατα το μείζον αυτό ζήτημα, που μένει βαλτωμένο επί δεκαετίες, στερώντας από τον τόπο και τους ανθρώπους του μια μεγάλη πηγή πλούτου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου κατέστησε σαφή την άποψη της Περιφέρειας περί συσκευασίας εντός ζώνης, η οποία βρήκε σύμφωνο και το γεν. γραμματέα του ΥΠΑΑΤ. Με δεδομένη, όμως, την απουσία αυτής της πρόβλεψης από το σχετικό φάκελο που έχει καταθέσει η ΕΑΣ Μεσσηνίας, συμφωνήθηκε να εξαντληθεί κάθε μέσο προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι τις 10/6».
ΥΠΑΑΤ
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση του φακέλου από την πρώτη υποβολή του το Μάιο του 2007 μέχρι το Δεκέμβρη του 2009, οπότε και ο φάκελος εστάλη στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ε.Ε. ζήτησε τον Ιανουάριο του 2011 συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες από το φορέα υποβολής του φακέλου, δηλαδή την ΕΑΣ Μεσσηνίας. Μόλις την Παρασκευή 13/5/11 συμπληρώθηκε ο φάκελος από την ΕΑΣ και τον αρμόδιο σύμβουλο που έχει ορίσει για το σκοπό αυτό. Από τους παρευρισκόμενους έγινε αναλυτική συζήτηση για τα παραπέρα βήματα, ανεξάρτητα των μέχρι τώρα καθυστερήσεων και των ευθυνών για αυτές.
Συγκεκριμένα:
1. Με σεβασμό στην εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και με αποκάλυψη των λαθών, των παραλείψεων και των καθυστερήσεων από την πλευρά της Ένωσης, αποφασίστηκε η υποστήριξη του φακέλου από στελέχη του υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να καταστεί πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένος, όπως αξίζει στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
2. Να γίνει ενδελεχής μελέτη και διασταύρωση στοιχείων του φακέλου που υπέβαλε η ΕΑΣ, ώστε να μην υπάρχουν (ή να περιοριστούν στο ελάχιστο) πιθανότητες απόρριψής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το σκοπό αυτό στελέχη του υπουργείου και της Περιφέρειας θα εργαστούν εντατικά μέχρι τις 27/5/11, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των καθυστερήσεων.
3. Το υπουργείο και η Περιφέρεια θεωρούν ότι η συσκευασία του ΠΟΠ ελαιολάδου πρέπει να γίνεται εντός της περιοχής παραγωγής του ελαιολάδου, δηλαδή στη Μεσσηνία. Επειδή ο φάκελος δεν προβλέπει αυτό το σημείο, επισημάνθηκε ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη του φορέα και ζητήθηκε από αυτόν να γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί η παραπάνω αναγκαιότητα και να συμπληρωθεί σε αυτό το σημείο ο φάκελος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο φάκελος θα αποσταλεί στην Επιτροπή στις 16/6/11.
4. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Μεσσηνίας προβάλλονται μερικώς από το φάκελο. Ζητήθηκε από το φορέα να εμπλουτιστούν, όπως άλλωστε ζητάει και η Επιτροπή με το έγγραφό της από το Γενάρη του ’11, με όσα στοιχεία υπάρχουν σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Ο διευθυντής κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος εξουσιοδοτήθηκε για την αναζήτηση των αναλυτικών εργαστηριακών ευρημάτων από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς ώστε να τα προσκομίσει στην ΕΑΣ για να εμπλουτιστεί ο φάκελος μέχρι 10/6/11».
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Με τα παραπάνω συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αφού επισημάνθηκε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η τύχη του προϊόντος και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών».
Απο το 'Θάρρος'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου