Π. Τατούλης: Να μη διανοηθεί ουδείς να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Π. Τατούλης: Να μη διανοηθεί ουδείς να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία

Π. Τατούλης: Να μη διανοηθεί ουδείς να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία

Share This
"Να μη διανοηθεί ουδείς να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ρ/Σ ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Άγγελο Κωβαίο και Βασίλη Μπεσκένη, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, για να καταλήξει ότι οι περιφερειακές διοικήσεις και οι πολίτες που εκφράζουν θα αποτελέσουν ανάχωμα στην όποια τέτοια ενδοτική πολιτική.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: "Ακούω μια λογική ότι θα παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία. Όχι, δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν μπορεί ποτέ κανένας πολίτης να ενδώσει σε μια τέτοια λογική. Οι περιφέρειες ηγούνται σε αυτόν το αγώνα. Είναι μπροστά και λένε το εξής απλό πράγμα: Μπορούμε πολύ γρήγορα να πάρουμε αποφάσεις. Μπορούμε να κινήσουμε το ΕΣΠΑ προς την σωστή κατεύθυνση. Ήταν λάθος που για έξι μήνες η ευθύνη για το ΕΣΠΑ ήταν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Να σας πω τι παραλαμβάνω; Ουσιαστικά δεν έχει κινηθεί απολύτως καμία διαδικασία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κινηθούμε γρήγορα, με συνέπεια και με ευθύνη ο νέος θεσμός είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης της χώρας. Εάν αυτός ο θεσμός αποδώσει τότε η χώρα θα βρει το δρόμο για την διέξοδο από την κρίση, αν δεν αποδώσει τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ τραγικά. Οι συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες από την διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος με αυτή την απαξίωση της εικόνα της χώρα στο διεθνές σκηνικό δημιουργούν ένα τεράστιο κόστος. Ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να προβλέπει τις κρίσεις και να μην αφήνει τη χώρα να κινείται στην καταβαράθρωση. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό θέμα στην λειτουργίας της δημοκρατία μας. Όταν υπήρξαν φωνές σε δύσκολους χρόνους αυτές οι φωνές απαξιώθηκαν, καθυβρίστηκαν γιατί τα πέντε έξι οικονομικά συμφέροντα νόμισαν ότι μέσω της διαπλοκής και επειδή είχαν καταστήσει υποχείριο τους το πολιτικό σύστημα θα μπορούσαν έτσι να διαχειρίζονται την ευθύνη της χώρας. Δεν δεχόμαστε ως πολίτες της χώρας την συζήτηση για την πιθανότητα απώλειας Εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει ασφαλώς να δείξουμε συνέπεια, να δείξουμε την επινοητικότητα μας, να αυξήσουμε την εργατικότητα μας, να απαλλαγούμε από αυτές τις λογικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτές τις λογικές. Θα πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Αυτή η κρατικοδίαιτη ιστορία μας έφερε εδώ που μας έφερε".
Απαντώντας σε ερώτημα για την δυναμική του μεσοπρόθεσμου αλλά και την ανάγκη συναίνεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή, από την θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά "Και σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή βρισκόμαστε από τις περιφέρειες. Ήμουν πάντα μετριοπαθής πολιτικός, και πάντα θεωρούσα ότι η διατήρηση γεφυρών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αποτελούσε την μοναδική απάντηση στα προβλήματα που συνέβαιναν στην χώρα. Είναι λάθος αυτή τη στιγμή η οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία ουσιαστικά δε συνάδει προς την ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων. Οι πολιτικές δυνάμεις το οφείλουν στον τόπο γιατί αυτές είναι υπεύθυνες που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν. Οφείλουν να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης, έναν τρόπο κατανόησης κι έναν τρόπο αποφασιστικότητας, γιατί αν αυτό δε γίνει απολύτως τίποτα δεν θα προχωρήσει. Το πολιτικό σύστημα θα μπει σε μια παρακμιακή κατάσταση, επιδεινώνοντας τα προβλήματα, φέρνοντας μεγαλύτερες καταστροφές αποδεικνύοντας ότι η ανικανότητα του δεν ήταν περιστασιακή αλλά είναι μόνιμη απειλή για την χώρα. Η εκτίμηση μου είναι ότι κανένα μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τον τόπο κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποδοτικά εάν οι πολιτικοί δεν καταλάβουν ότι πρέπει να λάβουν ταχύτατες αποφάσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε η διαδικασία του fast-track, μια διαδικασία η οποία στη επινόησή της ήταν πάρα πολύ σωστή για να δημιουργήσει τη δυνατότητα και την ευκολία στην αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων. Μηδενικό το έργο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή το κρίσιμο πρόβλημα στη χώρα είναι να υπάρξουν πολιτικοί που θα πάρουν αποφάσεις, που θα μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες, που θα έχουν καθαρή εικόνα απέναντι στους πολίτες, που θα τους εμπιστευθούν οι πολίτες, που θα καταλάβουν οι πολίτες ότι μιλούν με έντιμους ανθρώπους, με ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που διαλέγεται το μεσοπρόθεσμο είναι το θέμα της πώλησης δημόσιας περιουσίας. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι να κλείσουμε τις τρύπες της οικονομίας που είναι σουρωτήρι. Όσο βάζουμε στο σουρωτήρι τόσο σπαταλάμε. Το ποιός θα μπορέσει να κλείσει αυτές τις τρύπες θα είναι ένα διαρκές ερώτημα που μόνο οι πολίτες θα μπορέσουν να το απαντήσουν αξιόπιστα και δυναμικά."
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε πάντως ότι "Οι Περιφερειάρχες του νέου θεσμού έχουν πλέον την δυνατότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μπορούν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν πολλοί στο παρελθόν. Οι Περιφερειάρχες αποτελούν την τελευταία ελπίδα του τόπου, εφόσον βέβαια διαχειριστούν σοβαρά τις υποθέσεις των περιφερειών τους ώστε να δημιουργήσουν αυτές τις δομές που είναι απαραίτητες για να βγει η χώρα από την κρίση. Έχουμε μια ευθύνη να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, όλα τα άλλα που ακούγονται είναι παραφιλολογία αυτών που δεν θέλανε ποτέ να κάνουν κάτι για τη χώρα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages