Εν αναμονή των εξελίξεων, με αφορμή επικείμενες αλλαγές στα νοσοκομεία της χώρας, είναι και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η νοσηλεύτρια του ιδρύματος Ευσταθία Καμπουγέρη, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ν. Μεσσηνίας, μας λέει: “Συζητούν για συγχωνεύσεις που πρόκειται να γίνουν, αλλά ακόμη δεν είναι τίποτα οριστικό και σίγουρο. Στην αρχή, ακούσαμε για συγχώνευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με της Καλαμάτας.
Η τελευταία ενημέρωση είναι ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας μάλλον παραμένει όπως είναι, αλλά θα έχει κοινή διοίκηση με της Καλαμάτας, στο οποίο θα υπάγεται. Τώρα με την αναδιάταξη, ζητάμε να μάθουμε τι θα γίνει με τους νοσηλευτές, πώς θα δουλέψουμε. Μας έχουν πει ότι τέλος Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Περιμένουμε, λοιπόν, τις αποφάσεις”.
Αναφερόμενη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η κα Καμπουγέρη χαρακτηρίζει ως βασικά προβλήματα του νοσηλευτικού τομέα την έλλειψη προσωπικού και τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των υπερωριών, καθώς έχει γίνει πληρωμή μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ υπάρχει υπόσχεση για άλλους τέσσερις μήνες μέσα στον Ιούλιο. “Το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτών συνεχίζει να είναι έντονο και θα επιδεινωθεί από εδώ και πέρα που θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις, ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν το καλοκαίρι με τις άδειες. Ο οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει 448 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή είμαστε συνολικά 361, δηλαδή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας, καθώς και ΥΕ (βοηθοί θαλάμου). Δεν απέχουμε πάρα πολύ από τον αριθμό που θα έπρεπε να έχουμε, αλλά ίσως να μην υπάρχει και σωστή κατανομή προσωπικού, για να μπορούμε να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά. Πάντως, κάποιες προσλήψεις χρειάζονται”.
Πάλι στα ίδια
Και οι προσλήψεις που έγιναν πριν λίγο καιρό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με μία από τις ορκωμοσίες, μάλιστα, παρουσία του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου; “Πρόσφατα”, απαντά η κα Καμπουγέρη, “έγιναν κάποιες προσλήψεις, αλλά αυτές συμψηφίστηκαν με άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε Κέντρα Υγείας ή αλλού που μπορεί να υπήρχε ανάγκη. Οπότε, ήρθαμε πάλι σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Επίσης, τελευταία άνοιξε η Ψυχιατρική, χωρίς να έρθουν καινούργιοι νοσηλευτές. Πήρε τους νοσηλευτές που είχαν ειδικευθεί στη Ψυχιατρική από τις παθολογικές και άλλες κλινικές και τους πήγε στην Ψυχιατρική. Δε θα λείψουν από τα άλλα τμήματα;
Και η ΜΕΘ, εάν υπήρχαν περισσότεροι νοσηλευτές, θα μπορούσε να λειτουργήσει με περισσότερα κρεβάτια από τα 4 που λειτουργούν σήμερα. Ίσως να τα έκανε 6 και να είχε πλήρη κάλυψη.
Εν τω μεταξύ, κάθε χρόνο έπαιρναν εποχιακούς, για 6μηνα ή 8μηνα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες. Ούτε αυτό το προσωπικό έρχεται πια. Σκεφτείτε δε, ότι Ιούλιο και Αύγουστο είναι διπλάσιος ο κόσμος που φτάνει στα Επείγοντα. Και τα Επείγοντα, όπως ξέρετε, είναι μεγάλη «πληγή». Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στην οργάνωσή τους, καταγράφονται τα περιστατικά, ξέρει ο γιατρός που είναι μέσα τι γίνεται έξω. Έχει γίνει μια μικρή πρόοδος σε αυτό τον τομέα, αλλά θέλουμε κάτι περισσότερο”.
Απο το 'Θάρρος'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου