Pages

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Δίλημα Παπανδρέου για Τατούλη-Σγουρό

Με δίλημμα προσέρχεται το κυβερνών κόμμα και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου (και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες) στην τελική ευθεία για την επιλογή του υποψήφιου προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που λόγω της διευρυμένης πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα και ο νέος πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.
Κι αυτό, γιατί μετά την απόσυρση των δύο από τους τέσσερις διεκδικητές τής θέσης οι εναπομείναντες εκφράζουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, και ως εκ τούτου έχουν, βεβαίως, εκ διαμέτρου αντίθετες στοχεύσεις για το μέλλον του θεσμού των περιφερειών, για το οποίο ο Πρωθυπουργός δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς αφορά σε δύο από τα κυρίαρχα ζητούμενα για το μέλλον της χώρας: την αποκέντρωση και την ανάπτυξη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Σε προ 40ημέρου ρεπορτάζ, η aftodioikisi.gr είχε καταγράψει τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών:
- Του περιφερειάρχη Κρήτης Σταυρού Αρναουτάκη, που τον ήθελε το Μέγαρου Μαξίμου και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους γνώστες στο θέμα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (που περνούν πλέον στις περιφέρειες) και της ανθρωπογεωγραφίας στις Βρυξέλλες (ως πρώην ευρωβουλευτής και υφυπουργός με αρμοδιότητα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ).
Ωστόσο, η συγκεκριμένη υποφηφιότητα σκόνταψε στην άρνηση του ίδιου του κ. Αρναουτάκη, που σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν ενδιαφερόταν για τη θέση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του στην Περιφέρεια Κρήτης.
Φαίνεται δε πως η άρνηση αυτή είναι κατηγορηματική και μόνο σε περίπτωση που προκύψει πλήρες αδιέξοδο και το ζητήσει μετ' επιτάσεως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου θα ήταν δυνατόν να πει το «ναι» ο περιφερειάρχης Κρήτης. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας με τα σημερινά δεδομένα.
- Του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, που επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να προωθήσει παρασκηνιακά την υποψηφιότητά του (κάποιοι εντάσσουν και την άνοδο του στην Αθήνα αμέσως μετά την «επιτυχία των Βρυξελλών» προκειμένου να δώσει συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό και στους -πρώην συναδέλφους του- υπουργούς λίγο πριν από την πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε αυτές τις «προωθητικές» κινήσεις). Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν βρήκε την κατάλληλη ανταπόκριση.
Κι αυτό, γιατί αφενός ο κ. Κατσιφάρας, παρότι περιφερειάρχης στην πάλαι ποτέ «περιφέρεια των Παπανδρέου», δεν φαίνεται να έχει σταθερή υποστήριξη από κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους και αφετέρου -όπως λένε ορισμένοι- τόσο το πρώτο εξάμηνο της θητείας του όσο και το γενικότερο υπόβαθρό του δε δείχνουν και μεγάλη έφεση στο βασικό ζητούμενο: την απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Οι τέσσερις έγιναν δύο
Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις έμειναν δύο διεκδικητές τής θέσης του προέδρου της ΕΝ.Π.Ε. που, έτσι κι αλλιώς, σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους είχαν από την αρχή εκφράσει με έντονο τρόπο την επιθυμία τους για τη θέση αυτή. Πρόκειται για:
- Τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, που θεωρεί «φυσικό» ότι θα είναι αυτός ο πρόεδρος ως επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και -ως εκ τούτου- προεδρεύων της σημερινής προσωρινής διοίκησης της Ε.Ν.Α.Ε. (Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων Ελλάδας).
Μάλιστα, ο κ. Σγουρός όλο αυτό το διάστημα με συνεχείς «ενοχλήσεις» προς Μέγαρο Μαξίμου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Ιπποκράτους επιχειρεί να «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του, μοιράζοντας υποσχέσεις για στήριξη σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που εκλέγονται στις τρεις εκλογικές περιφέρειες της Περιφέρειας Αττικής (Α΄και Β΄ Αθήνας και Αττικής).
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ορισμένα -κυρίως- κομματικά στελέχη έχουν «τσιμπίσει», η υπόθεση της υποψηφιότητάς του φαίνεται να έχει κολλήσει, καθώς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην κυβέρνηση το έργο του στην Περιφέρεια Αττικής το πρώτο εξάμηνο θεωρείται μηδενικό (βλ. διαχείριση απορριμμάτων), με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται ότι, όπως λένε πολλοί εντός ΠΑΣΟΚ, «ήταν λίγος για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής», ενώ και η υπόθεση «διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων» δεν φαίνεται να είναι και το φόρτε του.
Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη κριτική που του άσκησε ο (πάλαι ποτέ;) πολιτικός του φίλος υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης για τα «παρκαρισμένα» κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα της aftodioikisi.gr και την επιμονή το κ. Σγουρού παρά τις αντιδράσεις να κρατά δίπλα του ως βασική οικονομική του σύμβουλο την τέως διευθύνουσα σύμβουλο της αμαρτωλής «ΑΓΡΟΓΗΣ» Κατερίνα Αδαμοπούλου, που έχει παραπεμφθεί για κακούργημα, εγείρεται πλέον και θέμα ηθικής τάξης σε μια εποχή που οι πολιτικοί δεν πρέπει απλώς να είναι, αλλά και να φαίνονται τίμιοι.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κ. Αδαμοπούλου έχει φθάσει έως το Μέγαρο Μαξίμου και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί από τον περιφερειάρχη περί «συμφωνίας με τους Γ. Καρατζαφέρη και Α. Γεωργιάδη που τον στήριξαν στο β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών» δεν έχουν θεωρηθεί επαρκείς.
Είναι δε πολύ πιθανόν, εφόσον ο κ. Σγουρός δεν κάνει πίσω, το «κακούργημα της κ. Αδαμοπούλου» να αποτελέσει τη «σταγόνα» που θα οδηγήσει στην τελική απόρριψη της υποψηφιότητάς του από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα θέματα διαφάνειας.
«Δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλει και να κλείνει την ΑΓΡΟΓΗ και τα στελέχη του να προσλαμβάνουν συμβούλους τους, επικεφαλής της που κατηγορούνται για κακουργήματα», λέει στην aftodioikisi.gr κυβερνητικό στέλεχος που διατηρεί καθημερινή επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο στέλεχος, αναφερόμενο σε πρόσφατη πρόσληψη μεγαλοδημοσιογράφου από τον περιφερειάρχη Αττικής, προσθέτει ότι «η υπόθεση "κακούργημα Αδαμοπούλου" δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς αλλά για πολιτικούς χειρισμούς», εκ μέρους του κ. Σγουρού.
- Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος, από αστάθμητος παράγοντας της αναμέτρησης που ήταν στην αρχή -λόγω αφενός του ότι προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και αφετέρου του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του-, φαίνεται να εξελίσσεται σε βασικό διεκδικητή της θέση του προέδρου της Ένωση Περιφερειών για δύο, κυρίως, λόγους:
α) Γιατί παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πάρει χρίσμα από τη Συγγρού (και μπορεί αυτό να μην γίνει ποτέ επίσημα), η οποία λόγω της μειονεκτικής αριθμητικά θέσης που βρίσκεται σε σχέση με την εκλογή του προέδρου της ΕΝ.Π.Ε. κρατά στάση αναμονής, φαίνεται ότι έχει καταφέρει να συσπειρώσει στο πρόσωπό του τους πέντε εκλεγμένους με τη σημαία της ΝΔ περιφερειάρχες.
Άλλωστε, οι δύο εξ' αυτών (Αλέξανδρος Καρχιμάνης-Ηπείρου, Σπύρος Σπύρου-Ιονίων Νήσων) εκλέχθηκαν και με τη στήριξη του ΛΑΟΣ, ενώ και υπόλοιποι τρεις (Παναγιώτης Ψωμιάδης-Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Αγοραστός-Θεσσαλίας, Γιώργος Δακής-Δυτικής Μακεδονίας) στηρίχθηκαν από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη στο β΄ γύρο.
Με δεδομένο δε ότι ο Π. Τατούλης εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, αλλά και το ότι και αρκετοί περιφερειάρχες του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν το Γ. Σγουρό «λίγο», βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητά του, του επιτρέπει να σηκώνει τη σημαία της «συναίνεσης».
β) Παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επτάμηνης θητείας του (κόντρα με γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλο, αποπομπή αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ.λπ.), του αναγνωρίζεται ότι έχει κάνει πολλές προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων (μετά την Αττική, η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει σε αυτόν τον τομέα τα περισσότερα προβλήματα) αλλά και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς ο κ. Τατούλης, χρησιμοποιώντας και τις επαφές του ως βουλευτή και υπουργού, έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις απευθείας με τις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Πελοπόννησο η πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νυν πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Ντανούτα Χούμπνερ, και με αυτό τον τρόπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη της χώρας που θα ενταχθεί αυτόνομα και αυτοδύναμα στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ο οποίος διατηρεί προσωπική σχέση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, παρακολουθεί αυτές τις προσπάθεις του κ. Τατούλη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αργολίδα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συμβολή του στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου