Από τη μια, η αίσθηση ότι κάνεις κάτι παράνομο. Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται δια νόμου, ο οποίος προβλέπει αυτόφωρο και 150 ευρώ πρόστιμο. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια, σπανίως όμως στηρίζουν το ελεύθερο κάμπινγκ με υποδομές. Αν το έχεις αποφασίσεις να τη δεις ελεύθερος κατασκηνωτής, θα πρέπει κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, να περιμένεις την… επίσκεψη της Αστυνομίας.
Από την άλλη, κατασκηνώνεις μέσα στη φύση. Κοιμάσαι κάτω από τα άστρα. Με μόνους ήχους τα κύματα και τζιτζίκια, άντε κάποιες ώρες τους λουόμενους, που το βράδυ σίγουρα σου έχουν αδειάσει τη γωνία. Υπάρχει ταλαιπωρία, αλλά εδώ είναι και η ελευθερία. Επίσης, βασικότατο στις μέρες μας, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι τσάμπα! Οι λάτρεις του δεν ξοδεύουν τίποτα για κατάλυμα (κι ας κοιμούνται στα σκληρά) και τα χρήματά τους τα διαθέτουν στα τοπικά μαγαζιά.
«Το ελεύθερο κάμπινγκ τονώνει την τοπική οικονομία»
Ο Ματία, από την Ιταλία, είναι 37 ετών και, με τη σύζυγό του Ελένη και το γιο τους, έχει κατασκηνώσει σε μια ακτή της ανατολικής Μεσσηνίας. Ελεύθερο κάμπινγκ ξεκίνησε να κάνει στην εφηβεία του. Την Ελλάδα την επισκέφθηκε ως free camper για πρώτη φορά όταν ήταν δεκαοκτώ ετών. Έχει κατασκηνώσει στη Χίο, στην Πάρο, στην Κέρκυρα και στην περιοχή μας.
«Ξεκινάμε τις διακοπές μας και τις πρώτες τρεις ημέρες έχουμε ήδη βρει κάποιον που μας συστήνει χώρο για ελεύθερο κάμπινγκ», μου λέει ο Ματία. «Στην Ελλάδα είναι, μέχρι στιγμής, ευκολότερα να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Ίσως επειδή δεν έχετε εμπορευματοποιήσει τα πάντα, ακόμα και το οξυγόνο.
Με πληροφορίες από το 'Θάρρος'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου