Σε λειτουργία έχουν τεθεί από την 1η Σεπτεμβρίου τα 45 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και ήδη εξετάζονται οι πρώτες 3.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.
Μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία αξιολόγησης αναπήρων θα είναι πιο γρήγορη, αντικειμενική και με κανόνες απόλυτης διαφάνειας, καθώς θα έχουν προστεθεί άλλα 15 Κέντρα, ενώ οι 400 πιστοποιημένοι γιατροί, με τους οποίους είναι επανδρωμένα, θα έχουν φθάσει στους 1.000, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης την επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης....
Ο κ. Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος με τις μόνιμες αναπηρίες, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει συμπεριλάβει 10 παθήσεις και κάλεσε κόμματα και φορείς να καταθέσουν προτάσεις, ενώ ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μαζί με την επικαιροποίηση της λίστας να προχωρήσει και ο θεσμός της ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, τονίζοντας ότι «η ασφαλιστική αναπηρία είναι όρος απόλυτα αναγκαίος».
«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου αναπήρων θα μπει τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης που λειτουργούσε σε βάρος και των αναπήρων και του ασφαλιστικού συστήματος», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, «θα περιοριστεί ο χρόνος καθυστέρησης στις περίπου 40 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αξιολόγησης αντί 6 με 8 μήνες που ήταν μέχρι σήμερα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν θετικά στο να ξεκαθαρίσει η λίστα από τους «μαϊμού ανάπηρους», επισημαίνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τη γενική περικοπή των αναπηρικών συντάξεων.
Θετική χαρακτήρισε τη δημιουργία του ΚΕΠΑ, ιδιαίτερα, όπως είπε, «σε εποχές οξύτατης κοινωνικής κρίσης», ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια η λίστα με τις ανίατες παθήσεις αλλά και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε ακριτικές περιοχές.
Για «μνημονιακή λογική» έκαναν λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους "μαϊμού" ανάπηρους για να περικόψει τις συντάξεις αυτών που πραγματικά είναι ανάπηροι.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Πολατίδης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι πραγματικά ανάπηροι, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιος Λεβέντης επεσήμανε ότι δεν μπορεί κάποιοι να ευνοούνται είτε επειδή είναι κοντά στους μηχανισμούς είτε επειδή λαδώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου