Pages

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Αντισυνταγματικά, έκτακτη εισφορά και ειδικό τέλος

Εκτός Συντάγματος είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κ. Μαργέλη, ο νόμος για την έκτακτη εισφορά που έλαβε η κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, η διάταξη αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού αντιβαίνει ρητές συνταγματικές διατάξεις. Κι αυτό, διότι επιδιώκεται το έτος 2011 η επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του 2010, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, παραβλέπεται και η αρχή της αναλογικότητας.
Λόγω των παραπάνω, όπως τόνισε ο κ. Μαργέλης χθες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας προτρέπει τους πολίτες που δε θα προσφύγουν στα δικαστήρια, να υποβάλουν προς τις αρμόδιες Εφορίες δήλωση, όπου θα επιφυλάσσονται ρητά να αναζητήσουν το ποσό που πλήρωσαν, εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός. Τις σχετικές αιτήσεις θα μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ή να τις «κατεβάσει» μέσω της ιστοσελίδας του.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και για την τελευταία έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ. Όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η επιβολή ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω λογαριασμών ΔΕΗ στους ιδιοκτήτες, παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και δε συμβαδίζει με τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για τον κ. Μαργέλη, παραβιάζονται τα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος, καθόσον με το άρθρο 4 παρ. 5 «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν, χωρίς διακρίσεις, στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» και με το άρθρο 17 παρ. 1: «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους».
«Η επιβολή του παραπάνω τέλους», πρόσθεσε, «δε βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη. Ο φόρος για να είναι αναλογικός και συμβατός με το Σύνταγμα, θα πρέπει να είναι ανάλογος με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός. Είναι δε άδικο η ήδη επιβαρυμένη με φόρο ακίνητης περιουσίας, φόρο μεταβίβασης ακινήτων, φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών κ.λπ. ακίνητη περιουσία να δέχεται συρρίκνωση στην αξία της.
Η διαρκής, εξάλλου, σύνδεση φορολογικών βαρών με την ακίνητη περιουσία εγείρει προβλήματα συνταγματικότητας καθ’ όσον αφήνεται απροστάτευτη η ιδιοκτησία. Εν κατακλείδι γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Είναι ανταποδοτικός ο χαρακτήρας του τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου