Ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ανησυχούν μήπως τελικά η κυβέρνηση συνεργασίας επαυξήσει αντί να αμβλύνει τη δυσπιστία των πολιτών έναντί τους, προέκυψε αίφνης το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.
Η σχετική ιδέα, που «χρεώθηκε» στον κ. Γ. Παπανδρέου, θα εξυπηρετούσε τους αρχηγούς επιτρέποντάς τους να διασφαλίσουν την επανεκλογή των «δικών» τους βουλευτών. Γι' αυτό όμως και προκάλεσε αμέσως την αντίδραση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, οι οποίοι υποψιάστηκαν επιπλέον ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να διασφαλίσει ότι εκείνος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.
Αυτό που παραδόξως δεν ελέχθη, είναι ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στις επικείμενες εκλογές χρειάζεται συναίνεση 200 βουλευτών. Είτε δηλαδή να συμφωνήσουν μεταξύ τους τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλα τα μικρά, καθώς η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε μόνη της να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη (έχει 83 βουλευτές).
Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μεταξύ των βουλευτών ακούστηκε εσχάτως και η εξής ιδέα: Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος επί το αναλογικότερον και το πρώτο κόμμα να μην πάρει το μπόνους των 50 εδρών, αν με αυτές δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι εισηγητές αυτής της αλλαγής υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι λόγω της διαφαινόμενης ακυβερνησίας και των χαμηλότατων ποσοστών που προβλέπεται να λάβουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το μπόνους των 50 εδρών θα διαμορφώσει ένα βουλευτικό σώμα που δεν θα απηχεί την πραγματική βούληση των εκλογέων.
Και τούτο διότι με τα χαμηλά ποσοστά που προβλέπουν οι έρευνες, λόγω του μπόνους ο πρώτος θα έχει διπλάσιες έδρες από τον δεύτερο(!) (π.χ. 140 έναντι 70). Με συνέπεια μόνον ο νικητής να μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες συγκυβέρνησης. Γι' αυτό ακριβώς και προτείνουν ως δικαιότερη λύση το πρώτο κόμμα να πάρει το μπόνους των 50 εδρών μόνον αν με αυτές μπορεί να φτάσει τις 151 έδρες, ενώ σε άλλη περίπτωση όλες ανεξαιρέτως οι έδρες να διανεμηθούν απολύτως αναλογικά.
Το πιθανότερο βέβαια είναι και αυτή η πρόταση να προσέκρουε στον... κ. Λ. Παπαδήμο, ο οποίος προφανώς δεν θα ήθελε να εμπλακεί και σε άλλου τύπου περιπέτειες πέραν της οικονομικής. Καθώς ωστόσο και ο ίδιος δεν θα έχει ασχοληθεί με τις εκλογές, χρήσιμη είναι μια «τεχνική» παρατήρηση. Από την ιδιωτική εταιρεία Singular Logic, που είχε τα τελευταία χρόνια την ευθύνη συλλογής και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, προσφάτως αποχώρησε ο πρόεδρός της κ. Γ. Καρακαδάς, ο οποίος είχε κατακτήσει διαχρονικά την εμπιστοσύνη όλων των κομμάτων.
Και στη δημοσκοπική πιάτσα όλοι αναρωτιούνται ποιος θα τον αντικαταστήσει, δεδομένου ότι η εταιρεία ελέγχεται από τον επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος, θέλοντας και μη, έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει αυτό το διάστημα...
Καθημερινή (Κωνσταντίνος Ζούλας)
Tags
# ειδήσεις
# εκλογές
# Ελλάδα
# Κυβέρνηση
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου