Pages

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι Καλαματιανοί μέσα από τα σκουπίδια τους

Πρόβλημα που χρονίζει, χωρίς διάθεση να αναληφθούν γενναίες αποφάσεις, σε βάθος χρόνου και με σεβασμό στους πολίτες και στο περιβάλλον, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας είναι μόνιμη τροχοπέδη στην τοπική ποιότητα ζωής. Με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στη Δημοτική Αρχή και τους χειρισμούς της, μέρος της ευθύνης βαραίνει όμως και τους πολίτες. Μια ματιά στους κάδους της πόλης μάς δίνει μια ιδέα για το βαθμό ευαισθητοποίησης των Καλαματιανών και το πόσο, πράγματι, τους έχει γίνει συνείδηση η διαλογή και ανακύκλωση των σκουπιδιών. Τι μας λένε για τους Καλαματιανούς τα σκουπίδια τους;
Ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ με μια ενδεικτική έρευνα δίπλα στους κάδους. Από τους δέκα πολίτες που ρωτήσαμε, και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών, οι επτά δήλωσαν ότι ανακυκλώνουν. Στην ερώτηση αν πλένουν και καθαρίζουν τις συσκευασίες πριν τις ανακυκλώσουν, όλοι τους απάντησαν αρνητικά. Συχνά άλλοθι οικολογικής συνείδησης, παρά αποφασισμένη πρακτική, η ανακύκλωση γίνεται σε μέρος των απορριμμάτων τους, ενώ μεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων καταλήγει στους γκρι κάδους. Όλοι τους παραδέχθηκαν ότι έχουν πετάξει αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε άλλους συμπολίτες. Οι περισσότεροι ελάχιστα γνωρίζουν για το Δημοτικό Παντοπωλείο, πόσω μάλλον για τη δράση «Χάρισέ το». Η ενημέρωση είναι ανεπαρκής, συμφώνησαν.
Συνομιλώντας στη συνέχεια με υπαλλήλους στην καθαριότητα, τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν. Η καθημερινότητα των εργαζομένων στα απορριμματοφόρα είναι δύσκολη. Κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης, αλλά και λόγω νοοτροπίας, οι Καλαματιανοί δε σέβονται τη δουλειά τους, δήλωσαν. Από τη συζήτηση μαζί τους προέκυψαν, όμως, κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον όγκο των απορριμμάτων που αφήνουν οι πολίτες, ενώ οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.
Ελλιπής ενημέρωση,
ανεπαρκής κάλυψη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, η Καλαμάτα είναι πρώτη σε αποτελεσματικότητα, με το μεγαλύτερο ποσό συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων ανά κάτοικο το χρόνο. Μάλλον, όμως, στην περίπτωσή μας ισχύει το «μη χείρον βέλτιστον», καθώς η ανακύκλωση απέχει από το να γίνει συνείδηση.
Η ανακύκλωση στο Δήμο Καλαμάτας ξεκίνησε το 2005, με τα υλικά συσκευασίας. Στην πορεία έγιναν προσπάθειες να εξαιρεθούν από τους μπλε κάδους οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα αναλώσιμα εκτυπωτών, οι μπαταρίες, τα λάδια. Στο σχεδιασμό –παγωμένο λόγω κρίσης- της Δημοτικής Αρχής είναι η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα, επίσης, των ρούχων και των μπάζων. 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου