- Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τους τρεις αρχηγούς πριν κλείσει τη συμφωνία με τον Τ.Νταλάρα
- Η Ελληνική πλευρά ουσιαστικά μεταφέρει στον Νταλάρα τις απαιτήσεις των Γερμανών και του ΔΝΤ
- Κοντά στο 4% το επιτόκιο των νέων ομολόγων, γύρω στο 68% θα ''κάτσει'' το κούρεμα
- Έτοιμοι οι διεθνείς οίκοι για να μας χαρακτηρίσουν υπό καθεστώς χρεοκοπίας
- Επενδυτικά κεφάλαια απειλούν να σύρουν την Ελλάδα σε διεθνή δικαστήρια.......- Ήδη στις Η.Π.Α ελληνική αποστολή - Θετικό το ΔΝΤ για επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας
Από το Μαξίμου οι πληροφορίες περιορίζονταν σε μια μόνο φράση. Η πολύωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του IFF Τσάρλς Νταλάρα έγινε σε καλό κλίμα και θα συνεχιστεί σήμερα στις 19.00 στο Μαξίμου, όπου θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των τριών κυβερνητικών κομμάτων.
Όλα δείχνουν πως υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από ένα επιτόκιο μεταξύ 3,5% με 4% ενώ άμεση είναι και η σχέση του επιτοκίου με τη διάρκεια που θα έχουν τα νέα ομόλογα.Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το κούρεμα φτάνει έτσι, σε πραγματική βάση, σε ένα ποσοστό γύρω στο 68%.
Ενδεικτικές του κλίματος πως επίκειται το deal είναι οι δηλώσεις Νταλάρα στο CNN ότι ''Δεν θα έλεγα ότι είμαι βέβαιος, αλλά ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία'' όπως και η βεβαιότητα του για υψηλή συμμετοχή στο PSI, προσθέτοντας όμως πως ''αυτό δεν σημαίνει 100%''.
Διεθνείς οίκοι : Ούτως ή άλλως για εμάς το κούρεμα σημαίνει ελληνική χρεοκοπία
Ο εκπρόσωπος της Fitch στην Ελλάδα μιλώντας στο Reuters είπε πως το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών.
“Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)”, ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins.
Πρόσθεσε ότι ο οίκος θα διατηρήσει για κάποιο διάστημα αυτή την αξιολόγηση μέχρι να ... κρίνει την πορεία της χώρας:
“Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα”
“Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)” είπε, ενώ σημείωσε ότι “τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή”.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα hedge funds με μηνύσεις απειλούν την Ελλάδα αν ενεργοποιήσουμε τις ρήτρες για την αναγκαστική συμμετοχή τους στο haircut
Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας
Περισσότερο τεχνικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες του να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως χρεοκοπημένη.
Πέρα από το στιγματισμό, που θα μας σημαδεύει για πάντα, η χρεοκοπία μας εντός του ευρώ δεν σημαίναι στάση πληρωμών, αφού η Ελλάδα έτσι και αλλιώς εξαρτάται από τους δανειστές της και δεν βγαίνει στις αγορές για ρευστότητα.
Συνεπώς και μισθοί και συντάξεις θα καταβάλλονται κανονικά, και ιδίως με τις πλάτες της ΕΚΤ, ενώ και οι τραπεζικές μας καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.
Το κούρεμα όμως θα επιφέρει :
- Την μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αφού είναι φορτωμένα με ομόλογα, και συνεπώς το ψαλίδισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών
- Αναταραχή στις τράπεζες που θα χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, και θα αναγκαστούν να καταφύγουν στην αγκαλιά του Δημοσίου και των μηχανισμών του για να διασωθού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου