Η λύση στη μη πληρωμή του χαρατσιού βρίσκεται... στον ίδιο το νόμο: Οδηγίες για τη διόρθωση λαθών στο τέλος ακινήτων.
Διαβάστε καταρχάς τι γράφει το άρθρο 7:
7. Στην περ. β΄ της παρ. 7 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία συμπληρώνεται η παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, προβλέπεται ότι η έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος και η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται, αν:
α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους ή
β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.
Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία προστίθεται παράγραφος 14 στο άρθρο 53 του ν. 4021/2011, αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔOY, ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.
Ειδικά για τα πρόσωπα της ως άνω περ. β΄, ο προϊστάμενος της ΔOY δύναται, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις -που είναι δύο για το έτος 2011 και πέντε για το έτος 2012- είτε τον περιορισμό του ποσού του ΕΕΤΗΔΕ σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του τέλους χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Για την εξέταση των περιπτώσεων και την ένταξη στις ως άνω κατηγορίες, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/. Η αίτηση έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
Για τους πολίτες που αδυνατούν να υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά επιτρέπεται η υποβολή της στην αρμόδια ΔOY η οποία στη συνέχεια την καταχωρεί στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση. Η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία αυτών, αποστέλλει αρχείο στην αρμόδια ΔOY για την οριστική εξέταση αυτών".
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Στο παραπάνω άρθρο περιγράφετε σαφέστατα πως αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει θα πρέπει να απευθυνθεί στην τοπική εφορία και να κάνουν αίτηση να εξετασθεί το πρόβλημά τους από τον τοπικό έφορο. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει αν συγκεντρωθούν... χιλιάδες αιτήσεις σε κάθε εφορία! Μέχρι να εξετασθούν τα αιτήματα όλων θα περάσουν... κάποια χρόνια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου