Pages

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Με μορφή ομολόγων τα 30 δισ. έως τις 5 Μαρτίου

Με μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ύψους 30 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης προς τη χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσει - ώς τις 5 Μαρτίου - την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών με νέα κουρεμένα ομόλογα (PSI).
Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στις συμβάσεις, οι οποίες συνόδευαν χθες το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο, ρυθμίζοντας τις διάφορες διαδικασίες σχετικά με το κούρεμα. Για τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ του δανείου, που αφορούν την κάλυψη των ελληνικών δανειακών αναγκών, θα ακολουθήσει άλλη, ξεχωριστή σύμβαση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε χθες στη Βουλή ότι η διατύπωση πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας προκειμένου να προσέλθουν για να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους θα αρχίσει επισήμως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, αναμένεται να νομοθετηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's), με τις οποίες θα υποχρεώνονται όλοι οι κάτοχοι ομολόγων να συμμετάσχουν στο κούρεμα, εφόσον έχει εξασφαλιστεί ένα υψηλό ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής.
Συνολικά, ομόλογα 200 δισ. ευρώ θα υποστούν κούρεμα 50% επί της ονομαστικής τους αξίας, απαλλάσσοντας τη χώρα από 100 δισ. ευρώ χρέος. Από τα υπόλοιπα 100 δισ., τα 70 δισ. ευρώ θα ανταλλαγούν με νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 30 ετών, ενώ για τα 30 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα αποζημιωθούν με τα ομόλογα του EFSF.
Με άλλες συμβάσεις, που ψηφίστηκαν χθες, προβλέπεται επίσης η διάθεση 35 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στο διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα βρίσκεται - προσωρινά - σε διαδικασία επιλεκτικής χρεοκοπίας. Προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση άλλων 5,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση τόκων που οφείλονται στο διάστημα ώς την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων. Συνολικά, επομένως, οι συμβάσεις που ψηφίστηκαν αφορούν τη χορήγηση 70,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις συμβάσεις, εφαρμοστέο δίκαιο είναι το αγγλικό, ενώ αρμόδια για την εκδίκαση ενδεχόμενης διαφοράς είναι τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε χθες για άλλη μία φορά ότι για την αναγκαστική εκτέλεση δεν ισχύει το αγγλικό, αλλά το ελληνικό δίκαιο. Ετσι, οι ξένοι πιστωτές μας έχουν το ίδιο δικαίωμα να εκτελέσουν εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου με οποιονδήποτε ιδιώτη στον οποίο οφείλει το ελληνικό Δημόσιο και καταφεύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Εξάλλου, η ενδεχόμενη εκτέλεση αφορά μόνο την ιδιωτική περιουσία, όχι τη δημόσια. «Μην τολμήσει ξανά κανείς να πει το ψέμα για την Ακρόπολη ή για τη Δήλο ή για τον ορυκτό πλούτο», τόνισε ο κ. Βενιζέλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου