Pages

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Αποστολόπουλου για τα ναρκωτικά

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος συμμετείχε χθες, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, σε ημερίδα με θέμα «Το πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Δήμο Ναυπλιέων.
Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε τα εξής:
«Η πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας έρχεται σε μια στιγμή που όλο και περισσότερο εμβαθύνεται η συζήτηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος. Η κρίση δεν περιορίζεται στο πεδίο της οικονομίας. Γνωρίζει μεταστάσεις που πλήττουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας. Εξ αρχής υποστήριζα ότι στον πυρήνα της είναι κρίση αξιακή. Ομοίως, οι συνέπειές της τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και θίγουν τις αξιακές σταθερές του κοινωνικού σώματος.
Έχει πλέον τεκμηριωθεί πως η ύφεση συντέλεσε στην αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών και των αντίστοιχων κρουσμάτων. Παρότι η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με ξένα κράτη, παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις, σε κάποιους νομούς της χώρας ο αριθμός των χρηστών έχει διπλασιαστεί την τελευταία τριετία. Η επιδείνωση των βιοτικών συνθηκών και η δημιουργία ενός ψυχολογικού κλίματος αβεβαιότητας ωθούν συμπολίτες μας, ιδιαίτερα νέους και λιγότερο προνομιούχους, να ψάχνουν λύση στα αδιέξοδά τους στους ψευδεπίγραφους παραδείσους των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Θεωρώ πως η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χωράει άλλες αναβολές και υπεκφυγές. Πρέπει να αποτιμηθεί η απόδοση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και εν ανάγκη να χαραχθούν νέες πολιτικές. Χρειάζεται συνολική κινητοποίηση και σχεδιασμός άμεσων και στοχευμένων δράσεων. Αλλά πρώτα-πρώτα, θα πρέπει να συζητήσουμε και χωρίς παρωπίδες ή μικροκομματικές ιδιοτέλειες να κατασταλάξουμε σαν Πολιτεία και σαν κοινωνία πως θα μοιραστεί αποτελεσματικά το βάρος ανάμεσα σε πρόληψη και καταστολή. Είμαι της γνώμης ότι, δεδομένης της διόγκωσης του προβλήματος τη στιγμή που το 40% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι τοξικοεξαρτημένοι, το βάρος πρέπει να πέσει στην πρόληψη. Ως εκπαιδευτικός, νιώθω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί μία ευρεία καμπάνια ενημέρωσης στο χώρο της παιδείας ώστε να αντισταθμιστεί το έλλειμμα ενημέρωσης.
Συγχρόνως, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ο χρήστης των ναρκωτικών είναι ασθενής που χρειάζεται ιατρική φροντίδα και συμπαράσταση για να αποθεραπευθεί και όχι κοινωνικό στιγματισμό που διαιωνίζει τον αποκλεισμό του. Είναι απαράδεκτο να τσουβαλιάζονται μαζί έμποροι και χρηστές. Η αυστηρότητά μας καλό είναι να εξαντλείται στους υπεύθυνους του προβλήματος, τα κυκλώματα εμπορίας, και όχι στα θύματά του, τους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου