Με την ψήφιση του νέου Μνημονίου να απομακρύνει έστω προσωρινά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ο Mark Gollom του CBS επισημαίνει ότι ενδεχομένως πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παρατηρητές που εκτιμούν ότι υπάρχει ελπίδα για την πολιορκημένη χώρα που έχει μία σειρά από πολλά υποσχόμενους τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στήριγμα της οικονομίας.
Σε δήλωσή του στο CBS News, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης επισήμανε πως τα επώδυνα μέτρα λιτότητας το μόνο που θα κάνουν είναι να επιβαρύνουν τη χώρα με περισσότερο χρέος.
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Guelph, Θανάσης Στεγνός, επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι ότι πρέπει να παράγει περισσότερα προϊόντα και πιο αποτελεσματικά.
Αυτό που κατέστη σαφές από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey & Company, είναι ότι έχει ένα ατελές οικονομικό μοντέλο. Μεταξύ των προβλημάτων που εστιάζει είναι η υστέρηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται, έρχεται να προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία που θα μπορούσε να αναθερμάνει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει 520.000 θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην εξοικονόμηση 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι χρυσοί τομείς
Οι τομείς που εστιάζει η εταιρεία είναι αυτοί του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας, της ενέργειας και της γεωργίας που αντιπροσωπεύουν το 42% της οικονομικής παραγωγής και το 51% της συνολικής απασχόλησης.
«Υπάρχει ένας αριθμός από τομείς όπου η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να τα πάει καλύτερα αλλά και να καθιερωθεί», σημειώνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Ανθρώπινο δυναμικό
Αρχικά, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ένα εξαιρετικά μορφωμένο δυναμικό που δεν αξιοποιείται και παραμένει αδρανές», σημειώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Αυτό που τον φοβίζει, όπως αναφέρει, είναι ότι όσο θα επιχειρείται να «διορθωθεί» η κρίση χρέους, το υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό θα έχει μεταναστεύσει στον Καναδά, την Αυστραλία ή τη Γερμανία όπως ήδη συμβαίνει.
Η McKinsey & Company διαπιστώνει πως οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στο να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους λόγω των άκαμπτων νομικών απαιτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ υπάρχει κακή τοποθέτηση των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων
Tags
# Ελλάδα
# Καλαμάτα
# Μεσσηνία
# Πελοπόννησος
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου