Pages

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Προσπάθειες για να εξοφληθούν οι προμηθευτές

Στα 6.000.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του δήμου της Καλαμάτας προς τους προμηθευτές του (στοιχεία στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς) με την αγωνία στην τοπική αγορά να είναι διάχυτη. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπογραμμίζεται πως η εξόφληση θα γίνει άμεσα και πως ίσως και πριν το Πάσχα πέσει... ζεστό χρήμα στην αγορά, που κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαίο για να κινηθεί σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Πάντως θα πρέπει να υπογραμμιστεί όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης πως τα 2.8 εκατομμύρια ευρώ είναι... προίκα από τους πρώην δήμους που συνενώθηκαν καλλικρατικά με την Καλαμάτα. Πριν από ένα χρόνο ωστόσο η οφειλή αυτή ανερχόταν κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ και με την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση μειώθηκε σε ένα χρόνο κατά 1 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές όλες έχουν καταγραφεί και όπως τόνισε ο κ. Μπούχαλης εφόσον τηρηθούν τα όσα έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για εξόφληση από το κράτος των χρεών προς τους προμηθευτές τότε θα πρόκειται για σημαντική ενέργεια ανακούφισης όλων.

To... παλεύει ο Δήμος για να γίνει και φέτος ο σαϊτοπόλεμος

Το Πάσχα πλησιάζει και ένα από τα έθιμα που είναι ταυτόσημα με την Καλαμάτα είναι και ο "χορός της φωτιάς". Προκειμένου να βρεθεί άκρη και να διεξαχθεί και φέτος το κορυφαίο αυτό έθιμο για την περιοχή μας, αυτό του σαϊτοπολέμου, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τους αρχηγούς των μπουλουκιών.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξεως Λ.Οικονόμου για αυτό το θέμα και τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν φέτος για την πραγματοποίηση του εθίμου ύστερα από τους περσινούς βαρείς τραυματισμούς συμπολιτών μας.
"Επειδή ο Δήμος", όπως τόνισε "δεν έχει αντίρρηση για το έθιμο-το αντίθετο μάλιστα-θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή του και φέτος", και αυτόςείναι και ο λόγος που δόθηκε η εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης ΦΑΡΙΣ Νίκο Μπασακίδη, στον οποίο δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις, για να εξελιχθούν όλες οι ενέργειες γαι την συνέχιση του σημαντικού αυτού εθίμου.

To Σάββατο στην Καλαμάτα τα Δ’ Πολυδούρεια

Το Σάββατο στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν τα Δ' Πολυδούρεια. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον Πρόεδρο της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ Νίκο Μπασακίδη, την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαρία Τσαγκαράκη να ανέφεραν πόσο σημαντικό είναι η πόλη μας να τιμά τους Πνευματικούς δημιουργούς που λαμπρύνουν τον τόπο μας και η Μαρία Πολυδούρη είναι μία από αυτούς.
Και φέτος η εκδήλωση αυτή θα πλαισιωθεί με την απονομή του πανελλήνιου βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή / ποιήτρια, με έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο κέρδισε η κα Μαλαμάτου Κέλλυ, ψυχολόγος, με την ποιητική συλλογή: "Αθέατες μεταβάσεις", Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Μπαζάνης Βασίλης αναφέρθηκε στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης λόγου και τέχνης, στο οποίο συμμετέχουν και καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Η μαθητική καμπάνια ‘’Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου’’

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε στο τέλος Φεβρουαρίου μια πανελλαδική μαθητική καμπάνια με τίτλο: «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου». Στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου τους και στη συνέχεια να τον προβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να αποτελέσει προορισμό για εκδρομές μαθητών από όλη την Ελλάδα.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η συμμετοχή στην καμπάνια ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι μαθητές ετοίμασαν μικρά βίντεο και φωτογραφίες προβάλλοντας τον τόπο τους, τα «έντυσαν» με μουσικές, τραγούδια και δικές τους συνθέσεις δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο υλικό τουριστικής προβολής. Όλα τα βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου (http://vod.sch.gr) που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.
Η καμπάνια «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου» κορυφώνεται την Κυριακή 1η Απριλίου με δράσεις που θα γίνουν στις έδρες των Νομών όλης της Ελλάδας και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς περιπάτους στο ιστορικό κέντρο των πόλεων, ποδηλατοδρομίες, ζωγραφική, γκράφιτι, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια

Παπακωνσταντίνου σε Νάντια: «Το ιδιοκτησιακό της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας θα εξεταστεί στα πλαίσια αναθεώρησης της Δασικής νομοθεσίας»
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, στην απάντηση του σε ερώτηση της βουλευτή Μεσσηνίας κας. Νάντιας Γιαννακοπούλου που κατατέθηκε στις 17/02/12 για την υπαγωγή της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας στο άρθρο 67 του νόμου 4042/2012 και στις ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, επισημαίνει ότι «το τεθέν ζήτημα θα εξεταστεί στα πλαίσια αναθεώρησης της Δασικής Νομοθεσίας, αφού πρώτα διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών που αναφέρονται».

Και σε άλλες περιοχές φθάνει το ασύρματο δίκτυο

Ξεκίνησε η επέκταση του ασυρμάτου δικτύου στο Δήμο Καλαμάτας. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 10.200¤ και η επέκταση του δικτύου θα γίνει στις εξής περιοχές: Πανεπιστήμιο-Φοιτητική Εστία, Λιμενικό Πάρκο, Λιμενικό Ταμείο, Πάρκο Ο.Σ.Ε., Διοικητήριο, ΒΙΟ.ΠΑ, Δημοτικό Στάδιο, Πλατεία Ι.Ν. Αναστάσεως, Πλατεία Ι.Ν. Ταξιαρχών, Ψαράκια, στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας και στις Τοπικές Κοινότητες Αρφαρών, ¶ριος, Μικράς Μαντίνειας και Λαιΐκων.
Συνολικά και μέχρι το Πάσχα θα τοποθετηθούν 17 κόμβοι. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει 39 κόμβους ασυρμάτου δικτύου στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες Θουρίας, Μικρομάνης και Αιθαίας. Με την αποπεράτωση της επέκτασης ο Δήμος θα διαθέτει συνολικά 56 κόμβους και θα είναι ένας από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα με αυτό το δυναμικό.
Επίσης την εβδομάδα αυτή ξεκινάει και η συντήρηση του ήδη εγκατεστημένου ασυρμάτου δικτύου, προϋπολογισμού μελέτης 5.100¤. Με την εργολαβία αυτή θα συντηρηθεί το δίκτυο, θα επισκευαστούν κόμβοι οι οποίοι παρουσιάζουν βλάβες κλπ με κύριο στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας του δικτύου και την ελαχιστοποίηση των τυχόν προβλημάτων.
Υπενθυμίζεται, ότι το ασύρματο δίκτυο του Δήμου έχει σκοπό να καλύψει ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού και όχι χώρους κατοικίας πολιτών. Η ταχύτητα, την οποία παρέχει, δεν είναι εφάμιλλη των δικτύων ADSL που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, και είναι σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί ανάγκες απλής πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Απονομή βραβείων το Σάββατο στα Δ' Πολυδούρεια

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με θέμα τα Δ' Πολυδούρεια, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ κ. Νίκος Μπασακίδης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κα Μαρία Τσαγκαράκη και ανέφεραν πόσο σημαντικό είναι η πόλη μας να τιμά τους Πνευματικούς δημιουργούς που λαμπρύνουν τον τόπο μας και η Μαρία Πολυδούρη είναι μία από αυτούς.
Και φέτος η εκδήλωση αυτή θα πλαισιωθεί με την απονομή του πανελλήνιου βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή / ποιήτρια, με έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο κέρδισε η κα Μαλαμάτου Κέλλυ, ψυχολόγος, με την ποιητική συλλογή: "Αθέατες μεταβάσεις", Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Μπαζάνης Βασίλης αναφέρθηκε στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης λόγου και τέχνης, στο οποίο συμμετέχουν και καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το δώρο του Πάσχα θα είναι το τελευταίο;

Τα μέτρα του Ιουνίου δεν θα περιλαμβάνουν μόνο φορολογία, οι μειώσεις των δαπανών θα φέρουν και μισθολογικές μειώσεις. Οι πιέσεις της τρόικας είναι ασφυκτικές.
Πλέον ασκούνται πιέσεις για νέες μειώσεις μισθών στα επίπεδα μάλιστα αυτών που ήδη έγιναν και καλά καλά ακόμη δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.

Οι πιέσεις αφορούν και πάλι στον ιδιωτικό τομέα που μόλις και μετά βίας γλίτωσε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας το καλοκαίρι.
Όπως φάνηκε και από τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα στη… ζυγαριά οι τροϊκανοί βάζουν είτε μισθούς 400 ευρώ, μια μείωση δηλαδή της τάξης του 15 με 20% επιπλέον ,είτε την κατάργηση των δώρων.
Όπως και την προηγούμενη φορά (πρόσφατα) ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος. Είτε θα χαθούν δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός, είτε θα χαθούν πολλοί περισσότεροι από τις μειώσεις κάθε μήνα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελευθερος Τύπος” μάλιστα και όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΔΝΤ ήδη έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση πως εαν δεν υπάρξουν άμεσες θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις ως 22% που επιβλήθηκαν θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και πάλι στους μισθούς.
Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε πως ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος την προηγούμενη φορά είχε πει πως οι μειώσεις μπορούν και να επιβληθούν μονομερώς από την κυβέρνηση και χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Επιστροφή στη γαλάζια πολυκατοικία...

Επιστρέφουν στη ΝΔ τέσσερις διαγραφέντες βουλευτές και συγκεκριμένα οι Γ.Βαγιωνάς, Κ. Παπασιώζος, Μ.Τζίμας και Γ. Καρασμάνης, ο οποίοι έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, στην οποία δηλώνουν την πίστη τους στην ηγεσία και την απόφασή τους να στρατευτούν στον αγώνα που θα δώσει το κόμμα.
Για την επανένταξή τους στην ΚΟ της ΝΔ απομένει η τυπική επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Βουλής. Σημειώνεται ότι στην ΚΟ της ΝΔ έχουν ήδη επιστρέψει από τους διαγραφέντες οι Μ. Κεφαλογιάννης, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καρυπίδης, Αλ. Δερμετζόπουλος και Ζ. Τζηκαλάγιας.

Βιωματικό εργαστήριο στην Καλαμάτα

Βιωματικό εργαστήριο: « Εγώ + Εσύ= Εμείς», από την ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου για εκπαιδευτικούς Καλαμάτα 2 Απριλίου 2012
Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου(Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) οργανώνει βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Εγώ + Εσύ = Εμείς»,τη Δευτέρα 2 Απριλίου από τις 16.45 – 21.00 μ..μ. στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.
Το θέμα του εργαστηρίου είναι η συγκρότηση και η λειτουργία της ομάδας, η αλληλοβοήθεια των μελών της και η ενθάρρυνση, τα προβλήματα και οι τεχνικές λύσεις στη σχολική πραγματικότητα. Στη λειτουργία της ομάδας στηρίζονται και τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των άλλων καινοτόμων δραστηριοτήτων, καθώς και τα σχέδια συνεργατικής μάθησης(project).
Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη. Ένα θεωρητικό, με εισηγήσεις που αφορούν τη δυναμική και τους τρόπους αποτελεσματικής λειτουργίας της ομάδας. Ένα βιωματικό στο οποίο οι εκπαιδευτικοί θα χωριστούν σε ομάδες και θα συμμετέχουν σε διάφορες ασκήσεις ( γνωριμίας, επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, χαλάρωσης, παρατηρητικότητας, συγκέντρωσης και προσοχής, σωματικής κίνησης και έκφρασης ). Το τρίτο μέρος θα αφορά την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών των μελών της ομάδας καθώς πρακτικών και λύσεων.
Στο τέλος θα γίνει η παρουσίαση ενός επιτραπέζιου περιβαλλοντικού παιχνιδιού, του Planetbook, από τη Μ.Κ.Ο Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), που ήταν ο εμπνευστής αυτού του παιχνιδιού το οποίο θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς, που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο.
Στο εργαστήριο θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κ. Νίκος Στεφανόπουλος, δάσκαλος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Γ’ Αθήνας.
Επιμορφωτές θα είναι οι: κ. Romana Maioli- Σπερώνη, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια - επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΠΕΨΟ Μεσσηνίας, κ. Βενετία Λιακουνάκου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων A/θμιας Εκπαίδευσης ν. Μεσσηνίας, η κ. Ματίνα Κανάκη, Yπέυθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μ.Κ.Ο. ΚΕΑΝ.
Εμψυχωτές στις ομάδες θα είναι οι εκπαιδευτικοί: Δημητρίου Δημήτρης ,Καραβά Λίλιαν, Πλακονούρη Σίση, , Πουλοπούλου Τρισεύγενη, Στεφανόπουλος Νίκος.
Τέλος την εμπειρία τους θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο στην «Ανακριτική καρέκλα» οι εκπαιδευτικοί: Δημητρίου Δημήτρης, δάσκαλος, 7ο Δημ. Σχ. Καλαμάτας, Κρόμπας Γιώργος, νηπιαγωγός στο Περιβόλι της γιαγιάς, Ντινοπούλου Εύη, ΠΕ 2 , Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, Πουλοπούλου Τρισεύγενη, ΠΕ 2, Μουσικό Σχολ. Καλαμάτας, Σολδάτος Άγγελος, ΠΕ 15, Γυμνάσιο Πύλου, Τερζάκη Γαρυφαλλιά, νηπιαγωγός, νηπ. Γαργαλιάνων, Χαραλαμπόπουλος Μπάμπης, δάσκαλος, 3ο Δημ. Σχ. Καλαμάτας .

Έγκριση προμελέτης για την πλατεία Υπαπαντή

Εγκρίθηκε η προμελέτη της Πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα, που αποτελεί το τελευταίο προς ανάπλαση τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.
Ήδη γίνεται ανάπλαση (Γ’ φάση) με χρήματα του ΕΣΠΑ (αστικές αναπλάσεις) και υπάρχει επιπλέον, έγκριση 500.000€ από το ΥΠ.ΠΟ για την ολοκλήρωση της παρέμβασης.
Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το κοιμητήριο
Στο μεταξύ, ύστερα από την υπογραφή της απόφασης του γεν. γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, για εξαίρεση από την κατεδάφιση κτισμάτων εντός του παλαιού Νοσοκομείου, εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, η οικοδομική άδεια για τη νομιμοποίηση, την επισκευή και διαρρύθμισή τους, προκειμένου να στεγασθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας.
Εντός των ημερών εγκαθίσταται ο εργολάβος και αρχίζουν οι εργασίες ανακατασκευής.

Διαμαρτυρία στο ΤΕΙ Καλαμάτας για το «κούρεμα»

Κλειστές είναι σήμερα και αύριο οι διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ Καλαμάτας, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου του ΑΤΕΙ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δραματική μείωση έως και 69% των λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού του ιδρύματος που επιβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και για το ''κούρεμα'' κατά 70% των αποθεματικών που υπέστη το ΤΕΙ με τη διαδικασία του PSI, ύψους περί τα 4 εκ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει το συμβούλιο του ΑΤΕΙ Καλαμάτας με τις περικοπές αυτές που έχει υποστεί το ίδρυμα, ''διαπιστώνει ότι κατά το τρέχον οικονομικό έτος δεν θα μπορέσει να προσφέρει καλής ποιότητας εκπαίδευση στους σπουδαστές, ούτε καν να ικανοποιήσει τη σίτιση των αναξιοπαθούντων σπουδαστών''.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΤΕΙ διεξάγεται κανονικά.

Αντί για προβλήματα κάνουν...ανταλλαγή γραμματέων στην Καλαμάτα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις ανταλλαγές συντρόφων…αλλά ανταλλαγή γραμματέων, μόνο αυτό δεν είχαμε ακούσει..
Και όμως το είδαμε και αυτό.

Πέναλτι και γκολ μαζί, είναι αυτό που έκαναν ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ.Παναγιώτης Αλευράς αλλά πιάστηκαν στα πράσα και τρέχουν από το πρωί και δε φτάνουν…!
Η ανταλλαγή γραμματέων έχει απίστευτες προεκτάσεις και δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει το παραμικρό οι ταγοί μας…
Κινούνται στην κοσμάρα τους…!
Η αποκάλυψη είναι η εξής:
«Αγαπητό safari σε διαβάζω καθημερινά και θέλω να σε συγχαρώ για την ενημέρωση που παρέχεις. Η διαπλοκή και η διαφθορά στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και η πρόκληση ορισμένων υπαλλήλων της, δεν έχει όρια. Όλοι ξέρουν ότι δημοτική υπάλληλος φάντασμα, ορίστηκε με απόφαση Δημάρχου Καλαμάτας στο γραφείο του ως ιδιαίτερα , η κ. Γιάν… (μετατάχθηκε στο δήμο Καλαμάτας με τον ΚΑΛΛIΚΡΑΤΗ, τοποθετήθηκε στο τμήμα πολεοδομίας και πρόσφατα με την 14993/19-3-2012 απόφαση Δημάρχου Καλαμάτας στο γραφείο του).
Είναι σε όλους γνωστό, ότι η εν λόγω κυρία ποτέ δεν πήγε στο γραφείο της αλλά παίζει την ιδιαιτέρα του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, χωρίς τη σχετική έκδοση υπουργικής απόφασης, απόσπασής της από το δήμο Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να μπορεί να το παίζει ιδιαιτέρα!!!!
Ακόμη, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ,της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέρει χωρίς καμιά νόμιμη έκδοση υπουργικής απόφασης απόσπασής της από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο δήμο Καλαμάτας, υπηρεσίες ιδιαιτέρας στο γραφείο του Αντιδημάρχου Καλαμάτας, η κ. Κέσ….. (τοποθετημένη στο γραφείο νομάρχη από την εποχή Φωτέα μέχρι και Δράκου και στην συνέχεια παράνομα στο γραφείο του Αντιδημάρχου Ριζά).
Ας μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι γιατί καλύπτουν τις εν λόγω κυρίες; ποιός υπογράφει στις υπηρεσίες τους ; γιατί οι προϊστάμενοι σιωπούν;
Και μη μας πουν ότι έχουν κάνει αίτηση να αποσπαστούν , γιατί αυτές ποτέ δεν πήγαν στις οργανικές τους θέσεις για δουλειά.
Έχουν μάθει πάντα να βολεύοντα

Κέντρο Νεοσυλλέκτων το στρατόπεδο Παπαφλέσσα

Εβγαλε τελικά και ένα καλό η ιστορία με τους λαθρομετανάστες για την Καλαμάτα. Την πρόθεση του Υπουργείου Αμυνας, υπό τον Αβραμόπουλο να τεθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο και πάλι ως κέντρο νεοσυλλέκτων. Αυτό διαβεβαίωσαν τον Γιάννη Λαμπρόπουλο ο υπουργός και οι επιτελείς του Υπουργείου Αμυνας αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να κλείσει ενα στρατόπεδο που είναι το καλύτερο στην Ελλάδα, από εγκαταστάσεις. Αρα η Καλαμάτα που θα δοκιμαζόταν από το λουκέτο του στρατοπέδου μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα έχει την συνέχεια με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε ότι αφορα στους λαθρομετανάστες τελικά είχαν στον σχεδιασμό τους και το Στρατόπεδο της Καλαμάτας. Μετά το ‘’ούτε να το σκέπτονται’’ του Δημάρχου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και Προέδρου της ΠΕΔ, ήρθε και το ‘’ούτε να το διαννοηθούν’’ από την επίσημη πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον Δ. Αβραμόπουλο.
Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί έπρεπε να υπάρξει η καταλυτική παρέμβαση του Βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου που επικοινώνησε με τον Δ. Αβραμόπουλο (ενημέρωση υπήρξε και στον Α. Σαμαρά) και σημειώθηκε πλέον με κατηγορηματικό τρόπο προς τον κο Χρυσοχοΐδη να μην σχεδιάζει τίποτα για το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Που σημειωτέον πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίστηκε στην επίσημη αξιολόγηση υποδομών από το Γ.Ε.Σ. ως το καλύτερο της χώρας και πρόκειται να επαναλειτουργήσει ως στρατόπεδο, και σίγουρα, αυτή η προοπτική είναι εξαιρετικά θετική και βάζει σε τάξη τα πράγματα

" ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ " οι αγροτικοί γιατροί

Υπερσυνταγογράφηση διαπιστώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα αγροτικά ιατρεία της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο μέσος όρος συνταγής των αγροτικών γιατρών είναι υψηλότερος κατά 25% -30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των ασφαλιστικών ταμείων.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε επιστολή στους αγροτικούς ιατρούς, τους οποίους καλεί να συμμορφωθούν με τους κανόνες της χρηστής συνταγογράφησης.
Η επιστολή
«Mε την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να γίνεις κοινωνός της πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ γιατο πρώτο δίμηνο του 2012.
»Ενώ σε επιμέρους φορείς παρατηρείται και αναγνωρίζεται σοβαρή προσπάθεια να διακρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο όριο που έχει τεθεί για το τρέχον έτος, δυστυχώς στο σύνολο των αγροτικών γιατρών, που εξυπηρετούν κυρίως άτομα που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.
Η υπερσυνταγογράφηση αυτή αποτυπώνεται τόσο από την αυξημένη δαπάνη που αφορά μηνιαία τον ΟΓΑ όσο και από επί μέρους ποιοτικούς δείκτες όπως ο μέσος όρος συνταγής ανά γιατρό, που είναι υψηλότερος κατά 25%-30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των άλλων ασφαλιστικών φορέων.
»Αναμένοντας και τα αποτελέσματα του Μαρτίου 2012, θα ήθελα να σου γνωρίσω, ότι πέρα από τα τεχνικά μέσα που θα λάβω, όπως καθορισμό συνδυασμένων ορίων (πλαφόν) που θα αφορούν ανώτατο αριθμό ασθενών, ανώτατου μηνιαίου επιτρεπομένου ποσού συνταγογράφησης, ανώτατου επιτρεπομένου μηνιαίου μέσου όρου συνταγής, θα εφαρμοστούν με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση, οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή και αφορούν τις κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών, που παραβιάζουν τους κανόνες της ορθής και χρηστής συνταγογράφησης.
»Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρώ την πεποίθηση, ότι θα γίνεις κοινωνός και συμμέτοχος της προσπάθειας που κάνει η χώρα για να μπορέσει να αποκτήσει την οικονομική της αυτοτέλεια, προσπάθεια η οποία εν τέλει αποσκοπεί στην διατήρηση του κοινωνικού κράτους».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 – 0 ΖΑΚΥΝΘΟΣ Σπουδαία νίκη με Μπεγέτη

Του Ηλία Τσώλη
Τη πρώτη νίκη στην έδρα της με 1-0 επί της Ζακύνθου κατάφερε και πήρε σήμερα η τοπική μας ομάδα επί της Ζακύνθου. Η ομάδα του Γιώργου Μπένου άξια καλύτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο πήρε το σπουδαίο τρίποντο με γκολ του Βασίλη Μπεγέτη. Παρότι, η Μαύρη Θύελλα έπαιζε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο ανέβασε την απόδοση της και πήρε αυτή τη μεγάλη νίκη. Μία νίκη που την ανέβασε στην 4η θέση ένα βαθμό πίσω από την 3η θέση που την οδηγεί σε πλέι – οφ.
Το φιλμ του αγώνα...
11' Ο Ρουμπουλάκου εκτέλεσε ένα φάουλ από αριστερά, ο Κωνσταντόπουλος έπιασε την κεφαλιά αλλά ο Γεωργίου ήταν σε καλή θέση και μπλόκαρε εύκολα.

21' Πρώτη μεγάλη φάση για την Καλαμάτα. Ο Τριανταφυλλάκης έκανε την σέντρα από αριστερά, ο Μπεγέτης ήταν μόνος του και έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
23' Επικίνδυνο χτύπημα φάουλ του Κόντη, α Κοψαχείλης δεν αιφνιδιάστηκε και μπλόκαρε.
47' Ευκαιρία για την Καλαμάτα. Ο Κρητικός έκανε την σέντρα από δεξιά, ο Στρατομήτρος έκοψε με κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Τριανταφυλλάκη αλλά το πλασέ του έστειλε την μπάλα άουτ.
50΄Με 10 παίκτες μένει η Καλαμάτα! Δεύτερη κίτρινη και αποβολή στον Κωνσταντόπουλο γιατί κλώτσησε την μπάλα εκτός φάσης. Εντονες οι διαμαρτυρίες των γηπεδούχων με τον διαιτητή να είναι αυστηρός σε αυτή την απόφαση.
59' 1-0 γκολ. Ο Ρουμπουλάκου εκτέλεσε ένα κόρνερ από δεξιά και ο Μπεγέτης με πολύ ωραία γυριστή κεφαλιά πέτυχε το 1-0 για την Καλαμάτα.
62' Δυνατό σουτ του Α. Γεωργίου απόκρουσε ο Κοψαχείλης με διπλή προσπάθεια.
63' Μεγάλη ευκαιρία χάθηκε για το 2-0. Ο Τριανταφυλλάκης έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε σε πόδι αμυντικού και στρώθηκε στον Τσιμικλή, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον Γεωργίου, καθυστέρησε όμως λίγο και ο Τσιριγώτης με σωτήριο τάκλιν κόντραρε την μπάλα.
76' Ενταση στον αγωνιστικό χώρο.... Από μια κίτρινη σε Τσιμικλή και Τσιριγώτη από τον διαιτητή που έχασε τη φάση.... Ο Τσιριγώτης έσπρωξε τον Τσιμικλή, τον έριξε κάτω και έπρεπε να αποβληθεί. Στην συνέχεια ο Τριανταφυλλάκης έριξε κάτω τον Τσιριγώτη και θα έπρεπε να αποβληθεί και αυτός, Αντί για κόκκινη σε Τσιριγώτη ο διαιτητής έδειξε κίτρινη σε Τσιριγώτη, Τσιμικλή και στην συνέχεια στον Κρητικό που διαμαρτυρήθηκε!

81' Νέα ευκαιρία για την Καλαμάτα. Ο Τσιμικλής έκανε την πάσα στον Κρητικό που μπήκε στην περιοχή από δεξιά αλλά πλάσαρε άουτ.

83' Δυνατό σουτ του Κωστάκη η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
85' Μακρινό φάουλ του Α. Γεωργίου, ο Νικητόπουλος παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ με κεφαλιά, όμως η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Κωνσταντόπουλος (23' η πρώτη, 55' η δεύτερη), Ρουμπουλάκου 60'), Ψυχογιόπουλος (65'), Σπανός (66'), Τσιριγώτης (76'), Τσιμικλής (76'), Κρητικός (76').
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Τσόπελας, Ρουμπουλάκου, Μπλέτσας (9' λ.τ. Νικητόπουλος), Κωνσταντόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Τσιμικλής, Τριανταφυλλάκης (80' Δρούγας), Μπεγέτης, Κρητικός (87' Αθανασόπουλος).
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Γεωργίου, Λιβέρης (24' λ.τ. Τσιριγώτης), Σαμαράς, Κόντη (65' Μπάστας), Κωστάκης, Κυπαρίσσης, Στρατομήτρος ,Α. Γεωργίου, Πέττας (46' Φίλαι), Διαμαντόπουλος, Χαρτσιάς.

Κρίση και στις Πενθήμερες σχολικές εκδρομές

ΠΤΩΣΗ 50% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία και ενδέχεται να ολοκληρωθεί χωρίς εκδρομές. Τα τσακισμένα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται πως αδυνατούν να καλύψουν το συγκεκριμένο έξοδο με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι εκδρομές καθώς δεν υπάρχει συμμετοχή από τα παιδιά.
Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη μέχρις στιγμής τόσο για τα ξενοδοχεία όσο και για τις τοπικές αγορές σε Κρήτη και Ρόδο, δύο περιοχές που διεκδικούσαν τον τίτλο του αγαπημένου προορισμού των μαθητών για τις εκδρομές τους.
Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, στο νησί των Ιπποτών η προσέλευση των μαθητών δεν ξεπερνά τους 300-400, ενώ πέρσι το είχαν επισκεφτεί 4.500 παιδιά.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, ενώ στην Κέρκυρα η πτώση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων έχει φτάσει στο 50% σε σχέση με πέρσι.

Προτείνουν το στρατόπεδο Καλαμάτας!! για κέντρο Λαθρομεταναστών!

Στο σχεδιασμό Χρυσοχοίδη για κέντρα μεταναστών στην Ελλάδα είναι και το στρατόπεδο Καλαμάτας μετά από ασφαλείς πληροφορίες μας. Αυτό από ότι καταλαβαίνεται αν γίνει θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα καθώς το στρατόπεδο είναι σε αρίστη κατάσταση και σύγχρονο μια έχει κατασκευαστεί πρόσφατα. Τώρα τόσο ο Δήμος αλλά και πολλοί φορείς έχουν κάνει διάφορες προτάσεις για την λειτουργία του αν φύγει το κέντρο διαβιβάσεων (πράγμα που δεν θέλει κανένας) που θα συμβάλει στο καλό χαρακτήρα της πόλης. Πριν λίγο φιλοξενούμενος στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα με την αλλαγή του στρατοπέδου Καλαμάτας σε κέντρο λαθρομεταναστών μετά από διαβεβαίωση που είχε ο ίδιος επισκεπτόμενος για το θέμα αυτό τον Υπουργό κ Δ.Αβραμόπουλο.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ηχηρό ΟΧΙ Νίκα για το στρατόπεδο της Καλαμάτας

Την πλήρη αντίθεσή τους στην δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας , χαρακτήρισε ''πρόχειρη λύση'' τον σχεδιασμό του υπουργείου και πρόσθεσε, ότι ''δεν τα χρειαζόμαστε. Η Πελοπόννησος δεν έχει πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί''.
Σε ερώτηση για τα ανενεργά στρατόπεδα της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα και την Κόρινθο, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι ''το στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι το καλύτερο στρατόπεδο από πλευράς υποδομών και μετά τις εκλογές θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην Κόρινθο, που έχω υπηρετήσει, το 6ο σύνταγμα είναι μέσα στην πόλη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί''. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου υπογράμμισε πως, ''θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αποτραπεί η δημιουργία στρατοπέδων λαθρομεταναστών στην Πελοπόννησο'', συμπληρώνοντας ότι ''είμαστε σε ετοιμότητα''.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, είπε πως πρόκειται για προεκλογικό σχεδιασμό και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η δημιουργία αυτών των χώρων, αφού κι αν αναπτυχθούν, στα κέντρα κράτησης θα φιλοξενηθούν μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών, όταν μόνο στην Αττική, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, φτάνουν τις 500.000. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας χώρων κράτησης λαθρομεταναστών στην Τρίπολη και την Αρκαδία, και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Χωρίς προεκλογικές συγκεντρώσεις οι εκλογές

Ξεχάστε τις ανοιχτές συγκεντρώσεις, τα σημαιάκια, πανό, τις γιγαντοοθόνες και την ... λαοθάλασσα που κατάκλυζε τις πλατείες στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Αυτή τη φορά οι εκλογές θα γίνουν ... στα μουλωχτά στην κυριολεξία.
Τα κόμματα αποφάσισαν να μην κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις, τουλάχιστον τις γνωστές και τις ανοιχτές, όπως τις είχαμε συνηθίσει τα περασμένα χρόνια. Μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία δεν θα έχουν ούτε κεντρικά εκλογικά κέντρα.
Τα κόμματα επικαλούνται σαφώς την οικονομική κρίση ... αλλά ο φόβος φυλάει τα έρμα.
Η αλήθεια είναι ή τουλάχιστον μέρος της αλήθειας είναι ότι δύσκολα θα βρεθούν οι χιλιάδες κόσμου και χειροκροτητών για να πλαισιώσουν τις συγκεντρώσεις τους, και φυσικά ... φοβούνται λιγάκι και την «λατρεία» του κόσμου.
Στις κλειστές συγκεντρώσεις είναι αλήθεια πως πιο εύκολα και ελέγχεις ποιος θα μπει και έχεις τον γενικό έλεγχο αποφεύγοντας εκδηλώσεις ... λατρείας.

Εργασιακός Μεσαίωνας σε όλη την χώρα...

Δουλειά... ανάλογα με τα κέφια του εργοδότη (για ένα κομμάτι ψωμί)!!
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σχετικά με την κατάσταση στην αγορά και τις συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι.
...
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του 2012, το ποσοστό όσων εργάζονται με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση αγγίζει πλέον το 54%.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς φτάνει το 33,3% με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε εταιρείες εστίασης, σεκιούριτι και καθαρισμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τις 67.323 προσλήψεις το 2012 οι 32,577 ήταν πλήρους απασχόλησης , οι 26,076 ήταν με μερική απασχόληση και οι 8670 με εκ περιτροπής.
Επιπλέον, 8000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική, 5492 σε εκ περιτροπής και 2816 σε εκ περιτροπής , με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη αγγίζει το 149%.
Όπως είναι φυσικό, η ανασφάλιστη εργασία και η εκ περιτροπής απασχόληση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και στα ασφαλιστικά ταμεία που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά.
Η εισφοροδιαφυγή από ανασφάλιστη εργασία φτάνει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η απώλεια εισφορών από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ.

"Βιτσέντζος Κορνάρος" και τέλος η ακτοπλοία για την Καλαμάτα

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο διακοπής των δρομολογίων του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LΑΝΕ, καθώς όπως υποστηρίζουν πλήρωμα και πλοιοκτησία, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τους οφείλει από το 2010 έως σήμερα μισθώματα από επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 1.300.000 εκατ. ευρώ.
Στο συγκεκριμένο πλοίο, που πραγματοποιεί την διαδρομή στην «άγονη γραμμή» Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο, Καλαμάτα, Μονεμβασιά, Αντικύθηρα, Κίσαμος (Καστέλλι), εργάζονται περίπου 60 άτομα πλήρωμα και όπως καταγγέλλουν, έχουν να πληρωθούν εδώ και πέντε μήνες, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2011.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν το γεγονός να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας στο πλοίο από την Τετάρτη.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο πλοίο αλλά και τοπικοί φορείς από τα Αντικύθηρα, συναντήθηκαν σήμερα στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην ακτή Βασιλειάδη με στελέχη του υπουργείου.
Όπως ανέφεραν ανώτερες πηγές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η καθυστέρηση των χρημάτων οφείλεται στη χρονοβόρο διαδικασία ελέγχου, αλλά όπως διαβεβαίωσαν καταβάλλονται προσπάθειες και εντός της εβδομάδας θα δοθεί ένα μέρος των χρημάτων.
Ο αρχιλογιστής του «Βιτσέντζος Κορνάρος», Θεόδωρος Αναγνώστου, τόνισε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει πλέον κοινωνικές υπηρεσίες όταν το πλοίο αυτή τη στιγμή για να κινηθεί, χρειάζεται πετρέλαια, τρόφιμα αλλά και μισθοδοσία.
Όπως ανέφερε, οι εισπράξεις από το χθεσινό δρομολόγιο του «Βιτσέντζος Κορνάρος» από Κρήτη για Πειραιά, ήταν 1.278 ευρώ, όταν το συγκεκριμένο πλοίο μόνο για καύσιμα, χρειάζεται περίπου 45.000 ευρώ σε κάθε ταξίδι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΝΕ, Μανώλης Γαλανάκης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και ο ίδιος στην καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων από την επιδότηση για τις άγονες γραμμές, ενώ τόνισε ότι πλέον η αγορά έχει μεταλλαχθεί και όλες οι εμπορικές συναλλαγές και η παροχή υπηρεσιών προς το πλοίο, όπως καύσιμα, λάδια, εισφορές, έως και σκουπίδια, γίνονται πλέον τοις μετρητοίς.
Είπε ότι πρόβλημα προέκυψε από τη στιγμή που οι τράπεζες έκοψαν την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή και χρηματοδότηση σε ακτοπλοϊκές εταιρείες με ένα ή δύο βαπόρια, στις οποίες μάλιστα έχουν εκχωρηθεί μισθώματα από τις άγονες γραμμές, που ωστόσο δεν έχουν καταβληθεί από το υπουργείο.
Τόνισε επίσης ότι το σύνολο του ποσού από οφειλές του υπουργείου προς την εταιρεία από το 2010 που περιλαμβάνει και τις ρήτρες καυσίμων (αλλαγή στην τιμή της επιδότησης για το πλοίο όταν η τιμή του πετρελαίου παίρνει αύξηση), φθάνει έως σήμερα το 1.600.000 ευρώ.

Καμπανάκι κινδύνου στους δήμους προς Σαχινίδη

Καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία των δήμων της χώρας χτυπά για μια ακόμη φορά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απευθυνόμενη προς τον νέο Υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Η ΚΕΔΕ ζητά από την Κυβέρνηση να τηρήσει την αρχική της δέσμευση για την απόδοση των 450 εκ. ευρώ, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί αδύνατη η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό των ΚΑΠ που θα αποδοθεί τελικά στους δήμους το 2012 να μεταβληθεί προς το χειρότερο!!!
Η Ένωση τονίζει ότι εμμένει στο αίτημά της για την απόδοση των 450 εκ. ευρώ, όπως η ίδια η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δεδομένου ότι το έλλειμμα που καταγράφει ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω νεότερων περικοπών ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα από τους ήδη περιορισμένους πόρους του 2012 έχουν παρακρατηθεί 131 εκ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2011 και 50 εκ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών του πρώτου εξαμήνου 2011.
Επιιπλέον για τη ΣΑΤΑ του 2012 με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου προβλέφθηκε μείωση του προϋπολογισθέντος ποσού κατά 140 εκ. ευρώ. Και παρά τη δέσμευση του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου ότι η μείωση αυτή θα επιμεριστεί ισομερώς και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αποτυπωθεί πουθενά.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η Νάντια όπως και ο Βουδούρης πάνε για την Α Αθηνών...

Μήπως η έκπληξη των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ είναι πως η Νάντια Γιαννακοπούλου θα είναι υποψήφια στην Αθήνα και όχι στην «κληρονομιά έν ζωή» έδρα της Μεσσηνίας; Τόσες φορές στο Μega ...!
Αξίζει πάντως να θυμίσουμε πως την...μαγκιά με τα Αθηναϊκά κανάλια την εφάρμοσε πρώτα η Σοφία Καλαντζάκου, στις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές και ...έχασε την έδρα της!
Όσο για την Ολγα Κεφαλογιάννη, εκτός του ότι είναι του θείου της το Mega παρατάει το Ρέθυμνο για το ... Κολωνάκι!

Κόντρα Νίκα- Χρυσοχοίδη για τα κέντρα μεταναστών...

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου, υπό την Προεδρεία του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη Μιχάλη και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου Πάρι και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου Λευτέρη.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΠΕΔ και οι Περιφερειάρχες με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη Κωνσταντίνο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Σγουρό Γιάννη.
Την ΠΕΔ Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Νίκας Παναγιώτης και ο Γραμματέας της κ. Σμυρνιώτης Ιωάννης.
Στην εισήγηση του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για λειτουργία τριών Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών ανά Περιφέρεια και ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα, ζητώντας τη συναίνεση από Δημάρχους και Περιφερειάρχες.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην παρέμβαση του τόνισε ότι δεν ευθύνονται οι τοπικές κοινωνίες για τη διόγκωση του προβλήματος αλλά η απουσία πολιτικής για πολλά χρόνια και ο νόμος για τη λαθρομετανάστευση. Ότι τα Κέντρα πρέπει να γίνουν σε περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα και να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους από την Αττική διότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες. Επίσης, τόνισε ότι η Πελοπόννησος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και ότι σε κάθε περίπτωση η δημιουργία Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών να έχει τη συμφωνία και τη συναίνεση των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων.

Κάποιοι έχουν επαναπαυτεί με την ιδέα της συγκυβέρνησης

Προσθήκη λεζάντας
Κάποιοι έχουν επαναπαυτεί στην ιδέα της συγκυβέρνησης από την Ν.Δ και στο τέλος θα βγάλουν ήρωα!!τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Η Συγγρού έχει χάσει κυριολεκτικά την μπάλα και οδηγούν τον Σαμαρά στο παιχνίδι των συμφερόντων που τον θέλει αδύναμο και υπό "ομηρία" αλλά και με ποσοστό ακόμα και κάτω του 32% για να τον θέσουν υπό αμφισβήτηση.
Είδη ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Ν.Δ έχει σηκώσει για τα καλά τα μανίκια και από αυτήν την εβδομάδα αρχίζει να οργώνει κυριολεκτικά την Ελλάδα για να πείσει τον κόσμο ότι μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ θα μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα που έχουν φέρει τον κόσμο στην απόγνωση. Τώρα ιδιαίτερα στη Μεσσηνία κάποιοι πρέπει να κλείσουν τα στόματα τους... και να βάλουν πλάτη διότι το να έχει η χώρα πρωθυπουργό από την Μεσσηνία είναι το καλύτερο για όλους μας..

Στο στόχαστρο συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες...

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι συναλλαγές των πολιτών τα τελευταία τρία χρόνια...
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών βάζουν στο στόχαστρό τους την φοροδιαφυγή καθώς αναμένεται να ελεγχθούν οι συναλλαγές της τελευταίας τριετίας με πιστωτικές κάρτες αλλά και ο τζίρος των επιχειρήσεων μέσω πλαστικού χρήματος.
"Ξεκινάμε αυτήν την διαδικασία για τα τελευταία τρία χρόνια θέλοντας να ελέγξουμε όλες τις συναλλαγές και ζητήσαμε από τις τράπεζες να μας στείλουν με τη μορφή ηλεκτρονικών δεδομένων το σύνολο του τζίρου που έχει πραγματοποιηθεί με πιστωτικές κάρτες ανά επιχείρηση", είπε στο MEGA ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν οτι ο τζίρος από τις πιστωτικές κάρτες αποτελεί σημαντική ένδειξη των πραγματικών εσόδων μιας επιχείρησης δηλαδή και αυτού που αφορά συναλλαγές με μετρητά.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να πραγματοποιήσει διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις έχουν δηλώσει και αποδώσει τον ΦΠΑ που εισέπραξαν απο τις πωλήσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας.
Οι έμποροι επισημαίνουν πάντως ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει εξαντλήσει τα όρια

Kλείνουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στη Μεσσηνία

Η χώρα έχει πάρει το δρόμο προς τις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους αυτή της 6ης Μαΐου, αλλά το κλίμα δεν είναι προεκλογικό. Οι πολίτες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην ιδέα ότι σε μερικές εβδομάδες θα στηθούν κάλπες και θα ψηφίσουν.
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και στο μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. Ίσως να μην ενδιαφέρονται, ίσως να θεωρούν ότι μικρή σημασία έχει ποιο κόμμα θα βγει πρώτο και ποια θα μπουν στη Βουλή, αφού η οικονομική πολιτική είναι προδιαγεγραμμένη, ενδεχομένως και οι μπελάδες που έχουν να είναι αρκετοί για να βάλουν κι άλλους στο μυαλό τους.
Αυτά συμβαίνουν από τη μία πλευρά. Από την άλλη, όμως, στα επιτελεία των κομμάτων, και σε τοπικό επίπεδο, επικρατεί αυτό το διάστημα αναβρασμός, αφού ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους εν όψει εκλογών.
Ήδη το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» (ΔΗΜΑΡ) ανακοίνωσε στη Μεσσηνία το μεγαλύτερο αριθμό των υποψηφίων της και μένει μόνο μια θέση κενή για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο. Ως γνωστόν, οι έξι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές θα είναι οι: Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Μπάμπης Βακαλόπουλος, Δημήτρης Τροχάτος, Μπάμπης Πατσούρης και Γιάννης Καούνης.
Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε στο νομό τις προηγούμενες ημέρες και το κόμμα του Παν. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες», με το δικηγόρο Χρήστο Σταματόπουλο και τον πτέραρχο ε.α. Παναγιώτη Γεωργόπουλο.
Στο ΠΑΣΟΚ, η Iπποκράτους, παρά το δηλωμένο στόχο η ανανέωση στα ψηφοδέλτια να ξεπεράσει το 60%, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσκολία να βρει νέα και αξιόλογα πρόσωπα στη Μεσσηνία.
Αν και μετά την εκλογή νέας ηγεσίας δείχνει και δημοσκοπικά να ανακάμπτει, η επιλογή για τους υποψήφιους βουλευτές θα είναι μία κοπιώδης και αβέβαιη υπόθεση. Τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις δεν επιτρέπουν στο ΠAΣOK να αισιοδοξεί για το συνολικό αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κόμμα στο νομό. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στα ποσοστά που θα συγκεντρώσει, αλλά και στο νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος λεηλατεί το δεύτερο κόμμα.
Σε ό,τι αφορά τα ονόματα των υποψηφίων, εκτός από τα «σίγουρα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και -εκτός εκπλήξεως- του Δημήτρη Κουσελά, ακούγονται αυτά των: Λεωνίδα Φιλιππόπουλου, Τάσου Αποστολόπουλου και Γιώργου Κανελλόπουλου.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας η λίστα της Μεσσηνίας φαίνεται να είναι έτοιμη και θα ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα στις 6 Απριλίου περίπου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και το νυν βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τα υπόλοιπα πέντε ονόματα θα προέρχονται από την «εννιάδα» αυτών που κατέθεσαν υποψηφιότητα. Πάντως, θα αποτελέσει έκπληξη αν στο ψηφοδέλτιο δεν περιλαμβάνονται οι περισσότεροι εκ των Δημήτρη Σαμπαζιώτη, Τάκη Κατσίβελα, Άγγελου Κωτσιόπουλου, Μανώλη Μάκαρη και Μίλτου Χρυσομάλλη.
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση σ’ αυτό θα έχουν οι Αντώνης Κατσάς, Νίκος Διασάκος και Παναγιώτης Κουφαλάκος. Στόχος του κόμματος είναι, προφανώς, η αύξηση των δυνάμεών του και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Μεσσηνία. Με δεδομένη την εκλογική επιρροή του κόμματος, όπως και τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, δε φαίνεται και πολύ μακρινός.
Το «Άρμα» Πολιτών» και τις συζητήσεις που γίνονται με το κόμμα του Γιάννη Δημαρά περιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσουν το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας. Σε περίπτωση που αυτές ευδοκιμήσουν, ένας εκ των υποψηφίων θα είναι από το «Άρμα Πολιτών». Στις υπόλοιπες θέσεις σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των: Θανάση Πετράκου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Σοφρωνά και Νίκου Πατσαρίνου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπόθεση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αρλούμπες Ράιχενμπαχ για τους αυτοκινητόδρομους...

Μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις εταιρείες κατασκευής, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα και "να μην βγαίνουν οι οικονομικοί υπολογισμοί των εταιρειών", δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ράιχενμπαχ επισημαίνει ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να έχει επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι, "δεδομένου ότι τον Μάιο θα προκύψει από τις εκλογές νέα κυβέρνηση, αλλά σπεύδει να τονίσει ότι μια αποτυχία θα έπληττε πολλές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οδοποιίας και απασχολούν 30.000 εργαζόμενους.
Σημειώνει δε ότι η Ομάδα του, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, επεξεργάζεται σχέδιο που θα περιορίζει τους κινδύνους για τους πιθανούς επενδυτές.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η δουλειά του έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω του αντιγερμανικού κλίματος στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, εξηγεί ότι τώρα το έργο της Ομάδας αναγνωρίζεται περισσότερο, ενώ τονίζει ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ άμεση σωματική ή φραστική απειλή.
Ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρεται πάντως στην επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδά της από οφειλές φόρων και την αποδίδει στην διαμόρφωση κεντρικής δομής στις Εφορίες και στον σχεδιασμό ως προς το πόσοι έλεγχοι θα γίνουν και πόσα έσοδα αναμένονται.

Σημαντικές οι προοπτικές για ενέργεια και τουρισμό


Αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί «Γκαουλάιντερ» ο Χ. Ράιχενμπαχ
Οι τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και του τουρισμού παρουσιάζουν την σημαντικότερη αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής
της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη που παραχωρεί σε γερμανική εφημερίδα.
Ο κ. Ράιχενμπαχ τονίζει ότι απαιτείται βελτίωση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού και περιορισμός των δαπανών στην Υγεία, ενώ αναφέρεται στο αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και στην ευαισθησία με την οποία αντιδρούν οι Έλληνες σε προτάσεις που θεωρούν ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία τους.
Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «Γκαουλάιτερ» που του έχει αποδοθεί από μερίδα του ελληνικού Τύπου, ο κ. Ράιχενμπαχ δηλώνει ότι εξεπλάγη με το πόσο τεταμένο ήταν το κλίμα, αλλά διευκρινίζει ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα «ήταν διαφορετική η κατάσταση και σχεδόν καθόλου δεν τέθηκε το ζήτημα εάν μέσω της εργασίας μας θέτουμε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας – αυτή τη φορά οι ερωτήσεις των Ελλήνων περιστράφηκαν γύρω από τα βασικά θέματα».
Δεν θέλησε πάντως να αξιολογήσει την πρόταση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για ορισμό Επιτρόπου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι Έλληνες αντιδρούν με μεγάλη ευαισθησία σε όλες τις προτάσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία τους», ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών εφοριακών στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι «δεν θα πρέπει να φαντάζεται κανείς ότι 160 εφοριακοί θα πάνε μονομιάς στην Αθήνα και θα ελέγχουν τους Έλληνες συναδέλφους τους».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα σήμερα παρουσιάζει ομοιότητες με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, ο κ. Ράιχενμπαχ συμφωνεί ότι στην Ελλάδα χρειάζονται σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά εκφράζει αμφιβολία σχετικώς με το εάν μπορεί η κατάσταση να συγκριθεί με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου δεν υπήρχε κανενός είδους οικονομία της αγοράς.

Καρποφόρες οι επαφές Αποστολόπουλου -Αναστασόπουλου

Συνάντηση με το Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο είχε την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, στο γραφείο του, στην Τρίπολη, ο Γενικός Γραμματέας Της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Τάσος Αποστολόπουλος.
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, ήταν κυρίως, τεχνικά - περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν σχέση με το Μεσσηνιακό Δήμο. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:1) Ο καθορισμός ορίων αιγιαλού - παραλίας και παλαιού αιγιαλού στη θέση Μπούκα ή Τραγάνα, από Κουλντούκι έως Άγιο Νικόλαο.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Τάσος Αποστολόπουλος, υπέγραψε την επικυρωτική απόφαση για τον καθορισμό ορίων αιγιαλού-παραλίας στη συγκεκριμένη τοποθεσία, δίνοντας έτσι λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που δημιουργούσε εμπόδια στην πρόσβαση και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 2) Η παραχώρηση του αλσυλλίου της Μπούκας στο Δήμο Μεσσήνης.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Τάσος Αποστολόπουλος, ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι οι Δασικές Υπηρεσίες εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης, καθορίζοντας παράλληλα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 3) Η ολοκλήρωση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Αίπειας και Πεταλιδίου. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διευκρίνισε ότι το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Αίπειας και Πεταλιδίου έχει εκπονηθεί μαζί με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Κορώνης. Το τμήμα της Κορώνης που αφορά το Δήμο Πύλου-Νέστορος, έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του, μετά και την έγκριση των γεωλογικών μελετών, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα περνάει στο αρμόδιο συμβούλιο και υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα. Το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της Αίπειας και Πεταλιδίου έχει και αυτό σχεδόν ολοκληρωθεί σε επίπεδο μελετών. Εκκρεμεί μόνο η γεωλογική μελέτη, η οποία σύντομα θα περάσει και αυτή στο αρμόδιο συμβούλιο και θα υπογραφεί από το Γενικό Γραμματέα μέσα στον Απρίλιο.

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο καθηγητής Π. Θέμελης

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης.
Εκεί, μεταξύ άλλων, έγινε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η τελετή ανακήρυξης του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη, σε επίτιμο δημότη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με αφορμή τη σημαντική συνεισφορά του στον τομέα του πολιτισμού.
Στη συνέχεια έγινε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο «Δρόμο Θυσίας».
Οι εκδηλώσεις για την 191η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης ολοκληρώθηκαν το βράδυ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με την εκδήλωση «…που ’χουν οι κλέφτες σύναξη κι όλοι οι καπεταναίοι…», με αναφορά στον αγώνα του 1821 μέσα από τα δημοτικά τραγούδια.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και την ορχήστρα «Μοραΐτες».

Συνωστισμός για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Στο Επικρατείας όπου η Ν.Δ. επιδιώκει να εκλέξει 4 βουλευτές, οι πληροφορίες φέρουν τον Υπουργό εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα να καταλαμβάνει την πρώτη εκλόγιμη θέση.
Με δεδομένο ότι... οι άλλες δύο εκλόγιμες θα καταληφθούν από τους Χρ. Λαζαρίδη και γ. Μιχελάκη, αναζητείται προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητείται έντονα το όνομα του διακεκριμένου καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.
Από την "Καθημερινή της Κυριακής"

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Στην Καλαμάτα η παρέλαση αλλά με δύο προσαγωγές

Επεισόδια απειλήθηκαν στην Καλαμάτα προς το μέσον της παρέλασης αλλά η επέμβαση της αστυνομίας που ήταν πολύ καλά οργανωμένη, δεν άφησε να εξελιχθούν. Συγκεκριμένα και ενώ είχε αρχίσει η Παρέλαση κατά μήκος της Αριστομένους περίπου στο μέσον της, μια μικρή ομάδα ανθρώπων επιχείρησε να μπει στον χώρο .
Εκεί επενέβησαν αρχικά μέλη της Χρυσής Αυγής για να τους παρεμποδίσουν, εγιναν και αψιμαχίες, ενώ στην συνέχεια η αστυνομία παρενέβει και έκανε δύο προσαγωγές. Η παρέλαση παρά την ένταση που δημιουργήθηκε εξελίχθηκε στην συνέχεια ομαλά ενώ στο τέλος της η Αστυνομία επέτρεψε να μπουν στον χώρο της διαδρομής και να κινηθούν κατά μήκος της μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει ανακοινώσεις από την αριστερή κίνηση για παρεμπόδιση και διαμαρτυρία στην διάρκεια της παρέλασης.
Οι Βουλευτές Μεσσηνίας δεν ρίσκαραν ουτε και σήμερα σε αυτήν την παρέλαση να εμφανιστούν στην οποία ομως παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ.Κανελλόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π.Νίκας και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κκ Χρυσόστομος.

Απελευθέρωση με αστυνομικούς και τα χάλια τους...

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 23ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ME ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ .....ΘΥΜΙΖΕ Η ΠΟΛΗ ....ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ !!
Με παρούσα τη μισή αστυνομική δύναμη της Πελοποννήσου και με απούσα σύσσωμη την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Μεσσηνίας, εορτάστηκε χθες στην Καλαμάτα η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Οι επίσημοι παρακολούθησαν την εκδήλωση της αναπαράστασης περιφρουρημένοι από κλοιό τόσων αστυνομικών, ένστολων και με πολιτική περιβολή, που δεν είχαν ξαναδεί οι Καλαματιανοί, ενώ απέναντί τους ο κόσμος ήταν μεν πολύς, αισθητά όμως λιγότερος από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Ο μοναδικός βουλευτής που έδωσε το «παρών» ήταν ένας «ξένος», αλλά αγαπητός στην Καλαμάτα από τη δημοσιογραφική του προσφορά κατά την περίοδο των σεισμών του 1986, ο Γιάννης Δημαράς, πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών». Ο Γιάννης Δημαράς είχε επισκεφθεί την Καλαμάτα πριν από δύο μήνες περίπου και όταν ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τον προσκάλεσε στις επετειακές εκδηλώσεις απάντησε ότι θα προσπαθήσει να έρθει. Χθες λοιπόν τήρησε εκείνη την υπόσχεσή του.
Λίγος ήταν ο κόσμος που προσήλθε και στην τελετή ανακήρυξης του καθηγητή Πέτρου Θέμελη ως επιτίμου δημότη Καλαμάτας, σε ένδειξη αναγνώρισης του μεγάλου πραγματικά έργου του στην Αρχαία Μεσσήνη και της προσφοράς του για την προβολή της Μεσσηνίας. Ο Πέτρος Θέμελης εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, αφού πρώτα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τέλεσε τη δοξολογία στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος (Ύμνος εις την Ελευθερίαν) εγράφη απ' τον Διονύσιο Σολωμό το 1823 και μελοποιήθηκε απ' τον συνθέτη Νικόλαο Μάντζαρο το 1828.
Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.

Δεν στήνει εξέδρα επισήμων ο Δήμαρχος

Σε μια κίνηση που ίσως... ηρεμήσει τα πνεύματα και την έκκρυθμη κατάσταση, με αντιδράσεις που... έρχονται στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, προχωρά ο Δήμος της Καλαμάτας, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες μας.
Η εξέδρα των επισήμων απομακρύνεται και οι επίσημοι θα βρεθούν μαζί με τον κόσμο να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της Εθνικής μας Επετείου, προκειμένου να μην υπάρξει η επανάληψη του σκηνικού της 28ης Οκτωβρίου τότε που έγινε ο... χαμός στην Καλαμάτα με την εξέδρα στον... αέρα και τους πολίτες να πέρνουν στο... κυνήγι τους πολιτικούς.

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Καλαμάτας ανοίγει τις υπηρεσίες της

Οι ''Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης στο χώρο της Υγείας'' είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Τ.Ε.Ι.) Καλαμάτας την Τετάρτη 4 Απριλίου από τις 17:00 – 20:00 στο Αμφιθέατρο Κτηρίου Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.)
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος ανοίγει τις υπηρεσίες της στην ιατρική κοινότητα προσφέροντας πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ακαδημαϊκών περιοδικών, υποστήριξη με υπηρεσίες πληροφόρησης και τη δυνατότητα διαδανεισμού.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες τάσεις στην ηλεκτρονική της υγείας όπως η αναζήτηση έγκυρης ιατρικής πληροφορίας από το διαδίκτυο και evidence-based ιατρικές βάσεις δεδομένων.
Για δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε το www.lib.teikal.gr ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά (10:00 - 14:00) στο 27210 45195.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η Καλαμάτα πρώτη ελεύθερη πόλη το 1821 !!

Όλη η Μάνη είναι ξεσηκωμένη όταν στις 22 Μαρτίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τους Μανιάτες του και με τον Κολοκοτρώνη πολιορκεί την Καλαμάτα και την καταλαμβάνει στις 23. Είναι πλέον η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ελλάδας μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς
Στην υπόλοιπη Ελλάδα η επανάσταση γίνεται σοβαρή μετά την 25η Μαρτίου.
Από τις ιστορικές πηγές ξέρουμε ότι στις 25 Μαρτίου δεν έγινε επίσημα καμιά έναρξη εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Ελλήνων εναντίων Τούρκων.
Πρέπει όμως να επισημανθεί και είναι αποδεκτό από όλους ότι στις 25 είχαμε γενίκευση του αγώνα. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και απλά ο καθορισμός της 25ης Μαρτίου, σαν επίσημης ημερομηνίας, αποτελεί μια ιστορική παραχάραξη που βόλεψε κάποιους, τη συγκεκριμένη στιγμή που το έκαναν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Β.Δ. του 1838 ενώ αναφέρει την 25η Μαρτίου, πουθενά δεν αναφέρει τον τόπο έναρξης του Αγώνα!
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Γ. Βλαχογιάννης αναφέρει πως «το 1840 δόθηκε άδεια στο μοναστήρι της Αγ. Λαύρας να πανηγυρίζει τον υψωμό της σημαίας» ενώ μέχρι τότε «λόγος δεν γινόταν πουθενά, περί πανηγυρικού υψώματος σημαίας στην Αγ. Λαύρα, κατά την 25η Μαρτίου».
Ο Σπ. Τρικούπης υποστήριξε ότι «ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα ότι εν τη μονή της Αγ. Λαύρας υψώθει κατά το πρώτον η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης».
Ενώ ο Κ. Παπαρρηγόπουλος δεν έγραψε τίποτε απολύτως για Αγ. Λαύρα και Π. Π. Γερμανό.
Η μεγάλη όμως ειρωνεία είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Π. Π. Γερμανός στα απομνημονεύματά του αναφέρει την Αγ. Λαύρα ούτε το ιστορικό λάβαρο ή κάποια συμμετοχή του σε ένα τέτοιο σπουδαίο ιστορικό γεγονός.
Είναι αυτονόητο μάλλον, ότι όλη η ιστορία βόλευε περισσότερο τους κληρικούς για να έχουν κυρίαρχη θέση στην κοινωνία του νέου κράτους, η οποία δυνάμωσε με την επικράτηση του μύθου βοηθούμενη και από τις τέχνες, όπως τη ζωγραφική, που φιλοτεχνεί θέματα σχετικά με το γεγονός, και σιγουρεύει τη γιορτή. Σύμφωνα με τη ρήση του εθνικού μας ποιητή «πρέπει να θεωρείται εθνικό ότι είναι αληθινό», και καλό θα είναι τουλάχιστον τώρα μετά από 191 χρόνια να μαθαίνουμε την αλήθεια.
Ανεξάρτητα από την ιστορική παραχάραξη πάντως η Ελλαδίτσα μας μέσα σε 191 χρόνια κατάφερε να υποσκελίσει μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες, αφού πέρασε κάμποσους εμφύλιους πολέμους, 2 παγκοσμίους, κάτι χούντες κ.τ.λ., κ.τ.λ. και σήμερα παρά τα όποια προβλήματα χρεοκοπίας, στην οποία την οδήγησαν ανίκανες ηγεσίες και πολιτικές κυρίως των τελευταίων 50 ετών, και που αναμφισβήτητα είναι υπαρκτά και ορατά δια γυμνού οφθαλμού και το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον όλοι μας ανεξαιρέτως, μπορεί να έχει λόγο στην Ευρώπη, έστω κουτσαίνοντας, με το να έχει μπει στην ΟΝΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους σαν λαός, ότι δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, δανειζόμενοι από αυτούς για να περνάμε εμείς καλά, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει μετά, αλλά αγωνιζόμενοι και ζώντας αποκλειστικά με τις δικές μας δυνάμεις.
Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να θυμόμαστε αυτούς που κόντρα σε όλα τα δεδομένα πίστεψαν στις ακατάλυτες δυνάμεις της φυλής μας. Προστάτεψαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του Έθνους μας. Έδωσαν τα πάντα για να κάνουν πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, και δίδαξαν σε όλο τον κόσμο πως «ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!». Γιατί κατά πως είχε πει και ο Ναπολέοντας «κεφάλι χωρίς μνήμη είναι θέση αφρούρητη!»

Η σειρά μαθημάτων ιστιοπλοΐας για αρχαρίους !!

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 ξεκινά η νέα σειρά μαθημάτων αρχαρίων στην Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης της Σχολής του Ι.Ο.Ν.Ε. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν 2 μήνες και αποτελούνται από 16 θεωρητικά και 16 πρακτικά μαθήματα. Μετά το τέλος των μαθημάτων και των επιτυχών εξετάσεων οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν Πτυχίο Ικανότητας στην Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και εάν επιθυμούν Δελτίο Αθλητή με το οποίο μπορούν να συμμετέχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
Για τους αναποφάσιστους να θυμίσουμε ότι η Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θαλάσσης αφορά τα θαλασσινά ταξίδια με ενέργεια τον άνεμο και τα πανιά, τις «πλεύσεις» χωρίς μηχανικούς περιορισμούς και την γνωριμία με τη ναυτιλία και τους ανθρώπους της θάλασσας. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς η επαφή με τη θάλασσα, η περιπλάνηση στον Μεσσηνιακό – όπου γίνονται τα μαθήματα και τα ταξίδια με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ομίλου είναι πολύ ωραίο αντίδοτο στην γκρίζα καθημερινότητα.
Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, στις 8 μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου στη Μαρίνα Καλαμάτας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μαθήματα των αρχαρίων εδώ ή στο τηλέφωνο 6946794303 με τον κ. Νακόπουλο Θανάση, Έφορο Ανοιχτής Θαλάσσης.

Συναγερμός για τις παρελ

Συναγερμός έχει ξεσπάσει πανελλαδικά για τις παρελάσεις και τον... κίνδυνο να μετατραπούν αυτές σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίδρασης των πολιτών αλλά και άλλων ομάδων.
Να γίνουν οι παρελάσεις και τοπικά παλλαϊκές διαδηλώσεις ζητά η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ με συνέπεια η ατμόσφαιρα να μυρίζει ήδη... μπαρούτι.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο "ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ" ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΔΝΤ,ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ'' σημειώνεται:
''Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την πάλη τους εδώ και τώρα χωρίς καμιά αναμονή. Μέσα στο επόμενο δίμηνο πριν τις εκλογές θα κριθούν πολύ σοβαρά ζητήματα για την εργατική τάξη και τον λαό. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και η Τρόικα, θέλουν να τσακίσουν τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, να κάνουν σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Να καταργήσουν κάθε δημοκρατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας. Να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε νέους "ραγιάδες" του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Ο λαός πρέπει να απαντήσει στην επιδρομή.
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ! Υπερασπίζουμε τους μισθούς και τις συμβάσεις μας. Δεν υπογράφουμε την καταδίκη μας. Αγώνας παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς. Κανένα παζάρι με την εργοδοσία. ΝΕΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
ΠΑΛΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 25 Μάρτη. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία που την στέλνουν στον καιάδα των 400 ευρώ, στην ανεργία και την ξενιτιά. Οι αυτοαπασχολούμενοι που κλείνουν μαζικά. Τους τραντάξαμε στις 12 Φλεβάρη, να ετοιμάσουμε την οριστική ανατροπή τους στις 25 Μάρτη!''

Πόρισμα – σοκ για τη διαφθορά στους δήμους

Καταπέλτης για τη διαφθορά που επικρατεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αποκαλύπτει παρανομίες σε προσλήψεις, καταβολή αποζημιώσεων προς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ποσά που σπαταλήθηκαν.
Στην «πρωτοκαθεδρία» των παράτυπων δαπανών που αποπνέουν οσμή διαφθοράς εμφανίζονται για μία ακόμη φορά οι δήμοι σύμφωνα με έκθεση-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία αναφέρεται στον έλεγχο δαπανών και εσόδων του συνόλου του Δημοσίου.
Περίπου τα μισά από τα εντάλματα πληρωμής που δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Θα κάνει μήνυση στον Τατούλη ο Νίκας…!

Μηνύσεις εναντίον των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που υπογράφουν την επιβολή προστίμων στους Δήμους, στους οποίους λειτουργούν παράνομες χωματερές, θα υποβάλλουν οι δήμαρχοι. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Δηλαδή θα κάνει μήνυση στον Τατούλη…που υπογράφει τα πρόστιμα..!Πάει θα τρελλαθούμε…εντελώς όμως…

Δικαιώθηκαν 17 υπάλληλοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Η αναστάτωση στο χώρο της υγείας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με την κατάσταση και στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας να είναι έκκρυθμη. 17 εργαζόμενοι προχώρησαν στην δικαστική προσφυγή και δικαίωσή τους αναφορικά με το επίδομα των 176 ευρώ που αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την δέσμευση – κατάσχεση σε λογαριασμό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αυτοί άμεσα.
Για τους υπολοίπους που και αυτοί έχουν κάνει αίτηση θα ρυθμιστεί η καταβολή του επιδόματος με νομοθετική διάταξη (θα πρέπει να σημειωθεί πως εργαζόμενοι από αρκετά νοσοκομεία διεκδικούν το εν λόγω επίδομα) η οποία πάντως αναμένεται να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.

Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου πείθεται και ζητά τη βοήθεια των Μανιατών, που στέλνουν στην πόλη 150 άνδρες, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη (20 Μαρτίου).
Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας. Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.
Αμέσως μετά, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Γιατράκος ξεκινούν για τον Μιστρά και τη Μονεμβασιά, ενώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες για την Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ, στο άλλο άκρο της Πελοποννήσου σημειώνεται η πρώτη επαναστατική ενέργεια του Αγώνα, με την πολιορκία των Καλαβρύτων (21 Μαρτίου), την οποία υπερασπίζεται για λογαριασμό των Οθωμανών ένας άλλος Αρναούτογλου, ο Ιμπραήμ.
Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης.
Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του.
Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό. Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.
Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.
Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι Πελληνεύς ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.
Η Προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας».
Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής:
Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.
Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.
Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας.
Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.
Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.
Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.

Ετοιμο το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσίασε σήμερα το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο έχει συνταχθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου.
Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσιο διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων (δικαστών, δικηγόρων, κλπ) και των πολιτών.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου, οι πρόεδροι δικαστικών ενώσεων, οι εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων κλπ.
Με το σχέδιο της επιτροπής, επέρχονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα εδώ και 61 χρόνια Ποινικό Κώδικα (στο μεσοδιάστημα υπήρξαν και επιμέρους τροποποιήσεις).
Ειδικότερα, με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και τα εξής:
1) Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τα ισόβια μπορούν πλέον να μην είναι μονόδρομος για το δικαστήριο αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δράστη (σε περιπτώσεις βαρέων αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες, απάτη σε βάρος του Δημοσίου κλπ), αλλά μπορεί να επιβάλλεται διαζευκτικά φυλάκιση από 15 έως 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η φυλάκιση για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη (ενώ μέχρι σήμερα η ανώτατη είναι 20 χρόνια) και για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα έως 5 έτη.
2) Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.
3) Καταργείται από τις παρεπόμενες ποινές η απαρχαιωμένη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, η δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης και η δήμευση, ενώ προστίθεται ως παρεπόμενη ποινή και η αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσου.
4) Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε κακουργήματα και πλημμελήματα, ανάλογα με την απειλούμενη γι΄ αυτά ποινή. Για αυτά (πχ υγειονομικές παραβάσεις, πολεοδομικές παραβάσεις, κλπ) θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα δικαστήρια.

Γιά κακούργημα το λαθρεμπόριο καυσίμων...

ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα μετατρέπει το λαθρεμπόριο καυσίμων σε κακούργημα. Το αδίκημα θα διώκεται με τις ποινικές ρήτρες που προβλέπει ο νόμος για το «ξέπλυμα χρήματος».
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ουδεμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα η παραοικονομία διαθέτει πολλές «παραφυάδες», αφού διαπερνά σχεδόν κάθε μορφή της παραγωγικής διαδικασίας. Ο προσδιορισμός της συνολικής απώλειας εσόδων που υφίστανται τα κρατικά ταμεία είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολος. Όλες οι έρευνες όμως συγκλίνουν στο ότι το μέγεθος της ανεπίσημης οικονομίας προσεγγίζει περίπου το 1/3 του ΑΕΠ. Ειδικότερα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων το λαθρεμπόριο καυσίμων θεωρείται υπαίτιο για τη συνεχή «αιμορραγία» δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΠΑΡ'Α ΟΛΑ αυτά σε γενικές γραμμές οι παραβάτες παραμένουν για πολλά χρόνια στο «απυρόβλητο». Στην πραγματικότητα η πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων δεν ήταν ποτέ αρκούντως ισχυρή. Το γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη αδυναμία στον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, επέτρεψε τη διαιώνιση ενός νοσηρού φαινομένου με βαρύτατες απώλειες για τον κρατικό κορβανά.
ΟΜΩΣ ΟΙ πρόσφατες αποκαλύψεις για λαθρεμπόριο καυσίμων ακόμα και σε οχήματα του στρατού φαίνεται ότι κινητοποίησαν τις αρμόδιες αρχές.