Pages

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το σοβαρό θέμα του Μεσσηνιακού κόλπου στην Βουλή

Το μεγάλο θέμα της μόλυνσης του Μεσσηνιακού κόλπου από τον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας φέρνει στην Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά. H ερώτηση που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος είναι η εξής:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας και μόλυνση του Μεσσηνιακού
Το βόρειο τμήμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, από τις εκβολές του Παμίσου έως τη Σάνταβα, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρύπανσης. Η περιοχή επιβαρύνεται από απόβλητα ελαιοτριβείων, ξενοδοχειακών μονάδων και αγροτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω ποταμών. Ωστόσο, η κυριότερη πηγή ρύπανσης του Μεσσηνιακού Κόλπου είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Καλαμάτας.
Με βάση τα δεδομένα των σταθμών μετρήσεων από το 2006 έως το 2010, παρότι η οικολογική κατάσταση του Κόλπου βελτιώθηκε, στην περιοχή του βιολογικού υποβαθμίστηκε από καλή σε μέτρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται με την αυξανόμενη απόσταση από το σημείο εκβολής του βιολογικού.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στο Βιολογικό Καλαμάτας, η μονάδα λειτουργεί χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και με κενά στο προσωπικό, με συνέπεια την ύπαρξη κινδύνων για το περιβάλλον και το Μεσσηνιακό Κόλπο.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή και αποκατάσταση της ανεξέλεγκτης μόλυνσης και ρύπανσης του βορείου τμήματος του Μεσσηνιακού Κόλπου στην περιοχή από τις εκβολές του Παμίσου έως τη Σάντοβα, η οποία επιβαρύνεται κυρίως από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας, η οποία υπολειτουργεί;
Θα συνεχιστεί το προγράμματα παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Μεσσηνιακού Κόλπου και των δυτικών ακτών του νομού, που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ από το 2006 έως το 2011; 7.3.12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου