Η χώρα έχει πάρει το δρόμο προς τις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους αυτή της 6ης Μαΐου, αλλά το κλίμα δεν είναι προεκλογικό. Οι πολίτες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην ιδέα ότι σε μερικές εβδομάδες θα στηθούν κάλπες και θα ψηφίσουν.
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και στο μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. Ίσως να μην ενδιαφέρονται, ίσως να θεωρούν ότι μικρή σημασία έχει ποιο κόμμα θα βγει πρώτο και ποια θα μπουν στη Βουλή, αφού η οικονομική πολιτική είναι προδιαγεγραμμένη, ενδεχομένως και οι μπελάδες που έχουν να είναι αρκετοί για να βάλουν κι άλλους στο μυαλό τους.
Αυτά συμβαίνουν από τη μία πλευρά. Από την άλλη, όμως, στα επιτελεία των κομμάτων, και σε τοπικό επίπεδο, επικρατεί αυτό το διάστημα αναβρασμός, αφού ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους εν όψει εκλογών.
Ήδη το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» (ΔΗΜΑΡ) ανακοίνωσε στη Μεσσηνία το μεγαλύτερο αριθμό των υποψηφίων της και μένει μόνο μια θέση κενή για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο. Ως γνωστόν, οι έξι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές θα είναι οι: Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Μπάμπης Βακαλόπουλος, Δημήτρης Τροχάτος, Μπάμπης Πατσούρης και Γιάννης Καούνης.
Τους πρώτους υποψηφίους ανακοίνωσε στο νομό τις προηγούμενες ημέρες και το κόμμα του Παν. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες», με το δικηγόρο Χρήστο Σταματόπουλο και τον πτέραρχο ε.α. Παναγιώτη Γεωργόπουλο.
Στο ΠΑΣΟΚ, η Iπποκράτους, παρά το δηλωμένο στόχο η ανανέωση στα ψηφοδέλτια να ξεπεράσει το 60%, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσκολία να βρει νέα και αξιόλογα πρόσωπα στη Μεσσηνία.
Αν και μετά την εκλογή νέας ηγεσίας δείχνει και δημοσκοπικά να ανακάμπτει, η επιλογή για τους υποψήφιους βουλευτές θα είναι μία κοπιώδης και αβέβαιη υπόθεση. Τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις δεν επιτρέπουν στο ΠAΣOK να αισιοδοξεί για το συνολικό αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κόμμα στο νομό. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στα ποσοστά που θα συγκεντρώσει, αλλά και στο νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος λεηλατεί το δεύτερο κόμμα.
Σε ό,τι αφορά τα ονόματα των υποψηφίων, εκτός από τα «σίγουρα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και -εκτός εκπλήξεως- του Δημήτρη Κουσελά, ακούγονται αυτά των: Λεωνίδα Φιλιππόπουλου, Τάσου Αποστολόπουλου και Γιώργου Κανελλόπουλου.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας η λίστα της Μεσσηνίας φαίνεται να είναι έτοιμη και θα ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα στις 6 Απριλίου περίπου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και το νυν βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τα υπόλοιπα πέντε ονόματα θα προέρχονται από την «εννιάδα» αυτών που κατέθεσαν υποψηφιότητα. Πάντως, θα αποτελέσει έκπληξη αν στο ψηφοδέλτιο δεν περιλαμβάνονται οι περισσότεροι εκ των Δημήτρη Σαμπαζιώτη, Τάκη Κατσίβελα, Άγγελου Κωτσιόπουλου, Μανώλη Μάκαρη και Μίλτου Χρυσομάλλη.
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση σ’ αυτό θα έχουν οι Αντώνης Κατσάς, Νίκος Διασάκος και Παναγιώτης Κουφαλάκος. Στόχος του κόμματος είναι, προφανώς, η αύξηση των δυνάμεών του και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Μεσσηνία. Με δεδομένη την εκλογική επιρροή του κόμματος, όπως και τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, δε φαίνεται και πολύ μακρινός.
Το «Άρμα» Πολιτών» και τις συζητήσεις που γίνονται με το κόμμα του Γιάννη Δημαρά περιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσουν το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας. Σε περίπτωση που αυτές ευδοκιμήσουν, ένας εκ των υποψηφίων θα είναι από το «Άρμα Πολιτών». Στις υπόλοιπες θέσεις σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των: Θανάση Πετράκου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Σοφρωνά και Νίκου Πατσαρίνου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπόθεση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου