Κρέας κατευθείαν από παραγωγούς με σκοπό να το αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή έχουν αρχίσει να παραγγέλνουν για το Πάσχα καταναλωτές, προσπαθώντας να μειώσουν τον προϋπολογισμό του γιορτινού τραπεζιού. Από την πλευρά του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας, ο πρόεδρός τους, Δημήτρης Γαλανάκης, παραδέχεται ότι η κίνηση στα κρεοπωλεία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι μειωμένη κατά 20 - 30%. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό δεν οφείλεται στις παραγγελίες κρέατος απευθείας από τον κτηνοτρόφο, αλλά στο ότι γενικώς έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού λόγω της κρίσης.
Όσο για την αγορά κρέατος απευθείας από τον παραγωγό: «Αυτή η τακτική του κάθε φίλου πελάτη, δε θα δημιουργήσει κρίση σε μας, αλλά στην τσέπη του. Γιατί το κρέας δεν είναι πατάτες. Πρέπει να ξέρεις να το κόψεις σωστά, να βγάλεις τα παϊδάκια, τα διάφορα κομμάτια για τα μαγειρέματα που θα κάνεις κ.λπ. Ο πρώτος χαμένος θα είναι ο ίδιος ο αγοραστής. Όλο αυτό που έχει περάσει, είναι πολύ απλοϊκό. Εγώ λέω στον καταναλωτή, εντάξει, θες να πάρεις απ’ οπουδήποτε, πάρε απ’ όπου θέλεις. Αλλά να ξέρεις ότι αυτό που παίρνεις από τον παραγωγό δίπλα σου, από τον ίδιο παραγωγό το έχω πάρει κι εγώ. Και ο συνάδελφός μου. Σε περίπτωση που θεωρεί ότι το ένα είναι χωριάτικο, ενώ το δικό μου κάτι άλλο. Επίσης, όταν ψωνίζεις από το κατάστημα, θα πάρεις και τις αντεριές σου καθαρισμένες, τις συκωταριές, τα υλικά για το κοκορέτσι. Εμείς, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, θα προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη μας, θα έχουμε το κρέας στο δικό μας το ψυγείο συντηρημένο σωστά, για να το πάρει, να το βάλει στην ψησταριά του. Αν το πάρει από την Τρίτη, πού θα το βάλει; Στο κάτω κάτω, κι εμείς δεν κλέβουμε κανέναν, είμαστε επαγγελματίες και δουλεύουμε. Ο επαγγελματίας αποδίδει στο κράτος, στην ασφάλειά του, ενοίκιο, φόρους κ.λπ. Κλέβει κανέναν;».
Και συνεχίζει: «Όταν το πάρεις από τον παραγωγό μέσα από τη στάνη, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ενώ όταν έχει περάσει μέσα από το σφαγείο, σίγουρα το έχει ελέγξει γιατρός. Σίγουρα ξέρει ο γιατρός και πώς περπατάει και πώς είναι σφαγμένο. Πρέπει να καταλάβει ο καταναλωτής ότι αυτό που λέμε, ότι πρέπει να έχει τις υγειονομικές σφραγίδες, δεν είναι τυχαίο. Και δεν το κάνουμε για να “μπλοκάρουμε” τον κόσμο, αλλά για να τον προστατεύσουμε. Γιατί οι ζωονόσοι υπάρχουν και υπήρχαν πάντα. Από εκεί και πέρα, είναι επιλογή του καταναλωτή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου