Pages

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Καθοδήγηση αγροτών με Πρότυπο Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 27 πρότυπα Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για ισάριθμες καλλιέργειες από επιτροπές γεωπόνων – υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών).
Τα πρότυπα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας όταν καταρτιστούν, θα δοθούν στη δημοσιότητα προς διαπραγμάτευση.
Είναι το πρώτο βήμα για να γίνει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση των αγροτών όσον αφορά τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ιδιαίτερα μετά από τις απανωτές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, ευρωπαϊκού και εθνικού, που έχει οδηγήσει στην έλλειψη προϊόντων στην αγορά και παράλληλα έχουν εμφανιστεί καινούριοι κίνδυνοι.
Πολλοί αναρωτιούνται για το πόσο θα αποδώσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, αφού ξεκινά προεκλογικά και με ξεχωριστό κονδύλι για τα «εκτός έδρας» που θα χρειαστούν οι υπάλληλοι του υπουργείου. Βέβαια, στην απόφαση του υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη, υπάρχει η αναφορά ότι η συγκεκριμένη δουλειά θα γίνει χωρίς επιπλέον αμοιβή. Τα συγκεκριμένα πρότυπα, όταν καταρτιστούν και πριν την οριστικοποίησή τους, θα δοθούν στη δημοσιότητα προς διαπραγμάτευση και θα κληθούν οι παραγωγοί και οι συλλογικοί φορείς να καταθέσουν τις ειδικότερες απόψεις τους.
Μετά την επεξεργασία και αξιολόγηση των απόψεων που θα προκύψουν, οριστικοποιούνται τα αρχικά πρότυπα από την κάθε επιστημονική ομάδα, όπως αναφέρεται από την απόφαση. Όλα τα παραπάνω, καθώς και η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη φυτοπροστασία από πολυμελή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των φορέων, θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου νόμου, που πλαισιώνει τη λειτουργία της αγοράς φυτοπροστατευτικών.

Χρονοδιάγραμμα
α) Κατάρτιση και παράδοση των αρχικών προτύπων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας από τις ομάδες μέχρι 30-10-2012.
β) Δημοσιοποίηση – διαπραγμάτευση μέχρι 15-12-2012.
γ) Επεξεργασία και οριστική διαμόρφωση των προτύπων μέχρι 15-2-2013.
Ανθούν οι εισαγωγές παράνομων προϊόντων
Στο μεταξύ εντείνεται το φαινόμενο των παράνομων εισαγωγών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, διότι η οικονομική κρίση, η έλλειψη νέων αδειοδοτήσεων και οι μηδενικές πιστώσεις από τα γεωπονικά καταστήματα έχουν αναγκάσει τους αγρότες σε πιο «φθηνές» και επικίνδυνες λύσεις. Σύμφωνα με τον ΕΣΥΦ εκτιμάται ότι στη Νότια Ευρώπη οι τιμές λιανικής πολλών φυτοφαρμάκων είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στην Κεντρική Ευρώπη, λόγω της πολυκαλλιέργειας, του μικρού κλήρου, του μεγάλου αριθμού εντομολογικών ασθενειών και της πολυτυπίας των συσκευασιών.
Ταυτόχρονα, οι τιμές των ιδίων σκευασμάτων είναι σαφώς χαμηλότερες στις γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία και Τουρκία), όπου κυκλοφορούν βέβαια και πολλά σκευάσματα με δραστικές ουσίες απαγορευμένες στην Ε.Ε. Ως συνέπεια, οι πωλήσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα από το 2009, ενώ πολλά καταστήματα και εγχώριες βιομηχανίες (κλάδος με ετήσιο κύκλο εργασιών 170 εκατ. ευρώ) βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου. Παράλληλα, παραγωγοί επισημαίνουν ότι η Ε.Ε., υιοθετώντας φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, καταργεί δραστικές ουσίες χωρίς να εγκρίνει άλλες προς αντικατάστασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου