Διατροφικό σκάνδαλο με φιάλες που περιείχαν ζιζνανιοκτόνο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Διατροφικό σκάνδαλο με φιάλες που περιείχαν ζιζνανιοκτόνο

Διατροφικό σκάνδαλο με φιάλες που περιείχαν ζιζνανιοκτόνο

Share This
Η κοινή γνώμη έχει μείνει άναυδη αλλά και – ταυτόχρονα – στο σκοτάδι σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ως επίκεντρο τη διακίνηση ζιζανιοκτόνου μέσα από περίπου ...
100.000 φιάλες Coca Cola και Sprite
, το οποίο ανέδειξε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα.
Η εταιρεία ούτε χτες έδωσε απαντήσεις σε φορείς όπως ο ΕΦΕΤ για την περιεκτικότητα των επιβλαβών ουσιών ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε και για τους τόπους διακίνησης των φιαλών και, άρα, της κατανάλωσης από ανυποψίαστους πολίτες.
Η επίμαχη χημική ουσία διχλωροφαινόλη, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος καθώς είναι τοξική -και μάλιστα χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα-, είναι άγνωστο πώς αναμίχθηκε με το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας στο εργοστάσιο του Ηρακλείου Κρήτης.
Όπως αποδεικνύεται από επίσημο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, τα εν λόγω κουτιά εντοπίστηκαν έπειτα από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, καθώς διαπίστωσαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Είναι αδιανόητα προκλητικό να μην απαντά η εταιρία για την περιεκτικότητα του αναψυκτικού της Coca Cola και της Sprite σε 2,4 διχλωροφαινόλη και συνεπώς σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται στο σκοτάδι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας! .
Ο διακεκριμένος Έλληνας χημικός (μεταξύ άλλων διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)) και επιστημονικός συνεργάτης στον Δημόκριτο , κ. Νίκος Κατσαρός είναι κατηγορηματικός μιλώντας στο protothema.gr αναφορικά με το νέο διατροφικό σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η διχλωροφαινόλη είναι ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο, εξηγεί ο κ. Κατσαρός. Ειδικότερα, η χρήση του απαγορεύτηκε το 2005 στις γεωργικές καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τοξικό, προκαλεί βαριές βλάβες στο συκώτι και το ορμονικό σύστημα του οργανισμού, ενοχοποιείται για καρκινογένεση, ακόμη και για τερατογένεση.
Με αυτά τα δεδομένα, πως είναι δυνατόν να εντοπίζεται σε ένα διατροφικό προϊόν και η εταιρία που το παράγει και το διακινεί να μην δίδει απαντήσεις και διευκρινίσεις; διερωτάται ο ειδικός.
Σε ό, τι αφορά το θέμα της –άγνωστης ακόμη- περιεκτικότητας του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου στα περίπου 800.000 αναψυκτικά που εκτιμάται ότι διακινήθηκαν από την εταιρία, ο επιστήμονας θεωρεί ότι είναι ήσσονος σημασία ζήτημα: Ποσώς με απασχολεί εάν είναι χαμηλή ή υψηλή η περιεκτικότητα σε διχλωροφαινόλη μέσα σε κάθε μπουκάλι ή κουτάκι αναψυκτικού από την στιγμή που πρόκειται για ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο! .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages