Περιβαλλοντικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού από την ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου και τους μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο παρκάκι πίσω από την Τέντα.
Τα παιδιά προτείνουν να υιοθετήσουν το παρκάκι.
Η ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου (εκπαιδευτικοί γαι το περιβάλλον) οργάνωσε και πραγματοποίησε περιβαλλοντικό παιχνίδι με τους μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γη – Κοινωνία – Άνθρωπος για το μέλλον: Νιώσε τη σημασία, προώθησε τη δράση» του Κέντρου Νέων Καλαμάτας. Πρόκειται για μια εκδήλωση, που έγινε στην πόλη μας στις 24 και 25 Μαίου με τη συμμετοχή πολλών φορέων. Το O.P.E.N. είναι ένα δίκτυο μικρών και μεσαίων φορέων νεολαίας, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που έχουν ως βάση κοινές αξίες και οράματα. Βασικός σκοπός του δικτύου είναι η προώθηση της συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και εργαλείων ανάμεσα στους φορείς του δικτύου, αλλά και σε φορείς και οργανώσεις της περιοχής προέλευσής τους.
Στο παρκάκι πίσω από την Τέντα εξελίχθηκε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι να έρθουν σε επαφή με τα βασικά στοιχεία του οικοσυστήματος του πάρκου, τη λειτουργία του, τη χρήση του ως ελεύθερου χώρου και χώρου αναψυχής, την ανθρώπινη δραστηριότητα στην γύρω περιοχή και τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του. Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό ολοκλήρωσαν το παιχνίδι και στο τέλος διατύπωσαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της εικόνας του πάρκου , που ήταν δυστυχώς πολύ άσχημη.
Στο παιχνίδι συμμετείχαν 40 μαθητές συνολικά της Πέμπτης και Έκτης τάξης με τη συνοδεία των δασκάλων τους: Πέτρου Μπούρα, Έλβας Κλείδωνα και Θανάση Κίτσιου. Από τη ΠΕΕΚΠΕ Πελοπονήσου τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Πλακονούρη Σίση και Στραβάκου Ελένη. Συμμετείχαν επίσης από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας οι: Παναγιώτα Αράπη και ομάδα εθελοντών.
Τα παιδιά αφού εξερεύνησαν παίζοντας το πάρκο κατάληξαν στις παρακάτω προτάσεις προς το Δήμο Καλαμάτας:
Οι μαθητές της Έκτης τάξης:
· Να τοποθετηθούν παγκάκια ( όλα είναι καταστραμμένα εκτός από ένα)
· Να λειτουργήσουν βρύσες
· Να είναι καθαρό και να τοποθετηθούν κάδοι και κάδοι ανακύκλωσης( δεν υπάρχει πουθενά κανένας κάδος)
· Να φυτέψουν πιο πολλά λουλούδια και να τα ποτίζουν
· Να τοποθετηθούν ταμπέλες και προστατευτικά για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα
· Να γίνει διαμόρφωση ξεχωριστού σημείου για τις ανάγκες των ζώων
Οι μαθητές της Πέμπτης τάξης:
· Να καθαριστούν τα σκουπίδια
· Να φτιαχτούν τα παγκάκια και να προστεθούν και άλλα
· Να φυτευτούν και άλλα δέντρα
· Να υπάρχει αυτόματο πότισμα
· Να γίνει φωτισμός του πάρκου, που είναι σκοτεινό\
Τέλος οι μαθητές μετά από συζήτηση συμφώνησαν επίσης: "να κάνουν πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας να υιοθετήσει το παρκάκι πίσω από την Τέντα, που είναι και πολύ κοντά στο σχολείο τους". Συμλήρωσαν ότι: "Μ΄αυτόν τον τρόπο όλοι κάνουμε κάτι για το περιβάλλον. Θα περιμένουμε την απάντηση του Δήμου στην πρότασή μας για την υιοθεσία και στις προτάσεις που κάναμε για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του πάρκου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου