Το υπουργείο καλεί να εφαρμόζεται ο νόμος, χωρίς να λογαριάζουν ποιόν έχουν απέναντί τους
- Το δημόσιο θα παίρνει τις αμοιβές των ελ. επαγγελματιών εάν αυτοί χρωστούν στο δημόσιο
- Τηλεφωνική ενημέρωση οφειλετών που πρόκειται να χάσουν τη ρύθμιση
- Ιδιοκτήτης ακινήτου που παίρνει ενοίκιο εάν χρωστάει στο δημόσιο, το ενοίκιο θα το παίρνει κατευθείαν το δημόσιο
- Ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ
Με τα έσοδα να κατακρημνίζονται, το υπουργείο Οικονομικών με νέα κατεπείγουσα εγκύκλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την απόλυτη ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, προκειμένου να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 45 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα οφειλόμενα προς το δημόσιο.
Από την εγκύκλιο αυτή φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα προκειμένου να βάλει χρήματα στο ταμείο, αδιαφορώντας για το πώς οι πολιτικές μέχρι τώρα έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης τους έλληνες πολίτες. Αλλά προφανώς αυτό δεν μετράει ως οικονομικό μέγεθος η τραγική δηλαδή κατάσταση των πολιτών, παρά μόνο το ρευστό.
Με δέκα λοιπόν τρόπους το υπουργείο θα “κυνηγήσει” τους οφειλέτες προς το δημόσιο οι οποίοι είναι οι εξής:
Με κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών, συντάξεων ενοικίων και λοιπών εισοδημάτων, αλλά και με ποινικές διώξεις απειλούνται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με εντολές προς τους εφόρους να προχωρήσουν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους.
Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.)
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με email κ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:
- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.
- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί
- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ
- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου