Pages

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Περισσότερους ελέγχους για τη Φέτα στους χώρους εστίασης ενόψει καλοκαιριού

Πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχων για την προστασία της Φέτας, των καταναλωτών και συνεπώς των ελλήνων κτηντορόφων – παραγωγών ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ενόψει ειδικά της καλοκαιρινής περιόδου, και του τουριστικού ρεύματος που ήδη υπάρχει στη χώρα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος είναι αναγκαίοι πιο ενδελεχείς έλεγχοι στην αγορά ενόψει της θερινής σαιζόν, με στόχο την προστασία των καταναλωτών αλλά και των δικαιωμάτων των ελήνων κτηντορόφων, που διαθέτουν την παραγωγή τους, για να μπορεί να υφίσταται το αυθεντικό προϊόν ΦΕΤΑ, στο ελληνικό ράφι και γενικότερα στο ελληνικό… τραπέζι.
Μάλιστα ο κ. Πεβερέτος δεν διστάζει να καταθέσει την… απορία του, για το πώς γίνεται να δικαινείται στην αγορά και στο λιανικό εμπόριο προιόν που φέρει την ονομασία ΦΕΤΑ και πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές καταναλωτή, της τάξης των 3,5 και 4 ευρώ.
Και εξηγεί ο κ. Πεβερέτος, «για την παραγωγή ενός κιλού Φέτας απαιτείται γάλα πρόβειο και γίδινο σε αναλογία 70-30% αντίστοιχα. Συνολικά για να παραχθεί ένα κιλό τέτοιου είδους τυρί χρειάζονται 4 κιλά γάλα, εκ των οποίων , σύμφωνα με την προαναφερόμενη αναλογία 3 πρόβειο και 1 γίδινο.
Με δεδομένο ότι η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περί τα 90 λεπτά/κιλό στο πρόβειο (ενώ δεν λείπουν και τιμές περί το 1 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα) και στο γίδινο περί τα 55 λεπτά, «πως είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο εμπόριο Φέτα που πωλείται στο ράφι 3,5 – 4 ευρώ, όταν μόνον η πρώτη ύλη κοστίζει 2,70 ευρώ (τρία κιλά πρόβειο επί 90 λεπτά = 2,7 ευρώ) + 0,55 ευρώ (ένα κιλό γίδινο επί 55 λεπτά το κιλό), δηλαδή συνολικό κόστος για την πρώτη ύλη 3,25 ευρώ», αναρωτιέται εύλογα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηντοροφίας, κ. Πεβερέτος, ζητώντας καλύτερη προστασία για το προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου