Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η πολιτική αβεβαιότητα και ο διογκούμενος κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δίνουν τη χαριστική βολή σε μια οικονομία που δοκιμάζεται ήδη επί μια πενταετία από την ύφεση, τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και την κατάρρευση του αναπτυξιακού της μοντέλου. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ μπορεί να μην έχουν αλλάξει ακόμη επισήμως το μακροοικονομικό τους σενάριο, αλλά θεωρούν δεδομένο ότι η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος είναι πλέον αισιόδοξη. Πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και η παράταση της ύφεσης για έκτο συνεχόμενο χρόνο, το 2013. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου, ο συνδυασμός ενός δυσμενέστερου μακροοικονομικού σεναρίου και των εκτιμώμενων αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα έχουν ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του στόχου του ελλείμματος κατά 1 – 1,5 μονάδα του ΑΕΠ ή κατά 2 – 3 δισ. ευρώ.
Κι αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι από τις επικείμενες εκλογές θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρώσει σύντομα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την τρόικα, ώστε να αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία με τα κεφάλαια του δανείου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα προκύψει κάποιο ατύχημα, όπως η ανεξέλεγκτη εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, ενδείξεις αποδιάρθρωσης είναι ήδη ορατές και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στον δημοσιονομικό τομέα, τα έσοδα είναι εκτός στόχων, καθώς στην προϊούσα ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και στην οικονομική δυσπραγία προστίθεται η απροθυμία των φορολογουμένων να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στο σκέλος των δαπανών, η απόφαση του EFSF να παρακρατήσει ένα δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου και η προειδοποίηση των δανειστών ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί άλλη εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίψει το Μνημόνιο, έχουν οδηγήσει σε στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Γενικό Λογιστήριο προσπαθεί να εξασφαλίσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα το στοιχειώδες, δηλαδή την καταβολή μισθών και συντάξεων. Η αγορά ενέργειας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης των επιχειρήσεων του κλάδου σε τραπεζικό δανεισμό.
Οι συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό έχουν γίνει σχεδόν αδύνατες μετά την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να μην ασφαλίζουν συναλλαγές με την Ελλάδα. Υπό τον φόβο της εξόδου από το ευρώ, όλοι προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας, με πιο ακραίο παράδειγμα την απόφαση αυστραλιανής τράπεζας να μη στέλνει ούτε εμβάσματα πελατών της στην Ελλάδα μέσω ελληνικών τραπεζών.
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# Μεσσηνία
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου