Ακόμη και σήμερα ενδέχεται να κλείσει η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όπως διεφάνη από τον πρώτο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που έκλεισε χθες βράδυ.
Η συμφωνία και το υπουργικό σχήμα θα «κλειδώσουν» με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμφώνησε ο Αντώνης Σαμαράς στη χτεσινή τους συνάντηση.
Ετσι, μετά από δυόμιση μήνες παλινδρομήσεων και ακυβερνησίας εκφράζεται τώρα η αισιοδοξία ότι με διαδικασίες εξπρές θα οδηγηθούμε ομαλά στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Δεν θα παραλάβουν την εντολή Βενιζέλος-Κουβέλης
Σήμερα το πρωί θα έχουν συνάντηση οι κ.κ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και στην συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν από κοινού και με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να προσπεράσει τις διαδικασίες διερευνητικών εντολών και να προωθήσει τη διαδικασία απευθείας στον τελευταίο γύρο, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στις τελικές αποφάσεις.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν.
Εκτός οποιασδήποτε κυβερνητικής λύσης είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο διαπιστώθηκε ότι οι διαφορές είναι αγεφύρωτες για την συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Οι δύο αρχηγοί επιδίωξαν στις δηλώσεις τους να εκθέσουν τη ΝΔ και δήλωσαν ότι μετά τη νίκη του ο κ. Σαμαράς δεν προβάλει πια την «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου. Αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει νέα δήλωση στην οποία ανέφερε ότι θα επιδιώξει τροποποίηση μέσα από επαναδιαπραγμάτευση.
Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα προκύψει με τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τα οποία υπάρχει από την αρχή συμφωνία στο βασικό πλαίσιο: Παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αλλαγή των σκληρών όρων του Μνημονίου. Πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θα είναι ο κ. Σαμαράς αφού και τα δύο κόμματα απέσυραν την αρχική τους επιφύλαξη πάνω σε αυτό το θέμα.
Η καθαρή νίκη του κ. Σαμαρά δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η στάση της ΔΗΜΑΡ αφού εμφανίστηκε χθες με δυο γραμμές για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Η μια είναι υπέρ της συμμετοχής η άλλη κατά. Ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε θετικός αλλά έθεσε και πάλι ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κόμματός του να υπάρξει προγραμματική συμφωνία και να τοποθετηθούν φερέγγυα πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ αισιοδοξούν ότι θα προκύψει λύση, καθώς θεωρούν ότι οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες. Το θέμα προκύπτει από τον κ. Κουβέλη ο οποίος ζητά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου για να ξεπεράσει τις εσωτερικές ενστάσεις στο κόμμα του που προβλέπει μεταξύ άλλων επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος στα προ του δεύτερου Μνημονίου δεδομένα.
Αυτό όμως προσκρούει στην απαίτηση των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών που έχουν αλλιώς υπολογίσει το πλαίσιο ενδεχόμενων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας. Ίσως προκύψει συμβιβασμός στο να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων όπως είναι όρος του δεύτερου Μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου