- Οι επιπτώσεις της φυγής από την Ελλάδα των μεγαλύτερων οργανισμών ασφάλισης πιστώσεων
- Τεράστιο πλήγμα στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από το σκιάχτρο της δραχμής
- Με μετρητά και προκαταβολικά θα πρέπει πλέον να πληρώνουν οι Έλληνες εισαγωγείς για να φέρνουν καύσιμα, φάρμακα, καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες
- Με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε απομόνωση η Ελληνική οικονομία
- Ποιές θα είναι οι συνέπειες για τα νοικοκυριά
Σαν ''κεραυνός'' έσκασε στην Ελλάδα η ανακοίνωση από την εταιρεία-κολοσσό Euler Hermes πως διακόπτει την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα.Στελέχη της αποκαλύπτουν με σαφήνεια στο Reuters πως "η Euler Hermes αποφάσισε να διακόψει την κάλυψη φορτίων προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον".
Και το χειρότερο είναι πως δεν είναι η μόνη, αφού νωρίτερα έκανε το ίδιο και άλλη μία εταιρεία-leader του χώρου, η Coface.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Euro2day, στον ίδιο δρόμο φαίνεται πως βαδίζει και η γερμανική Atradius, που φέρεται να έχει ενημερώσει τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται, πως ετοιμάζεται για προσωρινή διακοπή των ορίων κάλυψης.
Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Ως άμεση συνέπεια αυτών των εξελίξεων οι Έλληνες εισαγωγείς για να φέρνουν στη χώρα μας εμπορεύματα από το εξωτερικό θα πρέπει στις περισσότερες των περιπτώσεων να πληρώνουν ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ.Κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει από δύσκολο εως ανέφικτο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Στην πραγματική οικονομία σημαίνει ήδη συναγερμός και μόνο τυχαία δεν είναι τα λόγια του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλου στους Financial Times.
''Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στους εισαγωγείς μία πολύ δύσκολη επιλογή: να βρουν μία άλλη ασφαλιστική και να πληρώσουν ακριβότερα ή απλούστατα να αναλάβουν μόνοι τους τον κίνδυνο. Αυτό επιλέγουν ορισμένες εταιρείες να κάνουν".Ήδη βλέπουμε να λείπουν προϊόντα από τα ράφια των super markets καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση".Ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς είναι άμεσος αφού οι ελληνικές εισαγωγές φθάνουν ετησίως τα 43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. είναι πετρελαιοειδή.Εάν σταματήσουν να ασφαλίζονται οι παραγγελίες προς την Ελλάδα τότε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια τουλάχιστον 20 δισ. μέχρι το τέλος του έτους για την προπληρωμή και εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων, καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου