Aναπλάσεων το... ανάγνωσμα για τον δήμο της Καλαμάτας με τη νέα πρόταση να αφορά την παραλιακή ζώνη από την οδό Ακρίτα μέχρι την Λεωνίδου. Για αυτό το ζήτημα υπάρχει σε ανάρτηση η τεχνική έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
1.ΠΡΟΤΑΣΗ
1.1 ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Η νοητή προέκταση των οικοδομικών τετραγώνων 33,37,41,45,49 νοτίως της οδού Ναυαρίνου προς την θάλασσα χωρίς τις κάθετες και οριζόντιες τομές των οδών του ιπποδάμειου συστήματος των παραπάνω Ο.Τ. δημιουργεί ένα χώρο, ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα. Το τμήμα αυτό έχει μια συγκεκριμένη γεωμετρική φόρμα αυτή του ορθογωνίου τριγώνου με μεγαλύτερη πλευρά αυτή που είναι παράλληλη με την οδό Ναυαρίνου. Η μικρότερη πλευρά είναι η προέκταση προς νότο της οδού Ρήγα Φεραίου η οποία λειτουργεί και ως πρόσβαση πεζών και τροχοφόρων στις "εγκαταστάσεις" των Ναυταθλητικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η υποτείνουσα του υποθετικού τριγώνου αποτελεί τη φυσική οριογραμμή της ακτής.
Πιστεύουμε ότι για να διατηρήσουμε μια μορφολογική ισορροπία στην περιοχή πρέπει να σεβαστούμε την φυσική γεωμετρική φόρμα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα με το πέρασμα των χρόνων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του ήδη διαμορφωμένου όγκου των οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται βορείως της οδού Ναυαρίνου και του μηδενικού όγκου της φυσικής προέκτασης της, δηλαδή της πλατείας. Βλέπουμε την πλατεία σαν ένα φυσικό οργανωμένο κενό, ένα "έντεχνο κενό" που θα μπορεί να λειτουργήσει σαν σχήμα σύνδεσης του χτισμένου περιβάλλοντος με το φυσικό. Ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει σαν φίλτρο ανάμεσα στο τείχος του μπετόν των οικοδομών της Ναυαρίνου με το φως και τα χρώματα της θάλασσας.
Χρησιμοποιούμε τα φυσικά στοιχεία όπως το νερό το φως και το χρώμα που αποτελούν ανέκαθεν απαραίτητα λειτουργικά κομμάτια στις μελέτες διαμόρφωσης πλατειών, όπως π.χ. το σιντριβάνι. Το σχήμα του σιντριβανιού ακολουθεί το γεωμετρικό σχήμα της πλατείας δεν έχει μεγάλο όγκο, βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο του δαπέδου της πλατείας για να μην εμποδίζει την οπτική επαφή με την θάλασσα, από διαφορετικά σημεία. Προβλέπεται μια ήσυχη ροή του υδάτινου στοιχείου σε αρμονία με τις χρήσεις που προτείνονται δηλαδή περιπάτου, στάση για ξεκούραση, στο μαρμάρινο καθιστικό που περιβάλλει το σιντριβάνι.
Το βασικό υλικό επικάλυψης της πλατείας είναι ο κυβόλιθος διαστάσεων 20Χ40Χ6 εκ. σε συνδυασμό με λωρίδες από μάρμαρο Βόλου χτενιστό – γυαλισμένο διαστάσεων 50Χ50Χ3 εκ. Η επιλογή του κυβόλιθου έγινε διότι θεωρούμε ότι είναι μια ήπια παρέμβαση στο χώρο μιας και για την στρώση του δεν απαιτείται υπόβαση από σκυρόδεμα όπως σε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξηλώνεται ανά πάσα στιγμή χωρίς να καταστραφεί και επαναχρησιμοποιείται. Στο τέλος της στρώσης των κυβόλιθων παράλληλα, με την οριογραμμή της ακτής από το ύψος του Ν.Ο.Κ. έως την εκβολή του ρέματος Βέλιουρα προβλέπεται η κατασκευή ξύλινου διαδρόμου μέσου πλάτους 3 μέτρων που καταλήγει σε 2 βαθμίδες -καθιστικά- στην αμμουδιά. Προτείνουμε την παραπάνω κατασκευή και για να οριοθετήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο την συνολική παρέμβαση αλλά και γιατί έτσι δημιουργείται ένας επιπλέον χώρος περιπάτου και στάσεως σε άμεση επαφή με την ακροθαλασσιά.
Η πλατεία μπορεί να δεχτεί πλήθος διαφορετικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια κυρίως της καλοκαιρινής περιόδου, όπως την ετήσια έκθεση βιβλίου τον Αύγουστο, εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το ετήσιο φεστιβάλ χορού, τις παραστάσεις του Δημοτικού θεάτρου κ.λ.π.
Στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας μεταξύ του Ν.Ο.Κ. και του κήπου του Πανελληνίου δημιουργείται χώρος στάθμευσης για περίπου 70-80 αυτοκίνητα με ελεγχόμενη πρόσβαση από την οδό Ρήγα Φεραίου.
Στο βορειοανατολικό άκρο της πλατείας διατηρείται αλλά ανακατασκευάζεται η υπάρχουσα παιδική χαρά. Διαφοροποιούνται το σχήμα και οι διαστάσεις της ακολουθώντας την παράλληλη διάταξη του κάνναβου της δαπεδόστρωσης. Θα τοποθετηθούν παγκάκια περιμετρικά και στο κέντρο για τους γονείς. Θα αντικατασταθούν τα φθαρμένα παιχνίδια με σύγχρονα , υψηλής ασφάλειας για τα παιδιά.
Διατηρείται όλο το ψηλό πράσινο, συγκεκριμένα όλα τα πλατάνια που περιβάλλουν την παιδική χαρά καθώς και ο θαυμάσιος ευκάλυπτος που βρίσκεται στο όριο του αιγιαλού, απέναντι από τον σηκό του ναυτικού ομίλου. Θα διατηρηθούν όσα αλμυρίκια βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν με σωστή φροντίδα να αναζωογονηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου