ΟΤΑΝ επί 15 χρόνια η «ΦΩΝΗ» έδινε τη μάχη, δυστυχώς με ελάχιστους θεσμικούς συμπαραστάτες, κατά των τραπεζών στο πλευρό χιλιάδων δανειοληπτών, θυμάτων της τοκογλυφικής πρακτικής των τραπεζών, κάποιοι πολιτικοί τε και δημοσιογράφοι, «εδώ στο Νότο» σφύριζαν αδιάφορα γιατί είχαν εύκολη και προνομιακή πρόσβαση στα γκισέ τους, ροκανίζοντας επιδοτήσεις και ευνοϊκές δανειοδοτήσεις από το σύστημα της διαπλοκής που γέννησε τη διαφθορά και την κραιπάλη και οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό.
Τώρα που αυτοί οι ίδιοι οι προνομιούχοι του «συστήματος», το οποίο δεν υπάρχει πια, έχουν το πρόβλημα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μείζον αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι η υπόθεση κάποιων χιλιάδων «πυροδανείων» που δεν είχαν την εγγύηση του δημοσίου και για τεχνικούς, αλλά κυρίως για λόγους ρευστότητας, προς το παρόν οι Τράπεζες αρνούνται να προβούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και αναστολές, παρ' ότι έχουν δεδομένη την πρωθυπουργική, αλλά και την ευρύτερη πολιτική βούληση να επιλυθεί το πρόβλημα και να τύχουν όλοι οι δανειολήπτες της ίδιας αντιμετώπισης, όπως είναι το σωστό και δίκαιο.
Το μείζον για τη χώρα αυτή την εβδομάδα είναι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις (τελικός γύρος) με την τρόικα για το «ελληνικό ζήτημα» και σε καμία περίπτωση δεν μπήκαμε σε «εβδομάδα εξελίξεων για τα πυροδάνεια», επειδή έτσι το αποφάσισε κάποια πολιτικοδημοσιογραφική παράγκα στη Μεσσηνία.
Το μείζον είναι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση και να υπάρχει στο Eurogroup η τελική συμφωνία για τα μέτρα, με στόχο την απόφαση για εκκίνηση των διαδικασιών απελευθέρωσης της χρηματοδότησης.
Το μέγιστο για τη χώρα είναι μέχρι τις 18 Οκτωβρίου να έχει στα χέρια του ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός όλα τα όπλα της διαπραγμάτευσης, αλλά να έχει διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα και συμμαχίες τέτοιες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Αυτές είναι οι προτεραιότητες, τις οποίες σαφώς έχει προδιαγράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να αποτραπούν οι κίνδυνοι περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης που θα οδηγούσε τη χώρα σε απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Χωρίς τη συνέχιση της χρηματοδότησης η ελληνική οικονομία αναπότρεπτα θα υποστεί ασφυξία, οπότε οι όποιες επι μέρους ρυθμίσεις οφειλών, δανείων ή πυροδανείων αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, με την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα σβήσει η… φωτιά που θα φθάσει μέχρι τα μπατζάκια όλων!
Εντάξει, είπαμε «παράγκα» και χειραγώγηση προς ίδιον όφελος (κομματικό και οικονομικοεπικοινωνιακό) αλλά μέχρι ενός σημείου. Δεν αντιλαμβάνονται οι εμπνευστές και οι παραφυάδες τους, που είδαν μόνο το τυρί και όχι τη φάκα, ότι κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν από τις εμμονές του «παραγκάρχη» και του Συριζαίου πολιτικού εκπροσώπου του;
Άλλωστε είναι γνωστό στην πολιτική και τη δημοσιογραφία ότι το timing είναι βασική «συνιστώσα» της σοβαρότητας και της εγκυρότητας. Αν η εκτροπή από αυτά τα όρια, θεωρηθεί λάθος επιλογή ή σκοπιμότητα υποκινούμενη από ταπεινά κίνητρα (υπάρχουν και τέτοια στην παράγκα), η επιμονή (έστω και σε απολογητικό ύφος όπως το χθεσινό) συνιστά πολιτικοδημοσιογραφικό ακρωτηριασμό. Όμως η εμμονή στο να θέλει κάποιος να βγει και από πάνω, πέρα από πολιτική και επικοινωνιακή ανοησία, ενέχει και όλα τα στοιχεία της άκαμπτης και ακραίας βλακείας! Επειδή ακριβώς αυτοί οι Τύποι είναι ανίκητοι, αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο (κατά τας γραφάς) για το δημόσιο βίο.
Συμπέρασμα: Προέχει τώρα η πολιτικοοικονομική λύση του δράματος που εδώ και τρία χρόνια ζει η Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα στις αστικές δημοκρατίες ρυθμίζονται και αυτορυθμίζονται από την Πολιτεία, την Κοινωνία και την Οικονομία, πλην των καταστάσεων πλήρους απορρύθμισης, στις οποίες αναλαμβάνουν ενεργό δράση άλλοι πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες.
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ
Υ.Γ.: Είχα γράψει το σημείωμα πριν από τη συνέντευξη Τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκου, με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας και επιμένει στο πολιτικοεπικοινωνιακό «τζέρτζελο». Εδώ πάντως ισχύει το γνωστό: Εδώ ο κόσμος καίγεται… η «Ελευθερία» και ο Πετράκος ΣΥΡΙΖΑ χτενίζονται!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου