Το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας σώζει την καρδιά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας σώζει την καρδιά

Το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας σώζει την καρδιά

Share This
Ασπίδα προστασίας στην ανθρώπινη υγεία και στο καρδιαγγειακό σύστημα προσφέρει η ελαιασίνη και η ελαιοκανθάλη, ουσίες που εντοπίσθηκαν στο καλό αγουρέλαιο της Μεσσηνίας Επειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας και έχοντας μελετήσει πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και την περιεκτικότητα των περιεχόμενων βιοδραστικών ουσιών, οι ερευνητές στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, ανακαλύπτουν τα κορυφαία δείγματα λαδιού από όλη την Ελλαδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη παραγωγή στο ελαιοτριβείο των αδελφών Σκιαδά στο Στρέφι Μεσσηνίας.
 Επιλέγοντας τη βέλτιστη ποικιλία, τη βέλτιστη εποχή συλλογής και τις καλύτερες μεθόδους συγκομιδής και παραγωγής λαδιού επιτεύχθηκε η υψηλότερη έως τώρα περιεκτικότητα σε δύο ουσίες με μεγάλο φαρμακευτικό ενδιαφέρον, την ελαιασίνη και την ελαιοκανθάλη. Με τιμές, που αθροιστικά για τις δυο ουσίες αγγίζουν τα 700 mg ανά κιλό λαδιού, το καλό αγουρέλαιο της Μεσσηνίας εμφανίζει έως και 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα συνήθη καλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της ελληνικής αγοράς. Η ελαιασίνη είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο, ενώ η ελαιοκανθάλη είναι μια ουσία στην οποία έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Πολλοί ερευνητές παγκοσμίως θεωρούν ότι η θετική επίδραση του ελαιολάδου στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη μακροβιότητα σχετίζεται με την καθημερινή πρόσληψη σε χαμηλές δόσεις ουσιών που συνδυάζουν την αντιοξειδωτική με την αντιφλεγμονώδη δράση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι δύο ουσίες δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο και η μοναδική πηγή πρόσληψής τους από τον άνθρωπο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κανένα άλλο έλαιο, ούτε σπορέλαιο ούτε καν ραφιναρισμένο ελαιόλαδο δεν μπορεί να μας παρέχει αυτά τα συστατικά. Ο τρόπος που αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους στο λάδι είναι σχετικά απλός: τη στιγμή της κατάποσης μια υπόπικρη γεύση στο πίσω μέρος του στόματος και μια ελαφρά αίσθηση καψίματος στον φάρυγγα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη. Με τη σφραγίδα πλέον της μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας μπορεί σίγουρα να συμπεριληφθεί μεταξύ των πρώτων ελληνικών ελαιολάδων που θα έχουν το προνόμιο να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προσφέροντας μια ασπίδα προστασίας στην ανθρώπινη υγεία. Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ρυθμίζει το ζήτημα της αναγραφής στην ετικέτα των ιδιοτήτων του λαδιού, σίγουρα θα αποτελέσει κίνητρο για την παραγωγή λαδιών υψηλότερης ποιότητας και αυξημένης υγειοπροστατευτικής δράσης που είναι βέβαιο ότι θα έχουν τουλάχιστον διπλάσια τιμή από το απλό έξτρα παρθένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages