Pages

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το ρόδι ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης

Το καλοκαίρι του 2011, ιδρύθηκε η Αλφειός – Ρόδι Α.Ε., με την μορφή της πολυσυμμετοχικής εταιρίας με 70 μετόχους, οι μισοί περίπου αγρότες – καλλιεργητές, και οι υπόλοιποι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιστήμονες, από όλο το ηλικιακό φάσμα, με αρκετούς νέους από 20 έως 30 ετών, από περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας. Η εταιρία ξεκίνησε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και το ποσοστό των μετοχών κυμαίνεται από 1 έως 2%, ανά μέτοχο. Ήδη, από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, 20.000 ροδιές φυτεύτηκαν σε 400 στρέμματα σε διάφορα σημεία της περιοχής. Με βάση το επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο καθένας καλλιεργεί το χωράφι του, και η εταιρία, υποστηρίζει και συντονίζει τους μετόχους της, ολοκληρωμένα, σε υπηρεσίες και δράσεις, μάνατζμεντ και μάρκετινγκ. Για την καλλιέργειά μας, επιλέχθηκε η γνωστή Αμερικάνικη ποικιλία ροδιάς wonderful, η οποία συγκεντρώνει τα πιο δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά.
Πέτρος Τατούλης: Ήττα των κρατικιστικών αντιλήψεων που έχουν εγκλωβισμένες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου η καινοτόμα καλλιέργεια Ροδιού
 «Ο κανόνας που αρχίζει από τώρα να εφαρμόζεται και αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η υιοθέτηση της λογικής της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης για την καλλιέργεια ροδιών στην Πελοπόννησο, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση αυτή γιατί ενσωματώνει τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις, όπως άλλωστε τις θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. «Η πρόταση αυτή ανατρέπει, αφενός, τις κρατικίστικες αντιλήψεις, οι οποίες έχουν εγκλωβίσει τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, και, αφετέρου, ανατρέπει τις παθογένειες της οργάνωσης των αγροτικών δυνάμεων», τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί συνεταιρισμοί και ισχυρές ομάδες παραγωγών με συγκεκριμένη στρατηγική, όπως άλλωστε προβλέπει η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρόλος της Περιφέρειας σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε νέες αντιλήψεις και να καταθέσει νέες απόψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη πιστοποίησης όχι μόνο των παραγωγών φορέων, αλλά και των προϊόντων, διαφορετικά τα προϊόντα αυτά δεν θα δύνανται να έχουν εξαγώγιμο χαρακτήρα. Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον τομέα της μεταποίησης, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα εντάξει νέες ομάδες στα σχέδια βελτίωσης του αναπτυξιακού νόμου. «Παράλληλα έχουμε καταθέσει πρόταση για την κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού νόμου για τις Περιφέρειες, όπου θα ισχύουν βασικές οριζόντιες αρχές ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα στις Περιφέρειες να κατευθύνουν την ανάπτυξη εκεί που προβλέπει ο στρατηγικός τους σχεδιασμός, τη μεταποίηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου». Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή ενός πιλοτικού διαχειριστικού προγράμματος για τον έλεγχο του μικροκλίματος και των εδαφολογικών αλλαγών στη Λακωνία, καθιστώντας για άλλη μια φορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνθηκών που επηρεάζουν την παραγωγική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου