Του Αλεξη Παπαχελα
Αν οι πληροφορίες μας αληθεύουν, οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει ότι δεν θα μας διώξουν εύκολα από το ευρώ, αλλά θα μας αντιμετωπίσουν ως μια άκρως προβληματική θυγατρική που χρήζει άμεσης εξυγίανσης. Θέλουν, δηλαδή, να σταθεί στα πόδια της η χώρα, να αποκτήσει ένα λειτουργικό κράτος, αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς κ.λπ. Τώρα το γιατί γίνεται αυτή η μεταστροφή, είναι μια μεγάλη συζήτηση. Σίγουρα ο κ. Σαμαράς τους έπεισε πως θέλει να «παίξει μπάλα» σε αυτό το εγχείρημα. Ενδεχομένως να επείσθησαν ότι μια άτακτη ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ δαπανηρή και επικίνδυνη. Ισως να επικράτησε μια γεωπολιτική προσέγγιση και μια σκέψη του τύπου «μεγάλος μπελάς οι Ελληνες, αλλά δεν μπορούμε να σκεφθούμε και την Ε.Ε. χωρίς αυτούς». Μπορεί, τέλος, κανείς να μη θέλει μια ιστορία αποτυχίας, με μια Ελλάδα που μετατρέπεται αίφνης σε αποτυχημένο κράτος (failed state).
Μπορούν άραγε να τα καταφέρουν οι ξένοι εταίροι μας ή θα έχουν την τύχη των Βαυαρών εκσυγχρονιστών; Σίγουρα μας έχουν μάθει πολύ καλά. Η ακτινογραφία του ελληνικού προβλήματος που έχουν επεξεργασθεί είναι εντυπωσιακή και φτάνει βαθιά στην ανάλυσή της. Δεν περνάει μια μέρα, βεβαίως, χωρίς να εκπλαγούν από μία ακόμη ιστορία γραφειοκρατίας ή διαφθοράς και διαπλοκής. Ωστόσο, έχουν ανακαλύψει τους βασικούς πυλώνες του σάπιου συστήματος.
Είναι, όμως, δική μας υπόθεση τελικά αν θα μπορέσουμε να ξανακτίσουμε τη χώρα μας, εκμεταλλευόμενοι την πείρα και τη βοήθεια των ξένων. Η ανάμειξή τους έχει έως τώρα ταυτισθεί με αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων και τα λουκέτα. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης καταλαβαίνει ίσως το τι πρέπει να αλλάξει, αλλά μόλις ακούει τη λέξη «μεταρρύθμιση» ψάχνει το πορτοφόλι της να δει αν της λείπουν και άλλα λεφτά για να βγάλει το μήνα. Πίσω από τις εύλογες αντιδράσεις οχυρώνονται όλοι οι λάτρεις της αδράνειας και τα συμφέροντα που ανθούν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και του διοικητικού χάους. Οι πολιτικοί πάλι που έχουν το κουράγιο να πουν δημοσίως ότι πρέπει να αλλάξουν Α, Β, Γ, όχι επειδή πιέζει η τρόικα αλλά επειδή είναι καλό για τους Ελληνες, είναι ελάχιστοι. Ετσι βυθιζόμαστε στο τέλμα. Μακάρι να βρισκόταν ένας τρόπος να αποφασίζαμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε εκ θεμελίων αυτόν τον τόπο σαν να μην υπήρχε η τρόικα, για την Ελλάδα και μόνο ρε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου