Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών
Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αξιολογηθεί με τον μεγαλύτερο συντελεστή σε κάθε κατηγορία μπορεί να πληρώσει το χρέος του σε 26 δόσεις. Ομως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.
Περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. ως ακολούθως:
Δεύτερη ευκαιρία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.
Κ. Τσαχάκης – Μ. Βουργάνα
ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Στα 80 – 100 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία δόση
Το πλαφόν των 300 ευρώ ως ελάχιστη μηνιαία καταβολή, που καθιέρωναν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, κρίθηκε υψηλό στην παρούσα συγκυρία.
Ετσι εξετάζεται το ενδεχόμενο και για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξης των 80-100 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες οι οποίοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και αφήνουν απλήρωτους φόρους και τέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα αρχικά είχε αντιρρήσεις, τελικά όμως πείστηκε ότι χωρίς ρύθμιση απλώς θα αυξάνονται κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ουσιαστικά το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει πλέον μια μόνιμη ρύθμιση, που δεν θα «κλείνει» θέτοντας χρονικά περιθώρια για να υπαχθεί κάποιος σε αυτήν ώστε να κερδίσει τα ευεργετήματα, αλλά αντίθετα οποιαδήποτε στιγμή θα μπορεί κανείς να ενταχθεί, ακόμη κι αν είχε κατά το παρελθόν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε.
Ηδη από την αρχή του έτους οι «νέες» ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις και έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (νέα και παλαιά) υπερβαίνουν τα 54 δισ. ευρώ.
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# φορολογία
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου