Στα ύψη παραμένουν οι τιμές, σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες παρά την σημαντική πτώση που καταγράφει ο πληθωρισμός τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Από το Μάιο του 2010 που υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο, οπότε και ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 5,4%, τον Σεπτέμβριο κατρακύλησε στο 0,9%.
Το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το κόστος στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 63,4%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 49,1%, στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 21,3%, στη βενζίνη κατά 19,8%, στη ζάχαρη κατά 24,9%, στα ψάρια κατά 13,9%, στα γαλακτοκομικά και στα αβγά κατά 5,5%, στα σκληρά τυριά κατά 4,6%, στα αλλαντικά κατά 4,1%, στα δημητριακά κατά 3,2% στα κρέατα κατά 3%, όσο και στο ψωμί.
Και αυτά είναι μόνο τα επίσημα στοιχεία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, οι αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, μόνο για το 2012 είναι πολλαπλάσιες του πληθωρισμού και φτάνουν ακόμη και το 40%.
Αυξήσεις - φωτιά οι οποίες έγιναν σε μια περίοδο όπου οι μισθοί έχουν μειωθεί περίπου κατά 30% κατά μέσο όρο και έπεται συνέχεια με την υπογραφή του νέου μνημονίου, ενώ η κατανάλωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Είναι, μάλιστα, απορίας άξιο πως γίνεται η Ελλάδα να είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, την στιγμή που οι αποδοχές των Ελλήνων είναι οι χαμηλότερες σε όλη τη Ε.Ε., ακόμη και από αυτές που παίρνουν οι πολίτες της Πορτογαλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο μνημόνια που έχουν ήδη υπογραφεί μέχρι σήμερα, αλλά και αυτό που πρόκειται σύντομα να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνουν δεκάδες μέτρα που αν υλοποιούνταν θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την απαγκίστρωσή της από τις στρεβλώσεις.
Ωστόσο, όπως και πολλά άλλα μέτρα, έτσι και αυτά δεν εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά να παραμένει μη ανταγωνιστική και η ακρίβεια να συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών.
Οι καταναλωτές στρέφονται πλέον ολοένα και περισσότερο στην αγορά φθηνότερων προϊόντων, όπως είναι αυτά της ιδιωτικής ετικέτας που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πωλούνται ακόμη και στην μισή τιμή σε σχέση με τα επώνυμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου