Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη πανηγύρισε την εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών η ενορία του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, στο Ιστορικόν παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών , γνωστό στους Καλαματιανούς ως «Ταξιαρχάκης», το οποίο βρίσκεται επί της Πλατείας Μαυρομιχάλη.
Το Παρεκκλήσιον κτίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας από την οικογένεια Μπενάκη και βρισκόταν σε επαφή με τον πύργο της οικογενείας, ο οποίος καταστράφηκε μετά τα Ορλωφικά.με βάση ιστορικές μαρτυρίες και την τοιχοποιία, όπως αποκαλύφθηκε μετά την καθαίρεση των επιχρισμάτων.
Από γραπτές πηγές γνωρίζουμε ότι ανακαινίσθηκε πρωτίστως από την Πεντζεχρούλα Μπενάκη το 1836.
Πραγματοποίηση οικοδομικής παρέμβασης μαρτυρείται από επιγραφή που υπήρχε στην εικόνα της Θεοτόκου σύμφωνα με τον Δ. Δουκάκη: «Δέησις της δούλης του Θεού Παντζεχρούλας Μπενάκη και των τέκνων αυτής Παναγιώτου και Λυμπερίου συν ταις συζύγοις αυτών και των τέκνων αυτών, ανεκαινίσθη ο ναός ούτος δια δαπάνης αυτών 1836 μαΐου 28 ». Η δε εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έφερε την επιγραφή: «Δέησις των δούλων του Θεού Αντωνίου Μαυρομιχάλη και της συζύγου Μαρίας Μπενάκη, εζωγραφήθη δια δαπάνης των. 1836».
Νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία στις όψεις του υποδεικνύουν μία δεύτερη οικοδομική φάση του μνημείου τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με δίρριχτη στέγη, νεοκλασικά στοιχεία στα ανοίγματα και το διάκοσμο, έκκεντρα τοποθετημένη τρίπλευρη αψίδα και μονόλοβο κωδωνοστάσιο στη Β.Α. γωνία.
Εφημέριος του Ναού χρημάτισε ο Γρηγόριος Κουλουμβάκης, ιεροδιάκονος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας Χρυσάνθου Παγώνη. Ο Κουλουμβάκης φυλακίστηκε στην Τρίπολη το 1821 μαζί με άλλους αρχιερείς και προεστούς. Μετά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, χειροτονήθηκε ιερέας και λειτουργούσε επί πολλά χρόνια στους Ταξιάρχες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου