Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας εκφράζει τη έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας και καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν την συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή, αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς. Η ιατρική συνταγή είναι η γραπτή εντολή του ιατρού προς τον αδειούχο φαρμακοποιό,
για την διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου και των οδηγιών (δοσολογικό σχήμα και διάρκεια) με μοναδικό σκοπό την θεραπεία του ασθενούς. Η εντολή αυτή είναι ένα ενυπόγραφο επίσημο έγγραφο του θεράποντα ιατρού, του μοναδικού και υπεύθυνου για την θεραπεία του ασθενούς.
Είναι επίσημο έγγραφο με νομικές ευθύνες. Ακόμα και ο ίδιος ο γιατρός αν χρειαστεί αλλαγή η συνταγή του, την πιστοποιεί ενυπόγραφα και με τη σφραγίδα του. Η εφαρμογή του Νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Δημόσια Υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο για την σωστή θεραπεία του ασθενή το φθηνότερο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά φάρμακο της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας αναλογιζόμενος την τεράστια ευθύνη που φέρει για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καλεί τα μέλη του να συνταγογραφούν ως εξής: Εφόσον στις συνταγές απαλειφθεί το πεδίο <<προτεινόμενη θεραπεία>> να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρούν αναγκαίο για τον ασθενή τους με την εμπορική του ονομασία στο πεδίο <<οδηγία>>.
Προσθέτοντας είτε ηλεκτρονικά είτε με σφραγίδα ότι <<ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής >>. Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά τη θέση μας ότι τασσόμεθα υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας. Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους. Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές λίστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου