Pages

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Δεν δίνεται παράταση για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτω του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χ. Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί στο MEGA.
Ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε μερικές ημέρες παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που κανονικά λήγει σήμερα τελευταία ημέρα του έτους. Με δηλώσεις του , στην τηλεόραση του Σκαι, σημείωσε πως η επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε 1-2 ώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο η πληρωμή των τελών θα παραταθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας . Ήδη , το 80% των πολιτών που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας έχει προχωρήσει στην εξόφλησή τους. Μόνο την Παρασκευή, όπως είπε ο κ.Θεοχάρης , 860.000 προσήλθαν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας , δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης σε μια ημέρα. Επίσης μέχρι εκείνη την ημέρα 80.000 περίπου κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία. Πέρυσι τις είχαν καταθέσει περίπου 100.000 .

Παραμένει στην θέση του για βόλεμα και ο Πέτρος κατσιλιέρης

Από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώνονται τα εξής:Ανανεώνεται η θητεία των Προέδρων και Διευθύνοντων Συμβούλων στους παρακάτω οργανισμούς: Αττικό Μετρό ΑΕΠρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Χρήστος Τσίτουρας Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ): Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Πέτρος Κατσιλιέρης. Επίσης ανανεώνεται η θητεία των Προέδρων στους παρακάτω οργανισμούς: Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ): Πρόεδρος ο κ. Μάριος Καμχής ΕΥΔΑΠ Παγίων: Πρόεδρος ο κ. Μηνάς Σταυρακάκης Ενω,νέος Πρόεδρος στο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Παλαιστής. Ο κ. Παλαιστής είναι γεννημένος το 1951. Ειναι απόφοιτος της Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και είναι αξιωματικός εν αποστρατεία. Έχει πτυχίο του οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και είναι κάτοχος Master του Πανεπιστημίου N.P.S. των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος Α-Β ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης από το 2002 έως το 2004 και από το 2005 έως το 2010 ήταν αντινομάρχης μεταφορών – επικοινωνιών Θεσσαλονίκης. Σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς υπήρξε ανασυγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μηταράκης και Τατούλης στο Ναύπλιo μετά απο ενδιαφέρον Α. Σαμαρά

Επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε χθες στην Πελοπόννησο ο υφυπουργός Ανάπτυξης με εντολή Πρωθυπουργού Επίσκεψη εξπρές στο Ναύπλιο πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον διευθύνων σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Γρηγόρη Δούνη. Κατά την επίσκεψη στο Ναύπλιο είχαν συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Κωστούρο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Μετά την μικρή σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Αμφιτρύων» επισκεφθήκαν την περιοχή της Ακροναυπλίας και της Αρβανιτιάς για να δουν από κοντά την προς αξιοποίηση περιουσία του Ελληνικού δημοσίου. Ο υφυπουργός και ο περιφερειάρχης δεν θέλησαν να ανακοινώσουν κάτι αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν, όπως είπαν, οι σχεδιασμοί του υπουργείου για την αξιοποίηση των ελληνικών ακινήτων.

“Δεν περνά στην Πελοπόννησο ο μηδενισμός του ΣΥΡΙΖΑ”

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Xθες το βράδυ, στην Τρίπολη, το περιφερειακό συμβούλιο πήρε μία βαθειά πολιτική απόφαση. Πλειοψηφικά πέρασε πολιτικό ψήφισμα το οποίο καταγγέλλει την δράση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κκ.Πετράκου,Ζαχαριά και Κοδέλα, ως εχθρική απέναντι στην Πελοπόννησο και την ανάπτυξη. Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για την λαϊκίστικη στάση των βουλευτών οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν μεγάλα έργα για την περιφέρεια και να κόψουν πόρους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Οι τρείς βουλευτές με ερωτήσεις στην Βουλή προσπαθούν να αφαιρέσουν αρμοδιότητες και πόρους απο την περιφέρεια και να πλήξουν προσωπικά τον περιφερειάρχη. Η αντιπεριφερειάρχης κα. Νικολάκου στην εισήγησή της ήταν καταπέλτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών της Πελοποννήσου και κυρίως του Θανάση Πετράκου και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κάθε εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ερωτήσεις για την Περιφέρεια σε υπουργούς και να μην ενδιαφέρεται να μάθει τι ειπώθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημείωσε δε πως οι επερωτήσεις που γίνονται έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για "ξεπέρασμα ορίων" και για "παραπλάνηση και ψεύδη με στόχο να δημιουργηθεί ανασφάλεια και φόβος στους πολίτες". Ο ίδιος ο κ.Τατούλης σημείωσε με έμφαση,πως όσο τον χτυπά ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει και πιο δυνατός και έκανε λόγο για σύγκρουση δύο πολιτικών κόσμων... "Δεν θα περάσει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο" ήταν ο επίλογος του ψηφίσματος Το ψήφισμα ψήφισε η πλειοψηφία, ενώ η αντιπολίτευση του κ.Δράκου ψήφισε λευκό. Απεχώρησε απο την ψηφοφορία ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Πατσαρίνος.

Θέλει να κάνει την Πελοπόννησο την “Σίλικον Βάλεϋ” της Μεσογείου

Η περιοχή που, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη, άλλαξε τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες είναι η Σίλικον Βάλεϋ. Η γνωστή «Κοιλάδα του Πυριτίου» είναι μεν μια πραγματική περιοχή, είναι όμως και ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης. Η περιοχή που μάς έχει δώσει την βιομηχανία ημιαγωγών, τα τσιπάκια, τους προσωπικούς υπολογιστές, το Ίντερνετ και το Google,πέρα απο μύθος είναι και ένας στόχος για χώρες σαν την δική μας που η καινοτομία και η εφευρετικότητα βασανίζονται απο την γραφειοκρατία και το Σοβιετικού τύπου κράτος. Το µοντέλο της Silicon Valley που αξιοποιεί τη νεανική επιχειρηµατικότητα και τους αποφοίτους των πανεπιστηµίων σχεδιάζει να προσαρµόσει στα ελληνικά δεδοµένα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Μετά την υπογραφή του μνημονίου τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης και του πανεπιστημίου Πελοποννήσου με στόχο τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας πάνω στις τηλεπικοινωνίες και την ανταλλαγή επιστημόνων από τις δύο περιφέρειες, Πελοποννήσου και Λένινγκραντ., ο περιφερειάρχης έχει σχεδιάσει το επόμενο μεγάλο βήμα. Η συνεργασία της Πελοποννήσου με τον Ρώσσο Νομπελίστα Ζορές Αλφιόροφ, μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Ρωσίας και Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης,αποτελεί ένα διεθνές διαβατήριο για την Πελοπόννησο στον τομέα των επιστημών. Πολύ σύντομα ο κ.Τατούλης θα ανακοινώσει την δημιουργία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, το οποίο θα δίνει και πιστοποίηση. Πρόκειται για μία δύσκολη ιδέα που θα χρειαστεί να υπερβεί πολλά εμπόδια, αλλά αν υλοποιηθεί θα βάλει την Πελοπόννησο στον διεθνή χάρτη της έρευνας και των επιστημών, με ανυπολόγιστα οφέλη για τον τόπο μας και την εθνική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι στην Πελοπόννησο ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα,Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια καθώς και την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος στην ασυλία των επωνύμων και στην ατιμωρισία των ισχυρών

- Απολογισμό της χρονιάς που πέρασε κάνει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα- Στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής για "επώνυμους" και "ισχυρούς" την ώρα που ο πολιτικός κόσμος "βράζει" μετά τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ- "Κόβουμε τα δεσμά με ό,τι μας κράταγε πίσω", γράφει ο Αντώνης Σαμαράς

- Επανεκκίνηση της οικονομίας με επενδύσεις και θέσεις εργασίας και την αποκατάσταση των αδικιών με προτεραιότητα στους αδύναμους οι στόχοι για το 2013
«Τη χρονιά που πέρασε, διαψεύσαμε τις χειρότερες προσδοκίες για την Ελλάδα. Τη χρονιά που αρχίζει θα ξεπεράσουμε τις καλύτερες προσδοκίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες» γράφει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο.
Ο πρωθυπουργός μιλά μεταξύ άλλων και για τερματισμό της ασυλίας των "επωνύμων" και του καθεστώτος ατιμωρησίας των ισχυρών. Ένα μήνυμα που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς έρχεται την ώρα που ο πολιτικός κόσμος συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για την αλλοίωση που φέρεται να έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ, βγάζοντας τα ονόματα συγγενικών του προσώπων.
Κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και λέει πως η φετινή Πρωτοχρονιά είναι διαφορετική από τις άλλες γιατί δε γίνει απλά ένας "σκέτος" απολογισμός αλλά "κόβουμε τα δεσμά με ό,τι μας κρατεί πίσω" και "ετοιμάζουμε άλματα στο μέλλον".
Όσο για τους στόχους του 2013; Η επανεκκίνηση της οικονομίας με επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και η αποκατάσταση των αδικιών με προτεραιότητα στους αδύναμους, ιδιαίτερα στην Υγεία, την Παιδεία και τη φορολογία.
Καταλήγει λέγοντας: "Ενωμένοι αποφύγαμε τα χειρότερα. Ακόμα πιο ενωμένοι, θα πετύχουμε τα καλύτερα".

«Ζεστάθηκε» η κίνηση τα Χριστούγεννα

Ικανοποιητική σε σχέση με τις αρχικές «παγωμένες» εκτιμήσεις, δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής δυσχέρειας των Ελλήνων, θεωρείται η τουριστική κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπήρξε κινητικότητα την τελευταία στιγμή, βοήθησε ο καιρός, αλλά και το τετραήμερο, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης φάσης των εορτών.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην μετακίνηση συνέβαλλε και το γεγονός ότι «όλα τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν ανοιχτά», ενισχύοντας τις προτιμήσεις για τους προορισμούς κοντά σε αυτά. Ευνοημένοι επίσης ήταν οι προορισμοί κοντά σε αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς η βενζίνη είναι πλέον ένα «ανελαστικό έξοδο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, συμπληρώνοντας ότι από πλευράς καταλυμάτων, οι τιμές ήταν μειωμένες αισθητά για να προσελκύσουν επισκέπτες. Πεσμένη ήταν η κίνηση προς το εξωτερικό, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να παρουσιάζουν φθηνοί προορισμοί, όπως το Μπάνσκο, το οποίο φαίνεται να πήρε μερίδιο από την κίνηση της Δυτικής Μακεδονίας. Οι Ελληνες που επέλεξαν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων ήταν περισσότεροι από πέρυσι κατά 25%, με βάση τα στοιχεία από τις εθνικές οδούς, αναφέρει ο κ. Τελώνης. Ωστόσο η έξοδος δεν συνδυάζεται απόλυτα με την παραμονή στα καταλύματα, καθώς πολλοί κατευθύνθηκαν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και εξοχικά στην περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες περιοχές παρουσίασαν υψηλές πληρότητες, όπως η Αράχωβα που έφθασε σε ποσοστό 90%, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας κ. Ι. Γεωργακός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πολύ καλή επίδοση του προορισμού. Ο ίδιος τονίζει την υψηλού επιπέδου υποδομή και υπηρεσίες της περιοχής, καθώς και το ότι οι τιμές είναι κατά 30% χαμηλότερες από το 2011. Παράλληλα προσθέτει ότι και για την Πρωτοχρονιά η πληρότητα ανέρχεται σε ποσοστό 80%. Το 90% άγγιξε και η πληρότητα στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων, από 65% – 70% που ήταν μια εβδομάδα πριν τις γιορτές, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κ. Δαφαλιάς.

Οι …επιδόσεις των Ρομά και η ανάγκη για ασφάλεια στους πολίτες!‏

Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα 
 Η παραβατικότητα χτυπάει “κόκκινο” στην περιφέρεια , ενώ μετά το πρωτοφανές περιστατικό ξυλοδαρμού πολιτών στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης από μερίδα αθιγγάνων, η συνέχεια υπήρξε ιδιαιτέρως απογοητευτική, με την ολοκληρωτική καταστροφή μίας θερμοκηπιακής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας. Στο διάστημα αυτό, συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό οι κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, αγροικίες καθώς και οι κλοπές σε δημόσιο υλικό και υποδομές. Κάποιοι ως φαίνεται,έχουν επιδοθεί ανενόχλητοι στο πλιάτσικο και τις δολιοφθορές. Η ειδησεογραφία κατέγραψε σήμερα πως στην Κορινθία ομάδες αθιγγάνων ξήλωσαν τις νέες σιδηρογραμμές- ράγες του τραίνου- και τα ξύλινα υποστυλώματα των γραμμών, εκμεταλλευόμενοι την παύση του δρομολογίου του τραίνου της γραμμής Κόρινθος-Άργος- Ναύπλιο-Τρίπολη-Καλαμάτα. Στην περιοχή μας,πληροφορίες θέλουν να έχει κλαπεί σχεδόν ολοσχερώς η μεταλλική γέφυρα του ποταμού Τζάνε, που είχε αφεθεί αδιάφορα από την Πολιτεία στο έλεος των κάθε λογής πλιατσικολόγων! Οι ενδείξεις για τα περισσότερα από αυτά οδηγούν σε εγκληματίες,προερχόμενους από τη φυλή των Ρομά. Χαμένοι μέσα στη φτώχεια , τη μιζέρια και την αγραμματοσύνη τους, αγνοώντας τους κανόνες που διέπουν μία σύγχρονη κοινωνία , επιτείνουν το πρόβλημα της ανασφάλειας που έχει αρχίσει και επηρεάζει τη ζωή των πολιτών. Περιουσίες χάνονται, ζωές τσαλακώνονται, από τη δράση των αδίστακτων εγκληματιών , που δυστυχώς γαλουχούνται στη δική τους κοινωνία με τη νοοτροπία, πως η κλοπή δεν είναι επιλήψιμη και πρέπει κι αυτοί να ζήσουν, άσχετα αν ότι αρπάζουν δεν τους ανήκει. Το ζήτημα όμως είναι άλλο κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Για όσα κλέβουν οι κάθε λογής εγκληματίες από τους πολίτες, κάποιοι τους δίνουν χρήματα, τα αγοράζουν ή ακόμη τους καθοδηγούν στην απόκτηση της λείας τους. Κάποιοι αγοράζουν τα καπάκια των αποχετεύσεων, τις ράγες των τραίνων, τα σιδερένια δοκάρια της γέφυρας κλπ κάποιοι αγοράζουν το χαλκό, κάποιοι τα γεωργικά μηχανήματα κάποιοι τα λοιπά λάφυρα! Εκτός λοιπών της εξάρθρωσης των εγκληματικών συμμοριών, η Πολιτεία πρέπει να στραφεί σε όλους αυτούς τους …ευυπόληπτους πολίτες που ενισχύουν και ανατροφοδοτούν το έγκλημα. Μετά από τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή οφείλει η Ελληνική πολιτεία να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους της. Τα δείγματα των κινήσεων της Κυβέρνησης μέχρι τώρα, καίτοι βρισκόμαστε στον πυρήνα της καταιγίδας των οικονομικών δυσκολιών, δείχνουν ότι ένα συμμάζεμα επιτέλους γίνεται. Ότι υπάρχει η διάθεση να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο της διαφθοράς και να πληρώσουν όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν αρνητικά την καθημερινότητά μας. Μένει να οργανωθεί καλύτερα ο κατασταλτικός μηχανισμός της πατρίδας μας και να αφεθεί η Ελληνική Αστυνομία να παράξει πραγματικό έργο στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Φυσικά να μην παραβλέψουμε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την κοινωνία των Ρομά , η περιθωριοποίηση των οποίων γυρίζει μπούμερανγκ στο κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια της “υποτιθέμενης” Δημοκρατίας που ζήσαμε, μας οδήγησαν στην αναγκαιότητα της πιο ενεργούς συμμετοχής της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας,για να διαφυλάξουμε ότι με κόπο και ιδρώτα αποκτήσαμε.

Την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου λήγει οριστικά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού.Για την απογραφή είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου. Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ υπενθυμίζει επίσης, ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται την αναστολή της καταβολής της σύνταξης.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ενίσχυση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Tην αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Σκοπός του προγράμματος, όπως αναφέρει και το υπουργείο, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης: «Αφήνουμε το 2012 με την επιτυχή έκβαση της αποδέσμευσης κοινοτικών πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ υπέρ της χώρας. Η έγκριση πληρωμής επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το υπουργείο, για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα «Κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. «Το Υπουργείο Εργασίας», πρόσθεσε, «μέσα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, επικεντρώνει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η μεθοδικότητα και η συνέπεια των ενεργειών του υπουργείου μας αλλά και η πλήρης ανταπόκριση στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα θέσπισης θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, έκδοσης υπουργικών αποφάσεων καθώς και στις απαιτήσεις του σχετικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης διεθνούς κύρους, οδήγησε στην άρση των εμποδίων συγχρηματοδότησης και στην αποδέσμευση των παραπάνω πόρων.». «Με άλλα λόγια κέρδισε η χώρα μας σημαντικούς πόρους που για κάποιους ήταν προεξοφλημένο ότι θα τους χάσουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Αποκάλυψη: Χαβάη-Καλαμάτα σε 45′

ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ BEST TV Ήταν από τις πιο συγκινητικές και αξιόλογες στιγμές της ενημέρωσης που κλείνει για το 2012. Συγκίνηση να μιλάς με έναν Έλληνα στην Silicon Valley στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να σε γεμίζει με ρίγος για την αξία των όσων σου αναφέρει και με υπερηφάνεια εθνική για τα όσα αυτός κάνει έχοντας στην άκρη του μυαλού του την χώρα μας. Και να ετοιμάζει, να προωθεί το Καλαμάτα – Χαβάη σε 45 λεπτά!!!!!!!! μέσω διαστήματος…
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…Εδώ και λίγους μήνες το Curiosity «αλωνίζει» στον Άρη. Στη NASA βρίσκονται όλοι επί ποδός και με αγωνία μελετούν όλα τα στοιχεία που στέλνει το ρομποτικό όχημα. Στην ομάδα της ΝΑSA είναι και ένας Έλληνας, ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, Kαθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης και συνεργάτης της NASA στις αποστολές της για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος μίλησε τόσο για το μεγαλύτερο εγχείρημα μέχρι στιγμής στον Κόκκινο Πλανήτη όσο και για τα δικά του σχέδια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού δορυφόρου βάζοντας τα… Greek Minds at Work. Τα όσα μας ανέφερε για τον Άρη εκπληκτικά σε αξία για τις μεθόδους, τα στοιχεία και τις αναλύσεις που γίνονται και που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμη. Επόμενος στόχος η Αφροδίτη για την οποία ήδη τα στοιχεία από τις Ρωσικές αποστολές είναι άκρως ενδιαφέροντα για το θέμα της ύπαρξης μικροζωής. Όμως το εντυπωσιακό των όσων συζητήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST με φιλοξενούμενο μέσω skype τον ξεχωριστό αυτό Μεσσήνιο, είναι πως υπάρχει σε εξέλιξη ένα project (με την ομάδα του στη χώρα μας) που μπορεί να τρέξει στην Καλαμάτα και τον αερολιμένα της με κορυφαίες εταιρίες να χρησιμοποιούν τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως σημείο αναχώρησης για αεροδιαστημικά ταξίδια. Μην νομίσετε πως είναι… μακρινό όνειρο, ήδη όπως ανέλυσε το ενδιαφέρον στον ιδιωτικό τομέα είναι σε υψηλό σημείο με 5 εταιρείες να τρέχουν τον διαστημικό τουρισμό, που είναι για πλούσιους, αλλά εξασφαλίζει το απίστευτο Καλαμάτα – Χαβάη σε 45 λεπτά. Είπατε τίποτα; Με σχεδιασμό και φυσικά επέκταση και εκσυγχρονισμό του αερολιμένα όλα είναι δυνατά μέσω της… ιδιωτικής πρωτοβουλίας σημείωσε ο Καθηγητής και τόνισε πως το συγκεκριμένο project βρίσκεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Τα όσα παράλληλα ανέφερε για τις ενέργειες πουτρέχουν σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα για τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο και τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των Ελλήνων που θα μπορούν να συνεργαζόνται, να συμβουλεύουν και να δίνουν τα… φώτα τους στους νεότερους με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα, άκρως αποκαλυπτικά. Μεταξύ άλλων και τα όσα πρέπει να γίνουν από τους Έλληνες που όταν ενωθούν μιλά η δύναμη της ψυχής τους συγκλονιστικά. Όλα αυτά μπορείτε να δείτε ξανά και στα αυριανά μας δελτία αναλυτικά αλλά και στο αρχείο των δελτίων ειδήσεων του σταθμού μας. Από εμάς δύο λέξεις μόνο. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε. Το βιογραφικό του. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος προσεδάφισε ή προσαρίωσε στον πλανήτη Αρη το ρομποτικό εργαστήριο Curiosity -Περιέργεια- τραβώντας τα βλέμματα όλου του Κόσμου στο υπερπέραν, έχει αίμα, όνομα, λαλιά και ψυχή ελληνική. Ονομάζεται Περικλής Παπαδόπουλος και γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1963, αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο και μετανάστεψε στην Αμερική το 1982 για να σπουδάσει Αέρο/Αστροναυτική, με ειδικότητα σε planetary exploration και hypersonics. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Stanford με διδακτορικό το 1992. Από το 1987 Εργαζόταν στο Κέντρο τις NASA στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας (NASA – Ames Research Center) για 20 χρόνια. Συμμετείχε σε διάφορες πλανητικές αποστολές συμπεριλαμβανόμενου ανάμεσα στα άλλα και του Marsh Science Laboratory (MSL).Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο San Jose της Καλιφόρνιας και εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του στη ΝΑSA ως NASA senior associate σε διάφορα πλανητικά προγράμματα και με συμμετοχή των φοιτητών του. Είναι ο ιδρυτής του Silicon Valley Space Center (SVSC) και του National Center for Advanced Small Satellite Technologies (CASST). Είναι έγγαμος και πατέρας δύο έφηβων αγοριών.

Ευχαριστήστε επιτέλους δημόσια τον Μεσσήνιο Πρωθυπουργό κ. Πετράκο

Δελτίο τύπου έστειλε πριν λίγο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς βάζοντας τα πράγματα στην Θέση τους.... για το θέμα των πυροδανείων Σήμερα υπογράφηκε απο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρναρα η ρύθμιση για τα μη εγγυημένα απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ δάνεια επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών.
Η αναγκαία αυτή ρύθμιση δίνει μια ανακούφιση στις δοκιμαζομενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ΝΟΜΟΥ μας κι αποτελεί την επισφραγιση της δέσμευσης του μέσσηνιου Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα, ο οποίος, αποδεικνύει καθημερινά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα σημαντικά ζητήματα του Τόπου μας. Δυστυχώς η Αντιπολίτευση στο νομό μας διαμέσου του κ. Πετρακου επιδιώκει, επιλεκτικα και με επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις να οικειοποιηθει την θετικη εκβαση στο συγκεκριμενο ζητημα. Του απανταμε λοιπον πως αν αναζητεί κάπου να αποδώσει τις ευχαριστίες του ας το κάνει επιτέλους δημόσια και να ευχαριστήσει τον μεσσηνιο Πρωθυπουργό της Χώρας για τις διαδοχικές του επιτυχείς παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα του ΝΟΜΟΥ μας. Περικλης Μαντας Πρόεδρος ΝΟΔΕ Μεσσηνιας

Νέοι πρόεδροι και αντιδήμαρχοι στις 6 Ιανουαρίου

Οδηγίες για την εκλογή των νέων μελών των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς στις 31/12/2012 λήγει η πρώτη θητεία. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου θα πρέπει να διενεργηθεί η εκλογή των νέων μελών για τη δεύτερη περίοδο, που αφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2013 μέχρι 31/8/2014. Η εκλογή των προεδρείων του 325 δημοτικών συμβουλίων και των μελών των επιτροπών (οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής) θα γίνει την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει την εκλογή την πρώτη Κυριακή του χρόνου.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος και στο θέμα των πυροδανείων με εντολή Πρωθυπουργού

Υπογράφηκε σήμερα το θέμα που είχαν αναγάγει κάποιοι σαν μείζων με τα πυρόπληκτα Δάνεια χωρίς την εγγύηση του δημοσίου που τα κατατάσσει και αυτά στις ευεργετικές ρυθμίσεις αυτών με την εγγύηση του Δημοσίου δηλαδή ένα χρόνο παράταση στο κεφάλαιο. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας οι τράπεζες είχαν αντιδράσει σε αυτό λόγω του ότι οι περισσότεροι οφειλέτες που δεν είχαν την εγγύηση του Δημοσίου έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και μπορούν άνετα να πληρώσουν την δόση τους αλλά η πίεση του Μεσσήνιου Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ισχυρή ώστε να υποχωρήσουν.

Σήμερα το επίδομα στους τρίτεκνους του ΟΓΑ

Σήμερα θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το επίδομα για το τρίτο παιδί, το οποίο δεν καταβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου. Το επίδομα που ανέρχεται σε 44 ευρώ το μήνα θα καταβληθεί σε 44.034 οικογένειες που το δικαιούνται. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 3.874.992 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΟΓΑ.

Επτά Έλληνες ανάμεσα στους 150 ισχυρούς της Αυστραλίας

Όλοι τους προέρχονται από το Ντάργουϊν, μια πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο Επτά ομογενείς περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 150 ισχυρότερων προσωπικοτήτων της Νorthern Territory της Αυστραλίας, τον οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Νorthern Territory News». Όλοι τους προέρχονται από το Ντάργουϊν, μια πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο. Στη 15η σειρά της λίστας βρίσκεται η οικογένεια των επιχειρηματιών Πασπάλη. Οι Πασπάλη κυριαρχούν στον κλάδο καλλιέργειας αυστραλιανών μαργαριταριών, που πωλούνται με τη φίρμα «South Sea». Η εταιρεία τους («The Paspaley Family») είναι μια από τις πλουσιότερες της Αυστραλίας. Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται φάρμες με αγελάδες, μία τοπική αεροπορική εταιρεία με 21 αεροσκάφη, ένας στόλος 120 αλιευτικών σκαφών, αλλά και ακίνητα στο Σίδνεϊ, το Ντάργουϊν, τη Νέα Υόρκη κ.α. Σε επίπεδο ομογένειας πάντα, στον κατάλογο των ισχυρότερων της συγκεκριμένης περιοχής της Αυστραλίας και στην 22η θέση ακολουθεί ο κατασκευαστής ακινήτων Τζον Χαλίκος. Τεσσαρακοστός στη λίστα είναι ο Ανδρέας Λιβέρης, που ηγείται του αμερικανικού κολοσσού «Dow Chemical» και είναι σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ακολουθούν: - Στην 66η θέση ο Άντριου Μακρίδης, επικεφαλής της εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού και νερού στην πολιτεία. - Στην 90 θέση ο επιχειρηματίας Μαρκ Μαρκέλις. - Στην 97η θέση ο Λεν Νοταράς, επικεφαλής μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος. - Στην 101η θέση ο ελληνορθόδοξος ιερέας του Ντάργουϊν Τζόελ Ξάνθος.

Τέλος στο 45 αρι σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους;

Στο «στόχαστρο» οι «μαϊμού» συντάξεις Αλλαγές στο παρά πέντε για το σχέδιο «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας με στόχο την αποδοτικότερη καταγραφή των συντάξεων και την πρόληψη της παραβατικότητας κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε για σήμερα στο υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης με στόχο την εξέταση του συστήματος.
Μέχρι στιγμής το σχέδιο προέβλεπε τη δήλωση των θανάτων και όλων των δημογραφικών αλλαγών έναντι αμοιβής σε συμβολαιογράφους προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση τα ασφαλιστικά Ταμεία και να διακόπτουν την καταβολή των συντάξεων. Τελικά εξετάζεται οι θάνατοι και οι γεννήσεις να δηλώνονται στο ληξιαρχείο, το οποίο στη συνέχεια μέσω ενός μοναδικού κωδικού θα συνδέεται με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα μεταφέρει τις δημογραφικές αλλαγές στην ΗΔΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ με τη σειρά της θα τερματίζει την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει. Για τους γάμους αναμένεται να ισχύσει η δήλωση τους στις εφορίες. Απλώς θα απαιτείται πλέον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ προκειμένου τα στοιχεία να μεταφέρονται και στην ΗΔΙΚΑ. Τα στοιχεία για τα διαζύγια θα αποστέλλουν οι εισαγγελείς στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Εσωτερικών και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ. Τα σύμφωνα συμβίωσης παραμένουν στα συμβολαιογραφεία αλλά υπάρχει πλέον η υποχρέωση να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ. Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι θα στείλει στον εισαγγελέα τα ονόματα όσων εισπράττουν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και εκτιμώνται σε περίπου 45.997 άτομα. Συνολικά τα ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 320 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι πρόκειται να διεκδικήσει στα δικαστήρια μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισέπραξαν οι «μαϊμού» συνταξιούχοι.

Περίπατος Σαμαρά στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Έναν περίπατο στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, έκανε το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς . Ο πρωθυπουργός, αφού ολοκλήρωσε την εργασία του στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε μία βόλτα πεζός, συνοδεύομενος από το διευθυντή του γραφείου του Κώστα Μπούρα και το βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ο κ. Σαμαράς περπάτησε στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας, Σόλωνος και Ακαδημίας και σε καλό κλίμα, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να ανταλλάξει ευχές με καταστηματάρχες και περαστικούς.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Καθημερινοί έλεγχοι ΣΔΟΕ για φοροπαραβάτες

Εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και καταστήματα σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας ελέγχουν αυτές τις ημέρες εξονυχιστικά πενήντα συνεργεία του ΣΔΟΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η έκδοση αποδείξεων, αλλά και δεκάδες άλλες φορολογικές παραβάσεις που αφορούν τα βιβλία εσόδων - εξόδων και τις δαπάνες. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως και τις 10 Ιανουαρίου. Σε χιονοδρομικές και νυχτερινές πίστες, εμπορικά καταστήματα και αγορές τροφίμων, ψάχνουν τους φοροπαραβάτες, περισσότερα από 50 συνεργεία ελεγκτών του ΣΔΟΕ. Ανά την επικράτεια, τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχουν τους επιχειρηματίες για αποδείξεις και απόδοση του ΦΠΑ εντός προθεσμίας. Παραμονή Χριστουγέννων, ελεγκτές του ΣΔΟΕ, έκαναν εφόδους σε 60 κέντρα διασκέδασης, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Εντόπισαν 24 παραβάτες και διαπίστωσαν 358 παραβάσεις. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται τις ημέρες των γιορτών και οι χειμερινοί προορισμοί πρώτης γραμμής. Ταβέρνες και εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ελέγχων σε περιοχές, όπως Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Αράχωβα, Άγιος Αθανάσιος, Μέτσοβο, Βέρμιο και Βασιλίτσα. Πάντως, το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες, γνώριζαν πως έρχονται εκτεταμένοι έλεγχοι, πιθανόν να συνέβαλε, σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, στο να πέσει το ποσοστό παραβατικότητας στο 25% συγκριτικά με ελέγχους προηγουμένων ετών την περίοδο των Χριστουγέννων, που έφτανε το 40%. Σε κέντρα διασκέδασης οι ελεγκτές εμφανίζονται με πολιτικά ρούχα αποφεύγοντας να γίνει η παρουσία τους αντιληπτή, ενώ σε ελέγχους εμπορικών καταστημάτων φορούν τα ειδικά γιλέκα με το σήμα του ΣΔΟΕ. Το σαφάρι ελέγχων συνεχίζεται έως και τις 10 Ιανουαρίου σε 24ωρη βάση.

Μετά την Τσακώνα αισιοδοξία και για την Ολυμπία οδό

Τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών που μετακινούνταν από και προς την Καλαμάτα μέσω Παραδεισίων, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας, στην περιοχή της Τσακώνας παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και του αναπλ. υπουργού Στ. Καλογάννη. Θα υπάρχει μόνο μία μικρή παράκαμψη στο σημείο κατασκευής της μεγάλης γέφυρας, όπου βυθιζόταν ο δρόμος. Ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα – Καλαμάτα (250 χλμ) θα μειωθεί περίπου κατά τριάντα λεπτά, στις 2 ώρες, από 2 ώρες και 30 λεπτά που είναι σήμερα.
Με την παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα αποδίδονται σε πλήρη κυκλοφορία και οι Ανισόπεδοι Κόμβοι Παραδεισίων και Κυπαρισσίας, καθώς και το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Κυπαρισσίας που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη. Η κατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, μήκους 11,5 χλμ, ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2000. Τον Φεβρουάριο του 2003 εκδηλώθηκε η ευρεία κατολίσθηση της Τσακώνας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μεγαλόπολης – Καλαμάτας. «Χαίρομαι που παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία ο δρόμος Παραδείσια – Τσακώνα. Είναι ένα έργο μάλιστα στην ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον. Με αυτό το έργο ουσιαστικά, με την εξαίρεση μιας γέφυρας, ολοκληρώνεται ο δρόμος Κόρινθος-Καλαμάτα και η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα θα είναι πια δύο ώρες. Χωρίς καμία αμφιβολία το έργο αυτό είναι ένα «ταλαιπωρημένο έργο», με την κατολίσθηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και στη συνέχεια με όποια προβλήματα παρατηρήθηκαν», δήλωσε το Σάββατο ο Κ. Χατζηδάκης μετά την παράδοση του έργου. Ο υπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωσή του, «είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας γενικότερα για τα τεχνικά έργα», εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι τους επόμενους μήνες και τα υπόλοιπα έργα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα ξεπεράσουν τα προβλήματα τα οποία έχουν και από τον Απρίλιο θα μπουν μπουλντόζες» και τόνισε: «Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με τους παραχωρησιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση διαπραγματευόμαστε με τις 43 τράπεζες, οι οποίες έχουν συμμετοχή σ’ αυτά τα μεγάλα έργα. Η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα συμβολίσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό». Από την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρο Καλογιάννης, υπογράμμισε ότι «ένα πολύ δύσκολο, από τεχνικής άποψης κομμάτι, πολύπαθο αποδίδεται στην κυκλοφορία», ενώ μίλησε για την «υπό κατασκευή πρωτότυπη γέφυρα Τ4 μήκους 400 μέτρων στην περιοχή. Του χρόνου το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη οπότε θα έχει δοθεί όλο το κομμάτι από την πλευρά αυτή στην κυκλοφορία».

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Το Πρωθυπουργικό ζεύγος με Πελοποννησιακή αρχοντιά

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Την εκτίμηση ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά «αν εργαστούμε συστηματικά η χώρα θα απογειωθεί και πάλι» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, «Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο Πρώτο».
Ο Αντώνης Σαμαράς προέταξε την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, λέγοντας ότι οι επενδύσεις θα είναι το όχημα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας, που θα οδηγήσει και σε νέες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» και ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Έλληνες. Η επιτυχία ομως έχει Πελοποννησιακό (Μεσσηνιακό και Ναυπλιώτικο) αίμα... Εντυπωσίασε η σύζυγος του πρωθυπουργού με την παρουσία της στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή των Χριστουγέννων Εντυπωσίασε όσους την συνάντησαν στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή των Χριστουγέννων, τόσο για την προσήνειά της, όσο και για το καλό γούστο στο ντύσιμό της. Ο λόγος για την Γεωργία Σαμαρά, που εμφανίστηκε στο πλευρό του συζύγου της Αντώνη Σαμαρά χθες κατά την υποδοχή των συλλόγων, που έψαλλαν τα κάλαντα στον πρωθυπουργό. Όσοι γνωρίζουν την σύζυγο του πρωθυπουργού, μιλούν για μια γυναίκα καλλιεργημένη και με ήθος. Με αστική καταγωγή, κόρη του Πελοποννήσιου επιχειρηματία Άκη Κρητικού της βιομηχανίας «Κύκνος», χαρακτηρίζεται από ευγένεια, ενώ αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα. Η όμορφη Ναυπλιώτισσα στάθηκε δίπλα στον Μεσσήνιο σύζυγό της κατά την περίοδο της πολιτικής του ερήμου. Η σύζυγος του πρωθυπουργού εκτός απο τον ίδιο έχει και άλλες δύο αδυναμίες. Τα δύο τους παιδιά. Την κόρη τους, Λένα, που σπουδάζει στο Λονδίνο πολιτικός μηχανικός, και τον μικρό γιο τους, Κωνσταντίνο, που πηγαίνει στο Κολλέγιο Αθηνών. Σήμερα, ωστόσο τον περισσότερο χρόνο της η Γεωργία Σαμαρά τον αφιερώνει στο Μπενάκειο παιδικό ίδρυμα στην Κηφισιά, όπου είναι αντιπρόεδρος. Εκεί συμμετέχει σε δράσεις για την βοήθεια των εργαζόμενων μητέρων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Δάνεια 590 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους με ευνοϊκούς όρους

Χορηγήσεις συνολικού ύψους 1,14 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους θα έχουν με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2013 μέσω των άμεσων πιστωτικών γραμμών, αλλά και της λειτουργίας του Ταμείου εγγυήσεων που χρησιμοποιεί κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την “Ναυτεμπορική”, σε πρώτη φάση με τις πιστωτικές γραμμές που αναμένεται να υπογράψει η ΕΤΕπ με ελληνικές εμπορικές τράπεζες μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν διαθέσιμες χορηγήσεις συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει από τον περασμένο Ιούλιο με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΤΕπ θα έχει ήδη ανοιχτές πιστωτικές γραμμές για δάνεια ύψους 440 εκατ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες (250 εκατ. ευρώ για Εθνική, 50 εκατ. ευρώ Παγκρήτια και 140 εκατ. ευρώ για Alpha). Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με άλλες δύο τράπεζες για νέες πιστωτικές γραμμές 75 εκατ. ευρώ στην κάθε μία, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Σ υνεπώς το συνολικό ύψος που θα έχει διαθέσει η ΕΤΕπ σε πιστωτικές γραμμές μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου από τα 440 εκατ. ευρώ φτάνουν στα 590 εκατ. Το νέο Ταμείο εγγυοδοσίας
Από την περασμένη εβδομάδα και με τη λειτουργία του από καιρού αναμενόμενου Ταμείου εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο θα χορηγήσει (μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων από την ΕΤΕπ ) δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για κεφαλαίο κίνησης και επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι πιστωτικές γραμμές ενισχύονται.
Νέο όπλο αξίας 456 εκατ.
Το οπλοστάσιο του υπουργείου Ανάπτυξης απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συμπληρώνεται και από το νέο πρόγραμμα ενισχύσεων συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί επίσημα στις 14 Ιανουαρίου μέσα από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.

Ελληνικό διαστημικό αεροδρόμιο και... Καλαμάτα - Χαβάη σε 45 λεπτά

Ήταν από τις πιο συγκινητικές και αξιόλογες στιγμές της ενημέρωσης που κλείνει για το 2012. Συγκίνηση να μιλάς με έναν Έλληνα στην Silicon Valley στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να σε γεμίζει με ρίγος για την αξία των όσων σου αναφέρει και με υπερηφάνεια εθνική για τα όσα αυτός κάνει έχοντας στην άκρη του μυαλού του την χώρα μας. Και να ετοιμάζει, να προωθεί το Καλαμάτα - Χαβάη σε 45 λεπτά!!!!!!!! μέσω διαστήματος...
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...Εδώ και λίγους μήνες το Curiosity «αλωνίζει» στον Άρη. Στη NASA βρίσκονται όλοι επί ποδός και με αγωνία μελετούν όλα τα στοιχεία που στέλνει το ρομποτικό όχημα. Στην ομάδα της ΝΑSA είναι και ένας Έλληνας, ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, Kαθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης και συνεργάτης της NASA στις αποστολές της για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος μίλησε τόσο για το μεγαλύτερο εγχείρημα μέχρι στιγμής στον Κόκκινο Πλανήτη όσο και για τα δικά του σχέδια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού δορυφόρου βάζοντας τα... Greek Minds at Work. Τα όσα μας ανέφερε για τον Άρη εκπληκτικά σε αξία για τις μεθόδους, τα στοιχεία και τις αναλύσεις που γίνονται και που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμη. Επόμενος στόχος η Αφροδίτη για την οποία ήδη τα στοιχεία από τις Ρωσικές αποστολές είναι άκρως ενδιαφέροντα για το θέμα της ύπαρξης μικροζωής. Όμως το εντυπωσιακό των όσων συζητήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST με φιλοξενούμενο μέσω skype τον ξεχωριστό αυτό Μεσσήνιο, είναι πως υπάρχει σε εξέλιξη ένα project (με την ομάδα του στη χώρα μας) που μπορεί να τρέξει στην Καλαμάτα και τον αερολιμένα της με κορυφαίες εταιρίες να χρησιμοποιούν τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως σημείο αναχώρησης για αεροδιαστημικά ταξίδια. Μην νομίσετε πως είναι... μακρινό όνειρο, ήδη όπως ανέλυσε το ενδιαφέρον στον ιδιωτικό τομέα είναι σε υψηλό σημείο με 5 εταιρείες να τρέχουν τον διαστημικό τουρισμό, που είναι για πλούσιους, αλλά εξασφαλίζει το απίστευτο Καλαμάτα – Χαβάη σε 45 λεπτά.
Είπατε τίποτα; Με σχεδιασμό και φυσικά επέκταση και εκσυγχρονισμό του αερολιμένα όλα είναι δυνατά μέσω της... ιδιωτικής πρωτοβουλίας σημείωσε ο Καθηγητής και τόνισε πως το συγκεκριμένο project βρίσκεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Τα όσα παράλληλα ανέφερε για τις ενέργειες πουτρέχουν σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα για τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο και τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των Ελλήνων που θα μπορούν να συνεργαζόνται, να συμβουλεύουν και να δίνουν τα... φώτα τους στους νεότερους με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα, άκρως αποκαλυπτικά. Μεταξύ άλλων και τα όσα πρέπει να γίνουν από τους Έλληνες που όταν ενωθούν μιλά η δύναμη της ψυχής τους συγκλονιστικά.

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Την έναρξη καταβολής των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία αφορούν σε προπληρωμή για την περίοδο από 24/12/2012 έως και 02/01/2013, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του Οργανισμού για τις παραπάνω παροχές, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά παραμένει η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας για όσους δικαιούχους έχει προσδιοριστεί η παραπάνω περίοδος κατά την έγγραφή τους.

Αυξημένη κατά 50% η έξοδος των εκδρομέων

Παρά την κακοκαιρία, αυξημένη είναι φέτος η έξοδος των εκδρομέων από την Αθήνα, για τις γιορτές των Χριστουγέννων 'Ανδρες της τροχαίας βρίσκονται στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων των Χριστουγέννων, ενώ η αύξηση των οχημάτων σε σχέση με πέρυσι φθάνει το 50%, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής.
 Τα στατιστικά στοιχειά της Τροχαίας δείχνουν πως από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα, πέρασαν συνολικά από την Αττική κέντρα με προορισμό την περιφέρεια 251.991 ΙΧ, ενώ τις αντίστοιχες ήμερες του 2011 είχαν περάσει 167.384. Ειδικότερα, από Αττική, στις 20/12 τα οχήματα εξόδου ήταν 49.120, στις 21/12 ήταν 75.211, ενώ το Σάββατο έφθασαν τις 82.388.

Ο Σαμαράς με τα προβλήματα της καθημερινότητας

Στα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας στρέφει το ενδιαφέρον του ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, καθώς -θεωρητικά- το μέτωπο με τους δανειστές έχει κλείσει και το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργος Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ότι πολλά θα κριθούν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Ο Α. Σαμαράς εκτιμά ότι εάν τώρα, με «όπλο» το μεγαλύτερο μέρος της δόσης που βρίσκεται ήδη στα κρατικά ταμεία, προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, λύσει ορισμένα μείζονα θέματα, όπως είναι η καταβολή των εφάπαξ και «κλείσει» μέτωπα όπως αυτό του ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακοποιούς, τότε θα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παράλληλα θα τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά. Για τους λόγους αυτούς, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο, με το σύνολο σχεδόν των υπουργών τούς επέστησε την προσοχή να προχωρήσουν άμεσα στις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και παράλληλα να επιδιώξουν να λύνουν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι πολλά θα κριθούν (και για τη δική του κυβέρνηση) στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Μέχρι εκείνη την περίοδο θα πρέπει να έχει περάσει το σύνολο σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών από τη Βουλή, να έχει προχωρήσει ορισμένες βασικές αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να έχει εμφανίσει τουλάχιστον δύο μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Ολα αυτά αρκούν, όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου η χώρα να μπει σε μια νέα τροχιά, να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και τέλος να δοθούν εμπράκτως πλέον δύο σαφή μηνύματα στο εξωτερικό:

«Κρυμμένος θησαυρός» του Καντάφι σε Κρήτη και Χαλάνδρι και Μεσσηνία..

Κάποιοι ψάχνουν και στην Μεσσηνία το κρυμμένο θησαυρό του Καντάφι μια και η χρηματοδότηση της έρευνα για την γραμμή Καλαμάτα Λιβύη από το Επιμελητήριο... τόσα χρόνια αλλά και η πρόταση-εμμονή τότε του πρώην προέδρου Γ. Καραμπάτου και σημερινού αφανή... προέδρου να τον ανακηρύξει διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει βάλει σε σκέψεις πολλούς που έχουν αρχίσει και ψάχνουν..
Στην αναζήτηση λιοπόν του «κρυμμένου θησαυρού» της οικογένειας Καντάφι, που ανέρχεται σε μερικές δεκάδες δισ. ευρώ, έχει επιδοθεί η επαναστατική κυβέρνηση της Λιβύης, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει και ακολουθώντας ίχνη που την οδηγούν ακόμη και στην Ελλάδα. Η λιβυκή κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για τον εντοπισμό των κεφαλαίων αυτών είτε βρίσκονται σε λογαριασμούς και επενδύσεις εταιρειών βιτρίνας, είτε έχουν επενδυθεί στην αγορά ακινήτων και οικοπέδων σε ακριβές και τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα. Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, η οποία συγκεντρώνει πλέον πληροφορίες και από πρώην στελέχη του καθεστώτος, έχει ήδη ζητήσει τις υπηρεσίες πολύ γνωστού νομικού γραφείου της Αθήνας ώστε να εντοπιστούν χρήματα που η οικογένεια Καντάφι φυγάδευσε στην Ελλάδα. Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί τέτοιες "σκοτεινές" επενδύσεις σε ένα μεγάλο οικόπεδο στο Χαλάνδρι, ένα ακίνητο στα νότια προάστια και σε πέντε μεγάλης αξίας ακίνητα στην Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται και λογαριασμοί παρένθετων προσώπων ή funds, συμφερόντων της οικογένειας Καντάφι.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου

Ἀγαπητά μου παιδιά, 
Στόν τόπο μας πού βρίσκεται σέ ἀναμονή καί ἀγωνία γιά τό μέλλον, μέ ἀνθρώπους ἐξουθενω¬μένους ἀπό τήν ἀγανάκτηση, τήν ὀργή καί τήν ἀνήμπορη ἐφιαλτική ἄμυνα, καί ὁ πανικός τῆς ἀβεβαιότητας στιγματίζει τήν καθημερινότητα τῆς ζωῆς, μέσα ἀπό ἕναν ἀγῶνα γιά ἁπλῆ ἐπιβίωση, ἡ Ἐκκλησία προβάλλει τήν ἑορτή τῶν Χριστουγέννων καί μᾶς καλεῖ νά γιορτάσουμε καί πάλι. Στή χώρα μας, ὅπου ἡ οἰκονομία διέρχεται τό δικό της δύσκολο δρόμο, κουρασμένη ἀπό τίς συνεχεῖς οἰκονομικές καί κοινωνικές μεταπτώσεις καί ἀπό τήν ἀβουλία τῶν ξένων νά δώσουν τίς δόσεις τῶν δανείων, γιορτάζουμε καί πάλι τά Χριστούγεννα, τά ὁποῖα ἔρχονται γιά νά μᾶς θυμίσουν ὅτι προτεραιότητα πλέον ἔχει ἡ ζωή καί ὁ ἄνθρωπος. Ὁ Χριστός γεννᾶται σήμερον καί ἡ Παρθένος σήμερον τόν Ὑπερούσιον τίκτει καί οἱ μάγοι σήμερον τά δῶρα προσφέρουσι καί οἱ ποιμένες δοξάζουσι, γιά νά μᾶς ὑπομνήσουν τήν ἀνάγκη τῆς συνεχοῦς διάρκειας τῆς ἐλπίδας στήν ἴδια τή ζωή μας, ὡς μία συνεχῆ δηλαδή παρουσία τοῦ νέου τρόπου ζωῆς, τήν ὁποία πολιτεύεται ὁ Χριστός στό σπήλαιο τῆς Βηθλεέμ. Στήν κούραση πού προκαλεῖ ὁ ἀγῶνας γιά ζωή, ὅπου ἡ θλίψη καί ἡ οἰκονομική ὕφεση χαρακτηρίζουν τά φετινά νοικοκυριά πολλῶν οἰκογενειῶν, ἀλλά καί τή μιζέρια τοῦ χριστουγεννιάτικου τραπεζιοῦ ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων δίνει τήν ἐλπίδα καί τή δύναμη γιά ζωή, γι’ αὐτό μᾶς καλεῖ μέ βεβαιότητα νά ἑορτάσουμε τή Γέννηση τοῦ Χριστοῦ. Τά κάλαντα εὐαγγελίζονται αὐτήν τήν μεγάλη χαρά, οἱ καμπάνες καί οἱ ὁλόφωτες Ἐκκλησίες αὐτή τήν χαρά μηνύουν. Ὅλα εἶναι γεμᾶτα μέ τή χαρά τῆς ζωῆς, παραμένει ὅμως ἀκόμη ἀναπάντητο ἕνα «γιατί ... ». Ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων δέν ἀπαντᾶ στό «γιατί».
Τό προσεγγίζει ὅμως μέ ἕναν ἄλλο τρόπο. Προβάλλει τήν προτεραιότητα τῆς ζωῆς, ὄχι τόν τρόπο τῆς ἁπλῆς ἐπιβίωσης. Διακηρύσσει τήν βεβαιότητα τῆς ἐλπίδας, ὡς μία διαδικα¬σία δυναμική καί ἀγωνιστική, μέ σκοπό τή διατήρηση καί διαιώνιση τῆς ζωῆς, ὄχι μόνο σήμερα ἀλλά καί πάντα. Ἐνισχύει τόν ἄνθρωπο προκειμένου νά προσφερθεῖ ἀγαπητικά καί θυσιαστικά πρός τόν ἄλλον, μέσα ἀπό μία διαδικασία αὐταπάρνησης, "κενωτικῆς" διάθεσης καί προσφορᾶς, πνευμα¬τικῆς καί ὑλικῆς. Ἀποκαλύπτει τό πραγματικό περιεχόμενο τῆς ζωῆς, ὡς συν-βίωσης καί κοινωνίας, ἀφοῦ ἡ πραγματική διάσταση τῆς ζωῆς εἶναι ὀργανικά συνδεδεμένη μέ τόν Θεόν καί μέ τόν συν-Ἄνθρωπο, γιατί μόνον ἔτσι ἡ ζωή καθίσταται, ὡς "ὄντως ζωή". Γι’ αὐτό τελικά εἶναι ὅλα γεμᾶτα μέ τή χαρά τῆς ζωῆς καί τήν ἐλπίδα τῆς προσδοκίας. Γι’ αὐτό οἱ ποιμένες ἀγραυλοῦν, ὁ ἀστήρ μηνύει, οἱ μάγοι προσφέρουν, οἱ ἄγγελοι ὑμνοῦν καί οἱ ἄνθρωποι δοξολογοῦν : "Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνῃ καί φωτίσαντι τῷ κόσμῳ". Καλά καί εὐλογημένα Χριστούγεννα, μέ ἀγάπη, δύναμη καί προσδοκία γιά ἕνα καλύτερο αὔριο, γιά ἕνα νέο ἔτος 2013 γεμᾶτο ἐλπίδα καί εὐτυχία, ὥστε νά γίνει ἡ ἀπαρχή τῆς "νέας βιοτῆς".

Τον Ιανουάριο η συνάντηση με τον Σαμαρά για την Ολυμπία Οδό

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για την Ολυμπία Οδό στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την επιτροπή που συγκροτήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και την οποία αποτελούν ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας. Ο Ηλείος Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας έλαβε χθες τη δέσμευση από τον πρωθυπουργό στην συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ.Τζαβάρας εμφανώς ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που επέδειξε ο πρωθυπουργός έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα (σς.χθες) στις 2.30 το μεσημέρι συναντήθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Του έθεσα το ζήτημα σχετικά με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού και του ανέπτυξα τις καταστρεπτικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ηλεία η ματαίωση της κατασκευής του τμήματος Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα. Τόνισα σε κάθε περίπτωση η επικείμενη περίοδος της ανάπτυξης του τόπου θα ξεκινήσει χωρίς την Ηλεία να μπορεί να προβάλει και να αξιοποιήσει τα συντριπτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει για την τουριστική και γεωργική ανάπτυξη. «Μόνο η Ηλεία δεν θα διαθέτει αυτοκινητόδρομο από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και επομένως κανένας επενδυτής δεν θα προτιμήσει να κάνει επενδύσεις στο νομό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται από το Κράτος άνισες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Πελοποννήσου με μειονεκτούσα την Ηλεία παρόλο που διαθέτει τα περισσότερα πλέον πλεονεκτήματα.

''Με την πόλη δεν παίζουνε...'' είπε ο Νίκας και ζητά εγγράφως εξηγήσεις

Εξηγήσεις για την εξέλιξη που έχει να κάνει με το... στοπ που μπαίνει στην ανάπλαση του προλιμένα αναμένεται να ζητήσει ακόμη και από τους φορείς των οποίων οι εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του λιμενικού Ταμείου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. '' Θέλω να ξέρω και να ξέρουν και οι καλαματιανοί.
Εάν ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ψήφισε ως πρόσωπο ή ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, εάν ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου ψήφισε ως πρόσωπο ή ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου κι εάν ο Λιμενάρχης ψήφισε ως πρόσωπο ή ως αξιωματικός με συγκεκριμένες εντολές να καταψηφίσει την μελέτη και την προοπτική προγραμματικής σύμβασης...'' Ο κ. Νίκας σημείωσε πως έμφαση στην συνέχεια ''...ούτε με την πόλη παίζουμε, ούτε με τις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται, ούτε με την προοπτική χρηματοδότησης έργων σε κρίσιμες περιοχές της πόλης. Θα ρωτήσω επισήμως και γραπτώς μόνοι τους τις έριξαν τις ψήφους ή πήραν εντολές για να το κάνουν. Δεν θα το αφήσω έτσι. Τελεία και παύλα''.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Έκοψαν την κορδέλα για δρόμο με πόρους της Ε.Ε. και με διόδια...

Ο ΔΡΟΜΟΣ Παραδείσια-Τσακώνα έπρεπε να ήταν έτοιμος από την εποχή Σουφλιά, τώρα πανηγύριζαν για την κορδέλα και την καθυστέρηση δεδομένου ότι το έργο υλοποιείται από πόρους της Ε..Ε, ενώ ο δρόμος ολόκληρος θα είναι έτοιμος του χρόνου με την τοξωτή ΄γέφυρα. 
Το όνειρο όλων των Μεσσήνιων και όχι μόνο έγινε πραγματικότητα πριν λίγο με την παράδοση σε μια απλή τελετή από το Υπουργό κ Χατζιδάκη αλλά και σύσσωμου των στελεχών του υπουργείου ανάπτυξης και του τελευταίου κομματιού στην "Τσακώνα" του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΤΡΙΠΟΛΗ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Φυσικά έκοψαν κορδέλα για την παράκαμψη και όχι για ολόκληρο το έργο που θα δοθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων του χρόνου τα Χριστούγεννα και τότε θα κόψουν κορδέλες....Φυσικά μέχρι τότε οι Μεσσήνιοι θα πληρώνουν διόδια και θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η επιστροφή του ειδικού φόρου

Το δρόμο της επιστροφής στις τσέπες των καταναλωτών, έχει πάρει ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης, που αντιστοιχεί σε 0,28 το λίτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, 6,5 εκατ. ευρώ άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 50.000 δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα και αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο κ. Χ. Θεχάρης Γ.Γ. πληροφοριακών συστημάτων μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε: «Στις επόμενες μέρες θα κοιτάξουμε να θέσουμε τη διαδικασία σε τακτική βάση, ώστε όταν τα τιμολόγια ωριμάζουν, δηλ. στις 15 μέρες από ημερομηνία του τιμολογίου που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από τον πρατηριούχο, θα προχωράμε στην πληρωμή των τιμολογίων αυτών» Μέχρι τώρα, από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εγκρίθηκαν οι 180.000 και απορρίφθηκαν 40.000, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το Υπ. Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, για καταναλωτές που χάνουν το επίδομα, επειδή υπερβαίνουν το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων για μερικά μόλις λεπτά του ευρώ γίνεται προσπάθεια, να βρεθεί κάποια λύση. Το συνολικό κονδύλι επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, για τη φετινή χειμερινή περίοδο, είναι 180 εκατ. ευρώ. Στη διάθεση των καταναλωτών για την υποβολή αιτήσεων, εκτός από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παραμένει και το τηλ. Επικοινωνίας είναι το 210 48 0 3131

Με γραπτές εξετάσεις η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε την εντολή για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να προχωρήσουν οι μετακινήσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση αναδιάρθρωσης των δομών,μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Τα κριτήρια της αξιολόγησης θα θεσπιστούν μέσα στον Ιανουάριο σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβλεφθούν και γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, έως το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμα τα οργανογράμματα 10 υπουργείων. Από τις πρώτες εκθέσεις αξιολόγησης για δύο υπουργεία, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκύπτει μείωση των μονάδων πάνω από 50%. Παράλληλα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου επέρχεται μείωση 50% στις γενικές διευθύνσεις, 57% στις διευθύνσεις και 47% στα τμήματα.

Εορταστικοί ....έλεγχοι στην αγορά !

Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι έλεγχοι που διενεργεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ενταντικοποιούνται, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Υγιεινής και Ανάπτυξης) στα Σφαγεία, Κρεοπωλεία, Αρτο-ζαχαροπλαστεία, Σούπερ Μάρκετ, Πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, παιδικών ειδών, παιχνιδιών, χριστουγεννιάτικων ειδών κ.λ.π. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προτρέπει τους καταναλωτές να προτιμούν και να στηρίζουν την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα και τους υπενθυμίζει τις παρακάτω βασικές συμβουλές για την πραγματοποίηση των αγορών τους: Να πραγματοποιούν τις αγορές τους από νόμιμα σημεία πώλησης. Αγορές από περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να προσέχουν τη σχέση ποιότητας και τιμής, ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές αγορές. Να ελέγχουν εάν η τιμή του προϊόντος στο ράφι είναι ίδια με την τιμή που θα πληρώσουν στο ταμείο. Να παίρνουν απόδειξη πληρωμής και να εξετάζουν τις αποδείξεις και ειδικότερα τα ποσά, σε περίπτωση προσφορών. Να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες ή τις πινακίδες και να προσέχουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων. Στα είδη ζωικής και φυτικής προέλευσης να προσέχουν την προέλευσή τους. Να αγοράζουν κρεατικά και πουλερικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή σε προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Στην αγορά παιχνιδιών, να προσέχουν ιδιαίτερα την καταλληλότητα για την ηλικία του παιδιού, την ένδειξη CE και να διαβάζουν με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αύξηση αστυνόμευσης για να ελεγχθεί η παραβατικότητα

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι του δήμου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, από τον οποίο ζήτησαν την ενίσχυση με προσωπικό του αστυνομικού τμήματος Μεσσήνης, αλλά και την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.
 Η κατάσταση, σύμφωνα με τον δήμαρχο και τους κατοίκους της Μεσσήνης έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη ραγδαία αυξανόμενη παραβατικότητα των τσιγγάνων που ζουν στην περιφέρεια του δήμου. Υπογράμμισαν πως οι κλοπές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και ζήτησαν αύξηση της αστυνομικής παρουσίας, προκειμένου να περιοριστεί η παραβατικότητα και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Στον Εισαγγελέα όσοι έπαιρναν παράνομες συντάξεις

«Τις τελικές λίστες με τους συνταξιούχους που δεν έχουν υπογράψει, θα τις παραδώσω αυτοπροσώπως στον εισαγγελέα. 
Οι παράνομες συντάξεις θα επιστραφούν μέχρι το τελευταίο ευρώ», δηλώνει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί ανέρχεται στους 45.991, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ο Υπουργός προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το όφελος από τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ. Μπορεί και να είχαμε αποφύγει αυτό το μέτρο αν νοικοκυρεύαμε τα Ταμεία εδώ και χρόνια».

Ενέργειες για να δοθεί από σήμερα ο δρόμος Τσακώνα - Παραδείσια στην κυκλοφορία

Όλα είναι έτοιμα για μια μεγάλη στιγμή για τη Μεσσηνία - δηλαδή για το αυτονόητο για αυτήν να βγει από την οδική απομόνωση 21 χρόνια μετά - με την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Τσακώνα - Παραδείσια. Οι τελευταίες πληροφορίες που σας μεταφέρει το best-tv.gr είναι πως όλες οι ενέργειες συγκλίνουν στο να υπάρξει και σήμερα διευθέτηση όλων των διαδικαστικών και να δοθεί ως... δοκιμή ο δρόμος στην κυκλοφορία. ''Να μην χαθεί ούτε ένα λεπτό'', λένε όλοι και σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά θετική έστω και μία μέρα νωρίτερα, από την προγραμματισμένη του Σαββάτου, ενώ για τη Δευτέρα έχουν προβλεφθεί να γίνουν και τα εγκαίνια του εξαιρετικά σημαντικού αυτού οδικού τμήματος για την Πελοπόννησο και την περιοχή μα

Νέες υπηρεσίες στο Taxisnet


Νέες υπηρεσίες πληροφόρησης και συναλλαγών των φορολογούμενων εμφανίζονται στο Taxisnet με στόχο την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών στις ΔΟΥ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) εργάζεται συστηματικά βάσει σχεδίου, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το Υπουργείο Οικονομικών με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις Δ.Ο.Υ.
Από την Δευτέρα 17/12/2012 η Γ.Γ.Π.Σ. ενεργοποίησε κάτω από την ενότητα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» νέες συναλλαγές πληροφόρησης για τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της. Οι χρήστες του TAXISnet μπορούν να εμφανίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τους:
1. Τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ατομικές οφειλές εκτός ρύθμισης. Τα στοιχεία εμφανίζονται σε τρεις ενότητες :
• Γενική Εικόνα ανοικτών ατομικών οφειλών με το συνολικό ανοιχτό υπόλοιπο οφειλών που αποτελείται από το μη ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο και τις τυχόν προσαυξήσεις.
• Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών που περιλαμβάνει όλες τις ανοιχτές οφειλές και εμφανίζει για κάθε μια την «Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ)»που μπορεί να τυπωθεί. Η «ΤΟ» ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και με αυτή μπορεί να πληρώνεται το σύνολο ή μέρος της οφειλής, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.
• Στοιχεία Δόσεων για κάθε Ανοιχτή Οφειλή όπου εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, και η ημερομηνία λήξης της κάθε δόσης.
Σύντομα θα προστεθεί και η εμφάνιση των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η πληροφόρηση θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της ρύθμισης, τα στοιχεία των δόσεων της ρύθμισης και την «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή τους στις συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.
2. Το Προσωπικό Φορολογικό Ημερολόγιο με τη λήξη των προθεσμιών για:
• Εισόδημα
• ΦΠΑ-Vies
• ΚΒΣ
• Παρακρατούμενοι
• Τέλη και Ειδικοί Φόροι
3. Τα στοιχεία μητρώου Φυσικών και Νομικών Προσώπων όπως:
• Προσωπικά Στοιχεία
• Σχέσεις με άλλους Φορολογούμενους
• Στοιχεία Μελών Ν.Π.
• Στοιχεία επιχείρησης όπως:
i. Δραστηριότητες κύριες και δευτερεύουσες
ii. Στοιχεία εγκαταστάσεων εσωτερικού
iii. Στοιχεία έδρας αλλοδαπής
4. Τα Στοιχεία Κ.Β.Σ. όπως :
• Στοιχεία ασφαλιστικής ενημερότητας
• Όλες οι θεωρήσεις που έχουν γίνει
• Όλοι οι ενεργοί Φορολογικοί μηχανισμούς που διαθέτει ο επιτηδευματίας και κατάσταση του Φορολογικού μηχανισμού
Με τις νέες υπηρεσίες που ενεργοποιήθηκαν και θα ενεργοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσω των Τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ., επιτρέποντας την κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ.
Η κατάργηση αυτή απελευθερώνει προσωπικό για άλλες εργασίες στις ΔΟΥ, αλλά και είναι ρητή δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εξαλείψει την ανάγκη για ταξίδια των φορολογουμένων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταργήσεων νησιωτικών ΔΟΥ.

Τέλος στα σενάρια για εκλογές και ανασχηματισμό

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρωθυπουργός διαψεύδει τα σενάρια περι ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες - «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές» - να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως…» Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως στην περίπτωση που τηρηθεί το πρόγραμμα τότε δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Όπως έχω πει πολλές φορές ως τώρα, δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφ’ όσον εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα, δηλαδή κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξει από δω και μπρός πρόβλημα που δεν οφείλεται σε μας - μια πανευρωπαϊκή ύφεση, για παράδειγμα - και η Ελλάδα εφαρμόζει στο μεταξύ τα "συμφωνηθέντα", δεν θα μας επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας».
 Ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη του κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο εθνικό φορολογικό σύστημα το οποίο είναι εκείνο που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του «μίνι» φορολογικού που ήδη συζητείται στην βουλή. «Ήδη με αυτά τα μέτρα κερδίζουν το 80% και πλέον μισθωτών και συνταξιούχων, και το 60% και πλέον των οικογενειών με παιδιά. Φυσικά, τα υψηλότερα εισοδήματα χάνουν σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά κάνουμε ανακατανομή των φορολογικών βαρών από τους πιο ισχυρούς στους πιο αδύναμους. Το φορολογικό μας νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσεκτικά βήματα. Αλλά και τολμηρά βήματα. Και σχεδιασμός… Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Που αφορούν το ΦΠΑ, για παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ, με προτεραιότητα της εστίαση, παραμένει διακηρυγμένος στόχος μας. Αλλά θα χρειαστεί να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια έσοδα πρώτα. Και φυσικά η σταθεροποίηση του φορο-συλλεκτικού μηχανισμού, που είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας. Και ήδη ξεκινάμε και σε αυτό…» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

A.Σαμαράς: Ένα δισ. στην αγορά για εξόφληση οφειλών

Αύριο πρόκειται να καταβληθούν 300 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και σε 42 δήμους της χώρας για την εξόφληση 1.200 εφάπαξ σε ανάλογο αριθμό δικαιούχων, καθώς και οφειλών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
 Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, πολιτική που θα συνεχισθεί και το 2013. Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να δοθούν χρήματα που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ για τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς και την κάλυψη των παροχών υγείας. Επίσης, θα ξεκινήσει αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες. «Θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, εξήγγειλε ταχύτερες διαδικασίας απονομής των συντάξεων, ανακοινώνοντας ότι με νέα ρύθμιση θα καταβάλλεται αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης το 50% των βασικών τους αποδοχών μέχρι να ολοκληρωθούν ο διαδικασίες καταβολής του συνόλου της σύνταξης

Άγριο ροκ φορολογίας γιατί είχαμε ουτοπική ευμάριεα

Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, υποσχέθηκε να φέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ όπως είπε, θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς.
 «Για χρόνια ήμασταν τζίτζικες», «χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει πριν το 2014», οι χαρακτηριστικές αναφορές του κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ για την αναβάθμιση από S%P, σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. «Το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι». «Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει πριν το 2014», ξεκαθάρισε και «αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013, θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος». «Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor's, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Αστυνομική Επιχείρηση σύλληψης ….Γίδας στο Λιμάνι !

Απίστευτο θέαμα σήμερα το απόγευμα στο Λιμάνι της Καλαμάτας . Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που παρακολούθησαν το σκηνικό , Ζητάδες και περιπολικά της Ελληνικής αστυνομίας κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο προκειμένου να συλλάβουν την άτακτη γίδα η οποία για άγνωστους έως στιγμής λόγους βρέθηκε να βολτάρει στην παραλιακή οδό. Η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία η «άτακτη γίδα » δέθηκε από τα αστυνομικά όργανα στο …πλάι του περιπολικού και οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας για τα …περαιτέρω . Άγνωστο παραμένει έως τώρα εάν το «άτυχο ζώο » παραμένει κρατούμενο έως να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ή αφέθη ελεύθερο

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Το έντονο ενδιαφέρον αυστριακών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στη Βιένη, για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα αυτό, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 εκπρόσωποι αυστριακών εταιρειών, γεγονός που αποδεικνύει και μία αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικών της πόλης της Βιένης, έγινε παρουσίαση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία είναι σε εξέλιξη και προκηρύσσονται συνολικά στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Αττικής. Μετά τον χαιρετισμό του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη, την παρουσίαση έκανε ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στο υπουργείο Ανάπτυξης, Νίκος Μαντζούφας και από την πλευρά του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ-"Invest in Greece"), ο πρόεδρός του, Αριστομένης Συγγρός και η Ελευθερία Σιώζου. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην Ελλάδα ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων υπολείπεται σε σχέση με τα όποια ευρωπαικά επίπεδα, επομένως, είναι ένας τομέας και περιβαλλοντικής ανάγκης και επενδυτικής ευκαιρίας. Συνολικά στην Ελλάδα εξελίσσεται μια σειρά έργων σε διάφορα στάδια των διαγωνισμών, ενώ, προσφάτως έχουν προκηρυχτεί και οι τέσσερις διαγωνισμοί που αφορούν τα έργα στην περιοχή της Αττικής. Βασικό χαρακτηριστικό σε όλα αυτά τα έργα είναι η επιδιωκόμενη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα σε μακροχρόνια δράση και συνεργασία στην ολική διαχείριση του προβλήματος, και όχι απλώς ως ένα δημόσιο έργο. Υπό αυτή την έννοια αναζητούνται επενδυτές όχι μόνο για να κατασκευάσουν, αλλά να συγχρηματοδοτήσουν τα έργα αυτά και να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους σε βάθος χρόνου, με την αποτελεσματική λειτουργία των οποίων θα αποπληρώνονται στη συνέχεια.

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου

Τις μειώσεις των συντάξεων από την αρχή του νέου έτους σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο (ν. 40/93/2012) κοινοποίησε με την αρ. 81/14.12.2012 εγκύκλιό της η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ. Οι μειώσεις από 5-20%, θα εφαρμοσθούν στις συντάξεις, το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ κατά μήνα, αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς και από κάθε άλλη πηγή. Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:
 -Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ. -Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ. -Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ. -Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ. Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν 31/12/2012. Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο. Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο μνημόνιο.
 Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (πχ ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω). Δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις, συνταξιούχοι που ασφαλίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση τα παραπάνω ποσοστά. Το ποσό της σύνταξης που απομένει επιμερίζει σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις. Με άλλη εγκύκλιο, (αρ. 79/12.12.20120), η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλειας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.