Pages

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Το σχέδιο Στουρνάρα για την “Ελλάδα του 2020″

Τι περιλαμβάνει ο “οδικός χάρτης” με δεκαετή ορίζοντα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα 10 σημεία που θα κρίνουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και η προσέλευση ξένων επενδύσεων είναι οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο υφεσιακό κύκλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής”, η προσπάθεια για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης ξεκινά τη Δευτέρα, με την πρώτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, με εμπειρογνώμονες από το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων, συμπεριλαμβάνονται η υποβολή προτάσεων και δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ θα σχεδιαστεί και ένα καινούριο ΕΣΠΑ, προσαρμοσμένο πάνω στη στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα τρέχει παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς ο μηδενισμός του ελλείμματος και τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Οι δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας Τουρισμός Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται αναβάθμιση του προϊόντος “ήλιου και θάλασσας” και της επέκτασής τους με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, και την καθιέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμούς για “αστικές αποδράσεις”. Προτεραιότητες πρέπει να δοθούν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, ενώ ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές διείσδυσης σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Ενέργεια Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αλλαγές που υποδεικνύονται είναι στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, όπου μπορεί να προκληθεί επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής.
 Τρόφιμα
Ο κλάδος είναι δυνατόν να προσελκύσει επιπλέον πλούτο 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας. Να καθοριστούν εξωτερικές αγορές – στόχοι όπως η Β. Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία, και τα Βαλκάνια, αλλά και η Ρωσία και η Αυστραλία. Να δημιουργηθεί ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μηχανισμός πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων, να αναπτυχθούν 4 έως 6 σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ντομάτες και οι πατάτες.
  Αγροτική παραγωγή
Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 θέσεις εργασίας. Πιθανές προτεραιότητες μπορεί να είναι η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης, πχ. μαστίχα, κρόκος, σπαράγγια. Απαιτείται στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων. Εμπόριο Το εμπόριο είναι δυνατόν να δώσει Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ. Να χαρακτηριστούν οι αστικές και μη περιοχές για εμπορική χρήση με την απελευθέρωση διάθεσης προϊόντων. Χρειάζεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και ταυτόχρονα να επεκταθεί η χρήση του διαδικτύου, ενώ σημαντικό είναι να μειωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.
  Ιδιωτικοποιήσεις Υπολογίζεται ότι πέρα από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κατά την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα υλοποιηθούν παράλληλα επενδύσεις συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 140.000 θέσεις εργασίας έως το 202

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου