Pages

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εργασίες περίφραξης του Κεντρικού Πάρκου Καλαμάτας

Άρχισαν οι εργασίες περίφραξης του Κεντρικού Πάρκου από συνεργεία του Δήμου. Παράλληλα προωθείται διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τις σύνθετες εργασίες της αναβάθμισης του πάρκου.

Νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα εθνικά κληροδοτήματα

Νομοσχέδιο για την ταχύτερη αξιοποίηση και τη διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα, του Γ.Γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα και του Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη. Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Σταϊκούρας έχει ανακοινώσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου καθεστώτος. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα & ιδρύματα), που η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
«Είναι διαπιστωμένο ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η μη εκτέλεση κοινωφελών έργων και σκοπών (νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, μουσεία) καθώς και η μη χορήγηση υποτροφιών Ο κος Σούρλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε θέματα διαφάνειας ως προς τη οργάνωση και τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάρτηση στο διαδίκτυο των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη, των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών, των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης, των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων.

Στρατηγική για τον τουρισμό της Πελοποννήσου!


Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα 
Eπιτέλους μετά 2 χρόνια ακινησίας και ερασιτεχνικών πρωτοβουλιών, η Πελοπόννησος έκανε στοχευμένα βήματα στην προώθηση του τουριστικού της προϊόντος.
Ήταν μία απαραίτητη και επιβεβλημένη κίνηση, διότι η ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα είναι μεγάλη και δεν μπορούμε εμείς να πηγαίνουμε με το γαϊδουράκι, όταν οι ανταγωνιστές μας κινούνται με Πόρσε!
Επιβεβλημένη η συνολική τουριστική μας στρατηγική ,το νέο BRAND, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά, για την αύξηση της επισκεψιμότητας! 
Ούτε φυσικά τα ευχολόγια για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Πελοπόννησο που για να επιτευχθεί, απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις, ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και στόχευση συγκεκριμένων κατηγοριών τουριστών και όχι απλά έωλη πεποίθηση για το θετικό αποτέλεσμα, που δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Επειδή όμως επιβάλλεται να μην προτρέχουμε και ίσως γίνουμε άδικοι ,καλόπιστα θα αξιολογήσουμε τα επόμενα βήματα, διότι όσα μέχρι τώρα είχαν γίνει την προηγούμενη διετία ήσαν επιεικώς.. μετέωρα και άνευ στρατηγικής!
Βέβαια, εκεί που πρέπει να δοθεί βάση για να αλλάξει η επικρατούσα νοοτροπία, είναι πως ανταγωνιστικές δεν είναι οι περιοχές της Πελοποννήσου, διότι ο κάθε τόπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και απευθύνεται σε άλλη τουριστική "πελατεία", ενώ τυχόν αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Πελοπόννησο, θα επηρεάσει θετικά όλες τις περιοχές της.
Αυτό που επιβάλλεται είναι να εμπεδωθεί κοινή Πελοποννησιακή συνείδηση και πεποίθηση, πως "η ισχύς εν τη ενώσει" , παραδειγματιζόμενοι σ΄αυτό από άλλες πρωτοπόρες τουριστικά περιοχές της πατρίδας μας, που εδώ και πολλά χρόνια είχαν αντιληφθεί τη δύναμη της ενότητας και της τουριστικής συμπόρευσης, όπως είναι η Κρήτη!
Με αυτές τις σκέψεις ,ελπίζω για το καλύτερο για την Πελοπόννησο που επιτέλους θ΄ακολουθήσει μία στοχευμένη τουριστική πολιτική βασιζόμενη στις επιταγές του σύγχρονου μάρκετινγκ!              
Η Μεσσηνία αναμένει να λάβει το δικαιωματικό μερίδιο επισκεψιμότητας που της αναλογεί, ενώ οι νέες πτήσεις χαμηλού κόστους που έστω και καθυστερημένα υποστηρίχθηκαν, μπορούν να "εκτοξεύσουν" την ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίαρχα την πόλη της Καλαμάτας σε μοναδικό  προορισμό CITY BREAK .
Eκμετάλλευση λοιπόν όλων των δυνατοτήτων του τόπου μας στο έπακρον, διότι ο τουρισμός είναι ίσως η μοναδική πηγή ανάπτυξης που βλέπουμε μπροστά μας αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύει η πατρίδα μας!

Η ΔΕΗ επιστρέφει σε πολίτες το χαράτσι!

Το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από ενάμιση χρόνο επιστρέφει σε 60.000 ιδιοκτήτες το χαράτσι της ΔΕΗ που τους είχε χρεώσει χωρίς να το χρωστούν! Πιο συγκεκριμένα το 2011, όταν για πρώτη φορά είχε επιβληθεί το τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, χιλιάδες πολίτες είχαν βρεθεί στην πολύ δύσκολη θέση να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Γιατί; Στα αρχεία της ΔΕΗ, εμφανίζονταν να έχουν σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά από ότι στην πραγματικότητα, υψηλότερη τιμή ζώνης από τη σωστή ή ακόμη και υψηλότερη αντικειμενική αξία. Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες για τη διόρθωση των λαθών, έπρεπε να έρθει η ώρα επιστροφής των χρημάτων.
Αποφασίστηκε αυτό να γίνει με συμψηφισμό της διαφοράς με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Ούτε όμως αυτό απέδωσε. Κάποιοι διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στο ακίνητό τους και κάποιοι άλλοι έκανε να εισπράττουν χρήματα ακόμη και μετά τον συμψηφισμό. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι φορολογούμενοι γίνονταν «μπαλάκι» ανάμεσα στη ΔΕΗ (η οποία αν και εισέπραξε το χαράτσι εσφαλμένα, δήλωνε αναρμόδια για την επιστροφή του) και την εφορία η οποία επίσης σήκωνε τα χέρια ψηλά. Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα υποχρεώνει τις εφορίες πλέον να αποδίδουν τα χρήματά στους 60.000 δικαιούχους.

153 χρόνια και συνεχίζει ακόμη πιο δυναμικά το Καρναβάλι της Μεσσήνης

Σε στάδιο τελικής προετοιμασίας βρίσκεται το νησιώτικο καρναβάλι που ακόμα και μετά από 153 χρόνια συνεχίζει να κερδίζει κόσμο και έδαφος. Μάλιστα στο χώρο του εργαστηρίου βρέθηκε και το 2ο δημοτικό σχολείο για να ενημερωθεί για τον τρόπο παραγωγής αρμάτων αλλά και να βοηθήσει στις όποιες εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός όλων είναι να συνεχίζει να το καρναβάλι δυναμικά και τα επόμενα χρόνια να αποδεικνύει πως η Μεσσήνη είναι η πρωτεύουσα του αποκριάτικου ξεφαντώματος και που παρά την οικονομική κρίση δε σταματά να προσελκύει κόσμο.

Τί κρύβεται πίσω από το... στοπ των εργασιών στο Ακρογιάλι

Πολλές είναι οι διαστάσεις που αναδεικνύονται από το... στοπ που μπήκε στο έργο προστασίας της παράκτιας ζώνης του Ακρογιαλίου. Με τα... συμφέροντα να είναι η λέξη που κυριαρχεί (οικονομικά και πολιτικά), οι κάτοικοι αντιδρούν, αγανακτούν και ζητούν να μάθουν... εδώ και τώρα το... ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για αυτήν την εξέλιξη, που φαίνεται να συνδέεται και με άλλα ζητήματα. Χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων και το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Φωνή'', με τίτλο ''παιχνίδια πίσω από το έργο στο Ακρογιάλι''. Πάντως οι κάτοικοι έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατάστασης αυτής, που επηρεάζει πολίτες και επαγγελματίες, και, δήλωσαν πως θα φθάσουν στη δικαιοσύνη εφόσον συνεχίζεται το σταμάτημα των εργασιών.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Χαμός για την ονομασία στο Στρατόπεδο Παπαφλέσσα

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διευκρίνισε σήμερα ότι στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα – του οποίου η ονομασία δεν αλλάζει – θα εδρεύει η μονάδα με την ονομασία 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», η οποία επανασυγκροτείται. Σχετικά με τη σύγχυση που έχει προκύψει γύρω από τις ονομασίες του στρατοπέδου και της μονάδας που εδρεύει σ’ αυτό, ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε: «Απορώ ποιος δημιουργεί ζητήματα και για ποιο σκοπό!». Προσέθεσε μάλιστα πως «το στρατόπεδό μας θα λέγεται πάντοτε Παπαφλέσσα».
Εκείνο που αλλάζει είναι ότι θα πάψει να λειτουργεί στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα το ΚΕΔΒ και θα επανασυσταθεί το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», που θα εδρεύει στο συγκεκριμένο στρατόπεδο μαζί με την 77 Μονάδα Επιστρατεύσεως. Επίσης ο Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει πολλές φορές τονίσει – δημοσίως και αρμοδίως - την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, αλλά και της επανασυγκρότησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά». Είναι μια μονάδα που λειτουργούσε σε αυτό από το 1897 μέχρι το 2005 και με την οποία γενιές και γενιές Μεσσηνίων συνέδεσαν όχι μόνο τη ζωή τους, αλλά και τη θυσία τους για την πατρίδα.Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Καλαμάτας είχε σήμερα τη δυνατότητα να επισκεφθεί το στρατόπεδο Παπαφλέσσα, για τον ευπρεπισμό του οποίου συνέδραμαν συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, όπου απέτισε φόρο τιμής στην πολεμική σημαία του 9ου Συντάγματος.

7 μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της αγροτικής παραγωγής

Τις επτά μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την στήριξη ευνοϊκών συνθηκών για την γεωργία του αύριο, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αφού τόνισε ότι πλέον δεν «μπορούμε να μεταθέτουμε τα προβλήματα» στις επόμενες γενιές επισήμανε ότι αντί της διαχείρισης η κυβέρνηση προχωρεί σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Αναλυτικά ανέφερε ότι προχωρούν:
- Αλλαγή φορολογικού συστήματος των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων - εξόδων. Έτσι καταφέρεται καίριο χτύπημα στις παθογένειες των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι - Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη με στόχο όταν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν το αγροτικό πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο. Επιπλέον, η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια ισχύει στο ακέραιο - Η ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για νόσους και ασθένειες που δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό (π.χ. ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι κ.α.) - Σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση της ρευστότητας με κεφάλαιο άνω των 300 εκ. ευρώ - Η υπαγωγή του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Γενικό Μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις που καθιστούν τους αγρότες όμηρους των εμπόρων, είπε ο κ. Χαρακόπουλος - Τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. «Στη νέα προγραμματική περίοδο οφείλουμε να κατευθύνουμε του πόρους για φράγματα, ταμιευτήρες, λιμοδεξαμενές» ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος - Η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία. «Με το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα δώσουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση για επενδυτικών προτάσεων για την τυποποίηση και την μεταποίηση» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πόλεμος κατά της ανεργίας

Του Πάσχου Μανδραβέλη
  Ας υποθέσουμε ότι ανακεφαλαιώνονται οι τράπεζες και κατά την προσφιλή μας έκφραση «ρίχνουν λεφτά στην αγορά». Πού θα επενδυθούν αυτά τα λεφτά; Θα ξαναρχίσουμε τον κύκλο «πιτσαρία, κομμωτήριο, σουβλακερί» ή θα προχωρήσουμε σε επενδύσεις που κάτι θα παράγουν προς πώληση στο εξωτερικό ώστε να αγοράζουμε όσα εισάγουμε; Πιθανότατα το πρώτο, μαζί με κάποιες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, για να εκτονωθεί το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Κι αυτό διότι οποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει σε κάτι που έχει αγορά στο εξωτερικό στην καλύτερη περίπτωση θα γεράσει μαζεύοντας πιστοποιητικά και στη χειρότερη θα του κάψουν το μαγαζί.
 Η αλήθεια είναι πως οι εξορυκτικές δραστηριότητες δεν είναι ό,τι πιο όμορφο σε κάποια περιοχή. Οσοι κατάγονται από τη Δυτική Μακεδονία, όπως ο γράφων, το ξέρουν από πρώτο χέρι. Το ευτύχημα για τη χώρα είναι ότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ φτιάχτηκαν σε εποχές που δεν ανθούσε η τζάμπα οικολογία. Ετσι, ακόμη και οι πιο ένθερμοι επαναστάτες έχουν σήμερα ρεύμα για να γράφουν στους υπολογιστές τους τα δακρύβρεχτα για το περιβάλλον μανιφέστα. Μη μιλήσουμε για ιδιωτικές επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα: μπορεί κάποιος που θέλει να επενδύσει να περάσει 15 χρόνια μαζεύοντας πιστοποιητικά, να κάνει περιβαλλοντικές μελέτες, να κρίνεται από τα ανώτατα (και οικολογικώς ευαίσθητα) δικαστήρια νόμιμος, αλλά η παλαβή Αριστερά, που έχει το μονοπώλιο ερμηνείας του νόμου, να κρίνει «παράνομη την επένδυση» και να επιβάλει διά εμπρησμού την ποινή. Γι’ αυτό τζάμπα συσκέπτονται και ξαναμαζεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί για το πρόβλημα της ανεργίας. Η κοινώς αποδεκτή «αριστερή» πεποίθηση είναι ότι η ανεργία λύνεται μόνο με 100.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο, όπως ήταν μια παλιά προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ. Ολες οι άλλες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας είτε μας ξινίζουν είτε μας βρωμάνε. Θέλει η Cosco να επενδύσει στο λιμάνι; Οργιάζει η κινδυνολογία περί «καμόρα των λιμανιών». Προτείνεται να δημιουργηθούν Ζώνες Ελευθέρων Συναλλαγών για να ξεκινήσουν κάποιες ξένες επιχειρήσεις με χαμηλότερη φορολογία και λιγότερη γραφειοκρατία; Αρχίζουν τα ψέματα περί κινεζοποίησης των συνθηκών εργασίας; Θέλει κάποιος να αγοράσει ένα νησάκι για ήπια τουριστική ανάπτυξη; Αρχίζει ο κλαυθμός για τα πουρνάρια. Πώς το είπε ο εμίρης του Κατάρ; «Εσείς δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές». Ακόμη κι αν αποφάσιζε η Microsoft να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, ώστε να απασχοληθούν καμιά τριανταριά χιλιάδες πτυχιούχοι, δεν θα την αφήναμε. Οποιος έχει επισκεφθεί τα γραφεία αυτού του κολοσσού θα διαπιστώσει ότι περιβάλλονται από όμορφα αλσύλλια. Δεν μπορεί· κάποια δένδρα θα έκοψαν για να φτιαχτεί το (υπό μορφήν πανεπιστημιούπολης) σύμπλεγμα κτιρίων. Σιγά μην αφήναμε εμείς τον Bill Gates να «καταστρέψει» ακόμη και το χειρότερο μπαΐρι. Στην Ελλάδα, τα πάντα είτε είναι αρχέγονα είτε ανείπωτης ομορφιάς και πρέπει να προστατευθούν από τον «ληστρικό καπιταλισμό». Αφήστε δε που μπορεί να προκύψει και κανένα Οβριόκαστρο, που δεν ήξερε κανείς πριν αποφασιστεί η επένδυση. Γι’ αυτό είναι μάταιες οι συσκέψεις για την ανεργία. Οι μόνες επενδύσεις που θεωρούνται οικολογικά αποδεκτές και εργασιακά ανεκτές είναι η δημιουργία νέων κρατικών οργανισμών· από Ινστιτούτα μέχρι ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ. Ετσι θα προσληφθούν χιλιάδες για να μελετούν τι κακό θα παθαίναμε αν έρχονταν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αντ. Σαμαράς: Δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 για τους αγρότες


Αντ. Σαμαράς: Δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 για τους αγρότες
Μέτρα βραχυπρόθεσμης, άμεσης απόδοσης αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού έτσι όπως τον παρουσίασε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, είναι η ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η εξάλειψη των στρεβλώσεων που δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και η απαλλαγή από επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία κυρίως της παραγωγής.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου οι επιδοτήσεις αυτή τη φορά να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των αγροτικών προϊόντων, ενώ ετοιμάζεται και ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη των αγροτών που έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.
«Ασκούμε την αγροτική πολιτική υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης. Μας απασχολεί πως θα καταφέρουμε παράλληλα με τις θυσίες να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε κεντρική επιλογή την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας για τους αγρότες. Τωρινή επιλογή, όπως είπε, είναι να γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις στην εμπορία και με επιδοτήσεις να φέρουμε πιο κοντά με τις επιδοτήσεις τους αγρότες στην μεταποίηση.
Ειδικά για τις επιβαρύνσεις στο στάδιο της παραγωγής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση που έχει αναλάβει για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα μέσα στην 4ετία. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα πρέπει να πέσει το κόστος της παραγωγής στον αγροτικό τομέα για να επισημάνει ότι κάθε ενίσχυση και κίνητρο θα πρέπει να πηγαίνει πλέον στους πραγματικούς παραγωγούς ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθεί το σύστημα από το χωράφι έως τον καταναλωτή. «Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τον παραγωγό άμεσα αλλά ταυτόχρονα να του δοθούν και ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, παρέθεσε σειρά προτάσεων, τις οποίες όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν τολμά να υλοποιήσει: Αυτές, σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο, περιλαμβάνουν «φθηνό ρεύμα, μείωση του ΦΠΑ και μείωση της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον στην τιμή στην οποία αγοράζει πετρέλαιο ο Ισπανός και ο Πορτογάλος αγρότης που ανταγωνίζεται τον Έλληνα», «μέτρα για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια χωρίς να κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα το σπίτι ή να τους βάλει φυλακή για τα χρέη» και μια δημόσια Αγροτική Τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο. Υπενθύμισε δε, πως αντίστοιχες ήσαν οι προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, «τις οποίες έχετε κάνει κουρελόχαρτο, γιατί πραγματικό σας πρόγραμμα είναι το Μνημόνιο και μόνον το Μνημόνιο».
«Μία δέσμευση έχουμε για τους αγρότες: Θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας, θα συγκρουστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω, ώστε οι αγρότες να μπορούν και του χρόνου να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.
Εξάλλου, δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα».

Η Καλαμάτα γίνεται «ποθητή απόδραση»

Με σύνθημα «Καλαμάτα: Η ποθητή σου απόδραση» κυκλοφόρησε το νέο διαφημιστικό σποτ του Δήμου Καλαμάτας σε σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα και μουσική του Νίκου Ξανθούλη. Το νέο σποτ έχει ενθουσιάσει τόσο τους Μεσσήνιους όσο και όλους τους λάτρεις της Πελοποννήσου. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά που διαρκεί παρουσιάζονται οι ομορφιές ενός τόπου που ως τώρα αποτελούσε έναν πιο δυσπρόσιτο προορισμό.
Ένας τόπος που παντρεύει βουνό και θάλασσα, γνωρίζει από ελληνική κουζίνα, τιμά και σέβεται τα έθιμα και προάγει τον πολιτισμό. Το καμάρι του μεσσηνιακού κόλπου καλωσορίζει τους επισκέπτες και υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα την ποθητή απόδραση.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές για να πάρουν το επίδομα των 1000 ευρώ


Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές για να πάρουν το επίδομα των 1000 ευρώ
Οι φοιτητές που πληρούν τις προυποθέσεις θα πρέπει να απευθύνονται και να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Φοιτητικής Μέριμνας που βρίσκονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που φοιτούν. Σύμφωνα με το Βήμα, ήδη έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή καθορίζει τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών...Πλέον το ποσό των 1.000 ευρώ θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό των φοιτητών από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) οι οποίες θα παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο φοιτητής είναι τα εξής:
* Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση με στοιχεία δικαιούχου
* Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από τη Σχολή. Ο φοιτητής πρέπει να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους, ενώ για πρωτοετείς φοιτητές υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής
* Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή φορολογικής δήλωσης: Ανώτατο όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος 30.000 € συν 3.000 € για κάθε παιδί πέραν του ενός
* Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ή φωτοτυπία του λογαριασμού
* Αντίγραφο τελευταίου Ε9: Τα συνολικά τ.μ. κατοικιών να μην ξεπερνούν τα 200 - εξαιρούνται ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων
* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης δικαιούχου
* Βεβαίωση μόνιμης κατοικία φοιτητή
* Υπεύθυνη δήλωση δικαιούχου ότι δεν έχει εισπράξει το επίδομα δεύτερη φορά το ίδιο έτος
* Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας φοιτητή (πρέπει να διαμένει σε άλλη πόλη από την πόλη κύριας κατοικίας του)

Έρευνα της Εισαγγελίας για το διατροφικό σκάνδαλο με αλογίσιο κρέας

Εντολή για εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν οι διαστάσεις, στην Ελλάδα, του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου που έχει ξεσπάσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου. Η εισαγγελέας, μετά από αναφορά του ΕΦΕΤ, αλλά και δημοσιεύματα στον Τύπο, έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσει ελέγχους, ώστε να εντοπιστεί αν και σε ποιες ποσότητες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τρόφιμα με προσμίξεις αλογίσιου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων και συσκευασιών κιμά που εμφανιζόταν ως προερχόμενος από μοσχαρίσιο κρέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ, στην αναφορά του προς την Εισαγγελία, επισημαίνει στοιχεία για συγκεκριμένες εισαγωγικές εταιρίες, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι εισήγαγαν ύποπτης ταυτότητας κρέας. Καταγγελίες στον Τύπο, ελληνικό και ξένο, που είναι σε γνώση της Εισαγγελίας, θεωρούν ως δεδομένο ότι η Ελλάδα υπήρξε σταθμός στη διανομή κρέατος αλόγων, χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται η συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπήρξε κατάσχεση, σε ψυκτική αποθήκη εισαγωγικής εταιρίας στην Αθήνα, ποσότητας «ύποπτων» προϊόντων, ενώ δείγματα απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA ιπποειδών. Από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία, θα κριθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν σε ποινικό επίπεδο.

Εντατικοί έλεγχοι για την είσπραξη ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Με εντατικούς ελέγχους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να πραγματοποιηθούν 1.656 έλεγχοι για την είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο, από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ εισπράχθηκαν 8 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 20%). Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι συνεχίζεται ο χαμηλός βαθμός ανταπόκρισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ο ένας στους τέσσερις υπόχρεους να υποβάλλει δήλωση. Ο στόχος πάντως του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες η πολιτική των εντατικών ελέγχων, γι αυτό και προγραμματίζει συνολικά τη διενέργεια 15.100 ελέγχων όλο το έτος. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνέχισαν και τον Ιανουάριο το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 280 εκατ. ευρώ από την κατηγορία αυτή. Στο τέλος Ιανουαρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανερχόταν στα 55,485 δισ. ευρώ.

Η ''Μυθική Πελοπόννησος'' βγαίνει δυνατά στο διεθνές τουριστικό προσκήνιο

Μικρό αποδείχθηκε για τη "Μυθική Πελοπόννησο" ακόμη και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια παρουσίαση απόλυτα επιτυχημένη για την οποία όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια και με τις εντυπώσεις να μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας ακόμη και τώρα. Η προσπάθεια που έγινε σήμερα από την Περιφερειακή αρχή - αλλά και όλους συνολικά - ήταν για τον τόπο μας το κάτι παραπάνω. Το κάτι στοχευμένο και απόλυτα σημαντικό ώστε να μπουν οι βάσεις τόσο άμεσα όσο και στην συνέχεια να υπάρχει τουριστική προοπτική για την Πελοπόννησο, που βγαίνει δυνατά στις διεθνείς αγορές, με την ''Μυθική'' της διάσταση, απόλυτα ταυτόσημη όμως με τις ομορφιές και το πλούσιο τουριστικό της προϊόν.
Στην εκδήλωση που κατακλύστηκε από κόσμο, όλοι ήταν εκεί κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες, σύσσωμο το Υπουργείο Τουρισμού χαρακτηριστικές οι αναφορές της Όλγας Κεφαλογιάννη αλλά και τοπικές αρχές και φορείς που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. «Ένα νέο Brand για τη διεθνή τουριστική αγορά: Πελοπόννησος» Την άμεση επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στην Πελοπόννησο και τη διεύρυνση των πηγών άντλησης τουριστών στον προορισμό, έχει θέσει ως στόχο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Τους κύριους άξονες επαναπροσδιορισμού του Brand «Πελοπόννησος» και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί την προσεχή 10ετία για την ανέλιξη του τουριστικού κλάδου στην περιφέρεια, παρουσίασε ο κ. Τατούλης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη. Κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία ταυτότητας του προορισμού Πελοπόννησος θα αποτελέσουν οι «10 εμπειρίες», δράσεις με συγκεκριμένα προϊόντα, μέσα από τη σύνθεση των οποίων θα προσεγγιστούν νέες αγορές που θα τροφοδοτούν με τουρίστες την περιφέρεια όλο το χρόνο. Οι 10 εμπειρίες είναι οι : 1. Γεύσεις με ιστορία, 2. Συναρπαστικές διαδρομές, 3. Ανεκτίμητη κληρονομιά, 4. Γη των μύθων, 5. Φύση και δραστηριότητες, 6. Ευεξία και πολυτέλεια, 7. Μυθικές παραλίες, 8. Βουνά για κάθε εποχή, 9. Οικογενειακό ταξίδι, 10. Ρομαντικός προορισμός.

Στις 19 Μαρτίου έρχονται οι στρατεύσιμοι με την ονομασία..Γιαννιτσά!

Έφθασε και το σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιστοποιείται με τον καλύτερο τρόπο έτσι, η επαναλειτουργία του Στρατοπέδου της Καλαμάτας. Η αδικία του... κλεισίματός του αποκαταστάθηκε γρήγορα με σημαντική να είναι η συμβολή πολλών και κυρίαρχα του Μεσσήνιου Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο να διατηρηθούν τα κεκτημένα στον τόπο μας. Στις 19 Μαρτίου θα μπει η μεγάλη σειρά των στρατευσίμων της Β' ΕΣΣΟ, ενώ στις 8 του επόμενου μήνα έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση για την επαναλειτουργία και την ονομασία του σε 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Γιαννιτσά.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επενδυτής: ''Το Νοσοκομείο Καλαμάτας - Πρωταθλητής στο ΕΣΠΑ''

ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ εξαίρεση υπάρχει στον «μαύρο» κανόνα, που θέλει το ΕΣΥ να μην μπορεί χρόνια τώρα να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ: το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μέσα σε 2,5 χρόνια έχει αποκτήσει –ανάμεσα στα άλλα- μονάδα εμφραγμάτων, ψηφιακό στεψανιογράφο, μαγνητικό και αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο! Σύμφωνο με τα επίσημα στοιχεία, είναι το πρώτο νοσοκομείο σε ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ-ανάλογα πάντα με το μέγεθος του- και πρωταθλητής στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων. 
Ο «E» επισκέφθηκε το νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς συντελέστηκε το «θαύμα» στην πατρίδα του ίδιου του πρωθυπουργού... Ρωτήσαμε τον διοικητή, κ. Γιώργο Μπέζα, πώς τα κατάφερε. Εκείνος με σεμνότητα μας είπε πως είχε απλώς άξιους συνεργάτες: τον μηχανολόγο - μηχανικό Παν. Χαρίτό, την πολιτική μηχανικό Σ. Κορακοβούνη και τον Γ. Θεοδωρακόπουλο, υπεύθυνο του βιοϊατρικού τμήματος, οι οποίοι είχαν την ευθύνη για τη σύνταξη των μελετών και των προδιαγραφών των έργων. Ζητήσαμε να τους γνωρίσουμε όλους. Τους ρωτήσαμε το ίδιο, και η στάση τους υποδηλώνει το μυστικό της επιτυχίας. «Εμείς εδώ ήμασταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Μπέζος είναι εκείνος που έχει κάνει τη διαφορά.Παίρνει ο ίδιος τις προτάσεις και με το αυτοκίνητο του πηγαίνει ως την Τρίπολη και την Αθήνα. Δεν περιμένει το θέμα να κινηθεί υπηρεσιακά, πιέζει τους υπευθύνους», μας είπε η κ. Κορακοβούνη.. Επισκεφθήκαμε απροειδοποίητα καίρια τμήματα του νοσοκομείου, στα οποία έγιναν επενδύσεις και γνωρίσαμε τους υπεύθυνους.Ήταν όλοι στη θέση τους και μας καλοδέχτηκαν: ο διευθυντής του Ακτινολογικού Μιχ. Μιχαήλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο Παν. Μίντζιας, διευθυντής του Δερματολογικοΰ Ιατρείου, ο Παν. Πετικίδης, διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Σπ. Ζόμπολος, διευθυντής του Καρδιολογικού. Αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στο Καρδιολογικό. Εκεί παρέμενε αναξιοποίητη επί 10 ολόκληρα χρόνια μία δωρεά της οικογένειας Καρέλια και του αείμνηστου καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλουύ, ύψουςπερίπου 500.0.00 ευρώ. Ο κ. Μπέζος ενεργοποίησε τις διαδικασίες και σε συνδυασμό με την απόκτηση ψηφιακού στεφανιογράφου, το νοσοκομείο είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει άτομα που παθαίνουν έμφραγμα. To νοσοκομείο διαθέτει εξειδικευμένο, επεμβατικό καρδιολόγο, τον κ. Περ. Κλουφέτο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4οο στεφανιογραφίες και 6ο αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Η φυγή των Καλαματιανών για λόγους υγείας έχει ανακοπεί χάρη σε άλλες δύο επενδύσεις: την προμήθεια ενός ψηφιακούδερματοσκοπίου, που χαρτογραφεί ελιές του δέρματος και χρησιμοποιείται στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, την εγκατάσταση ψηφιακού μετρητή οπτικής πυκνότητας. Η συσκευή αφορά τον έλεγχο ασθενών με διαβητική αμφιβληστοειδοπάθεια ή ατόμων με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία (έγχυση με ranibizumab). Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο νοσοκομείο, καταλήξαμε στο ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας: οι άνθρωποι. Αφήσαμε για το τέλος κάτι που μας είπε ο κ. Μιχαήλ, πριν προμηθευτεί τον μαγνητικό τομογράφο. «Έψαξα σε όλα τα νοσοκομεία που είχαν το συγκεκριμένο μηχάνημα, για να ελέγξω ότι είναι καλό». Στην επαρχία έχουν ακόμη φιλότιμο και νοιάζονται... Και ηλιοθερμικά! Δύο μεγάλα και πρωτοποριακά έργα ενεργειακής αναβάθμισης ξεκινούντις επόμενες ημέρες στο εν λόγω νοσοκομείο,αξιοποιώντας πάλι τους πόρους του ΕΣΠΑ. Τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι έχουν ως στόχο να μειώσουν στο μισό το κόστος σε πετρέλαιο θέρμανσης, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 8οο.οοο ευρώ ετησίως. To πρώτο έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος με προϋπολογισμό περίπου 780.000 ευρώ. To έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες του νοσοκομείου και η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται θαζεσταίνει νερό, το οποίο θα αποθηκεύεταισε θερμοδοχεία στο λεβητοστάσιοτου νοσοκομείου.Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του νοσοκομείου όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Είναι το μοναδικό ανάλογο έργο νοσοκομείου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Οι ηλιακοί συλλέκτες θα έχουν έκταση άνω των 530 τ.μ. To δεύτερο έργο αφορά την προμήθεια σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου. Ο εξοπλισμός θα αντικαταστήσει τον ήδη πεπαλαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ενεργειακές απώλειες και εξοικονομώντας σημαντικά ποσοστά ενέργειας. AIM.Ν. από ''Επενδυτή''

Παπανδρέου: Τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα

«Τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα αρκετές φορές» αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη έναρξη των διαλέξεών του στο πανεπιστήμιο Columbia. Η παραδοχή αυτή ήρθε ύστερα από ερώτηση έλληνα φοιτητή, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό μέλος μιας «δυναστείας» και του ζήτησε να πει πρώτα «mea culpa» (δικό μου λάθος) και μετά να συζητήσουν για τα υπόλοιπα (συνεργασίες της χώρας κτλ).
«Κάναμε κάτι πολύ λάθος στην Ελλάδα από το ’74 και μετά» φαίνεται να λέει ο φοιτητής και δηλώνει πως ο ίδιος ντρέπεται για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. «Δεν διαφωνώ μαζί σου. Τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα αρκετές φορές» απαντάει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ για τα περί «δυναστείας Παπανδρέου» ο ίδιος δήλωσε πως «Ο παππούς μου εξορίστηκε και φυλακίστηκε έξι φορές στη ζωή του, παλεύοντας για τη δημοκρατία. Ο πατέρας μου κι αυτός δύο φορές. Επομένως, ήταν ένας αγώνας για τη δημοκρατία, όχι βασιλική δυναστεία».

Σήμερα κρίνονται τα αγροτικά μπλόκα

Την ελπίδα να έχει θετική έκβαση η συνάντηση της Δευτέρας τεσσάρων υπουργών με εκπροσώπους των αγροτών, μετά και την εξαγγελία για τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στα Φάρσαλα. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις δύο μετά το μεσημέρι και θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, καθώς και επιτροπή αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα.
 Την ίδια στιγμή μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας πρόκειται να αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση από τα μπλόκα των αγροτών που πρόσκεινται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, εκπρόσωποι του οποίου τις προηγούμενες ημέρες είχαν σειρά επαφών στην Αθήνα. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή είχαν κι ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Η δέσμευση που έλαβαν στη συνάντηση – που είχαν αμέσως μετά την επίσκεψή τους στο Μαξίμου – με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου και την εξαγγελία για άμεση συγκρότηση επιτροπής για το θέμα, φαίνεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους.

"Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα" από τον Μάρτιο για τον Αντώνη Σαμαρά

Ανά την επικράτεια σκοπεύει να ταξιδέψει από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του αυτή κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Θα γυρίσω όλη τη χώρα», φέρεται να είπε, εξηγώντας ότι θέλει με αυτό τον τρόπο να στηρίξει έργα και πρωτοβουλίες που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει, ο κ. Σαμαράς θέλει να δείξει ότι δεν κρύβεται πίσω από τους τοίχους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά αντίθετα μιλά με ειλικρίνεια και ρεαλισμό στους πολίτες.
Στόχος του είναι να εξηγήσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του το σχέδιο που έχει για τη χώρα και να διαβεβαιώσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πλέον κοντά και θα αρχίσει να φαίνεται από το τέλος του 2013. Το πρόγραμμα των περιοδειών του κ. Σαμαρά σχεδιάζεται αυτές τις ημέρες και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της ΝΔ θέλουν να συνδυάσουν τις περιοχές που θα επισκεφθεί με μικρά ή μεγάλα έργα που βρίσκονται εν εξελίξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σταθμός θα είναι υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και θα ακολουθήσει η Δυτική Μακεδονία, η οποία και πλήττεται περισσότερο από άλλες περιφέρειες της χώρας από την ανεργία. Ο πρωθυπουργός θέλει επίσης να επισκεφθεί τη Θεσσαλία, δηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο τη στήριξή του στους αγρότες και γενικά στην πρωτογενή παραγωγή και, τέλος, θα επισκεφθεί την Κρήτη.

Να στεγαστεί το ΚΕΠ και το ΚΕΦ στο πρώην Ειρηνοδικείο Παμίσου

Να στεγαστεί το ΚΕΠ Μεσσήνης και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολουμένων στο κλειστό πλέον κτίριο του Ειρηνοδικείου Παμίσου, ζητά ο Δήμαρχος Μεσσηνης. Μάλιστα τονίζει πως εαν το κτίριο παραμείνει με την πόρτα κλειστή τότε διαρρήξεις και άλλα πολλά μπορούν να καταστρέψουν τον συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα, ο κ. Αναστασόπουλος τονίζει πως με την δημιουργία κάποιας αποκεντρωμένης υπηρεσίας ίσως να μπορούσαν να εκδικαστούν ορισμένες υποθέσεις στην περιοχή προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τελειώνει η εποχή Νίκα του χρόνου στη Καλαμάτα μέσω Ν.Δ.

Ετοιμάζεται για τις επόμενες αυτοδιοικητικές στην Καλαμάτα Κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, είναι πως ήδη ετοιμάζεται ένας νεαρός να βάλει υποψηφιότητα για τον Δήμο της Καλαμάτας, θέλοντας να καθαιρέσει τον νυν Δήμαρχο Νίκα. Ο εν λόγω νεαρός είναι γέννημμα θρεμμα της πόλης και στα φοιτητικά του χρόνια ήταν φουλ …ΔΑΠιτης. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε έχει πολύ καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Σαμαρά, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν βλέπει και με την μεγαλύτερη συμπάθεια τον νυν Δήμαρχο. Και μια ακόμα πληροφορία. Ο εν λόγω νεαρός έχει το πλεονέκτημα ότι είναι και …γιατρός ενώ μέχρι του χρόνου θα έχει τελειώσει και την ειδικότητα του….

ΠΑΣΟΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -Καλή συμμετοχή στις εκλογές

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ αυτή την φορά η συμμετοχή στις εκλογές για τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Από νωρίς στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα ...σχηματίσθηκαν ουρές . Το ίδιο περίπου σκηνικό επικρατεί και στις έδρες των υπόλοιπων καλλικρατικών δήμων της Μεσσηνία

Τουριστική προβολή της Πελοποννήσου στο Μέγαρο Μουσικής

Η Τουριστική προβολή της Πελοποννήσου μεσα από δράσεις είναι το θέμα τα ης εκδήλωσης που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου την ερχόμενη Δευτέρα στην αίθουσα Δημήτρης Μηττρόπουλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 6.00 το απόγευμα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Δώστε μας τα χρήματα για να έχουμε και την αρμοδιότητα για τα σκουπίδια


Δεν είμαστε υπάλληλοι της αιρετής Περιφέρειας αλλά ισοϋψείς θεσμοί
"Ας μας δώσουν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο αρμόδιος υπουργός του ΥΠΕΚΑ και τότε να αναλάβουμε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε όποιος έχει τα χρήματα έχει και την αρμοδιότητα. Οι δήμοι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην υπόθεση των σκουπιδιών και ας μην μας επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες.
 Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας από την Τρίπολη και τα γραφεία της ΠΕΔ περιέγραψε το πώς βλέπουν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου τη "δύσκολη κατάσταση" στην οποία έχει περιέλθει ένας μεγάλος αριθμός δήμων λόγω των σκουπιδιών. Ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε την άποψη των δημάρχων και ζήτησε να τους δοθούν χρήματα για να προχωρήσουν αύριο κιόλας στην προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών με ΚΔΑΥ και μονάδες κομποστοποίησης. Διαφορετικά σε λίγο καιρό 1.5 εκ τόνοι σκουπιδιών θα πνίξουν την περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν θα ξέρουμε τι θα να τα κάνουμε.
Εμείς δεν είμαστε απέναντι στην Περιφέρεια αλλά δεν γνωρίζουμε για το τι ακριβώς θα γίνει και ζητάμε συνεργασία και κοινή γραμμή για την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που δεν θα γίνει πριν το 2015".
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε πως δεν υπάρχει Κράτος και πολιτική βούληση στο θέμα των απορριμμάτων και σημείωσε πως "κάνουμε έκκληση για συνεργασία. Μας ρίχνουν πρόστιμα για να μας καταλογίσουν ευθύνες. Για μας το θέμα αυτό δεν είναι τόσο χρηματικό όσο ηθικό. Να σταματήσει η υποκρισία και να ξεδιπλωθεί επιτέλους μία στρατηγική γύρω από τα σκουπίδια, που μέχρι τώρα δεν υπάρχει". Επίσης ο κ. Νίκας διευκρίνισε πως και οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πως το θέμα της δωρεάν διαχείρισης έχει πλέον τελειώσει και θα υπάρξει κόστος που το λιγότερο θα φτάνει τα 50 ευρώ τον τόνο.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Εικονική επιχείρηση «ΤΕΡΨΙΣ» για το μέλλον

Όταν το σχολείο συναντά την επιχειρηματικότητα,όταν η παράδοση συναντά την καινοτομία,όταν η τέχνη συναντά την τεχνική,όταν το μεράκι συναντά τον επαγγελματισμό,τότε κάτι καινούργιο γεννιέται. Γεννήθηκε, λοιπόν, στα πλαίσια του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων η εικονική επιχείρηση «ΤΕΡΨΙΣ» από μια ομάδα οκτώ μαθητών της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Τα προϊόντα μας είναι: μαρμελάδα τεσσάρων εσπεριδοειδών με στέβια, μαρμελάδα τεσσάρων εσπεριδοειδών με μέλι, μαρμελάδα από αποξηραμένα σύκα με καρύδι και σταφίδες, γλυκό του κουταλιού ελιά με ιπποφαές, γλυκό του κουταλιού ελιά με κανέλλα και περγαμόντο. Η ΤΕΡΨΙΣ, την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, θα διαθέτει τα προϊόντα της στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, μαζί με την Ομάδα Ανεξάρτητων Χειροτεχνών «United Artists». Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας.

Απώλεια 14 θέσεων στο δήμο Καλαμάτας

Δεν έφθαναν τα υπόλοιπα προβλήματα στους δήμους τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα κενά που προκύπτουν από την λεγόμενη... κινητικότητα. Στο δήμο της Καλαμάτας καταγράφεται μια σημαντική... απώλεια 14 θέσεων εργασίας, με προβληματισμό να υπάρχει στη διοίκηση για το πώς θα καλυφθούν αυτές, εκ των έσω και με μετακινήσεις άλλων υπαλλήλων. Πάντως, το θετικό είναι ότι οι 14 δεν έχασαν την δουλειά τους, αφού δικαιώθηκαν και από τα δικαστήρια, ωστόσο θα συνεχίσουν σε άλλες υπηρεσίες στο νομό.

H Μεσσηνία για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο


Εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (28-02- έως 3-3-2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ), θα διεξαχθουν την Κυριακή 24-02-2013 και τις ώρες 8 π.μ. έως 7 μ.μ. σε ολόκληρη την Μεσσηνία. Οι εκλογές θα γίνουν σε επίπεδο Καλλικρατικών Δήμων . Αναλυτικά:
• ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ( ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ
• ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ( ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗ)
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ( ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥΣΑ)
• ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ( ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ)
• ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ( ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΥΛΟΣ)
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
• ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ( ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ)
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
• ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ( ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ)
1. ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα πλατάνια της Πελοποννήσου

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται το μεταχρωματικό έλκος, όπως ονομάζεται επιστημονικά η νόσος του πλατάνου, εξολοθρεύοντας τα αειθαλή δέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο φονικός μύκητας που ευθύνεται για την πρωτόγνωρη απειλή ονομάζεται κερατοκύστις και καταστρέφει μαζικά τον «βασιλιά» των φυλλοβόλων δέντρων. Οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς ο αριθμός των νεκρών δέντρων ανέρχεται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ υπολογίζουν ότι -σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα- σε μια δεκαετία το πλατάνι θα εκλείψει, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο μύκητας κερατοκύστις «αποβιβάστηκε» στην Ευρώπη στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν κρυμμένος στα στρατιωτικά κιβώτια των συμμάχων, που ήταν κατασκευασμένα από άρρωστα πλατάνια στις ΗΠΑ. Ο καταστροφικός μύκητας, αφού ξεκλήρισε τα πλατάνια σε Ιταλία και Γαλλία, εισήχθη στη χώρα μας το 2003, πιθανόν από επιμολυσμένη ξυλεία, χτυπώντας αρχικά τα πλατάνια της Πύλου στη Μεσσηνία.
Ηταν η αρχή μίας ανεπανόρθωτης καταστροφής. Ευθύνεται ο άνθρωπος
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών και Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΔΜΟ), οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Πελοπόννησος, η Ηπειρος και η Θεσσαλία. Ο βασικός παράγοντας που προκαλεί τη διασπορά της μόλυνσης των πλατανοειδών είναι ο άνθρωπος, καθώς ο μύκητας μεταφέρεται κυρίως από τα εργαλεία των ξυλοκόπων όπως τα αλυσοπρίονα, αλλά και από τα πριονίδια. Μεταφέρεται επίσης από τα εκσκαφικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις αμμοληψίες των ποταμών. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ικανός να μεταφερθεί και με τον αέρα, από δέντρο σε δέντρο. Το ινστιτούτο διαπιστώνει ότι η ταχύτητα διασποράς της επιδημίας ξεπερνά τα 5,5 χιλιόμετρα τον χρόνο, ενώ μπορεί να «ταξιδέψει» και στα νερά των ποταμών, επιμολύνοντας το ριζικό σύστημα των πλατάνων, νεκρώνοντας χιλιάδες δέντρα που
βρίσκονται στις όχθες των ποτάμιων οικοσυστημάτων. Ενδεικτική είναι η ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή που έχoυν υποστεί τα πλατάνια στις κοίτες του ποταμού Λάδωνα, παραποτάμου του Αλφειού.
Ειδικότερα στην Πελοπόννησο, ολόκληρες περιοχές μαστίζονται από τον καταστροφικό μύκητα. Στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και στην Αρκαδία έχουν ξεραθεί χιλιάδες, ενώ πρόσφατα βεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα και στην Κορινθία.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πως μπορώ να δανειοδοτηθώ από το ΕΤΕΑΝ;


Πως μπορώ να δανειοδοτηθώ από το ΕΤΕΑΝ;
Τι μου προσφέρει το ΕΤΕΑΝ, σε ποια προγράμματα με στηρίζει, τι εγγυήσεις και τι χρηματοδότηση δίνει στους επαγγελματίες και με ποιο επιτόκιο; Αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν κατά την ημερίδα του ΕΕΑ για το ΕΣΠΑ στις 13/2/2013. Την παρουσίαση έκανε η κα Σταυρινάκη Ευαγγελία, Διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών ΕΤΕΑΝ.
Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, ο ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) στην υλοποίηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» είναι ενισχυτικός αλλά σημαντικός σε πολλές φάσεις της υλοποίησής του. Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ είναι ένα Ταμείο που αναπτύσσει σειρά από ενισχυτικές δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα αλλά και μεμονωμένα για αναπτυξιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες.Όπως ανέφερε η κα Σταυρινάκη το Ταμείο συνεργάζεται με τράπεζες και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει για τις επιχειρήσεις ρευστότητα με χρήση διάφορων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως οι εγγυήσεις δανείων, οι δανειοδοτήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων κλπ. Από τη δημιουργία του, αρχικά ως ΤΕΜΠΜΕ, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις.Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ προσαρμοζόμενη στη σημερινή εποχή ανέπτυξε νέα εργαλεία ενίσχυσης των μικρομεσαίων όπως το Ταμείο Δανειοδοτήσεων και το Ταμείο Εγγυήσεων.
Οι δράσεις της ΕΤΕΑΝ συνδέονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε τρία σημεία
1. Με την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των επιχειρήσεων που μπορεί να γίνει και με δανεισμό
2. Με την κάλυψη αναγκών ρευστότητας της επιχείρησης και
3. Με την κάλυψη της εγγύησης για τη λήψη της προκαταβολής.
Το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ καλύπτει επιχειρηματικά δάνεια για επενδύσεις και ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για πέντε συγκεκριμένες Δράσεις που είχαν προκηρυχθεί κατά τη σύσταση του Ταμείου και αφορούν στη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, και τον τουρισμό - πράσινη οικονομία. Το Ταμείο δημιουργήθηκε για την επιχειρηματική επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση-ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που ήταν «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Επιπλέον με το Ταμείο αυτό, μειώθηκε η σχέση συνεπένδυσης έτσι ώστε για κάθε 1 Ευρώ που θα συνεισφέρει ατόκως η ΕΤΕΑΝ ΑΕ στο Ταμείο, οι δανειοδότριες τράπεζες θα συνεισφέρουν άλλο 1 Ευρώ με συνέπεια να συμψηφίζεται το επιτόκιο και να πέφτει περίπου στο μισό. Αυτό σημαίνει σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα επιχειρηματικά δάνεια κυμαίνονται από 10.000 ευρώ μέχρι 800.000 ευρώ ενώ τα κεφάλαια κίνησης είναι συνάρτηση του τζίρου και των παραγγελιών της επιχείρησης.

Κίνηση …προτροπής στον Σωτήρη Παναγιωτόπουλου για το Δήμο Οιχαλίας

Κίνηση φίλων του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, έχει δημιουργηθεί “άτυπα” (προς το παρόν), προκειμένου να τον προτρέψουν, να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, στην Οιχαλία. Ουσιαστικά πρόκειται για υλοποίηση της αρχικής απόφασης της Ν. Δ του 2010, όπου είχε δοθεί το “χρίσμα” στον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, αλλά στη συνέχεια “στρατεύθηκε” να είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με τον Συνδυασμό του Δ. Δράκου.
Αποτέλεσμα ήταν να μη δοθεί “χρίσμα” σε κανέναν υποψήφιο, με τα γνωστά αποτελέσματα του “διχασμού” των πολιτών στο Δήμο Οιχαλίας, που ταλανίζουν μέχρι σήμερα τον Δήμο. Τα δυο χρόνια που ακολούθησαν, άλλαξαν πολλά. Το σημαντικότερο είναι ,ότι το γεγονός πως δεν υπήρξαν “χρίσματα” το 2010, ενισχύεται από το, επίσης γεγονός, πως δεν προτίθεται στο εξής τα κόμματα (τουλάχιστον από Ν. Δ και ΠΑΣΟΚ)να …ξαναδώσουν χρίσματα με τη μέχρι τώρα διαδικασία. Η “κίνηση” αυτή είναι καθαρά πολιτών της Οιχαλίας και δεν έχει κομματικό υπόβαθρο. Αντίθετα “συμμετέχουν” σε αυτό και από άλλες πολιτικές …αποχρώσεις οι οποίες σε ότι αφορά τον Δήμο, δεν δεσμεύονται πολιτικά. Άλλωστε το ξεπέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση των τριών κομμάτων έχει ανοίξει δρόμους συνεργασιών. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν έχει “εκφραστεί” ως τώρα, χωρίς ωστόσο να αποθαρρύνει μια τέτοια κίνηση. Γνωρίζει άλλωστε πως δεν πρέπει να περιμένει για την “τελευταία στιγμή”, αφού πλέον και έμπειρος είναι και από την θέση του Περιφερειακού Συμβούλου θα έχει ουσιαστική παρουσία. Επίσης έχει “απογαλακτιστεί” από τα …ασφυκτικά κομματικά καθήκοντα του παρελθόντος και τις εσωκομματικές …αντιθέσεις.

Θυσιάζουν το μέλλον της Πελοποννήσου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και την κινητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία, στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλής την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γιαννούση, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς και του αρμόδιου Υφυπουργού για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη. Τη δυναμική πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την 1η Ιουλίου 2011, όταν και η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισής του, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, παρουσιάζοντας στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής και του Υπουργείου Οικονομικών, κυρίως σε ότι αφορά τις εντάξεις, όπου η υπερδέσμευση πόρων είναι δεδομένη για όλες τις κατηγορίες, και τη σημαντική άνοδο των συμβασιοποιήσεων και των εκταμιεύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση από τον κ. Τατούλη, των έργων που έχει εντάξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντιστοιχούν σε ένα ισόποσο πρόγραμμα με αυτό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εθνικής εμβέλειας πρωτοβουλίες της Περιφέρειας με ξεκάθαρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και του ανταγωνιστικού διαλόγου, και τη δημιουργία του Περιφερειακό Ταμείου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο κ. Τατούλης στάθηκε και στο αυξημένο ενδιαφέρον, για τα δύο αυτά έργα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn, όπως αυτό εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την επανενεργοποίηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με τουριστικό κυρίως χαρακτήρα. Εκτός αυτού «καθοριστικά θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε low cost πολιτικό και εμπορικό» όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης. Όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και επαναδιατύπωσε την πρόταση για μακροχρόνιο leasing της δημόσιας γης σε νέους επιστήμονες – επιχειρηματίες αγρότες. Παρόντων βουλευτών της Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Τατούλης τους ενημέρωσε για την εξέλιξη μεγάλων έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως το φράγμα του Αναβάλου, το Μουσείο της Σπάρτης, τον οδικό άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη, το φράγμα του Ασωπού και την Ολυμπία Οδό, για την οποία επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη στάση του για την υλοποίηση στο αρχικά εγκεκριμένο από την Ελληνική Βουλή φυσικό αντικείμενο, ήτοι μέχρι την Τσακώνα.

H γενετική στην υπηρεσία της νομικής

Συνεχίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες του στην ενημέρωση των μελών του ο δικηγορικός σύλλογος Καλαμάτας. Στοχευμένο στην επιστημονική επιμόρφωση και κατανόηση των νέων δεδομένων και την χρήση τους στην καθημερινή άσκηση της δικηγορίας ήταν το τελευταίο σεμινάριο, που είχε ως αντικείμενο την Γενετiκή στην υπηρεσία της Νομικής. Αναλυτικά τέθηκαν τα νέα εργαλεία επίλυσης αστικών και ποινικών υποθέσεων μέσω ανίχνευσης βιολογικών υλικών και ταυτοποίησης DNA.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Υπό διαπραγμάτευση οι αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα ΑΕΠΙ

αράθυρο εκλογικευσης των αμοιβών της ΑΕΠΙ για τα πνευματικά διακαιώματα άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας προσπαθώντας να λύσει ένα άλυτο, ως τώρα, πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, ιδίως αυτές της εστίασης και αναψυχής Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, τα στοιχεία του ορθολογισμού και της διαπραγμάτευσης σε ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες της αγοράς πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο καθορισμού των αμοιβών των πνευματικων δικαιωμάτων από την ΑΕΠΙ για τους επαγγελματίες.
Αυτή είναι και η ουσία της απάντησης που έδωσε ο κ. Τζαβάρας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ. κ. Γιώργου Καρασμάνη για επιχειρήσεις που αδυνατούν να καταβάλουν τα πνευματικά διακαιώματα στην ΑΕΠΙ. Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης γεωγραφικών περιοχών από την καταβολή πνευματικων διακιωμάτων υπάρχει ευρύτατη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων και των αμοιβών. Σε κάθε δε περιπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των περιπτώσεων ώστε να επικρατεί η αρχή της αναλογικότητας, της ευθυδικίας και των χρηστών ηθών. «Οι διαφορές μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών είναι δυνατό να υπαχθούν σε διαιτησία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα άτυπης διαμεσολάβησης στο πλαίσιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής των χρηστών στη δικαιοσύνη για τον καθορισμό του ποσού αμοιβής» ανέφερε ο κ. Υπουργός. Στην ερώτηση του ο κ Καρασμάνης αφού εξέθεσε την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μικρές επιχειρήσεις μη τουριστικων και παραμεθόριων περιοχών, ζητούσε να μάθει αν προτίθεται ο κ. Υπουργός, «σε υλοποίηση και της προ τετραετίας εκφρασθείσας πρόθεσης του τότε αρμόδιου Υπουργού και νυν Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», να τροποποιήσει το ν. 2121/93, ώστε, κάποια μαγαζάκια που φυτοζωούν να απαλλαγούν από τα βάρη των απαιτήσεων της ΑΕΠΙ για να αντέξουν και να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους.

Δάνεια €360 εκατ. σε αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις

Δεκαετή χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ποσού 360 εκατ. ευρώ θα παρέχει το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας προς τους παραγωγούς καθώς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που πρόκειται να επενδύσουν φέτος στην ύπαιθρο μέσω των ανάλογων κοινοτικών προγραμμάτων. Μέσω των δανείων αυτών θα χρηματοδοτηθεί σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν φέτος από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.000 κυρίως μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, οι 330 επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και αργότερα ίσως και οι επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα.
Τη συμφωνία χρηματοδότησης για το νέο Ταμείο υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκο, ενώ χθες ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αγροτικά. Το σκεπτικό είναι ότι στο νέο Ταμείο το Δημόσιο καταβάλλει κονδύλια 116 εκατ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 και τα υπόλοιπα κεφάλαια έως τα 360 εκατ. ευρώ θα τα μοχλεύσουν οι τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό, με πρώτες την Αγροτική – Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, στις οποίες μπορεί να προστεθούν και άλλες. Τα δάνεια θα έχουν επιτόκιο 4%, θα παρέχονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέσω εμπορικών τραπεζών και θα έχουν διάρκεια έως δέκα έτη με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως και 2 χρόνια, με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα στάδια. Ετσι θα χρηματοδοτηθούν. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ουσιαστικά να λυθεί το πρόβλημα των περισσότερων αγροτών να εξασφαλίσουν μέσω δανείου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε μιας από τις αγροτικές επενδύσεις, όπως απαιτούν οι όροι των κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα λεγόμενα «σχέδια βελτίωσης» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και για τις επενδύσεις στη μεταποίηση. Το υπόλο

Εκφοβισμός δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρείες

Ανεξέλεγκτα δρουν οι εισπρακτικές εταιρείες, οι υπάλληλοι των οποίων συχνά εμφανίζονται ως εντεταλμένοι των τραπεζών, εκφοβίζουν τους δανειολήπτες, απειλώντας ακόμα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις καταγγελίες που έγιναν στην Γ.Γ. Καταναλωτή και στον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή. Το φαινόμενο των τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομη όποια ενόχληση δεχτούν από εισπρακτική εταιρεία αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από την τράπεζα που τους έχει δανειοδοτήσει ότι πράγματι συνεργάζεται με την εισπρακτική.

Δρούτσας: "δεν πιστεύω και πολύ στα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να έρθει κάτι υγιές από την κοινωνία"

Συμβιβασμός και συνδιαλλαγή, η Ελλάδα αναπνέει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Η Ευρώπη της Δημοκρατίας αναπνέεει στις Βρυξέλλες. Και η Ελλάδα εδώ φαίνεται να έχει πάψει να αγκομαχά και να βρίσκει το δικό της βηματισμό, στο ευρωπαϊκό νέο τοπίο. Και λέω νέο γιατί το πρόσφατο... παλιό είχε φόντο του την χώρα μας εκτός Ε.Ε., τουλάχιστον αυτήν ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Αυτή η αλλαγή, έχει μια διάχυτη συμπεριφορά στην αντιμετώπιση των Ελλήνων, σε ´ένα Ευρωπαϊικό Κοινοβούλιο που αποφασίζει για εμάς και παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο - ρυθμιστή, στην ζώη μας. Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει σημαντικό ρόλο και αυτό το βλέπει κανείς στην δράση των Ελλήνων ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις πολλές επιτροπές. Σχεδόν θα έλεγε κανείς όλα κρίνονται εδώ σε μια κρίση που μοιάζει πέρα από τα υπόλοιπα να είναι όμως και μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα. Η συνάντηση των εκπροσώπων των Περιφερειακών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχει να βγάλει πολλά νέα για το τι ακριβώς παίζεται στην σκακιέρα όχι των εσωτερικών εντυπώσεων αλλά των εξωτερικών αναγκαιοτήτων. Αναγκαιότητες και αποφάσεις που λόγω της "υφής" των δεδομένων στον ευρωπαϊκό χάρτη χρειάζονται σημαντικές συνιστώσες να υπερβούν τις αγκυλώσεις να συνεννοηθούν και να συμβιβαστούν. Στην αρχική τοποθέτηση του Δ. Δρούτσα, Αντιπροέδρου της Επιτροπής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και τη Βιομηχανία, από τον ίδιο σημειώθηκε η μάχη που γίνεται όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις, όμως το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάστηκε στο πως φτάσαμε στην κρίση, το ΠΑΣΟΚ τα λάθη που έγιναν και τον ΓΑΠ. Ο κος Δρούτσας ως στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου, σημείωσε πως δεν τον απογήτευσε ο Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως φταίει το σύστημα εξουσίας-πολιτικής-ΜΜΕ, που "υπηρετήθηκε" στενά σε μια παράδοξη σχέση. Χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη, που όμως πλήρωσε γρήγορα γιατί ταυτίστηκε με την πορεία της χώρας, ένα δυσανάλογο τίμημα. Προκάλεσε έκπληξη η τοποθέτησή του πως "δεν πιστεύω και πολύ στα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να έρθει κάτι υγιές από την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά. "Να δείξουμε υπομονή για να δούμε που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες εξελλίσσονται και είναι σκληρές αφού είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος", σημείωσε χαρακτηριστικά υπό τον κίνδυνο που υπάρχει για να τεθεί βέτο από τις επιτροπές στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την χρηματοδότηση σε έναν... απαράδεκτο προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γ. Σταυρακάκης, που σημείωσε πως οι ηγέτες των χωρών συνολικά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, λόγω αυτής της εξέλιξης.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις»

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα που τον καλούσε να απαντήσει εάν το πολύ θετικό κλίμα στην επίσκεψη του Ολάντ εξισορροπεί τις σχέσεις με την καγκελάριο Μέρκελ απάντησε: «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις» αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε άμεσα:
«Με την καγκελάριο, υπάρχει μια στενή συνεργασία, που αποδίδει καρπούς, με τον πρόεδρο Ολάντ, έχουμε ξεκινήσει μια προσέγγιση σε σχεδόν ταυτόχρονη βάση και θα έλεγα ότι και οι ισχυρές ελληνογερμανικές σχέσεις είναι απολύτως συμπληρωματικές με τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Η ουσία είναι πως οι δυο, αν θέλετε να τους βάλετε μαζί, ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα».

Περιοδεία στη Μεσσηνία του Εθνικού Μετώπου

Περιοδεία στη Μεσσηνία πραγματοποίησε κλιμάκιο της Κεντρικής Διοικήσεως με επικεφαλής τον αρχηγό του κινήματος Εμ. Κώνστα. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων εξετάστηκε η οργανωτική ανάπτυξη του Εθνικού Μετώπου στην περιοχή και προγραμματίστηκαν δράσεις.Επισημανθηκε από τα τοπικά στελέχη η πλήρης απουσία της κυβέρνησης από τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων και η ανάγκη να γίνει δυνατό το μήνυμα του Εθνικού Μετώπου που αποτελεί την ολοκληρωμένη πρόταση των ελλήνων εθνικιστών απέναντι στην κρίση και την μεταπολιτευτική παρακμή.
Όλες οι πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας συγκεντρώνουν αγανακτησμένους πολίτες έτοιμους να ανταποκριθούν σε ένα νεο μεγαλο προσκλητήριο για τη σωτηρία της πατρίδας και την ανακούφιση της κοινωνίας. Η αγανάτηση έχει αξία αν μπορεί να μετασχηματιστεί σε πρόταση και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος τουεθνικιστικού κινήματος, όπως τόνισε ο κ. Κώνστας. Καλαμάτα,Πύλος, Γαργαλιάνοι, Μεθώνη θα αποτελέσουν προπύργια του αγώνα μας και θα κινητοποιήσουν τον Μεσσηνιακό λαό στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του τόπου. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την κλιμάκωση της δράσης στηνπεριοχή.

«Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις»

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα που τον καλούσε να απαντήσει εάν το πολύ θετικό κλίμα στην επίσκεψη του Ολάντ εξισορροπεί τις σχέσεις με την καγκελάριο Μέρκελ απάντησε: «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις» αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε άμεσα:
«Με την καγκελάριο, υπάρχει μια στενή συνεργασία, που αποδίδει καρπούς, με τον πρόεδρο Ολάντ, έχουμε ξεκινήσει μια προσέγγιση σε σχεδόν ταυτόχρονη βάση και θα έλεγα ότι και οι ισχυρές ελληνογερμανικές σχέσεις είναι απολύτως συμπληρωματικές με τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Η ουσία είναι πως οι δυο, αν θέλετε να τους βάλετε μαζί, ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα».

Η αποτυχία του…. ΕΣΠΑ

Κάθε φορά που εξασφαλίζουμε κονδύλια, πανηγυρίζουμε για τα λεφτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε… Η χαρά κρατάει τρεις μέρες και η ζωή συνεχίζεται με τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από τους κοινοτικούς πόρους. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δανείζεται υπέρογκα πόσα για τις μαύρες τρύπες.
Αντί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να «κινήσει» αυτά που λιμνάζουν στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα παράξουν πλούτο, θέσεις εργασίας και στο τέλος έσοδα για το κράτος, ως εκκαθαριστής λογιστής προχωρά στην αφαίμαξη του οικονομικού ιστού της χώρας. Το 2007-14 εξασφαλίσαμε κοινοτικούς πόρους ύψους 20,5 δισ ευρώ, παραμένουν αναξιοποίητα 9,5 και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι και αυτά που απορροφήθηκαν πήγαν σε αντιπαραγωγικά έργα σε ένα ασαφές αντιαναπτυξιακό ρουσφετολογικό μοντέλο. Η τοποθέτηση του Κυριάκου Βιρβιδάκη στο πόστο του Υφυπουργού Ανάπτυξης είναι ξεκάθαρη αναγνώριση της αποτυχίας απορρόφησης και αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων. Το ΕΣΠΑ έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο…