ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ εξαίρεση υπάρχει στον «μαύρο» κανόνα, που θέλει το ΕΣΥ να μην μπορεί χρόνια τώρα να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ: το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μέσα σε 2,5 χρόνια έχει αποκτήσει –ανάμεσα στα άλλα- μονάδα εμφραγμάτων, ψηφιακό στεψανιογράφο, μαγνητικό και αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο! Σύμφωνο με τα επίσημα στοιχεία, είναι το πρώτο νοσοκομείο σε ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ-ανάλογα πάντα με το μέγεθος του- και πρωταθλητής στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων.
Ο «E»
επισκέφθηκε το νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς συντελέστηκε το «θαύμα» στην πατρίδα του ίδιου του πρωθυπουργού... Ρωτήσαμε τον διοικητή, κ. Γιώργο Μπέζα, πώς τα κατάφερε. Εκείνος με σεμνότητα μας είπε πως είχε απλώς άξιους συνεργάτες: τον μηχανολόγο - μηχανικό Παν. Χαρίτό, την πολιτική μηχανικό Σ. Κορακοβούνη και τον Γ. Θεοδωρακόπουλο, υπεύθυνο του βιοϊατρικού τμήματος, οι οποίοι είχαν την ευθύνη για τη σύνταξη των μελετών και των προδιαγραφών των έργων. Ζητήσαμε να τους γνωρίσουμε όλους. Τους ρωτήσαμε το ίδιο, και η στάση τους υποδηλώνει το μυστικό της επιτυχίας. «Εμείς εδώ ήμασταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Μπέζος είναι εκείνος που έχει κάνει τη διαφορά.Παίρνει ο ίδιος τις προτάσεις και με το αυτοκίνητο του πηγαίνει ως την Τρίπολη και την Αθήνα. Δεν περιμένει το θέμα να κινηθεί υπηρεσιακά, πιέζει τους υπευθύνους», μας είπε η κ. Κορακοβούνη.. Επισκεφθήκαμε απροειδοποίητα καίρια τμήματα του νοσοκομείου, στα οποία έγιναν επενδύσεις και γνωρίσαμε τους υπεύθυνους.Ήταν όλοι στη θέση τους και μας καλοδέχτηκαν: ο διευθυντής του Ακτινολογικού Μιχ. Μιχαήλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο Παν. Μίντζιας, διευθυντής του Δερματολογικοΰ Ιατρείου, ο Παν. Πετικίδης, διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Σπ. Ζόμπολος, διευθυντής του Καρδιολογικού. Αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στο Καρδιολογικό. Εκεί παρέμενε αναξιοποίητη επί 10 ολόκληρα χρόνια μία δωρεά της οικογένειας Καρέλια και του αείμνηστου καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλουύ, ύψουςπερίπου 500.0.00 ευρώ. Ο κ. Μπέζος ενεργοποίησε τις διαδικασίες και σε συνδυασμό με την απόκτηση ψηφιακού στεφανιογράφου, το νοσοκομείο είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει άτομα που παθαίνουν έμφραγμα. To νοσοκομείο διαθέτει εξειδικευμένο, επεμβατικό καρδιολόγο, τον κ. Περ. Κλουφέτο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4οο στεφανιογραφίες και 6ο αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Η φυγή των Καλαματιανών για λόγους υγείας έχει ανακοπεί χάρη σε άλλες δύο επενδύσεις: την προμήθεια ενός ψηφιακούδερματοσκοπίου, που χαρτογραφεί ελιές του δέρματος και χρησιμοποιείται στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, την εγκατάσταση ψηφιακού μετρητή οπτικής πυκνότητας. Η συσκευή αφορά τον έλεγχο ασθενών με διαβητική αμφιβληστοειδοπάθεια ή ατόμων με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία (έγχυση με ranibizumab). Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο νοσοκομείο, καταλήξαμε στο ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας: οι άνθρωποι. Αφήσαμε για το τέλος κάτι που μας είπε ο κ. Μιχαήλ, πριν προμηθευτεί τον μαγνητικό τομογράφο. «Έψαξα σε όλα τα νοσοκομεία που είχαν το συγκεκριμένο μηχάνημα, για να ελέγξω ότι είναι καλό». Στην επαρχία έχουν ακόμη φιλότιμο και νοιάζονται...
Και ηλιοθερμικά!
Δύο μεγάλα και πρωτοποριακά έργα ενεργειακής αναβάθμισης ξεκινούντις επόμενες ημέρες στο εν λόγω νοσοκομείο,αξιοποιώντας πάλι τους πόρους του ΕΣΠΑ. Τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι έχουν ως στόχο να μειώσουν στο μισό το κόστος σε πετρέλαιο θέρμανσης, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 8οο.οοο ευρώ ετησίως. To πρώτο έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος με προϋπολογισμό περίπου 780.000 ευρώ. To έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες του νοσοκομείου και η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται θαζεσταίνει νερό, το οποίο θα αποθηκεύεταισε θερμοδοχεία στο λεβητοστάσιοτου νοσοκομείου.Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του νοσοκομείου όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Είναι το μοναδικό ανάλογο έργο νοσοκομείου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Οι ηλιακοί συλλέκτες θα έχουν έκταση άνω των 530 τ.μ. To δεύτερο έργο αφορά την προμήθεια σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου. Ο εξοπλισμός θα αντικαταστήσει τον ήδη πεπαλαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ενεργειακές απώλειες και εξοικονομώντας σημαντικά ποσοστά ενέργειας.
AIM.Ν. από ''Επενδυτή''
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου