Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Ιπποκράτους το διχαστικό κλίμα που αναπτύσσεται στους βουλευτές, στα στελέχη και στη βάση του κινήματος λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματος. Από τη μια μεριά το εκσυγχρονιστικό/μεταρρυθμιστικό ΠαΣοΚ και από την άλλη το αριστερό/λαϊκό ΠαΣοΚ απειλούν να οδηγήσουν το συνέδριο σε μια τυφλή σύγκρουση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ανάγονται στη …δεκαετία του ‘90. «Αν πάμε έτσι στο συνέδριο είμαστε χαμένοι», ομολογούν κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους.
Οι δύο τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους με κάθε αφορμή, από τα κείμενα του συνεδρίου ως το αν θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Για τα κείμενα του συνεδρίου δίνεται μια άχαρη μάχη χαρακωμάτων για το ποια είναι «δεξιόστροφα» και ποια «αριστερόστροφα», όταν στην πραγματικότητα είναι όλα, πλην του σχεδίου καταστατικού, προχειροφτιαγμένα και αδιάφορα. Ούτως ή άλλως τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου ελάχιστα θα επηρεάσουν την ατμόσφαιρα ή τις αποφάσεις του συνεδρίου, ενώ έχει ξεκινήσει μια εις βάθος επεξεργασία στην οποία έχουν εμπλακεί και άλλα πρόσωπα. Την Πέμπτη ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης συγκάλεσε σύσκεψη για να ενεργοποιήσει τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΚΟ και του ΙΣΤΑΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, όμως είναι μιας άλλης τάξης ζήτημα, το οποίο διχάζει πραγματικά το κόμμα και δεν είναι απλώς μια μάχη εντός των τειχών της Ιπποκράτους. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» εξέφρασε καθαρά την άποψη να μην συμμετέχει το ΠαΣοΚ στο καθημερινό άγος της διαχείρισης και να στηρίζει μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την κυβέρνηση. Επιπλέον «κατέβασε» πλατφόρμα για τη διασφάλιση της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος και ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα σταματήσει η φτωχοποίηση της χώρας.
Την ίδια άποψη έχουν και αρκετά άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως η κυρία Φώφη Γεννηματά, οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής. Μιχ. Καρχιμάκης, κ,α., παρότι η ΔΗΜΑΡ που τηρεί μια ανάλογη στάση δεν φαίνεται να έχει οφέλη, δημοσκοπικά τουλάχιστον. Η βάση του κόμματος, ότι έχει απομείνει από αυτή και εκφράζεται στις συγκεντρώσεις του προσυνεδριακού διαλόγου, δεν φτάνει να ζητεί την αποχώρηση από την κυβέρνηση, επιθυμεί όμως να έχει το ΠαΣοΚ ένα διακριτό στίγμα από τη ΝΔ, ιδίως από την ώρα που άρχισε να εφαρμόζεται το δόγμα «νόμος και τάξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου