Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας καθώς επανέρχεται, αν και με δειλά βήματα, η αισιοδοξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οπως καταγράφει η έρευνα, παρατηρείται οριακή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που ακολουθούν αναπτυξιακή πολιτική (26% στα τέλη του 2012 από 23% στις αρχές του 2012). Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι η στροφή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις εξαγωγές και την καινοτομία βοήθησε στη σταθεροποίηση.
Είναι ενδεικτικό ότι το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, με το 55% να εξάγει άνω του 10% των πωλήσεων, ενώ συνολικά οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος καλύπτουν το 23% του κύκλου εργασιών των εξωστρεφών εταιρειών.
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί τη δημοφιλέστερη αγορά για τις εξαγωγές των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη με το 46% των εξωστρεφών επιχειρήσεων να εξάγει στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν να προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις νέες συνθήκες της οικονομίας υιοθετώντας διαρθρωτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνθηκών της μειωμένης ζήτησης. Συγκεκριμένα, μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού, το 17% έχει περιορίσει τις εργασίες του με κλείσιμο καταστημάτων, ενώ το 21% εκτιμά ότι θα μειώσει εντός του εξάμηνου τις επενδύσεις του και το 30% ότι μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον σε μείωση προσωπικού.
Παράλληλα, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έντονο πρόβλημα για το 40% του εταιρικού τομέα μικρομεσαίων, καθώς κατά την τελευταία διετία οι καθυστερήσεις εισπράξεων από πελάτες έχει αυξηθεί κατά 7 ημέρες, ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονται συντομότερα κατά 21 ημέρες και έχει περιοριστεί σημαντικά η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, καλύπτοντας το 35% των συναλλαγών το 2012 από 57% το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου