Τόσο η συμπεριφορά των Ευρωπαίων έναντι της Κύπρου όσο και τα «διδάγματα» από τις αβελτηρίες στον χειρισμό της κρίσης φαίνεται ότι αφενός γεμίζουν ανασφάλεια τους πολίτες, αφετέρου δημιουργούν «δεύτερες» σκέψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες, συντονισμένα και εμφατικά, το κυβερνητικό επιτελείο να αποκηρύττει οποιαδήποτε σκέψη για «κούρεμα» σε ελληνικές καταθέσεις, όμως οι πολίτες έχουν άλλη γνώμη. Σε ποσοστό 61% θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» ελληνικών καταθέσεων, την ώρα που οι «αισιόδοξοι» δεν ξεπερνούν το 29,8%.
Ιδιαίτερη αξία έχει η στάση των πολιτών απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Για πρώτη φορά το τελευταίο έτος όσοι ζητούν αποχώρηση από το ευρώ φθάνουν το 16,5%. Την ίδια ώρα -και για επίσης πρώτη φορά- οι υπέρμαχοι της «άλλης οικονομικής πολιτικής, αλλά εντός ευρώ» μειώνονται στο 58,3%.
Η σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το πώς πρέπει να αντιδράσει απασχολεί τους πολίτες, οι οποίοι όμως στέλνουν πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: σύγκρουση με την τρόικα, αλλά με την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Το 76,5% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει plan B για να γίνει η σύγκρουση, ενώ μ’ αυτήν την άποψη διαφωνεί το 14,5%.
Δυστυχώς όμως για το πολιτικό σύστημα, αν και οι πολίτες επιθυμούν plan Β, δεν το εντοπίζουν στα κόμματα, καθώς το 72,9% θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κόμματα που διαθέτουν εναλλακτική πρόταση. Αντιθέτως, το 19,5% εκτιμά ότι υπάρχουν τέτοια κόμματα. Στην ερώτηση για το ποιο κόμμα θεωρούν ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, οι πολίτες απαντούν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 10,1% και μετά, αρκετά πιο πίσω, με 5,3%, είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου