Pages

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Κλειστή η εφορία Καλαμάτας αυτή την Τρίτη, Τετάρτη , Πέμπτη 4,5,6 Ιουνίου

Ενόψει της παραγωγικής λειτουργίας του νέου ΤΑΧΙΣ η ΔΥΟ Καλαμάτας ( Καλαμάτας-Μελιγαλά-Μεσσήνης-Κυπαρισσίας-Γαργαλιάνων-Φιλιατρών- Πύλου) από την Τρίτη 4 μέχρι και την Πέμπτη 6-Ιουνίου δεν θα πραγματοποιεί συναλλαγές με το κοινό.Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν τις παραπάνω ημέρες παρατείνονται μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της ΔΥΟ που είναι η Παρασκευή 7-6...

Ποίο το μέλλον της Αυτοδιοίκησης;

Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα
Καποδίστριας, όσο Δημοκρατία όμως είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός με την κεντρική διοίκηση; Πόσο Δημοκρατία είναι η …αιώνια παρουσία αιρετών; Πόσο Δημοκρατία είναι οι κομματικές στοιχίσεις; Φυσικά είναι κατ΄επίφασιν Δημοκρατία , διότι εκτός της καθεστωτικής μονιμότητας, δημιουργούνται επιπλέον στο εκλογικό σώμα, πολλές σκέψεις -κυρίως άδικες – για προθέσεις , πράξεις, συμπλεύσεις και σκοπιμότητες. Από το 2009 ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην πατρίδα μας , που μας οδηγούν σε αναθεώρηση όσων πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε. Σήμερα επιβάλλεται να δούμε υπό άλλη οπτική τη ζωή μας και να επανασχεδιάσουμε πάνω σε άλλες υγιείς βάσεις. Εδώ έρχεται η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να φέρει το νέο αέρα της αλλαγής νοοτροπιών και αντίληψης και να επαναφέρει στο προσκήνιο τον άδολο πατριωτισμό όπως αρέσκεται να λέει η σημερινή αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τι συνεχίζουμε όμως και βλέπουμε ως επαναλαμβανόμενο έργο, εκτός ολίγων φωτεινών εξαιρέσεων; Διεκδίκηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία, διεκδίκηση πόρων, διεκδίκηση στελεχιακού δυναμικού, διεκδίκηση κτιριακών εγκαταστάσεων, διεκδίκηση όσων αρμοδιοτήτων είχε στην αρμοδιότητά του το Κράτος κ.α. πολλά. Κριτική όμως για τις εγγενείς αδυναμίες που σε αρκετές περιπτώσεις δυναμιτίζουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν είδαμε! Κριτική για τη στασιμότητα έργων, την μη απορρόφηση κονδυλίων, την οριακή κατάσταση υποδομών, την έλλειψη αναπτυξιακής κατεύθυνσης και οραμάτων ,την μη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού πάλι δεν είδαμε! Εν κατακλείδι αυτό που ίσως είδαμε ,είναι η εμφανής προσπάθεια ικανοποίησης προσωπικών ανασφαλειών που πολλές φορές γίνονται ορατές στους πολίτες μέσω της υπερέκθεσης και της υπερβολής.. Η κοινωνία αλλάζει, οι προτεραιότητες αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν.
Καλλικράτης και ότι άλλο …πιασάρικο μπορούσε να σκεφτεί όποιος προσπάθησε να μείνει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής, χρησιμοποιήθηκε για να ονομάσει τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες , σχετικά με την Περιφερειακή Δημοκρατία. Π
Η Πολιτεία δείχνει πως αρχίζει και αντιλαμβάνεται την ανάγκη επένδυσης στον παράγοντα άνθρωπο και όχι στον απρόσωπο και ίσως όχι απόλυτα αποδεκτό από τους πολίτες πλέον, κομματικό εκλεκτό , που απλά εισπράττει την αποδοχή των πολιτών στο κόμμα που τον στήριξε ή στα πρόσωπα των πολυπληθών συνεργατών του. Η Κυβέρνηση, δια της προτάσεως του Υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο που θα δώσει την κρίσιμη ώρα, ώθηση στην Περιφερειακή Δημοκρατία , παραβλέποντας τις όποιες κομματικές αφετηρίες και την όποια κομματική οργάνωση, με ικανό κριτήριο , μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Διεθνές ενδιαφέρον για κρουαζιέρα στην Καλαμάτα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ισχυρών παραγόντων της διεθνούς κρουαζιέρας βρίσκονται η Καλαμάτα και το λιμάνι της, γεγονός στο οποίο είχε αναφερθεί με δηλώσεις του χθες ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Σήμερα, το Δημαρχείο επισκέφθηκαν ο John Tercek, αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης της μεγάλης διεθνούς εταιρείας κρουαζιέρας Royal Carribean Cruises, ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, αντιπρόσωπος της εταιρείας αυτής για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ., καθώς και στελέχη της Costa Navarino με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Προορισμού της εταιρείας Γιώργο Χατζηιωσήφ. Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν η δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο ο οποίος μετέχει στις εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στα Γιάννενα, η Πόλα Κούλη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και ο Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας.
Οι διεθνείς παράγοντες του τουρισμού κρουαζιέρας ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη νέων προορισμών και εστιάζουν στην Καλαμάτα, η οποία διαθέτει λιμάνι και τη δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών μέσω του αυτοκινητοδρόμου και του διεθνούς αερολιμένα «Καπετάν – Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Το ενδιαφέρον τους, μάλιστα, έχει τεθεί υπόψη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας παρέθεσαν στους επισκέπτες όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, μαζί με ιστορικά και άλλα στοιχεία για την πόλη και την περιοχή μας, τονίζοντας την ισχυρή βούληση της Δημοτικής Αρχής να μετατραπεί το λιμάνι της Καλαμάτας σε διεθνή προορισμό και λιμάνι υποδοχής κρουαζιέρας. Επεσήμαναν, ακόμη, τα έργα που έχει εκτελέσει και εκτελεί ο Δήμος Καλαμάτας – όπως το έργο στη Φαρών, που ξεκίνησε πρόσφατα, - ώστε να αποδώσει στους πεζούς έναν μεγάλο πεζόδρομο μήκους 5,5 χιλιομέτρων, από το Κάστρο μέχρι την Παραλία. Μέσω αυτού, ο ντόπιος ή ο τουρίστας θα μπορεί άνετα, εύκολα και με ασφάλεια να προσεγγίσει πεζή το Κέντρο και όλα τα αξιοθέατα της πόλης και να απολαύσει την παραλία της. Ακόμη, στους επισκέπτες δόθηκαν στοιχεία για όσα έργα προβλέπει το master plan, που έχει εγκριθεί όσον αφορά στον λιμένα Καλαμάτας και σχετίζονται με την ασφαλή προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων και την υποβοήθηση των τουριστών. Στη συνέχεια, έγινε ξενάγηση στην πόλη, η οποία περιελάμβανε το Κάστρο, το Ιστορικό Κέντρο με τους πεζοδρόμους του, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και την Παραλία. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν μια πόλη όμορφη, ζωντανή, φιλόξενη, με πολιτισμό και ιστορία, αλλά και προικισμένη με φυσικές ομορφιές, όπως η πανέμορφη ακρογιαλιά της, μήκους 4 χιλιομέτρων. Πρόκειται, μάλιστα, για μία από τις λίγες πόλεις όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε πεντακάθαρα νερά - η ποιότητα των οποίων παρακολουθείται από το Δήμο - δίπλα στο λιμάνι, κάτι που ενδιαφέρει τους τουρίστες κρουαζιέρας.

Στα τέλη Ιουνίου το συνέδριο της Ν.Δ. και... επανεκκίνηση

Στην τελική ευθεία για το τακτικό της συνέδριο (28-30 Ιουνίου) μπαίνει η ΝΔ, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης. Κεντρικό σύνθημα θα είναι η επανεκκίνηση του κόμματος τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Βασική κατεύθυνση, με όχημα το συνέδριο, είναι να διευρυνθεί η κοινωνική και πολιτική βάση της κεντροδεξιάς παράταξης, να εμπλουτιστεί - και άρα να ανανεωθεί ριζικά το στελεχιακό δυναμικό της - με νέο «πολιτικό προσωπικό», όχι μόνο από τον χώρο της ΝΔ, καθώς επίσης και να αλλάξει η νοοτροπία και η πολιτική κουλτούρα. Ο πρωθυπουργός έχει κεντρικό στόχο να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας, το οποίο θα είναι η πολιτική ομπρέλα των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά τις επόμενες εβδομάδες στον προσυνεδριακό διάλογο με βασικό σταθμό το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης στις 9 Ιουνίου.
Εκεί θα μιλήσει, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, σε κομματικό ακροατήριο για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενώ το αντικείμενο του προσυνεδρίου είναι τα εθνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια. Μια εβδομάδα μετά, στις 16 Ιουνίου, ο κ. Σαμαράς θα κηρύξει από το Ναύπλιο, όπου θα γίνει το προσυνέδριο της ΝΔ με επίκεντρο τα θεσμικά ζητήματα και τη συνταγματική αναθεώρηση, την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τις αλλαγές στον συντακτικό χάρτη της χώρας. Από την πρώτη ιστορική πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει την πρότασή του για την «Ελλάδα του 2020» και θα δώσει το πλαίσιό του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο τελευταίος σταθμός του κ. Σαμαρά θα είναι ο Πειραιάς, όπου στις 23 Ιουνίου θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη δίνοντας έμφαση στο πεδίο των φορολογικών συντελεστών.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Νέα σύμβαση ανάθεσης της μεταφοράς απορριμμάτων

Υπεγράφη χθες νέα σύμβαση για την ανάθεση μεταφοράς των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας. Στη σύμβαση ορίζεται το ποσό που θα παίρνει ο εργολάβος, όχι όμως και ο χώρος που θα εναποθέτει τα σκουπίδια. Θα παίρνει δηλαδή τα ίδια λεφτά είτε πηγαίνει τα σκουπίδια κάπου στη Μεσσηνία είτε κάπου πολύ πιο μακριά… Ο εργολάβος που θα μεταφέρει τα σκουπίδια είναι και πάλι ο Θεόδωρος Καράμπελας, που θα αποζημιώνεται με 67,96 ευρώ για κάθε τόνο. Η νέα ανάθεση έχει διάρκεια τρεις μήνες και η δαπάνη έχει προϋπολογιστεί ότι θα είναι 500.000 ευρώ. Ο Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», έχει δηλώσει ότι οι όροι της σύμβασης δίνουν ενδεχομένως την ευχέρεια στον εργολάβο για υπερβολικό πλουτισμό.

Την Παρασκευή οι αποζημιώσεις ύψους 6,1 εκατ. ευρώ στους παραγωγών από το ΕΛΓΑ

Οι α­πο­ζη­μι­ώ­σεις α­φο­ρούν ζη­μι­ές στη φυ­τι­κή πα­ρα­γω­γή και κυ­ρί­ως σε ε­λι­ές, ε­σπε­ρι­δο­ει­δή, κη­πευ­τι­κά, αμ­πέ­λια και πα­τά­τες, και στο ζω­ι­κό κε­φά­λαι­ο α­πό δι­ά­φο­ρα ζη­μι­ο­γό­να αί­τια στους νο­μούς: Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Αρ­γο­λί­δας, Αρ­κα­δί­ας, ‘­Αρ­τας, Ατ­τι­κής, Α­χα­ΐ­ας, Βοι­ω­τί­ας, Γρε­βε­νών, Δρά­μας, Δω­δε­κα­νή­σου, Έ­βρου, Εύ­βοι­ας, Η­λεί­ας, Η­μα­θί­ας, Η­ρα­κλεί­ου, Θε­σπρω­τί­ας, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Ι­ω­αν­νί­νων, Κα­βά­λας, Καρ­δί­τσας, Κα­στο­ριάς, Κέρ­κυ­ρας, Κε­φαλ­λη­νί­ας, Κιλ­κίς, Κο­ζά­νης, Κο­ριν­θί­ας, Κυ­κλά­δων, Λα­κω­νί­ας, Λά­ρι­σας, Λέ­σβου, Μα­γνη­σί­ας, Μεσ­ση­νί­ας, Ξάν­θης, Πέλ­λης, Πι­ε­ρί­ας, Πρε­βέ­ζης, Ρε­θύ­μνου, Ρο­δό­πης, Σερ­ρών, Τρι­κά­λων, Φθι­ώ­τι­δος Φλω­ρί­νης. Φω­κί­δος και Χα­νί­ων.
Λίστα με τις εκατό καλύτερες παραλίες του κόσμου, δημοσίευσε το CNN, ζητώντας μαρτυρίες, σχόλια και φωτογραφίες από τους αναγνώστες του. Μεταξύ των καλύτερων 100, βρίσκονται και 4 ελληνικές. Αυτές είναι οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα (24η θέση), το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο (32η θέση), ο Μπάλος στα Χανιά (35η θέση) και τα Φαλάσαρνα επίσης στα Χανιά (100η θέση). Καλύτερη παραλία στον πλανήτη, αναδείχθηκε η Grande Anse στις Σεϊχέλες, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι: Rabbit Beach στην Ιταλία, Grace Bay στην Τουρκία, Anse Source d'argent και πάλι στις Σεϊχέλες, Anse de Grande Saline στον Αγ. Βαρθολομαίο.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σοκ!!! Παράτησε τα 4 ανήλικα παιδιά της στην Αστυνομία

Σοκάρει την τοπική μας κοινωνία το περιστατικό με την γυναίκα που... άφησε τα παιδιά της στην Αστυνομία στην Καλαμάτα!!! χθες το μεσημέρι. Η ανύπαντρη μητέρα εγκατέλειψε τα 4 ανήλικα αγόρια της, με τους αστυνομικούς να σοκάρονται όταν την ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό και πήραν την απάντηση ότι δεν άντεχε την συμπεριφορά τους. Το μεγαλύτερο ηλικίας παιδί επέστρεψε ενώ τα υπόλοιπα φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο. Στην υπόθεση έχουν επιληφθεί όλες οι αρμόδιες αρχές.

Ημερίδα στο Δήμο Δυτικής Μάνης με θέμα «Μάνη, Γαστρονομία και Προσέλκυση Τουριστών»

Με βά­ση τα νέ­α δε­δο­μέ­να της παγ­κο­σμι­ο­ποί­η­σης του του­ρι­σμού, εί­ναι προ­φα­νές ό­τι κά­θε τό­πος για να ε­πι­βι­ώ­σει του­ρι­στι­κά, θα πρέ­πει να κά­νει ό,τι εί­ναι δυ­να­τόν, προ­κει­μέ­νου να δι­α­φο­ρο­ποι­η­θεί και να προ­βάλ­λει τη δι­κή του μο­να­δι­κή ταυ­τό­τη­τα που ο­φεί­λει να ε­στια­σθεί σε αυ­τό που θα α­να­δει­κνύ­ει την ι­δι­αί­τε­ρη φυ­σι­ο­γνω­μί­α του συγ­κε­κρι­μέ­νου τό­που. H το­πι­κή γα­στρο­νο­μί­α κά­θε τό­που θα μπο­ρού­σε να α­πο­τε­λέ­σει έ­να σα­φέ­στα­το συγ­κρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα και μια ση­μαν­τι­κή πη­γή πό­ρων για τον του­ρι­σμό και για την το­πι­κή οι­κο­νο­μί­α του γε­νι­κό­τε­ρα. Ο Δή­μος Δυ­τι­κής Μά­νης κα­τα­νο­ών­τας ό­τι η το­πι­κή γα­στρο­νο­μί­α α­πο­τε­λεί έ­να α­να­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της πο­λι­τι­σμι­κής μας κλη­ρο­νο­μιάς που ε­νι­σχύ­ει και δι­α­φο­ρο­ποι­εί το του­ρι­στι­κό μας προ­ϊ­όν και εμ­πλου­τί­ζει τη συ­νο­λι­κή τα­ξι­δι­ω­τι­κή εμ­πει­ρί­α, δι­ορ­γα­νώ­νει Η­με­ρί­δα με θέ­μα «Μά­νη, Γα­στρο­νο­μί­α και Προ­σέλ­κυ­ση Του­ρι­στών», τη Δευ­τέ­ρα 3 Ι­ου­νί­ου 2013 και ώ­ρα 11.00π.μ., στο Πο­λι­τι­στι­κό Κέν­τρο της Στού­πας.

Έσβησε η μικρής έκτασης πυρκαγιά στην καπνοβιομηχανία ''΄Καρέλια''

Άμεση ήταν η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε φίλτρο(;)στην καπνοβιομηχανία ''Καρέλια''. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κανένα άλλο πρόβλημα και η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις. Μεγάλη η προσπάθεια που έγινε για την κατάσβεσή της. Φωτιά εκδηλώθηκε πριν λίγο στο εργοστάσιο των τσιγάρων Καρέλια στην Καλαμάτα οπου χαρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής εχει τώρα τεθεί πο έλεγχο. Σύμφωνα με πλοιροφοριες η φωτιά προήλθε απο ένα φίλτρο που ηταν ακαθάριστο.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Με ενισχυμένη πλειοψηφία ''πέρασε'' ο δρόμος - Σφραγίδα Σαμαρά

Με ενισχυμένη πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεσσήνης η μελέτη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Σε μία ακόμη μαραθώνια συζήτηση στην οποία δεν έλειψαν οι ενστάσεις το Σώμα κατέληξε με 22-8 στο ''ναί'' των νέων προτάσεων που παρουσίασε πρόσφατα μετά από την ανάλογη διαβούλευση ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας στην αυτοδιοικητική αντιπροσωπεία του δήμου Μεσσήνης.
Με την χρηματοδότηση διασφαλισμένη από τα ''αδιάθετα'' του ΕΣΠΑ το έργο μείζονος σημασίας για το νομό μας πρέπει να τρέξει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Η προσωπική σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά είναι δεδομένη στο έργο αυτό που πρόκειται να αλλάξει τα πάντα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού, ενώ και ο ρόλος του Στ. Αναστασόπουλου καταλυτικός αφού κατάφερε μετά από αλλεπάλληλες επαφές και πιέσεις να περάσει στην αρχική μελέτη σχεδόν το σύνολο των σημείων που είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη απόφαση ικανοποιώντας τα αιτήματα και των πολιτών.

Ξεκινά το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου Καλαμάτας

Το πρώτο στη χώρα, για δημόσιο νοσοκομείο, μεγάλο έργο, που σχετίζεται με την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μείωση των δαπανών ενέργειας, ξεκινά να υλοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Πρόκειται για ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης και θέρμανσης για όλο το χρόνο του νοσοκομείου. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος με συνολικό προϋπολογισμό 865.000 ευρώ. Την προσεχή εβδομάδα 15 με 20 άτομα από την Αυστρία, με εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα ενέργειας, εγκαθίστανται στο νοσοκομείο Καλαμάτας και για δύο μήνες θα δουλεύουν καθημερινά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το νοσοκομείο Καλαμάτας, με τις υφιστάμενες κλιματολογικές συνθήκες, χρειάζεται περίπου 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου ετησίως και με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, το κόστος, σύμφωνα με τις οικονομοτεχνικές μελέτες, θα πέσει στο 50%. Ο διοικητής του νοσοκομείου Γεώργιο Μπέζος μιλώντας για το έργο υπογράμμισε πως «μια συλλογική προσπάθεια και ένας καθημερινός αγώνας 2,5 ετών λαμβάνει σάρκα και οστά με την υλοποίηση ενός ακόμα μεγάλου έργου για το νοσοκομείο μας. Τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουμε πει ότι είναι η μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία και έχουμε χρέος να την αξιοποιήσουμε. Αυτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Καλή η οικονομική κατάσταση της Διοκλής ΑΕ

Σήμερα το βράδυ συνέρχεται σε συνεδρίαση το ΔΣ της Διοκλής ΑΕ, προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση πεπραγμένων χρήσης 2012, εν όψει της γενικής συνελεύσεως της εταιρείας που θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Η οικονομική κατάσταση της Διοκλής ΑΕ είναι καλή. Πρόκειται για την εταιρεία που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται το Βιοτεχνικό Πάρκο και μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ έχει και την ευθύνη διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς ειδών ελαφράς βιοτεχνίας στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο. Η εταιρεία παρουσίασε κατά τη χρήση 2012 κέρδη ύψους 180.375,65 ευρώ. Μετά την αφαίρεση φόρων εισοδήματος και λειτουργικού κόστους, το υπόλοιπο κερδών προς διάθεση ανέρχεται σε 89.528,70 ευρώ. Η Διοκλής ΑΕ συνεισέφερε σημαντικά ποσά στο κράτος ως φόρο υπεραξίας ακινήτων, ετήσιο φόρο ακίνητης περιουσίας και φόρο εισοδήματος, που συμποσούνται σε 169.019,33 ευρώ.

Εμφύλιος στη Μεσσηνία για το λάδι, με… διαιτητή τον Σαμαρά!

Δεν έφταναν στον Αντώνη Σαμαρά τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στην Καλαμάτα για το λάδι. Για να ξέρετε στη μισή Μεσσηνία το λάδι έχει εξασφαλίσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης την γνωστή ΠΟΠ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάκτησης είναι να εισπράττουν μισό ευρώ το κιλό ως επιδότηση. Επειδή όμως η μισή Μεσσηνία είναι εκτός ΠΟΠ κάποιοι παραγωγοί αναγκάζονται να δίνουν το λάδι τους σε μικρότερη τιμή σ’ αυτούς που έχουν την ετικέτα. Τώρα έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα στη Μεσσηνία.
Το ένα που επιδιώκει να παραμείνει το καθεστώς ως έχει και το δεύτερο που επιδιώκει να εξασφαλίσει την ΠΟΠ για ολόκληρη τη Μεσσηνία αφού οι ελιές είναι οι ίδιες και η ποικιλία Κορώνης μία…

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Σε Μεσσηνία και Σαντορίνη οι κινέζοι σταρ

Σε Μεσσηνία και Σαντορίνη θα αποβιβαστούν κινέζοι σταρ ηθοποιοί όπου με το επιτελείο τους θα πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα της ταινίας ''Ερωτική Ιστορία στο Πεκίνο''. Στους μαγευτικούς χώρους του ''Costa Νavarino'' αλλά και του ξεχωριστού νησιού θα γυριστεί ένα μέρος της, με εκατοντάδες θεατές να ανυπομονούν για την πρώτη προβολή που θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου και αναμένεται να κόψει περισσότερα από 250.000.000 εισιτήρια. H συμβολή των Χρήστου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου στην εξέλιξη αυτή καθοριστική, ενώ η διαφήμιση που θα γίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Μεσσηνία, πάρα πολύ μεγάλη.

Μόλις 185 άτομα ψήφισαν στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ - Νέος πρόεδρος ο Σ. Ιωαννίδης

Με τη συμμετοχή 29.194 νέων σε όλη τη χώρα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Στο νομό Ηλείας η προσέλευση στις εκλογές ήταν ικανοποιητική και στις τρις κάλπες καθώς ψήφισαν συνολικά 135 νέοι και νέες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας που συμμετείχαν στη διαδικασία στέλνοντας το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ μπορεί να αποτελέσει τη φωνή των νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. «Θέλουμε να συγχαρούμε το νέο Πρόεδρο της οργάνωσης Σάκη Ιωαννίδη και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Θα είμαστε δίπλα του για την ΟΝΝΕΔ της δικής μας γενιάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ

Μεσσήνη:Παιδιά!! έδωσαν και πάλι παράδειγμα πολιτισμού

Ο Δήμος Μεσσήνης στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013» προέβει σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 στον καθαρισμό της παραλίας και του αλσυλλίου Μπούκας. Στην εκστρατεία καθαρισμού συμμετείχαν οι μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου Μεσσήνης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Γεώργιος Δαβίλλας , αφού ευχαρίστησε τον διευθυντή κο Κωνσταντίνο Τσιγαρίδη και τους διδάσκοντες του 3ου δημοτικού σχολείου Μεσσήνης, ανέπτυξε στους μαθητές τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τις δράσεις του Δήμου Μεσσήνης για τον καθαρισμό των ακτών και των άλλων φυσικών περιοχών.

Έρευνα, καινοτομία και εφαρμοσμένη τεχνολογία στις προτεραιότητες της Περιφέρειας

«Η έρευνα, η καινοτομία και η εφαρμοσμένη τεχνολογία, μαζί με την αξιοποίηση του σημαντικού επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα, αποτελούν τους σταθερούς δρόμους που προσδίδουν υπεραξία στην τοπική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασίλειο Μάγκλαρη, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, και πρόσθεσε ότι «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε πεπεισμένοι ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν έχει ανάγκη από απλές επικλήσεις, αλλά επενδύσεις και για το λόγο αυτό είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε σοβαρά». Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημόκριτου κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Συνολάκης, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας οι κυρίες Λήδα Γιαννακοπούλου, Αγνή Σπηλιώτη και Δώρα Φαρμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και κ. Ανδρέας Πουλάς, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σημείο αναφοράς το Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και την αξιοποίηση του κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας, το οποίο είχε συσταθεί με συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής και των επιμελητηρίων.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Άνοιξε τις πύλες της η 2η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας


anthokomiki0Ά­νοι­ξε χθες το α­πό­γευ­μα τις πύ­λες της, η 2η Αν­θο­κο­μι­κή Έκ­θε­ση του Δή­μου Κα­λα­μά­τας με τα εγ­καί­νια που έ­γι­ναν στο Δημοτικο Πάρ­κο Σι­δη­ρο­δρό­μων πα­ρου­σί­α του Δή­μαρ­χου Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­τη Νί­κα, του Βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυ­γής Δη­μή­τρη Κου­κού­τση, του Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Μεσ­ση­νί­ας Πα­να­γι­ώ­τη Α­λευ­ρά, του ε­πι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος μει­ο­ψη­φί­ας Θε­ό­δω­ρου Μπερ­δή­μα, ο­μά­δα δη­μο­τι­κών συμ­βού­λων και πλή­θος κό­σμου.
anthokomiki1Στην Έκ­θε­ση με­τά­σχουν πά­νω α­πό 10 φυ­τω­ρι­ού­χοι, ό­πως και αν­θο­πώ­λες, το κοι­νό θα έ­χει τη δυ­να­τό­τη­τα να α­γο­ρά­σει άν­θη και φυ­τά, ε­νώ θα πα­ρα­σχε­θεί ε­νη­μέ­ρω­ση για την οι­κο­λο­γι­κή δι­α­χεί­ρι­ση των υ­πο­λειμ­μά­των φρον­τί­δας του κή­που, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας δι­ά­δο­σης της κομ­πο­στο­ποί­η­σης που κα­τα­βάλ­λει ο Δή­μος σε συ­νερ­γα­σί­α με το Ret­h­i­nk P­r­o­j­e­ct και άλ­λους φο­ρείς.

anthokomiki5Τη 2η Αν­θο­κο­μι­κή Έκ­θε­ση θα πλαι­σι­ώ­σουν καλ­λι­τε­χνι­κές εκ­δη­λώ­σεις της Κ.Ε. «Φά­ρις», α­πό το Δη­μο­τι­κό Ω­δεί­ο, το Ει­κα­στι­κό Ερ­γα­στή­ριο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., κα­θώς και α­πό άλ­λους φο­ρείς της Κα­λα­μά­τας, με­τα­ξύ των ο­ποί­ων ο Πο­λι­τι­στι­κός Σύλ­λο­γος των σπου­δα­στών του Α­ΤΕΙ. Τα πρω­ι­νά, θα δι­ε­νερ­γούν­ται εκ­παι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, ό­πως και βι­ω­μα­τι­κά και ει­κα­στι­κά ερ­γα­στή­ρια, για μα­θη­τές σχο­λεί­ων. Τα εκ­παι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα και τα ερ­γα­στή­ρια, θα δι­ε­νερ­γή­σουν οι Δι­ευ­θύν­σεις Γε­ω­τε­χνι­κών Υ­πη­ρε­σι­ών και Δι­α­χεί­ρι­σης Α­πορ­ριμ­μά­των και Ο­χη­μά­των του Δή­μου Κα­λα­μά­τας, η ε­θε­λον­τι­κή πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή ο­μά­δα Re:t­h­i­nk P­r­o­j­e­ct, το Κέν­τρο Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης Κα­λα­μά­τας, η Κ.Ε. «Φά­ρις» του Δή­μου Κα­λα­μά­τας και η Δι­εύ­θυν­ση Πρω­το­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης Π.Ε. Μεσ­ση­νί­ας.
anthokomiki4Στην Έκ­θε­ση με­τά­σχει και το Α­ΤΕΙ Κα­λα­μά­τας, με ει­δι­κό ε­πι­στή­μο­να ο­μι­λη­τή που θα μι­λή­σει για τα α­ρω­μα­τι­κά φυ­τά της Με­σο­γεί­ου στην κη­πο­τε­χνί­α. Ε­πί­σης, το Α­ΤΕΙ έ­χει δι­κό του πε­ρί­πτε­ρο στην Έκ­θε­ση, στο ο­ποί­ο πα­ρου­σιά­ζει υ­δρο­πο­νι­κή καλ­λι­έρ­γεια, μί­α νε­ω­τε­ρι­κή μέ­θο­δος στο πλαί­σιο της ο­ποί­ας τα φυ­τά α­να­πτύσ­σον­ται χω­ρίς την πα­ρου­σί­α ε­δά­φους.
Η Έκ­θε­ση θα δι­αρ­κέ­σει 9 η­μέ­ρες, μέ­χρι τις 2 Ι­ου­νί­ου.
Υ­πεν­θυ­μί­ζου­με ό­τι ερ­χό­με­νο Σάβ­βα­το 1η Ι­ου­νί­ου, στις 20.00, στην αυ­λή του α­να­ψυ­κτη­ρί­ου του Δη­μο­τι­κού Πάρ­κου Σι­δη­ρο­δρό­μων, θα α­πο­νε­μη­θεί το βρα­βεί­ο κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κού δο­κι­μί­ου Πα­να­γι­ώ­τη Φω­τέ­α στην Κα­θη­γή­τρια Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών Με­ρό­πη Σπυ­ρο­πού­λου για το έρ­γο της: «Με πί­στη και αι­σι­ο­δο­ξί­α για έ­να κα­λύ­τε­ρο αύ­ριο», κα­θώς και οι υ­πο­τρο­φί­ες στη μνή­μη Πα­να­γι­ώ­τη Φω­τέ­α που θέ­σπι­σε ο α­εί­μνη­στος κα­πε­τάν – Βα­σί­λης Κων­σταν­τα­κό­που­λος.

Εργα στον… βάλτο της γραφειοκρατίας

Υπογραφές από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και αδειοδοτήσεις που απαιτούν πλήθος εγγράφων και δικαιολογητικών βάζουν φρένο στην κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων από τους ΟΤΑ. «Θα εξοικονομούσαμε πολλά δισ. ευρώ αν καταργούσαμε δεκάδες διοικητικές πράξεις που δεν χρειάζονται», τονίζουν οι τοπικοί φορείς Περισσότερες από 49 εγκρίσεις, αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις και δικαιολογητικά, πάνω από 150 υπογραφές και περίπου δύο χρόνια αναμονής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για μια αφαλάτωση στο νησάκι της Χάλκης. Αρκετά ναυτικά μίλια μακριά, ένας αγωγός ύδρευσης για τα μικρονήσια του Καλάμου και του Καστού γράφει τη δική του ιστορία: 46 γνωμοδοτήσεις, δικαιολογητικά, αδειοδοτήσεις, θεωρήσεις κ.λπ. για το έργο και άλλες 30 για καθορισμούς αιγιαλού και παραλίας. Το έργο της αφαλάτωσης της Λέρου «ωριμάζει» από το 2008 και η επέκταση του λιμανιού της Ερεικούσσας από το 2001. Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα…
«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Θα εξοικονομούσαμε πολλά δισ. ευρώ αν καταργούσαμε δεκάδες διοικητικές πράξεις που δεν χρειάζονται», τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης. Οσα κι αν έχει ακούσει κανείς για το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, οι λεπτομέρειες δεν παύουν ποτέ να σοκάρουν. «Οποιος υποστηρίζει πως μειώθηκε η γραφειοκρατία δεν ζει στην Ελλάδα», λέει ο δήμαρχος της Χάλκης, Μιχάλης Πατρός. «Απευθυνθήκαμε σε 17 υπηρεσίες. Χρειαστήκαμε πάνω από 150 υπογραφές. Μόνο μία υπηρεσία μάς ζήτησε 21 έγγραφα για να δώσει την έγκρισή της. Παρακαλούσα υπαλλήλους να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τηλεφώνησα στον περιφερειάρχη και υπέβαλα την παραίτησή μου». Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οχι χωρίς κόπο. «Για να φτάσουμε στην ωρίμανση απαιτήθηκε πολλή προσωπική δουλειά και δική μου και του περιφερειάρχη», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακριωνίτης, παρατηρώντας πως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας απαιτείται να συνεδριάσει τουλάχιστον έξι φορές για την αφαλάτωση, με την κάθε συνεδρίαση να σημαίνει περίπου έναν μήνα καθυστέρηση… Τώρα που το έργο έχει ανάδοχο, ο κ. Πατρός εκτιμά πως σε ένα τρίμηνο η αφαλάτωση θα εγκατασταθεί. «Την ημέρα που θα τρέξει το νερό θα γίνει μεγάλο πανηγύρι»…

Ναι... στην αγορά δικύκλου λένε οι πολίτες για τη μετακίνησή τους

Ηχηρό ναι λένε οι οδηγοί στην αγορά δικύκλου αφού εξοικονομούν χρήματα αλλά και χρόνο. Η μειωμένη κατανάλωση καυσίμων αλλά και άλλοι παράγοντες έχουν αύξηση την κίνηση στα καταστήματα μοτοσυκλετών. Οι τιμές παραμένουν χαμηλές με ένα απλό μηχανάκι να κοστίζει περίπου από 1000 ευρώ ενώ απαραίτητο είναι η αγορά κράνους.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Μεσσηνία και Αργολίδα κινδυνεύουν απο τα κουνούπια

Η έλλειψη κονδυλίων έφερε πίσω τον προγραμματισμό των ψεκασμών, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, με την άνοδο της θερμοκρασίας που φέτος ήρθε νωρίτερα, να έχουν ανοίξει τον … δρόμο στα κουνούπια, για τις ενοχλητικές τους «επιδρομές». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, οι διαδικασίες για τις κουνουποκτονίες, ξεκίνησαν με σημαντικές καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα, με τις περιφέρειες και τους δήμους να έχουν επιδοθεί σε μία τιτάνια προσπάθεια να προλάβουν το καλοκαίρι. Το υπουργείο Υγείας τονίζει, πως οι ψεκασμοί θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, ώστε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες, Ωστόσο, η διαδικασία των κουνουποκτονιών ξεκινά μόλις τώρα κι ενώ τα ενοχλητικά έντομα έκαναν λόγω ζέστης νωρίτερα την εμφάνισή τους. Βασικός λόγος της καθυστέρησης, είναι η έλλειψη σχετικών κονδυλίων στους δήμους, ενώ οι περιφέρειες δεν πρόλαβαν -λόγω γραφειοκρατίας- να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε να αναδειχθεί ο μειοδότης που θα αναλάβει εγκαίρως το έργο των μυοκτονιών – ψεκασμών.
Περιοχές υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι η Ηλεία, η Αχαϊα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος. Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι επίσης ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα, ο Μαραθώνας, ο Σαρωνικός, το Μαρκόπουλο, η Αγιά Λάρισας και οι δήμοι Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώτα Λακωνίας και Σοφάδων Καρδίτσας. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από δικούς της πόρους διαθέτοντας 700.000 ευρώ για το πρόγραμμα των ψεκασμών σε μεγάλες εκτάσεις που είναι της αρμοδιότητάς της, όπως δάση και ρέματα. Οι δήμοι από την πλευρά τους είναι επιφορτισμένοι με μικρές παρεμβάσεις, όπως ψεκασμούς σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το σχετικό έργο μέχρι στιγμής.

Υπέρ της αξιοποίησης της ΜΟΛΑΚ για τα σκουπίδια


Υπέρ της αξιοποίησης της ΜΟΛΑΚ για τα σκουπίδια και η παράταξη του Θ. Μπρεδήμα
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ 
Μετά την παράταξη του Σταμάτη Μπεχράκη, υπέρ της επαναλειτουργίας της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ), για την επεξεργασία των σκουπιδιών, τάχθηκε και η μείζων μειοψηφία, η παράταξη του Θόδωρου Μπρεδήμα…
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο πρώην καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Μεσσήνιος στην καταγωγή, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ αποτελεί μια λύση με αρκετά πλεονεκτήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντέδρασαν ωστόσο κάτοικοι του Ασπροχώματος, που υποστήριξαν ότι αφενός η ΜΟΛΑΚ δεν έχει δυνατότητες να επεξεργαστεί σκουπίδια χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή, η οποία ήδη βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Την κάθετη αντίδρασή του υπογράμμισε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Ωστόσο ο Θόδωρος Μπρεδήμας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για μια ακόμα ανάθεση της μεταφοράς των σκουπιδιών, είπε για τη ΜΟΛΑΚ: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση (μεταφορά των σκουπιδιών) παρά το γεγονός ότι είχαμε ήδη προτείνει και οι συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο κατ’ επανάληψη τη λύση της περιοχής του Ασπροχώματος. Εάν είχατε υιοθετήσει αυτή τη λύση σήμερα δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα και όπως είδατε αλλά και πρόσφατα στη σύσκεψη που έγινε για το θέμα επάνω στο Παλιοροβούνι και εκεί πλέον παρά το γεγονός ότι τα ξίφη διασταυρώθηκαν, από τις εκθέσεις των αρμοδίων μηχανικών προέκυψε ότι αν είχε προτιμηθεί αυτή η λύση, η ουσιαστική λύση του Ασπροχώματος της ΜΟΛΑΚ δεν θα βρισκόμαστε σήμερα σε όλα αυτά».
Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που χθες είχε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι οι διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν είναι το υπουργείο μένει σταθερό στη συμφωνία που έγινε πέρσι τον Αύγουστο, για τη διαχείριση των σκουπιδιών, σε νομαρχιακό επίπεδο, για το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της οριστικής λύσης από τη Περιφέρεια, με ένα σύστημα κομποστοποίησης, διαλογής των ανακυκλώσιμων και δεματοποίησης. Ο δήμαρχος σχολίασε ότι η υλοποίηση της ενδιάμεσης αυτής λύσης έχει καθυστερήσει, υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι πως το υπουργείο μένει σταθερό σε αυτή.
Στ.Μ.

Φουλάρει τις μηχανές ο Στάθης


«EΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΗΣ»       Ο Δήμαρχος Μεσσήνης εδώ και καιρό είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλο και προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλο, με την οποία ζητούσε την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Ασπροχώματος – Μεσσήνης, στα πλαίσια ανάπτυξης τουριστικών δρομολογίων. Παράλληλα στην επιστολή τονίστηκε ιδιαίτερα η ενεργοποίηση και αξιοποίηση της γραμμής και για προαστιακή συγκοινωνία, όπως και στο παρελθόν αποτελούσε ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομική λύση μετακίνησης. Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος έχει προβεί στον καθαρισμό της γραμμής από την βλάστηση, εντός των ορίων ευθύνης του και μας χαροποιεί το γεγονός ότι το πρώτο τουριστικό τρένο καταφθάνει στην πόλη της Μεσσήνης το πρωί της Κυριακής, περίπου 09:45 π.μ. Ήδη σήμερα νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική διαδρομή.
Ο Δήμαρχος και δημοτικοί παράγοντες θα υποδεχθούν τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι θα είναι περίπου 100 άτομα και θα τους καλωσορίσουν προσφέροντάς τους τοπικά προϊόντα και συγκεκριμένα μεσσηνιακό ελαιόλαδο προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τουριστικά φυλλάδια.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αργά σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο και συζητήθηκαν τρία σημαντικά θέματα για το Δήμο μας.
Η παραχώρηση και αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου στην Τ.Κ. Εύας σε Ελαιοκομικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και η δημιουργία πάρκου αρωματικών φυτών στην Τ.Κ. Αβραμιού καθώς και η δημιουργία αγοράς αγροτών στη Μεσσήνη.

Όμορφη πρωτοβουλία από τους μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου

Η φύση πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ανθρώπους πόσο μάλλον με τα παιδιά. Για το λόγο αυτό μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί από το 10ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν έναν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο χώρο για κάποιους. Έτσι σε συνεργασία με τους γονείς φύτευσαν αρωματικά φυτά ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φορά.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Συνεργασία Περιφέρειας - Δήμου Καλαμάτας για το ΔΗΠΕΘΕΚ & την Αρχαία Θουρία

«Ανασυνθέτουμε την πολιτιστική μας παρουσία σε μια δύσκολη χρονική περίοδο και παρά την τραγική μείωση των πόρων αποδεικνύουμε ότι έχουμε την ικανότητα να βρίσκουμε πόρους για τον πολιτισμό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και τις ανασκαφές στην αρχαία Θουρία, με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, χθες.
Στόχος μας είναι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αφενός να καταστήσουμε το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας πρωτοποριακό περιφερειακό θέατρο και, αφετέρου να αναδείξουμε τον χώρο της Αρχαίας Θουρίας, όπου συνεχώς νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα σημαντικό πολιτισμό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει ήδη οικονομικά το ΔΗΠΕΘΕ και στο μέλλον θα συνεισφέρει εκ νέου, ενώ για την αρχαία Θουρία έχει εξασφαλίσει 150.000 ευρώ μέσω του ταμείου πυροπλήκτων. Η συνεργασία αυτή τόνισε ο Περιφερειάρχης αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι ισχυρισμοί για προβλήματα μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου, αποδεικνύονται αίολοι και επικίνδυνοι. Ο κ. Νίκας από την πλευρά του έκανε λόγο για δημιουργική και αποδοτική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον χώρο του πολιτισμού και τόνισε ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας.

"Ο Σαμαράς έχει αλλάξει την αντίληψη που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα"

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του, μας δείχνουν ότι έχουν μπει σε ανάκαμψη και σε λίγο θα βγουν στις αγορές. Θα ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο πετυχημένο πρότυπο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την προεδρία της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις, με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα πολλά στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ιρλανδία «έδωσαν από κοινού τη μάχη για μια πιο ισόρροπη πολιτική στην Ευρώπη που θα συνδυάζει τα μέτρα εξυγίανσης με μέτρα ανάκαμψης».
Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς «η Ιρλανδία είχε κάνει από δεκαετίες τη μεγάλη επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, που την είχε οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Και ήταν αυτά τα δύο που τη βοήθησαν να βγει από την κρίση, τόνισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στο μοντέλο της Ιρλανδίας με τη χαμηλή φορολογία, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε και εμείς όταν η χώρα μπει σε ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε μάλιστα στη ο πρωθυπουργός, η μείωση των φόρων είναι «διακηρυγμένος προσωπικός στόχος του εδώ και πολλά χρόνια». «Αυτό παλεύω, θέλω τον ενιαίο φόρο 15% μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όσο πιάνουμε τους στόχους μας πιο κοντά έρχεται αυτή η στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επερώτηση Πατσαρίνου για τα...σκουπίδια


Αν και βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάθεση της τελικής πρότασης (Β2 φάση δεσμευτικής προσφοράς) του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζονται προκλητικά οι αδιαφανείς διαδικασίες με το να μην δίνονται στοιχεία αυτού του διεθνούς υποτίθεται διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9/5 που κήρυξε το πέρας της Β1 φάσης και εγκρίθηκαν οι όροι διενέργειας και τα τεύχη δημοπράτησης της Β2 φάσης δεν γνωρίζουμε τι έχει εγκριθεί και τι κατευθύνσεις δόθηκαν. Υπογραμμίζουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή: α) οι δύο μεγάλες παρατάξεις έχουν βγάλει έξω απ’ αυτήν με διάφορους τρόπους, τους «ενοχλητικούς» αντιμνημονιακούς, β) στην καθοριστική προηγούμενη συνεδρίασή της έλλειπαν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης της μείζονος μειοψηφίας (ουσιαστικά πάρθηκε η απόφαση από την πλειοψηφία), γ) στη γραπτή επερώτηση στις 20/5 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ίδιο θέμα δεν απαντήθηκε τίποτα και δ) στην ίδια συνεδρίαση στις 20/5, στις επίμονες εκκλήσεις μας για διευκρινήσεις για τη φάση εξέλιξης του διαγωνισμού (μιας και ήταν τακτικό θέμα) η πλειοψηφία με τις «πλάτες» της μείζονος μειοψηφίας αποφάνθηκαν ότι η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την επερώτηση!
Μας «ενημέρωσε» λοιπόν η ομάδα του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη ότι ο διαγωνισμός προχωράει «πρωτοποριακά»! πανελλήνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα από τους διαγωνιζόμενους και ότι δεν μπορούμε να δίνουμε στοιχεία λόγω της φύσης του διαγωνισμού. Εννοείται ότι κάθε προσπάθεια πρόσβασης σε υπηρεσίες κατάντησε γελοία και εξευτελιστική μιας και για το μεγαλύτερο έργο της Περιφέρειας κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να ενημερώσει και αντιμετωπίζονται όσοι ενδιαφέρονται ως «γραφικοί» (περιμένουμε απάντηση για παροχή στοιχείων από το προηγούμενο έτος).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
1) Ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τους διαγωνιζόμενους και σύμφωνα με το άρθρο 11 της προκήρυξης έχει γίνει η επιλογή της λύσης ή των λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του έργου. Σε συνέχεια αυτού θα δοθούν στους διαγωνιζόμενους συγκεκριμένες απαιτήσεις, όροι και προδιαγραφές για να διαμορφώσουν την προσφορά τους.
2) Στα πλαίσια της διαφάνειας και του κοινωνικού διαλόγου ιδιαίτερα για περιβαλλοντικά θέματα, βασική προϋπόθεση είναι σ’ αυτή τη φάση να έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα με τις εναλλακτικές περιβαλλοντικές λύσεις, ή με την απαλλαγή ή όχι από περιβαλλοντική αδειοδότηση και όλα αυτά ταυτίζονται με το χώρο ή τους χώρους εγκατάστασης της μονάδας –ων.
3) Η μεγάλη διακύμανση του προϋπολογισμού του διαγωνισμού (350-550 εκ. €) πρέπει σύμφωνα με την προκήρυξη να συγκεκριμενοποιηθεί πριν την επόμενη φάση κατάθεσης της πρότασης. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να έχει επιλυθεί – οριστικοποιηθεί και η χρηματοδότηση του έργου.
4) Όλα τα παραπάνω θέματα υποτίθεται ότι οριστικοποιήθηκαν με την από 9/5/2013 σύγκλιση της Οικονομικής Επιτροπής. Μέχρι σήμερα πάντως τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει «αναρτηθεί» από την Περιφέρεια.
5) Στα πλαίσια των κανόνων της δημοσιότητας, της διαφάνειας αλλά και της εχεμύθειας του συγκεκριμένου διαγωνισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3389/2005 και του Π.Δ. 60/2007 θυμίζουμε ότι ορισμένες μόνο πληροφορίες μπορούν να μην δημοσιοποιούνται (π.χ. τεχνολογία έργου κ.λπ.).
Ζητάμε να μας απαντηθούν τα παρακάτω:
• Ποια τα συμπεράσματα ολοκλήρωσης του διαλόγου του διαγωνισμού και ποιες είναι οι λύσεις ή η λύση που κατέληξε η αναθέτουσα αρχή της Περιφέρειας; Σε ποιο πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής αποτυπώνεται αυτό;
• Ποιοι οι όροι, οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές που εγκρίνατε (τεύχη δημοπράτησης κ.ά.) και δόθηκαν στους διαγωνιζόμενους για να διαμορφώσουν την προσφορά τους (επόμενη φάση Β2);
• Ποιος είναι ο διαμορφούμενος προϋπολογισμός μετά τη Β1 φάση και αν έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχοι πόροι χρηματοδότησης του έργου;
• Υπήρξαν εναλλακτικές περιβαλλοντικές λύσεις και αν ναι, ποιες ήταν αυτές; Αν όχι υπάρχει (το εντυπωσιακό εφεύρημά σας) απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση;
• Ποιος είναι ο διαθέσιμος χώρος ή οι χώροι που έχουν επιλεγεί για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τη συνολική λειτουργία του έργου;
• Έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα από τον ΦΟΣΔΑ για να λειτουργήσει ως αναθέτουσα αρχή η Περιφέρεια Πελοποννήσου;
• Εκκρεμεί αναφορά και καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη «χειραγώγηση» του διαγωνισμού;

Ο Τσιόλος αποσύρει το μέτρο της διάθεσης ελαιολάδου σε συσκευασίες μιας χρήσης

Κωμικοτραγικά πράγματα συμβαίνουν στα όργανα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στον «πάγο» το μέτρο της διάθεσης του ελαιολάδου στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.), σε ειδικές φιάλες μιας χρήσης, που θα έχουν ειδικό σύστημα ανοίγματος, το οποίο δεν θα μπορεί να ξανακλείσει μετά την πρώτη χρήση του.
Αυτό ανακοίνωσε σε δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Ντάσιαν Τσιόλος, την Πέμπτη (23/5/2013), στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με εκπροσώπους από εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταναλωτικές οργανώσεις, για να καταλήξει σε μια διαφορετική λύση. Όπως ανέφερε, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, το μέτρο είχε σαν στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές. Όμως, μετά από τις τρομερές πιέσεις που του ασκήθηκαν από τις «βόρειες χώρες», αποφάσισε να το αποσύρει, υποκύπτοντας ουσιαστικά στο «λόμπυ» των χωρών που δεν παράγουν αλλά καταναλώνουν ελαιόλαδο. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν θα πάνε στον «πάγο» και τα υπόλοιπα μέτρα που περιλάμβανε το «σχέδιο δράσης» για τον ελαιοκομικό τομέα, που είχε ανακοινώσει ο Επίτροπος πέρσι τον Ιούνιο (αφορά τροποποιήσεις των Κανονισμών 29/2012 και 2568/1991). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, εκφράζουν τον προβληματισμό τους «για τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία «υποκύπτει» στις πολιτικές πιέσεις και να αποσύρει ένα πολύ αναγκαίο μέτρο για τη βελτίωση της σήμανσης και της ποιότητας του ελαιολάδου στην ΕΕ». Όπως υποστηρίζουν, το μέτρο ήταν ζωτικής σημασίας για τις χώρες παραγωγής ελαιολάδου και να εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα για τους καταναλωτές.

Σε φορείς λόγω έλλειψης προσωπικολυ, παραχωρούνται κοινόχρηστοι χώροι

Για την εύρυθμη λειτουργία δημοτικών χώρων και τη φροντίδα και συντήρησή τους, με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ο Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να εκχωρήσει ορισμένους από αυτούς σε συλλόγους και σωματεία, με χρησιδάνειο. Την προσεχή Πέμπτη, θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα παραχώρησης των γηπέδων Αρφαρών, Άριος και Μικρομάνης στους κατά τόπους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Αυτοί θα έχουν την ευθύνη συντήρησης των χώρων αυτών, με χρηματοδότηση από το Δήμο Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, εκτίμησε πως το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από όσα σήμερα ο Δήμος δαπανά. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα πάρκα, όπως αυτό της Αγίας Τριάδος στην Καλαμάτα, σε τμήμα του οποίου θα δημιουργηθούν λαχανόκηποι από οικονομικώς αδυνάτους πολίτες και το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αξιοποιείται το Σανατόριο Ιθώμης από το Νοσοκομείο Καλαμάτας !

Ένα ακόμη ζήτημα για τα συμφέροντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας οδεύει για επίλυση. Πρόκειται για το Σανατόριο της Ιθώμης, στη Βυτίνα Αρκαδίας. Ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας ήταν ξεχασμένο για δεκάδες χρόνια. Ήρθε στην επιφάνεια πριν από δέκα και πλέον χρόνια από ένα άρθρο στο τοπικό τύπο του Τάσου Αποστολόπουλου, του μετέπειτα Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας που ζήτησε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας να το αξιοποιήσει. Κανείς από τις τότε διοικήσεις του Νοσομείου Καλαμάτας δεν γνώριζε ούτε καν την ύπαρξή του. Με διοικητή Νοσοκομείου Καλαμάτας τον Τάκη Παπαδόπουλο ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης τίτλων και άλλων στοιχείων. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και ο γνωστός δικηγόρος της Καλαμάτας Χρήστος Αρχοντής, όπως και το τεχνικό τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι αλλαγές στη διοίκηση σταμάτησαν για λίγο τη διαδικασία αξιοποίησης του Σανατορίου της Ιθώμης. Ο σημερινός πρόεδρος του νοσοκομείου δείχνοντας έντονο ζήλο και γι΄ αυτό το ζήτημα το ξανάφερε στην επικαιρότητα. Προχώρησε σε τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου και του οικοπέδου. Διαπιστώθηκαν καταπατήσεις αλλά και διεκδικήσεις του δασαρχείου Βυτίνας πάνω σε δέκα στρέμματα.

Με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες στο ΚΥ Μεσσήνης

Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες βελτίωσης κτιριακής και ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης στο Κ.Υ Μεσσήνης συνολικού προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.. Ένα έργο που ήταν καταγεγραμμένη η αναγκαιότητά του και επιβεβλημένη η υλοποίησή του με δεδομένο πάντα τη μεγάλη συμβολή του Κέντρου Υγείας στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην τοπική κοινωνία. Θυμίζουμε ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου στις 06.09.2012 και φορέας υλοποίησης ορίστηκε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ύστερα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.
Οι εργασίες που ξεκίνησαν να εκτελούνται αφορούν:
Αναβάθμιση εσωτερικού-εξωτερικού φωτισμού του Κέντρου Υγείας Τοποθέτηση κλιματιστικού στον κεντρικό χώρο εισόδου-αναμονής ενεργειακής κλάσης Α Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών για κάλυψη του 60% του ζεστού νερού χρήσης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας Εγκατάσταση νέου σύγχρονου – αυτόματου ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους Κατασκευή νέου σύγχρονου δικτύου ύδρευσης Τοποθέτηση συστήματος αποσκλήρυνσης Εγκατάσταση δεξαμενής Εγκατάσταση πιεστικού συγκροτήματος Τοποθέτηση νέου boiler τριπλής ενέργειας Τοποθέτηση ψευδοροφής στους διαδρόμους για να καλυφθούν οι νέοι σωλήνες ύδρευσης Τοποθέτηση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας για την προστασία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Διάστρωση νέου ασφαλτοτάπητα στο περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Υγείας για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενοφόρων και των λοιπών οχημάτων και κατασκευή ράμπαςπρόσβασης ΑΜΕΑ στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Διοίκησης του Νοσοκομείου μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

365 άτομα προσλαμβάνουν άμεσα οι δήμοι της Πελοποννήσου


Εγκρίθηκαν 4.413 προσλήψεις εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους δήμους της χώρας για το έτος 2013.
Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού θα γίνει για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες. Αυτό ορίζει υπουργική απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι προσλήψεις αυτές επιφέρουν οικονομική επιβάρρυνση στους δήμους ύψους 41.385.114 ευρώ η οποία θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι ΟΤΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τις αντίστοιχες με την πρόσληψη παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση Πελοποννήσου- ∆υτικής Ελλάδας &  Ιονίου
Αργολίδος: Άργους-Μυκήνων    24
Αργολίδος:Ερμιονίδας                16
Αργολίδος:Ναυπλιέων                 15
Αρκαδίας:Γορτυνίας                     9
Αρκαδίας:Μεγαλόπολης               5
Αρκαδίας:Νότιας Κυνουρίας       6
Αρκαδίας:Τρίπολης                    20
Κορινθίας:Βέλου-Βόχας             5
Κορινθίας:Κορινθίων                 50
Κορινθίας:Λουτρακίου-            40
Κορινθίας:Νεμέας                      4
Κορινθίας:Ξυλοκάστρου           2
Κορινθίας:Σικυωνίων                 19
Λακωνίας:Ανατολικής Μάνης     25
Λακωνίας:Ευρώτα                     7
Λακωνίας:Μονεμβασιάς             20
Λακωνίας:Σπάρτης                    4
Μεσσηνίας:∆υτικής Μάνης          10
Μεσσηνίας:Καλαμάτας               29
Μεσσηνίας:Μεσσήνης                18
Μεσσηνίας:Οιχαλίας                  8
Μεσσηνίας:Πύλου-Νέστορος      16
Μεσσηνίας:Τριφυλίας                 23

Απολογισμός Έκθεσης Τροφίμων-Ποτών SIAL CHINA 2013

Η Δι­ε­θνής Έκ­θε­ση Τρο­φί­μων και Πο­τών S­I­AL C­H­I­NA, που έ­χει κα­θι­ε­ρω­θεί ως το σπου­δαι­ό­τε­ρο «ση­μεί­ο συ­νάν­τη­σης» στην Α­σί­α για τον κλά­δο τρο­φί­μων και πο­τών, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο νέ­ο Δι­ε­θνές Εκ­θε­σια­κό Κέν­τρο στη Σαγ­κά­η, 7-9 Μα­ΐ­ου 2013. Η φε­τι­νή δι­ορ­γά­νω­ση α­ρίθ­μη­σε πά­νω α­πό 2.200 εκ­θέ­τες και 40 ε­θνι­κές συμ­με­το­χές και 46.000 ε­πι­σκέ­πτες σε σύ­νο­λο έ­κτα­σης 86.000 τ.μ. Κα­τά την διά­ρκεια λει­τουρ­γί­ας της έκ­θε­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πα­ράλ­λη­λες δρά­σεις, ό­πως f­o­ra, ε­πι­δεί­ξεις μα­γει­ρι­κής κ.ά. Η ε­πί­ση­μη ελ­λη­νι­κή συμ­με­το­χή, μέ­σω του πε­ρι­πτέ­ρου του Ο­ΠΕ, εί­χε συ­νο­λι­κά 21 εκ­θέ­τες εκ των ο­ποί­ων οι 7 ή­ταν μεσ­ση­νια­κές ε­ξα­γω­γι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις του κλά­δου τρο­φί­μων κα­θώς και οι­νο­πα­ρα­γω­γι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις.
Οι μεσ­ση­νια­κές ε­πι­χει­ρή­σεις που συμ­με­τεί­χαν με την ε­πι­δό­τη­ση του 50% α­πό το Ε­πι­με­λη­τή­ριο Μεσ­ση­νί­ας ή­ταν: A­G­R­E­X­PO S.A., A­G­RO.V­IM Α.Ε., A­R­I­S­T­ON H­E­L­L­AS, B­L­A­U­EL, ΚΑ­ΝΑ­ΚΗΣ Η­ΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΚΑΛ­ΛΙ­ΚΟΥ­ΝΗΣ Ν.Γ. Α.Ε., ΟΙ­ΝΟ­ΜΕΣ­ΣΗ­ΝΙΑ­ΚΗ Α.Ε.. Το ελ­λη­νι­κό πε­ρί­πτε­ρο τί­μη­σαν με την πα­ρου­σί­α τους οι Ελ­λη­νι­κές Προ­ξε­νι­κές Αρ­χές, Γρα­φεί­α Εμ­πο­ρι­κών και Οι­κο­νο­μι­κών Υ­πο­θέ­σε­ων και με­γά­λος α­ριθ­μός εμ­πο­ρι­κών ε­πι­σκε­πτών, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν ε­πα­φές με τους εκ­θέ­τες α­νοί­γον­τας προ­ο­πτι­κές για τις ελ­λη­νι­κές ε­ξα­γω­γές στην α­να­δυ­ό­με­νη κι­νε­ζι­κή α­γο­ρά.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Για πρώτη φορά παρέμβαση από το 1986 για να αντιμετωπιστούν οι οσμές

Από την ΔΕΥΑΚ τρέχει, επιτέλους, μια σημαντική παρέμβαση στο αντλιοστάσιο της Μαρίνας, για πρώτη φορά από το 1986, όταν και κατασκευάστηκε. Πεποίθηση είναι πως και με την εγκατάσταση 5 νέων αντλιών οι οποίες αναρροφούν και ωθούν τα λύματα στον κεντρικό αγωγό, θα ξεπεραστεί και το πρόβλημα των οσμών που ταλαιπωρούσε την περιοχή. Tώρα περιμένουμε να δούμε τα οριστικά αποτελέσματα....

Στον Εσπερινό Κων/νου και Ελένης της Νέας Υόρκης ο Mητροπολίτης Μεσσηνίας

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, χοροστάτησε χθες στον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.Σήμερα στη θεία λειτουργία, στον ίδιο ναό θα χοροστατήσει ο κ. Ιερώνυμος. Τ
ην Κυριακή ο Σύλλογος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης "Αριστομένης" τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων, τιμώντας τη μνήμη του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών του που έπεσαν ηρωικά στη μάχη του Μανιακίου, στις 20 Μαΐου του 1825. Ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου Αστόρια.

Τελευταία πρόβα για την παραλαβή του Μεγάρου Χορού

Και μόνο η ανακοίνωση εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του προγράμματος του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας προκάλεσε κύματα θετικών δημοσιευμάτων, όχι μόνο στον τοπικό Τύπο, αλλά και στις πολιτιστικές σελίδες των μεγαλύτερων αθηναϊκών εφημερίδων. Ένα μικρό δείγμα, ασφαλώς, της φήμης και της ποιότητας που έχει αποκτήσει πλέον η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Εκείνο που προκάλεσε, πάντως, μια παγωμάρα, είναι ότι ούτε φέτος –ή, μάλλον, είναι πολύ δύσκολο- κάποια παράσταση του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού, που είναι άλλωστε και ο κατ’ εξοχήν λόγος που κατασκευάστηκε. Όπως μας έλεγε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, οι τελικές δοκιμές έχουν γίνει και απομένει την ερχόμενη Τετάρτη η τελευταία και πλέον κρίσιμη από την Τεχνική Υπηρεσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αν όλα πάνε καλά, ο Δήμος θα πάρει τα κλειδιά του κτηρίου και θα ολοκληρώσει τις οικονομικές του δοσοληψίες με τον εργολάβο. Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, το συγκεκριμένο κτήριο έχει πολλαπλές δυνατότητες, αφού επί της ουσίας αποτελεί ένα Μέγαρο Τεχνών, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενεί παραστάσεις όπερας, θεάτρου, συμφωνικές συναυλίες, αλλά και συνεδριακές δραστηριότητες. Βέβαια, τόσο η σκηνή όσο και οι παρασκηνιακοί και λοιποί χώροι έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως βάσει των αναγκών του χορού.

Ρεκόρ 50ετίας στις αυτοκτονίες για την Ελλάδα του Μνημονίου

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», που βασίζονται στις επίσημες καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο υψηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων αυτοκτονιών κατά τα τελευταία 50 χρόνια σημειώθηκε το 2011 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2011 καταγράφηκαν επισήμως στη χώρα μας 477 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 393 αφορούσαν άνδρες και οι 84 γυναίκες, ενώ την ίδια χρονιά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26,52% σε σχέση με το 2010 και στην κατηγορία των γυναικών η αύξηση έφθασε το 104,8%! Οι περιοχές όπου παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων), και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (53 αυτοκτονίες), η Κρήτη (37 αυτοκτονίες), η Δυτική Ελλάδα (36 αυτοκτονίες), η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος (από 33 αυτοκτονίες), η Στερεά Ελλάδα (23 αυτοκτονίες), η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο (από 14 αυτοκτονίες), η Ηπειρος (13 αυτοκτονίες), τα Ιόνια Νησιά (9 αυτοκτονίες), το Βόρειο Αιγαίο (4 αυτοκτονίες) και το εξωτερικό (3 αυτοκτονίες). Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών καταγράφεται και το πρώτο τρίμηνο του 2013, με τους ειδικούς να κάνουν εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις. Δ. ΕΥΘ.

Εξιχνιάστηκαν 1 ληστεία και 12 κλοπές και απόπειρες στη Μεσσηνία


Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, μία (1) υπόθεση ληστείας, έντεκα (11) υποθέσεις κλοπών, καθώς και μία (1) υπόθεση απόπειρας κλοπής σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Συνελήφθησαν, χθες (18-5-2013) το μεσημέρι, στον Μελιγαλά και την Ανθούσα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29 και 20 ετών αντίστοιχα, για κλοπή, ενώ επιπλέον κατηγορούνται και για παράβαση των Νομοθεσιών για τα όπλα
και τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από τις 16-5-2013 το απόγευμα έως και χθες (18-5-2013) το πρωί, στην Ανθούσα Μεσσηνίας, αφαίρεσαν από δύο (2) οικίες, ιδιοκτησίας ημεδαπών, χρυσαφικά, εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, οι ανωτέρω, εντοπίστηκαν χθες (18-5-2013) το μεσημέρι, στον Μελιγαλά και την Ανθούσα Μεσσηνίας αντίστοιχα και συνελήφθησαν. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά,  προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει και τις παρακάτω περιπτώσεις, ληστείας,  διαρρήξεων και κλοπών και απόπειρας κλοπής, στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας:
•             Την 11-4-2013 το βράδυ, στο Κεφαλληνού Μεσσηνίας, αφού μπήκαν σε οικία αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα.
•             Την 30-1-2013 το πρωί, στην Ανθούσα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν εργαλεία και είδη ρουχισμού.
•             Την 3-2-2013 το απόγευμα, στην Ανθούσα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν ένα (1) κυνηγητικό όπλο.
•             Την 30-3-2013 το απόγευμα, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά, χρήματα και μία (1) ηλεκτρονική συσκευή.
•             Το χρονικό διάστημα από 29-3-2013 έως και 5-4-2013, στην Ανθούσα Μεσσηνίας, διέρρηξαν βοηθητικό χώρο οικίας ημεδαπής και αφαίρεσαν εργαλεία.
•             Την 15-4-2013 το βράδυ, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρήματα.
•             Την 18-4-2013 το βράδυ, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά.
•             Την 27-4-2013 το βράδυ, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα.
•             Το χρονικό διάστημα από 13-5-2013 έως και 18-5-2013, στην Ανθούσα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν μία (1) ηλεκτρονική συσκευή.
•             Το χρονικό διάστημα από 16-5-2013 έως και 18-5-2013, στην Ανθούσα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν εργαλεία και διάφορα αντικείμενα.
•             Την 15-4-2013 το βράδυ, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι. Συνολικά από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει, χρήματα, κοσμήματα, εργαλεία, ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα και είδη ρουχισμού, η αξία των οποίων ξεπερνά τις -12.500- ευρώ.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μείωση κατά 50% των τελών για την χρήση του αιγιαλού στους επαγγελματίες

Συνάντηση με επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σχετικά με τη λειτουργία της παραλίας κατόπιν των νέων ρυθμίσεων που επήλθαν με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι επαγγελματίες που θα χρησιμοποιούν τμήμα του αιγιαλού (πλην χερσαίας ζώνης λιμένος, η οποία όσον αφορά στην Καλαμάτα σταματά στο κατάστημα "Roma Pizza") αποκτούν φέτος τη δυνατότητα τοποθέτησης κινητών στοιχείων επί του εδάφους, όπως εμποτισμένο ξύλο πάνω σε ξύλινα δοκάρια κ.λπ.
Ο Δήμος - όπως τόνισε ο Δήμαρχος - προτίθεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε ένα χώρο ικανό για την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Το αντίτιμο εκ μέρους των επαγγελματιών προσδιορίστηκε σε 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, είτε χρησιμοποιούν το χώρο για τραπεζοκαθίσματα είτε για ξαπλώστρες και θα εφαρμόζεται μόνο για το 50% της παραχωρούμενης επιφάνειας. «Πρόκειται για γενναία μείωση της τάξεως του 50%, που γίνεται για να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες», ανέφερε ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του. Αποφασίσθηκε, ακόμη, η χορήγηση αδειών χρήσεως και για τη χειμερινή περίοδο, για το διάστημα μετά την 1/1/2014, καθώς υπάρχουν καταστήματα που δραστηριοποιούνται και το χειμώνα. Στη σημερινή συνάντηση, οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης ανέλαβαν την υποχρέωση φροντίδας για την καθαριότητα και το πράσινο στην περιοχή τους, σε συνεργασία με το Δήμο.