Υπογραφές από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και αδειοδοτήσεις που απαιτούν πλήθος εγγράφων και δικαιολογητικών βάζουν φρένο στην κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων από τους ΟΤΑ. «Θα εξοικονομούσαμε πολλά δισ. ευρώ αν καταργούσαμε δεκάδες διοικητικές πράξεις που δεν χρειάζονται», τονίζουν οι τοπικοί φορείς
Περισσότερες από 49 εγκρίσεις, αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις και δικαιολογητικά, πάνω από 150 υπογραφές και περίπου δύο χρόνια αναμονής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για μια αφαλάτωση στο νησάκι της Χάλκης. Αρκετά ναυτικά μίλια μακριά, ένας αγωγός ύδρευσης για τα μικρονήσια του Καλάμου και του Καστού γράφει τη δική του ιστορία: 46 γνωμοδοτήσεις, δικαιολογητικά, αδειοδοτήσεις, θεωρήσεις κ.λπ. για το έργο και άλλες 30 για καθορισμούς αιγιαλού και παραλίας. Το έργο της αφαλάτωσης της Λέρου «ωριμάζει» από το 2008 και η επέκταση του λιμανιού της Ερεικούσσας από το 2001. Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα…
«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Θα εξοικονομούσαμε πολλά δισ. ευρώ αν καταργούσαμε δεκάδες διοικητικές πράξεις που δεν χρειάζονται», τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης. Οσα κι αν έχει ακούσει κανείς για το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, οι λεπτομέρειες δεν παύουν ποτέ να σοκάρουν.
«Οποιος υποστηρίζει πως μειώθηκε η γραφειοκρατία δεν ζει στην Ελλάδα», λέει ο δήμαρχος της Χάλκης, Μιχάλης Πατρός. «Απευθυνθήκαμε σε 17 υπηρεσίες. Χρειαστήκαμε πάνω από 150 υπογραφές. Μόνο μία υπηρεσία μάς ζήτησε 21 έγγραφα για να δώσει την έγκρισή της. Παρακαλούσα υπαλλήλους να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τηλεφώνησα στον περιφερειάρχη και υπέβαλα την παραίτησή μου».
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οχι χωρίς κόπο.
«Για να φτάσουμε στην ωρίμανση απαιτήθηκε πολλή προσωπική δουλειά και δική μου και του περιφερειάρχη», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακριωνίτης, παρατηρώντας πως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας απαιτείται να συνεδριάσει τουλάχιστον έξι φορές για την αφαλάτωση, με την κάθε συνεδρίαση να σημαίνει περίπου έναν μήνα καθυστέρηση… Τώρα που το έργο έχει ανάδοχο, ο κ. Πατρός εκτιμά πως σε ένα τρίμηνο η αφαλάτωση θα εγκατασταθεί. «Την ημέρα που θα τρέξει το νερό θα γίνει μεγάλο πανηγύρι»…
Tags
# Ελλάδα
# Καλαμάτα
# Μεσσηνία
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου